علوم اجتماعی

کل اخبار:225

  • ۱۳۹۵-۰۲-۱۸ ۱۱:۴۰

    پشت مدرنیسم؛ مجموعه مقالات طنز علوم اجتماعی

    کتاب «پشت مدرنیسم» را نشر قاف که به طور تخصصی در زمینه ادبیات طنز کار می‌کند، منتشر و در نمایشگاه کتاب ۱۳۹۵ عرضه کرده است.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۱۹:۰۰

    کرسی«ارائه چارچوبی روش شناختی برای علوم اجتماعی اسلامی»

    پیش اجلاسیه کرسی نوآوری «ارائه چارچوبی روش شناختی برای علوم اجتماعی اسلامی» در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۷ ۱۵:۳۰

    علم، با اضافه‌کردن گزاره‌های آسمانی دینی نمی‌شود

    مولف کتاب «نظریه اجتماعی ارتباط در قرآن» پیش فرض ایده تالیف این کتاب را بر این اصل دانست که تولید علم یک هویت جمعی است و علم هیچ گاه توسط یک فرد آغاز نشده است.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۲ ۱۱:۱۵

    ارائه «نظریه قانون طبیعی اسلامی» به کرسی علوم اجتماعی

    «نظریه قانون طبیعی اسلامی» به کرسی علوم اجتماعی هیأت حمایت از کرس­های نظریه پردازی، نقد و مناظره ارائه شد.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۲ ۰۹:۴۵

    حاجیانی: دوران پژوهش‌های مقطعی و تك‌نگاری به پايان رسيده است

    امروزه، تحقيقات انفعالي و در مقابل مسائل موجود با تاخير زياد واكنش نشان مي‌دهند، به عنوان مثال مساله آب و بحران كم آبي كه مطرح مي‌شود بعد از اينكه موضوع در افكار عمومي و روشنفكران غير دانشگاهي بررسي شد اصحاب علوم اجتماعي به فكر مي‌افتند كه به مساله آب هم بپردازند، جان مطلب اين است كه پژوهش‌ها در علوم اجتماعي واكنش مناسبي نسبت به مسائل ندارند، حتي برخي تاخيرها به يك دهه برمي‌گردد.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۱ ۱۱:۳۰

    ارائه طرح «انگیزه نهضت حسینی، احیای امامت الهی» در کرسی های نظریه پردازی

    در جلسه شورای علمی کرسی علوم اجتماعی نظریه «انگیزه نهضت حسینی، احیای امامت الهی» مورد بررسی قرار گرفت.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۶ ۱۳:۴۵

    معضل فلسفه اسلامی در جریان سازی علوم انسانی و اجتماعی

    خسروپناه گفت: یکی از معضلات وکمبودهای فلسفه اسلامی به کارکرد وکاربرد فلسفه و جریان سازی آن در حوزه های علوم انسانی و اجتماعی مانند اقتصاد، سیاست، حقوق، روانشناسی جامعه شناسی وغیره برمی گردد.

  • پوپر ۱۳۹۴-۱۱-۲۶ ۰۹:۰۶

    کارل پوپر/ پیش‌بینی و پیشگویی در علوم اجتماعی(۲)؛

    جایگاه نظریه توطئه در پیشگویی‌های علوم اجتماعی

    توطئه‌ها به ندرت موفق هستند، نتایج حاصله معمولاً به شدت متفاوت از نتایج مورد نظر است. چرا نتایج حاصله‌ی توطئه‌ها معمولاً به شدت متفاوت از نتایج مورد نظر هستند؟ چون این چیزی است که معمولاً در زندگی اجتماعی رخ می‌دهد، چه برحسب توطئه‌ها باشد و چه نباشد. این تذکر فرصتی را به ما می‌دهد که وظیفه‌ی اصلی علوم اجتماعی تئوریکی را تعیین کنیم. باید واکنش‌های اجتماعی غیرعمدی کنش‌های عمدی انسان‌ها را دنبال کرد.

  • پوپر ۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۰:۰۳

    کارل پوپر/ پیش‌بینی و پیشگویی در علوم اجتماعی(۱)؛

    نومیدی تاریخیگران ناامید

    درک و تفهیم اینکه علوم اجتماعی نمی‌توانند تحولات تاریخی آینده را پیشگویی کنند برخی نویسندگان عصر نوین را به یأس و نومیدی سوق داده است و به دفاع از خردگریزی (irrationalism) سیاسی برانگیخته است، آنان با تشخیص ویژگی قدرت پیشگویی با سودمندی عملی، علوم اجتماعی را غیرمفید اعلام می‌کنند. اما هنوز نیازی با یأس منطقی وجود ندارد، تنها کسانی که نمی‌توانند تمایز بین پیش‌بینی معمولی را از پیشگویی تاریخی تشخیص دهند، به‌عبارت‌دیگر، تنها تاریخیگران (تاریخیگران ناامید) امکان دارد به چنین یأس منطقی دچار شده باشند.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۰۷ ۱۶:۴۵

