به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ کتاب «اسطوره به روایت تصویر» نوشته کریستوفر دل با ترجمه ابوالقاسم اسماعیلپور، در گروه «دین» و شاخه «ادیان دیگر» از سی و پنجمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی، بهعنوان یکی از ۶ نامزد نهایی دریافت جایزه معرفی شده است. ابوالقاسم اسماعیلپور در گفتوگو با خبرنگار ایبنا، درباره این اثر بیان کرد: میل به داستانگویی، از بخشهای بنیادین دنیای انسانی است. وقتی این میل با نیاز ذاتی آدمی و درک سرچشمههای همه چیز میآمیزد، پیامدش ظهور اساطیر است. این به این معنی نیست که بگوییم انسان محور اصلی اسطورههاست، بلکه جذابیت واقعیشان در ایزدانی واقعا خیالی نهفته است که جهانها را میآفرینند، کوهها را شکل میدهند، ستارهها را منظم و اقیانوسها را پر میکنند. آنها پس از آفرینش صحنهها، زمین را از انسانها و جانوران پر کرده و برای انسان تمدن به ارمغان میآورند و قوانینی طبیعی و بنیادی برای جهان وضع میکنند.
این نویسنده و پژوهشگر ادامه داد: اینکه این داستانها جهانشمول و بدون زمان هستند، از علاقه مُدام ما به اسطورهها پیداست. نسلها یکی پس از دیگری از نبرد «تزه با مینوتور»، ماجراهای قهرمانانه «گیلگمش» و یا رویدادهای روایتشده در «مهابارات» لذت میبرند. یکی از دلایلی علاقه زیاد انسان به اسطورهها این است که اسطوره مستقیم با عواطف انسانی سروکار دارد.
اسماعیلپور گفت: کتاب «اسطوره به روایت تصویر» در هشت فصل با عنوانهای «قلمرو فراطبیعی»، «زمین»، «انسان»، «پیشکشهایی از سوی ایزدان»، «قلمرو جانوران»، «عناصر نمادین»، «قهرمانان» و «ماجراجوییها، سفرها و حماسهها» به کمک تصاویری که از ملل مختلف جمعآوری شده، به اسطورهها مینگرد.
مترجم «دانشنامه اساطیر جهان»، اثر برگزیده دوره بیست و ششم کتاب سال، افزود: در این کتاب، صحبت از ایزدان و ایزدبانوان در همه اساطیر جهان از بینالنهرین، مصر، یونان و روم تا ایران باستان است. بیشتر ایزدبانوان معرفی شده در ارتباط با زندگی، زیست انسانی، زمین و عشق و زیبایی بوده و بیشتر ایزدان نیز مربوط به آسمان، کوه و دریا و جنگ است. بهعنوان مثال ایزدبانوی خورشید در اساطیر ژاپنی «آماتراسو» و در ایران «میترا» است.
استاد دانشگاه شهید بهشتی در رشته فرهنگ و زبانهای باستانی، اظهار کرد: در بخشهای ابتدایی کتاب، نخستین زن و مرد در اساطیر مختلف از جمله ایران و یونان معرفی شده و در ادامه به اسطورههای حیوانات و گیاهان مانند سیمرغ و طاووس و شاهین اشاره شده است. در بخشهای پایانی هم، قهرمانان اساطیری جهان مانند هرکول و همچنین «گیلگمش» بهعنوان قهرمان اسطورهای بینالنهرین و قدیمیترین اسطوره جهان و قهرمانان ایرانی مانند رستم و سهراب به علاقهمندان معرفی شدهاند.
اسماعیلپور در معرفی برخی ویژگیهای این اثر، گفت: از شاخصههای کتاب «اسطوره به روایت تصویر»، تحلیل و توضیح همه عناصر با تصویر است. کتابهای زیادی درباره اسطورهها نوشته شده ولی این اثر، جزو نخستین کتابها در کشور است که اسطورهها را همراه با تصاویر رنگی، بررسی و تحلیل میکند. این کتاب، هم یک اثر اسطورهای و هم یک اثر هنری است. تصاویر بهکار رفته نیز از آثار هنری کشورهای مختلف (شامل نقاشیها و نقشبرجستههایی که جنبه اسطورهای دارند) جمعآوری شده است.
این اسطورهشناس با اشاره به اینکه این اثر را براساس تخصص و علاقه شخصی ترجمه کردم، درباره مخاطبان اصلی کتاب افزود: کتاب حاضر علاوه بر علاقهمندان به هنر و اسطورهها، برای پژوهشگران و دانشجویان رشتههای ادبیات، مردمشناسی و رشتههای هنری و همچنین رماننویسی و نقد ادبی کاربرد دارد.
کتاب «اسطوره به روایت تصویر» نوشته کریستوفر دل با ترجمه ابوالقاسم اسماعیلپور در ۲۸۸ صفحه به بهای ۵۰ هزار تومان از سوی انتشارات پیکره به بازار نشر عرضه شده است.
نظر شما