نقد کتاب

کل اخبار:357

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۱ ۱۳:۳۰

    جعفری‌مذهب: فصلنامه‌های نقد کتاب نگاه جدی‌تری به نقد آثار دارند/ نگاه به نقد از دیدگاه کارآفرینی

    محسن جعفری‌مذهب، عضو هيات علمي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران معتقد است فصلنامه‌های نقد کتاب نگاه جدی‌تری به نقد آثار دارند اما هنوز برای قضاوت درباره شیوه کار آن‌ها و این که آیا به صورت حرفه‌ای و سودمند آثار را نقد می‌کنند یا خیر، زود است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۲:۴۰

    شماره جدید فصلنامه نقد کتاب «علوم محض و کاربردی» منتشر شد

    شماره‌های سوم و چهارم فصلنامه نقد کتاب «علوم محض و کاربردی» به سردبیری یونس کرامتی از سوی انتشارات موسسه خانه کتاب منتشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۲:۲۰

    مشیت علایی: انتشار نشریه‌های «نقد کتاب» امری مبارک و در تحول جامعه سهیم‌ است

    مشیت علایی گفت: انتشار فصلنامه‌های نقد کتاب اتفاق مبارکی است و خوانندگان حرفه‌ای و آماتور ادبیات و دیگر علوم از آن‌ها استقبال می‌کنند. نشریه‌های نقد کتاب در درجه نخست می‌توانند برای ناشران مفید واقع شود. نشریه‌های «نقد کتاب» در تحول جامعه سهیم‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۸ ۱۲:۵۰

    صانعی دره‌بیدی: نقادی، تمرین دموکراسی است

    منوچهر صانعی دره‌بیدی، استاد فلسفه دانشگاه شهید بهشتی گفت: تردیدی در مفید بودن نشریات تخصصی وجود ندارد. انتشار نشریه‌های «نقد کتاب» مایه تقویت و تازه نگه داشتن مطالعه است. اگر نقد واقعی و منصفانه در آنها صورت بگیرد می‌توان از نشر آنها دفاع کرد.

  • نیگل ۱۳۹۴-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۸

    نقد و بررسی کتاب «برابری و جانب‌داری» تامس نیگل (۱)؛

    نیگل در همان پارادایم بی‌طرفی قرار دارد

    وی در جاهای مختلفی از کتاب موضع برابری‌طلبانه‌ی رالز را تأیید می‌کند، ضمن اینکه انتقادی هم به او دارد؛ من این را در واقع یک گفت‌وگوی درون‌گفتمانی می‌دانم میان نیگل و رالز؛ به نظر من نیگل در همان پارادایم بی‌طرفی قرار دارد، منتها یک گفتمان درونی بین او و رالز وجود دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۵ ۱۷:۱۰

    سلیمانی: آبراهامیان نقطه ضعف حزب توده را نمی‌بیند

    کریم سلیمانی،‌ دانشیارگروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی معتقد است: کتاب یرواند آبراهامیان یکی از قوی‌ترین سازه‌های ما درباره کودتای 28 مرداد است. در پیشگفتار این کتاب دو مسأله طرح می‌شود، نخست آیا آمریکا و بریتانیا از روی حسن‌نیت وارد مذاکره با مصدق شدند؟ و آیا کودتا به دلیل جنگ سرد میان بلوک شرق و غرب اتفاق افتاد؟ که این مساله نخ قرمز کتاب است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۲ ۱۲:۴۰

    فلسفه پست مدرن و حقیقت در گذر

    حقیقت چه ارتباطی به وسایل حمل و نقل دارد؟ پرفسور کاپوتو بر این باور است که «زندگی معاصر، که مشخصه آن سیستم های حمل و نقل و مدرن - که ما به وسیله آنها تقریبا میتوانیم به همه جا سفر کنیم – و سامانه اطلاعاتی – که تقریبا همه چیز میتواند به وسیله آنها به درون ما سفر کند – است که تکثر بسیار بیشتری از زندگی در گذشته دارد»

  • تمشک های خیس ۱۳۹۴-۰۶-۱۲ ۰۹:۰۴

    نگاهی به رمان «تمشک‌های خیس» نوشته مهدی نجف زاده؛

    روایت یک تردید بنیان برافکن

    در تمشک‌های خیس، برخلاف داستان‌های میلان کوندرا، ما با مدل پوست‌پیازی مواجه نیستیم که به مرور لایه‌های متعدد را بشکافیم و همگام با قهرمان داستان یک پدیده را از زوایای خاص به تماشا بنشینیم. برعکس از همان ابتدا داستان همزمان در سه خط یا بعد پیش می‌رود: فردی، اجتماعی و سیاسی و این سه جدای از هم نیستند.