    فهم جوانی در مدرنيته متأخر به روایت آلن فرانس

    ایده‌های ناشی از اقدامات سیاسی گذشته در ترکیب با پارادایم‌های متنوع رشته‌های علوم اجتماعی، به مفاهیم مسئلة جوانان شکل داده است.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۰۵ ۱۹:۳۰

    راهیابی ۷ اثر از گروه‌های علوم اجتماعی و اقتصاد به مرحله دوم جایزه کتاب سال

    آثار راهیافته به مرحله دوم داوری سی‌وسومین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در گروه‌های «علوم اجتماعی» و «اقتصاد» معرفی شدند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۹ ۱۶:۱۵

    گرایشهای رشته علوم اجتماعی در دوره لیسانس کاهش یافت

    رئیس کارگروه علوم اجتماعی شورای تحول گفت: رشته های مقطع کارشناسی علوم اجتماعی از ۶ رشته به ۴ رشته کاهش یافت و بازنگری ۴ رشته مذکور تا پایان نیمسال دوم تحصیلی انجام می شود.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۷ ۰۹:۴۵

    راه اندازی چهار رشته در مقطع کارشناسی علوم اجتماعی

    اعضای شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی ضمن تبیین چارچوب پیشنهادی بازنگری در رشته‌ها و گرایش‌های علوم اجتماعی در مقطع کارشناسی، راه اندازی چهار رشته در مقطع کارشناسی علوم اجتماعی را نیز به تصویب رساندند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۲ ۱۸:۱۸

    انتشار ۶۴ عنوان کتاب در هفته نخست دی‌ماه در حوزه علوم اجتماعی

    بر اساس اطلاعات آماری موسسه خانه کتاب ۶۴ عنوان کتاب در هفته نخست دی‌ماه (سوم تا نهم دی‌ماه) در حوزه علوم اجتماعی منتشر شده است. در هفته نخست دی ماه تعداد عناوین منتشر شده کتاب‌ها کاهش محسوسی داشته است.

  • میشل فوکو ۱۳۹۴-۱۰-۰۶ ۰۸:۳۴

    نگاهی به روش تبارشناسی فوکو؛

    فوکو، تاریخ و علوم اجتماعی

    روش تبارشناسی فوکو، آن تفاسیر و توجیهات پیرامون زمال حال که آن را به گونه‌ای به تصویر می‌کشند که گویی گریزناپذیر و ازاین‌رو نتیجه‌ی ضروری گذشته بوده است تحلیل می‌برد. تبارشناسی این برداشت از گریزناپذیری را با نشان دادن این نکته که مسیر تاریخی زمان حال با «شبکه‌ای از احتمالات»، تصادفات و پیامدهای ناخواسته، پیوسته بوده است به چالش می‌کشد.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۵ ۱۷:۱۵

    موانع پژوهش اجتماعی در ايران/ عباس عبدی

    ٢٥ آذر روز پژوهش است. در يك جمله مي‌توان گفت كه بدون انجام پژوهش در هر يك از حوزه‌هاي جامعه، نمي‌توان انتظار داشت كه گامي پايدار و رو به جلو برداشته شود.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۸ ۱۶:۱۵

    تاملی تاریخی و اجتماعی بر آشنایی ایرانیان با فلسفه های جدید غرب

    نشست «تاملی تاریخی و اجتماعی بر آشنایی ایرانیان با فلسفه های جدید غرب» به همت انجمن علمی علوم اجتماعی اسلامی و با همکاری گروه علوم اجتماعی اسلامی دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

  • آریان پور ۱۳۹۴/۰۹/۱۶

    امیرحسین آریان‌پور/ نگاهی به سیر جامعۀ ایرانی در ادوار مختلف؛

    بن‌بست تاریخی علوم اجتماعی

    آنچه در ادامه می‌آید، مصاحبۀ علی‌اصغر ضرابی از مجلۀ «فردوسی» با امیرحسین آریان‌پور تحت عنوان «بن‌بست تاریخی علوم اجتماعی» است که در شمارۀ مردادماه سال 1346 مجلۀ «فردوسی» به چاپ رسیده است. آریان‌پور در زمان انجام این مصاحبه، حدود چهل سال دارد. آنچه در این مصاحبه ممکن است علاوه بر قرائت چپ آریان‌پور از سیر تاریخی ایران‌زمین جالب توجه آید، گذاشتن معادل‌های فارسی نظیر عین‌گرایی، ذهن‌گرایی و پندارگرایی برای مفاهیم پیچیده‌ای چون ابژکتیویسم، سوبژکتیویسم و ایدئالیسم است که در نوع خود می‌تواند جالب توجه قرار گیرد.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۵ ۱۱:۱۵

    انتشار شماره های جدید از فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی

    شماره های پنج و شش فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی با موضوعاتی همچون محرم و صفر در فرهنگ مردم ایران منتشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۲:۴۵

    دومین دوره همایش روز اجتماعی در ایران برگزار می‌ شود

    انجمن علمی _ دانشجویی روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی با همکاری انجمن های علوم اجتماعی دومین دوره همایش روز اجتماعی در ایران را برگزار می کند.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۷ ۱۶:۴۵

