-
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۳:۱۵
نگاهی به مستند «جای خالی»؛
راهحلهای دنکیشوتوار برای معضلات فرهنگی
«جای خالی» یکی از مستندهای چهارمین جشنواره «عمار»، روایتی است از فرهنگ و تغییرات فرهنگی کشورمان. کمیل سوهانی، کارگردان، با این دغدغه سراغ این موضوع رفته است که به نظر میرسد ساختار فرهنگ اصیل ایرانی-اسلامی دچار نوعی آشفتگی حاد شده است.
-
۱۳۹۴-۰۱-۰۶ ۰۱:۰۵
یادداشتی بر فیلم «هتل بزرگ بوداپست»؛
طعنهای به سینمای مدرن
طولانیترین قسمت فیلم میان دیوارهای یک پایگاه نظامی رخ میدهد که گوستاو در آن زندانی است. این قسمت متاثر از فیلمهای کلاسیکی مانند «فرار بزرگ» و «استالاگ ۱۷» و به نوعی ادای دینی به آنهاست. کمی بعد یک تعقیب و گریز نسبتاً طولانی در یک سرازیری اتفاق میافتد که طعنه ای است به سینمای مدرن و میل باطنی این سینما به اکشنهای کامپیوتری با جزئیات زیاد را دست میاندازد.
-
۱۳۹۴-۰۱-۰۴ ۰۰:۰۶
نگاهی به موسیقی تلفیقی در ایران به بهانه انتشار آلبوم «مستور و مست» همایون شجریان؛
مسخ فرهنگی؛ محصول موسیقی تلفیقی در ایران
موسیقی ایرانی و دستگاهی ما در حال آسیب دیدن است و متاسفانه آسیبی که از قِبال تولید آلبومهایی با عنوان تلفیقی که براساس طراحی و اصول دقیقی تولید نشدهاند، نصیب ما میشود، «مسخ فرهنگی» است به این معنا که با استفاده از سازهای اروپایی و دستگاه ماهور،گامها را با یکدیگر تلفیق میکنند و فاجعه آنجایی رخ میدهد که موسیقی اروپایی بالا میآید وپررنگتر میشود و به همین شکل کمکم لباس موسیقی ایرانی از تن آثار منتشر شده در عرصه موسیقی در میآید و موسیقی فرنگی جای آن را میگیرد.
-
۱۳۹۳-۱۲-۲۷ ۰۹:۴۶
بسته پیشنهادی «فیلم » فرهنگ امروز؛
حافظه، تاریخ و تکرار
فرهنگ امروز بنا داشت به مناسبت سال نو فیلمهای درخشانی را که در سال گذشته اکران شد به خوانندگان معرفی کند. اما از آنجا که قطعا مخاطبان فرهنگ امروز خود پیگیر فیلمهای اخیر بودند بر آن شد تا به معرفی مهمترین فیلمهایی که با تم فلسفی در سینمای جهان نمایش داده شده بپردازد.
-
۱۳۹۳-۱۲-۲۱ ۱۱:۱۱
نگاهی به نمایش «یک صبح ناگهان» ساختهی حسین پاکدل؛
تلاش نافرجام برای روایت یک برهۀ تاریخی
«یک صبح ناگهان»، روایت روزهایی است که ناصرالدینشاه قاجار ترور شده و دعوا بر سر جانشینی وی است. در میان این بلبشو که همهی مردم ایران درگیر آشوب آن روزها هستند، جوان هنرمندی که نقاش و شاگرد کمالالملک است (مهدی پاکدل) به خاطر حملهی کارمندان ادارهی معارف به منزل او و پاره کردن نقاشیهایش خودکشی میکند.
-
۱۳۹۳-۱۱-۳۰ ۱۱:۱۶
نگاهی به نظرات استاد مرتضی مطهری دربارۀ تلویزیون؛
اصول موضوعهی رسانهی دینی
رسانه بصریِ دینی مقولهای ممکن و موجه است و هیچ تناقضی را منعکس نمیکند. اقتضائات و الزاماتی که ما آن را به شیوۀ بیانی رسانههای بصری نسبت دادیم، چیزی نیست مگر «زبان» یا به عبارت دقیق، «دستور زبان» حاکم بر این رسانهها. این رسانهها «زبان» متفاوت و در نتیجه «دستور زبان» متفاوتی دارند و مسئلهی اولیه و اساسی ما به دست آوردن درک صحیح و عمیقی از «دستور زبان» چنین رسانههایی است.