  • لمید مهرگان ۱۳۹۴-۰۶-۱۱ ۱۰:۴۶

    یادداشتی بر کتاب الهیات ترجمه، امید مهرگان؛

    علیه کاشفان بیماری زوال

    مهرگان ‌با ‌تأکید ‌بر ‌مفهوم «ایده‌ی ‌نثر»،‌ به ‌معنای ‌نامی ‌برای ‌خود ‌مدرنیته ‌و‌ قلمداد ‌کردن‌ آن‌ به‌عنوان ‌سویه‌ی‌ بنیادینِ مفهوم ‌ترجمه ‌نزد ‌بنیامین، ‌تا ‌حدودی‌ وجوه ‌کلی ‌فلسفی ‌و ‌سیاسی ‌این ‌ایده ‌را ‌روشن‌ می‌کند. ‌اما ‌همچنان ‌وسوسه‌ی‌ مسئله‌ی ‌آغازین ‌کتاب ‌دست ‌از ‌سرش‌ برنمی‌دارد: ‌چگونه ‌رسالت ‌مترجم به ‌کنش ‌انضمامی ‌ترجمه ‌پیوند ‌می‌خورد؟‌

  • امت و امامت ۱۳۹۴-۰۶-۱۱ ۰۹:۰۸

    گفتاری از بیژن عبدالکریمی در بررسی کتاب «امت و امامت» شریعتی(۱)؛

    عوامل بدفهمی متن؛ چرخش هرمنوتیکی و برخورد ایدئولوژیکی

    متفکر نمی‌تواند به این سادگی دستاوردهای فرهنگی و مآثر تاریخی خودش را به سهولت بسوزاند و نادیده بگیرد و بگوید افرادی بودند که هیچ درکی از مسائل نداشتند و ایده‌هایی داشتند که آن ایده‌ها ما را به این روز انداخته است. مسئله پیچیده‌تر از این حرف‌هاست، در واقع ما با چیزی مواجه هستیم که من اسم آن را می‌گذارم پارادوکس هرمنوتیکی.

  • بیات و بایندر ۱۳۹۴-۰۶-۱۰ ۰۹:۳۴

    نقد کاوه بیات بر کتاب «ایران و سازمان سیا» (۲)؛

    چون‌وچرای بایندر در این دوره‌ی به‌خصوص چون‌وچرای بجایی است

    نکته‌ی مهمی که در تاریخ‌نگاری ما به آن توجه نشده -چراکه این تاریخ‌نگاری تحت چیرگی توده‌ای‌ها بوده است- خطر حزب توده است. مهم‌ترین عاملی که به نظر من در این سه روز باید در نظر گرفت این است که کنترل کاملاً از دست دکتر مصدق خارج شده است. اکنون سال‌هاست اسناد مربوط به دوره‌ی نهضت ملی شدن صنعت نفت در مرکز اسناد ریاست‌جمهوری حبس شده است، چرا؟ این باعث می‌شود که همین‌طور به دنبال یک خائن یا دست پنهان باشیم.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۹ ۱۴:۱۰

    قانعی‌راد: چرا در جامعه نسبت به طنز گارد می‌گیریم؟

    محمدامین قانعی‌راد، رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران در نشست نقد و بررسی کتاب «چقدر خوبیم ما!» گفت: مولف در کتاب نگاه ذات‌گرایانه و غیرتاریخی داشته به همین دلیل تحلیل جامعه‌شناسی نکرده است. وی همچنین درباره کتاب نخواندن ایرانی‌ها نیز با اغراق سخن می‌گوید.