    نشست «مناسک دینی و علوم اجتماعی» برگزار می شود

    نشست «مناسک دینی و علوم اجتماعی؛ با تمرکز بر عاشورا» با سخنرانی صاحب نظران این حوزه برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۷ ۰۹:۳۰

    معرفی برترین دانشگاههای دنیا در علوم اجتماعی

    بنیانگذار پايگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) از انتشار نتایج رتبه بندی تایمز در رشته های علوم اجتماعی و معرفی ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان در این حوزه خبر داد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۴ ۱۴:۱۶

    جلسه شورای علمی کرسی علوم اجتماعی برگزار شد

    جلسه شورای علمی کرسی علوم اجتماعی دبیرخانه هیات حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی نقد و مناظره در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.

  • جمشیدیها ۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۰۹:۴۴

    غلامرضا جمشیدیها در گفت‎وگو با «فرهنگ امروز»؛

    چون و چرایی در باب «اسلامی‎سازی» و «ایرانیزه کردن» علوم انسانی

    بومی‌سازی و اسلامی‎سازی یک مفهوم عام و خاص است؛ از یک سو بحثی عام است و در سراسر جهان، در کشورهای جهان‌سوم به دنبال این هستند که به نوعی هویت خود را در آن علم و دانشی که در حال تدریس است، بازتاب دهند؛ در کشورهای اسلامی در واقع به طور خاص این بومی‎سازی همان مفهوم اسلامی‎سازی می‎شود.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۸ ۱۳:۱۰

    حذف رشته های علوم انسانی و اجتماعی از ۲۶ دانشگاه ژاپنی

    رئیس گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز گفت: تعداد زیادی از دانشگاه های ژاپن اعلام کردند بودجه رشته های علوم انسانی و اجتماعی را به شدت کاهش داده و یا آنها را حذف می کنند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۱۶:۲۰

    انتشار ۱۳۹ عنوان کتاب علوم اجتماعی در هفته نخست شهریور

    بر اساس اطلاعات آماری موسسه خانه کتاب ۱۳۹ عنوان کتاب در هفته نخست شهریورماه (یکم تا ششم شهریور) در حوزه علوم اجتماعی منتشر شده است. در نخستین هفته شهریورماه بیش از ۹۰ درصد کتاب‌های منتشر شده تالیفی بوده‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۷ ۱۴:۴۰

    انتشار ۱۹۸ عنوان کتاب علوم اجتماعی در هفته پایانی مرداد

    بر اساس اطلاعات آماری موسسه خانه کتاب ۱۹۸ عنوان کتاب در هفته پایانی مردادماه (۲۴ تا ۳۱ مرداد) در حوزه علوم اجتماعی منتشر شده است. در این هفته کتاب‌های کمک آموزشی با توجه به نزدیک شدن آغاز سال تحصیلی افزایش یافته است.

  • نعمت الله فاضلی ۱۳۹۴/۰۶/۰۵

    بحران گفت‌وگوی کرها در گفت‎وگو با «نعمت‎الله فاضلی»؛

    نیروی سوم، بیرون از جامعه مدنی و حاکمیت سیاسی ما را تهدید می‌کند

    امروزه یکی از اهداف روان‎شناسی برای انسان ایرانی، ایجاد نوعی آگاهی و خودآگاهی انتقادی در اوست؛ اینکه چگونه او بتواند به شیوه‎ای مدنی‎تر و با مدنیتی متعالی‎تر زندگی کند. همین هدف را ما در حوزه‎های دیگر هم می‎بینیم. علوم سیاسی، جامعه‌شناسی فرهنگی، تاریخ، فلسفه، مطالعات ادبی، مطالعات هنری و تمام رشته‎هایی که در حوزه انسان و جامعه ایرانی فعالیت می‎کنند به ‎نوعی «تربیت انسان مدنی ایرانی» را در هدف‎های خود دنبال کرده‎اند.

  • آرنت ۱۳۹۴-۰۵-۲۸ ۱۲:۲۰

    هانا آرنت

    علیرضا شایان‌مهر

    هانا آرنت در طول حیات خود مطالعات فلسفی، سیاسی و اجتماعی گسترده‌ای انجام داد و گرایش‌های فلسفی و سیاسی مختلفی یافت. از گایش به هایدگ تا سوسیالیسم. سرانجام، مطالعات و پژوهش‌هایش به نقد جهان کمونیسم رسید.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۱۵:۱۰

    تشریح استراتژی تفکر چهار مرحله‌ای در کتاب «یادگیری نظریه‌پردازی استراتژی چهار مرحله‌ای»

    استراتژی تفکر چهار مرحله‌ای که در کتاب «یادگیری نظریه‌پردازی استراتژی چهار مرحله‌ای» تشریح شده به مخاطب کمک خواهد کرد که استاد تبیین شود. مخاطب می‌تواند برای پرداختن به پرسش‌های تخصصی و مسائل حرفه‌ای‌ یا به منظور کنار آمدن با سردرگمی‌های علمی زندگی روزمره از این استراتژی استفاده کند.