-
۱۳۹۳-۱۱-۳۰ ۱۰:۲۳
نگاهی به آخرین ساخته لوک بسون؛
لوسی خدایوارهای زمینی...
این فیلم، در واقع نوع نگاه تمدن غرب به هستی، وجود، مبدأ و معاد آن است؛ جهانی که انسان در آن محور است، میسازد، میفهمد، اراده میکند و خود نیز اجرا میکند.
-
۱۳۹۳-۱۱-۲۷ ۱۰:۴۲
بهزاد جامهبزرگ؛
ملاحظاتی غیرسینمایی دربارۀ «محمد رسولالله» ساختۀ مجید مجیدی
همکاران مجیدی در فیلمبرداری، طراحی صحنه، جلوههای ویژه، موسیقی و چهرهپردازی، تدوین و... اگرچه هریک در زمرهی بهترینهای جهان در حرفهی خود محسوب میشوند، اما ظاهرا ایشان را نسبتی با جهان اسلام و مقولاتی مثل معنویت و نبوت در عالم اسلام نبوده است.
-
۱۳۹۳-۱۱-۲۱ ۱۴:۱۲
ویژه جشنواره فیلم فجر(۱۸)/ نگاهی به فیلمنامهی«خانه دختر»نوشتهی پرویز شهبازی؛
این خانه سیاه است
«خانه دختر» فیلمِ فیلمنامه است،یا به بیان بهتر باید گفت «خانه دختر» فیلم ایده است. فیلمنامهی«خانه دختر» بیایراد نیست و حتماًمیتوان از گیر و گرفتهای منطقی فیلمنامه و تغییرات آنی و بیمنطق نقطهنظر راوی اثر و چرخش در شیوهی روایت و یا شکل تعریف شخصیتها و دلایل ورود آنها به اثر و یا خروجشان از دایرهی داستانگویی در میانهی فیلم بسیارگفت.
-
۱۳۹۳/۱۱/۲۱
ویژه جشنواره فیلم فجر(۱۹)/ گفتوگو با همایون اسعدیان؛
قرار نیست همهی فیلمهای ما هنر و تجربه شود
قرار نیست همهی فیلمهای ما هنر و تجربه شود، هنر و تجربه بخش کوچکی از سینمای ایران است. در چند سال گذشته اینگونه فیلمها در جشنوارههای خارجی هم خیلی جواب نداده و مورد استقبال قرار نگرفته است، دلیلش هم این است که ما از سینمایی تقلید میکنیم که خود آن کشورها بهترش را دارند
-
۱۳۹۳-۱۱-۲۱ ۱۳:۲۰
ویژه جشنواره فیلم فجر (۱۷) / نگاهی به فیلم «طعم شیرین خیال»؛
فیلم نساختن مشکلتر است
فضای فیلم فقط با دیالوگ شکل میگیرد و نه با قصه و نه بازیهاو نه کارگردانی، گویی انگیزهای کارگردان را به ساخت چنین فیلمی سوق داده است که به اندازهای قدرتمند نبوده که وی را تا طراحی جزئیات همراهی کند و گویی وی سفارشی پنهان و آشکار داشته و بدون اینکه بخواهد این فیلم را رقم زده است.
-
۱۳۹۳-۱۱-۲۰ ۱۲:۳۲
ویژه جشنواره فیلم فجر(۱۵)/ نگاهی به فیلم «من دیهگو مارادونا هستم»؛
هجو وضع موجود سینمای ایران
فیلم اخیر بهرام توکلی بیشتر از آنکه نمادهای سیاسی-اجتماعی داشته باشد به دنبال هجو برخی از مسائل مبتلابه جامعه و اندیشهی امروز است. «من دیهگو مارادونا هستم» هرچند به تعریف کلی و مفهومی کمدی یعنی «تقلید اعمال مذموم اجتماعی با هدف اصلاحگرایانه یا خنداندن مردم» نزدیک است، اما اثری خاص با ویژگیهایی است که به هجو در ادبیات نزدیک است
-
۱۳۹۳/۱۱/۱۹
ویژه جشنواره فیلم فجر(۱۴)/ گفتوگو با کمال تبریزی؛
جوانان سینما به جای سودای سیمرغ، سودای جشنوارههای خارجی را دارند
مشکل بسیاری از فیلمهای امسال این است که مسئلهی اصلی فیلم، مسئلهی مخاطب نمیشود و مخاطب با فیلم همراه نمیشود؛بهعنوان مثال این مشکلی بود که در فیلمهای «دو» و «مرگ ماهی» هم وجود داشت و ما با سوژه همراه نشدیم...