  • رحمانیان ۱۳۹۴-۰۶-۰۷ ۰۹:۲۶

    نقد داریوش رحمانیان بر کتاب داریوش بایندر (۱)؛

    اهمال در تاریخ‌نگاری نهضت ملی؛ رشد ذهنیت توطئه

    حافظه‌ی تاریخی کارکردهای سیاسی بسیار نیرومندی دارد؛ خاطرات یک ملت از تاریخش تبعات دامنه‌داری در زندگی سیاسی و اجتماعی ملت دارد و به نظر من بسیار ضرورت دارد محققانی بیایند و این وضعیت را اصلاح کنند و نشان دهند که علل و عوامل داخلی در کنار عوامل خارجی در سرشت و سرنوشت رویدادهای سیاسی جامعه‌ی ما نقش داشته است؛ این کتاب ازاین‌جهت اهمیت دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۱۱:۵۰

    «فصلنامه نقد کتاب میراث» و کاوش در گنجینه‌های مکتوب

    مجید غلامی‌جلیسه، مدیرعامل موسسه خانه کتاب در پنجمین «فصلنامه نقد کتاب میراث» با گریزی بر نبود قانون مناسب برای حفظ میراث مکتوب می‌نویسد: امروزه به‌راحتی میراث مکتوب ما چه در داخل و چه در خارج از ایران به تاراج می‌رود و بخش قابل توجهی از این صدمات از بی‌قانونی و یا خلأ قانونی است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۱۱:۲۰

    نشست نقد و بررسی کتاب «قفقاز در کشاکش جنگ و انقلاب» برگزار می‌شود

    نشست تخصصي نقد و بررسي كتاب «قفقاز در كشاكش جنگ و انقلاب ( 1921 – 1917 )» در سالن كنفرانس استاد پرهام ساختمان آرشيو ملي ايران برگزار مي‌شود.

  • دانشنامه تهران ۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۱۰:۱۱

    گزارشی از نشست نقد و بررسی «دانشنامه تهران بزرگ» (۱)؛

    تهران، شهر بی‌خاطره

    دانشنامه‌ها یک جلوه درونی دارد و یک جلوه بیرونی. در همه جهان هم کاستی‌هایی وجود دارد اما در ایران به دلیل سطح نازل دانشگاهی وضعیت بسیار درد آور است. ... در بسیاری موارد کسی که وارد حوزه دانشنامه نویسی می‌شود حتی قادر به نوشتن یک نامه ساده اداری نیست ... بنابراین کار دانشنامه نویسی پشت پرده زیادی دارد و شما در این پشت پرده خواهید دید وضعیت فرهنگی نهادهایی که باید متولی واقعی فرهنگ باشند چه قدر اسفناک است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۵:۵۰

    «امت و امامتِ» دکتر شریعتی نقد و بررسی می‌­شود

    هفتاد و ششمین نشست دوشنبه­ های کتاب اندیشه به نقد و بررسی کتاب «امت و امامت» اختصاص می­ یابد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۱۴:۴۰

    دیدگاه‌های متفاوت در فلسفهٔ حقوق

    یادداشت زیر به بررسی کتاب «دانش نظری حقوق» نوشتۀ سوری راتناپالا می پردازد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۸ ۱۴:۲۲

    کتاب ناگفته های مشروطیت نقد می شود

    کتاب ناگفته های مشروطیت (خاطرات سالار معتضد) در کتابخانه ملی نقد می شود.

  • احمدی جمادی ۱۳۹۴-۰۵-۰۷ ۰۹:۲۵

    سیاوش جمادی؛

    «نوشته‌های پراکندۀ» بابک احمدی

    بابک احمدی با اشاره به پیوند اصول اخلاقی کانت ازجمله Tugend به آزادی در سنجش خرد ناب و سپس با ارجاع به یادداشتی از یاکوبی درباره‌ی فلسفه‌ی اخلاق اسپینوزا که در آن نقش اصلی دولت گسترش قلمرو اختیار افراد خوانده شده است، نتیجه می‌گیرد که جواز استبداد و ترور و سلب حقوق انسانی را نه از فلسفه‌ی اخلاقی کانت می‌توان بیرون کشید و نه حتی از اندیشه‌ی یاکوبی.

