به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ برنامه «صبح و گفتگو» با موضوع (اعتیاد دانشجویی) و با حضور محمد اسماعیل سعیدی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس و امیر عباس عبدالهی جامعه شناس و استاد دانشگاه برگزار شد.
محمد اسماعیل سعیدی با اشاره به آمار ۵ میلیون نفری معتادان در کشور از سوی وزارت بهداشت گفت: این آمار نزدیک به واقعیت است. از طرفی آمارهای رسمی ما بر اساس یکسری شاخص ها و چارچوب هایی انجام می گیرد که بخشی از افراد را تحت پوشش قرار نمی دهد از جمله کسانی که به صورت تفننی از مواد مخدر استفاده می کنند.
وی با اشاره به اینکه جامعه هدف مواد مخدر به خصوص مواد مخدر صنعتی جوانان هستند، بیان داشت: دانشجویان جزو این قشر هستند و باید به چند نکته توجه کنیم، از جمله خوابگاه ها. زمانی که به خوابگاه ها سرکشی می کنیم می بینم در بسیاری از دانشگاه ها، خوابگاه های دانشجویی رها شده اند و کنترل های لازم انجام نمی گیرد، افراد به صورت مجردی و دسته جمعی در خوابگاه ها زندگی می کنند و کافی است یک نفر معتاد باشد تا متاسفانه بتواند افراد دیگر را هم به این سمت بکشاند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس افزود: وقتی جوانان در خوابگاه ها به سر می برند، دیگر نظارتی که پدر و مادر بر فرزندان خود داشته اند، رها شده است.
وی با اظهار به اینکه در مجلس به دنبال این هستیم که اعتبارات در بخش سلامت به سمت پیشگیری برود، تصریح کرد: در حدود ۴۰ هزار میلیارد در بخش سلامت هزینه می کنیم و در مجلس به دنبال این هستیم که بخشی از این اعتبارات به سمت پیشگیری برود. در کشورهای توسعه یافته، پیشگیری بر درمان اولویت دارد و ما هم باید برای حل معضلات به سمت پیشگیری برویم.
سعیدی با تاکید بر اینکه باید در نظام آموزشی و در نظام فرهنگ سازی خودمان چارچوب هایی را تعریف کنیم و در راستای آنها مستمرا قدم برداریم، گفت: بعضا حرکت ها و کارهای ما همانند موج است و گاهی یکسری مسایل از طریق رسانه ها برجسته می شود و حرکت هایی از سوی نظام های آموزشی و فرهنگی انجام می گیرد و دوباره رها می شود که نباید به این شکل باشد.
در ادامه امیرعباس عبدالهی چند عامل و زمینه را باعث اعتیاد در دانشجویان دانست و عنوان کرد: یکی از فاکتورهایی که وجود دارد، عدم آشنایی دانشجویان به مواد مخدر اعم از مواد روان گردان و استرس زا است. چون داروهایی که مصرف می کنند شیمیایی است، ممکن است در کوتاه مدت آنها را تسکین دهد.
وی با بیان اینکه اعتیاد بیماری است که علاوه بر بحث جسمانی، بحث روحانی اش بیشتر مطرح است، گفت: این دانشجویان برای اینکه در شب های امتحان بیدار باشند تا مطالعاتی کنند مجبور می شوند تا قرص هایی را مصرف کنند.
این جامعه شناس بر عدم نظارت بر خوابگاه های دانشجویی اشاره کرد و گفت: الان تهیه مواد مخدر در کشور ما متاسفانه زیر ۵ دقیقه است حال این مواد مخدر می تواند صنعتی باشد و یا سنتی.
وی در خصوص تاثیر مواد مخدر اظهار داشت: فضاسازی که در دانشگاه اتفاق افتاده و بار روانی که در آنجا بر دانشجو حاکم است فضای شاداب و با نشاطی نیست. وقتی به خوابگاه ها توجه می کنید با فضای تدریسی اصلا تطابق ندارد و بحث های سرویس دهی و خدماتی برای دانشجویان ضعیف است و به دانشجو نمی تواند کمک کند تا وضعیت خودش را حفظ کند و برای اینکه بخواهد در جمعی قرار بگیرد خواه ناخواه گرایش به مواد مخدر پیدا می کند و همین زمینه ای برای لغزش های بعدی می شود.
عبدالهی با تاکید بر اینکه دانشجو اعتیاد دارد و باید آن را درمان کرد منتها درمان از نوع گفتار درمانی باشد متذکر شد: در بعضی از مراکز ترک اعتیاد که در کشور است برخوردی که نوعا با بیمار دارند ضرب و شتم است که جواب نمی دهد چون بیماری اعتیاد، یک بیماری روحی و روانی است یعنی قبل از اینکه بدن شما به مواد مخدر اعتیاد پیدا کند روح و افکار شما گرایش به مصرف مواد مخدر پیدا کرده است
نظر شما