-
۱۳۹۳-۱۱-۱۹ ۱۲:۰۸
ویژه جشنواره فیلم فجر(۱۳)/ نگاهی به فیلم «اعترافات ذهن خطرناک من»؛
دوران کودکی نئونوآر در ایران
هومن سیدی با فراموش کردن این نکته که ذات هنر در منحصربهفرد بودن آن است به فرهاد اعترافات ذهن خطرناک من بدل شد که بهواسطهی عارضهی فراموشی، این سینمای هالیوود بود که او را هدایت کرد نه ذهن خلاق او؛ و این هدایت نه مسیر آموزش بلکه تقلید را پیش روی او قرار داد.
-
۱۳۹۳-۱۱-۱۹ ۱۱:۵۹
ویژه جشنواره فیلم فجر(۱۲)/ نگاهی به فیلم «رخ دیوانه»؛
شطرنج با مخاطب در روایتی مجازی
فیلم رخ دیوانه، شطرنج بازی کردن با فهم مخاطب است در فضایی که هیچچیز واقعی نیست حتی مرگ؛ چراکه در پایان به جای صحنهی مرگ هولناک قهرمان قصه با مرگی مجازی و بیعمق و غیرتأثیرگذار مواجه میشویم؛ صحنهی مرگ هجو میشود و راوی مرگ خودش را در حد استاتوسی در فضای مجازی تقلیل داده در فضایی که همه چیز دروغ، فریب و مجاز است.
-
۱۳۹۳-۱۱-۱۸ ۰۹:۰۸
ویژه جشنواره فیلم فجر(۱۱)/ نگاهی به فیلم «دوران عاشقی»؛
نبرد عقل و عشق در مغاک شهرنشینی
رئیسیان همانگونه که آثار قبلیاش نشان میدهد دارای نگاه مؤلفی سردوگرمچشیده و به بلوغ رسیده در مسائل و روابط احساسی اجتماع امروز است. فیلم «دوران عاشقی» هم قصهی جدال عشق است با عقل؛ افرادی که از طرفی گرفتار عشق شدهاند و از طرفی دیگر معاش و حساب و کتاب زندگی روزمره و عقل و انصاف رهایشان نمیکند.
-
۱۳۹۳-۱۱-۱۸ ۰۸:۵۱
ویژه جشنواره فیلم فجر(۱۰)/ نگاهی به فیلم «عصر یخبندان»؛
هالیوودی سطحی در سینمای ایران
کیایی در کنار توصیفات سطحی، تحلیلهای سطحی از معضلات عمیق ارائه میدهد. فیلم مصطفی کیایی مخاطب را به فکر وانمیدارد، معمایی در فیلم طرح نمیشود، همه چیز رو است، راهحلها هم ساده و دمدستی؛ طنزوارگی در عین جدی بودن روایت نیز از دیگر ویژگی فیلمهای اوست که در نهایت همچون تلهفیلمی خوشساخت مخاطب خود را سرگرم میکند.
-
۱۳۹۳/۱۱/۱۸
ویژه جشنواره فیلم فجر(۹)/ گفتوگو با علیرضا رئیسیان؛
برای فیلمسازی اتفاقی باید برایم رخ بدهد
من برای فیلمسازی باید اتفاقی برایم رخ بدهد تا کارم را شروع کنم و آن اتفاق هم این است که یک چیزی باید در درون من چنگ بزند و قلاب بیندازد تا من کارم را شروع کنم و اگر در طول این ۶ سال بعد از چهلسالگی فیلم نساختم دلیلش این بود که آن اتفاق برایم نیفتاده بود. حالا آن اتفاق میتواند یک تصویر باشد، یا یک خط نوشته یا حتی یک اسم.