  • عصر زرین ۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۹:۴۶

    نقدی بر کتاب «نگاهی اجمالی به عصر زرین فرهنگ ایران»؛

    وقتی تاریخنگاری غیرآکادمیک فاجعه می‌آفریند

    نگارش چنین کتاب‌هایی برای تاریخ‌پژوهان حاوی هشداری جدی‌تر است و آن اینکه تاریخنگاران آکادمیک و متخصص نتوانسته‌اند چنان که باید و شاید ارتباط خود را با حوزه عمومی برقرار و و محصولات فکری لازم را برای اقناع اذهان غیر متخصص اما علاقه‌مند تولید کنند؛ در نتیجه چنین غفلت و اهمالی، این غیر متخصصان علاقه مند و ماجراجو هستند که متکفل انجام این وظیفه خطیر می‌شوند و بر هر نمط که می‌خواهند با این رشته معامله می‌کنند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۴:۳۰

    نقد کتاب «آموزش ترجمه» در سرای اهل قلم

    کتاب «آموزش ترجمه» در سرای اهل قلم نقد می‌شود.

  • پیکتی ۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۰:۵۱

    نقد توماس پیکتی بر کتاب «نابرابری: چه می‌توان کرد؟»؛

    دیدگاهی عملی برای جامعه‌ای برابر

    ایدهٔ ساختاری مترقی‌تر برای اخذ مالیات نقش مهمی در برنامهٔ عملی اتکینسن دارد. این اقتصاددان بریتانیایی به صراحت می‌گوید: کاهش نرخ مالیات درآمدهای بالا، نقشی اساسی در افزایش نابرابری از دههٔ ۱۹۸۰ تا به حال داشته و منافع قابل توجهی نیز برای جامعه در بر نداشته است. به همین دلیل باید بی‌درنگ تابوی بالاتر نرفتن نرخ مالیات از ۵۰ درصد را بشکنیم. اتکینسن اصلاح جامعی برای نظام مالیات بر درآمد انگلستان پیشنهاد می‌دهد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۱۸:۴۰

    مشروطه یا استبداد مساله این است

    در روزشمار وقایع سال‌های پایانی دهه بحرانی ١٣٢٠ خورشیدی و سال‌های آغازین پیوسته با آن نام چند روز بیش از بقیه در ذهن‌های تاریخی تكرار می‌شود: ٢٩ اسفند ١٣٢٩، ٣٠ تیر ١٣٣١، ٩ اسفند ١٣٣١، ٢٥ مرداد ١٣٣٢ و در نهایت ٢٨ مرداد ١٣٣٢.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۰ ۱۴:۳۰

    بی‌اعتنایی به نقد کتاب در دانشگاه‌ها و نشریه‌های ایرانی/ یادداشت رسول خیراندیش

    رسول خیراندیش، استاد گروه تاریخ دانشگاه شیراز و کتابشناس در یادداشتی نوشته است: تصور بر این است که یک استاد دانشگاه نباید معرفی و نقد کتاب بنویسد و باید حتما یک مقاله علمی مستقل ارائه دهد. در صورتی که همان نقد و داوری کتاب‌ها باید از سوی متخصصان صورت بگیرد که علی القائده آنها دانشگاهی هستند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۱۴:۳۳

    تألیف کتاب درسی را ساده نگیریم

    حاضران در نشست نقد کتاب «زبان قرآن (با نگاهی به چالش‌های کلامی تفسیر)» درباره مباحث موجود در کتاب، بحث کردند. در این نشست مطرح شد که یکی از برکات رویارویی با اندیشه غربی برای ما ایرانیان آن بود که با توجه به مباحثی که آنها مطرح کردند، به فکر بازخوانی میراث خودمان افتادیم. همچنین به این موضوع توجه داده شد که امر تألیف کتب درسی چندان ساده نیست و نباید آن را ساده انگاشت.

  • نظام حکمت صدرایی ۱۳۹۴-۰۴-۱۱ ۱۳:۲۴

    نقدی بر دیباچه درآمدی به نظام حكمت صدرائی؛

    تصویرسازی نادرست از فیلسوفان نظام‌ساز و تاریخ فلسفه مسلمانان

    از ابتدا بر پیشانی هیچ فیلسوفی نوشته نشده كه او صاحب مكتب مستقلّی است یا شارح مكتب دیگری؛ بلكه این تمایزات در فرآیند درس و بحث‌های هر فیلسوف و مطالعه كتب و رسائل وی از سوی سایرین، حادث می‌شود. حتّی در برخی موارد، اتّفاق نظر حاصل نمی‌شود، یعنی ممكن است پس از سال‌ها بحث و گفتگو بر سر آراء و نوآوری‌های یك متفكّر، برخی، او را یك فیلسوف نظام‌ساز به شمار آورند و برخی، او را صرف یك شارح یا فلسفه‌دان!