-
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۱۲:۴۵
ویژه جشنواره فیلم فجر(۸)/ نگاهی به فیلم «خداحافظی طولانی»؛
خداحافظی طولانی با یک مرگ
انتهای فیلم کمی غافلگیرکننده است،خصوصاً صحنهای که میبینیم یحیی لولهی تنفس ماهرو را کشیده است و نمایش این صحنه مخاطب را کمی از فضای یکدست و خطی بیرون میآورد و ذهن تماشاگر درگیر این موضوع میشود که یحیی مسبب اصلی مرگ همسرش بوده یا خیر، به عبارتی یحیی مجرم است یا نه؟...
-
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۱۰:۲۴
اسطورهسازی از مارتین لوتر در یک فیلم؛
مارتین لوتر ۲۰۰۳ حقیقتی ناتمام
شخصیت اسطورهای و آزاداندیشی که در فیلم «مارتین لوتر» ساخته و پرداخته شده بود فاصلهای چند با شخصیت حقیقی داشت. روحیهی یهودیستیزی لوتر در اواخر عمرش یا نگاه او به مسلمان از نکات منفی این شخصیت محسوب میشد که به طور کامل حذف شده بود. به اصطلاح تمام راستیها را کارگردان درباره ابعاد شخصیت دکتر لوتر نگفته بود در حالی که چیزی را نیز به دروغ به آن نیفزوده بود.
-
۱۳۹۳/۱۱/۱۵
ویژه جشنواره فیلم فجر(۶)/ گفتوگو با محمود کلاری؛
مادرِ «مرگ ماهی» به «مادر» علی حاتمی نمیرسد
بحث فیلمهای بیسروتهی که اخیراً ساخته میشود و من هم نمونههایی از آنها را دیدهام با سینمای بدون قصه فرق دارد، چون همین سینمای بدون قصه هم قواعد و گرامر خاص خود را دارد و فیلمساز نمیتواند به هوای اینکه میخواهد یک سینمای جدید یا ژانر جدید را تجربه کند، فیلم بدون مفهوم و بیسروته بسازد.
-
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۲:۱۹
ویژه جشنواره فیلم فجر(۵)/ نگاهی به فیلم «خانه دختر»؛
سوژهی ملتهب کارگردانی ملالآور
شاید یکی از علتهایی که فیلم بعد از دقایق افتتاحیه اینگونه دچار ازهمگسیختگی ریتم و روایت میشود این باشد که علیرغم علاقهی فیلمساز به مسائل زنانه، این مسائل نسبت چندانی با وی ندارند؛ لذا نیروهای روانی فیلم بهدرستی شکل نمیگیرد.
-
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۱۶:۲۷
ویژه جشنواره فیلم فجر(۴)/ نگاهی به فیلم «چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت»؛
تو از پس پرده چه دانی؟
«چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت» هرچند یک فیلم رئال سینمایی است اما جلیلوند بهخوبی توانست با کمک برخی صحنههای شبهمستند در ابتدای فیلم پیوندی میان فیلم رئال و مستند ایجاد و به این شیوه باورپذیری آن را بیشتر کند. روایت مستندگونهی ابتدای فیلم آنچنان بهخوبی ترسیم شده بود که ورود لیلا (نیکی کریمی) بهعنوان چهرهای آشنا در آن مستحیل شد.
-
۱۳۹۳/۱۱/۱۴
ویژه جشنواره فیلم فجر(۳)/ گفتوگو با فرزاد موتمن؛
با سینمای سرکاری مخالفم
سعی میکنم در شیوههای کهنه و نو رفتو آمد کنم، فیلمهایی بسازم که قصه داشته باشند ولی درعینحال قصهشان پنهان باشد/ در سینمای مدرن، مفهوم قصه عوض شده و قصههای حجیم ازمدافتاده هستند.
-
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۳:۵۰
ویژه جشنواره فیلم فجر(۲)/ نگاهی به فیلم «بوفالو»؛
ضعف تألیف یا جدال با فهم مخاطب
در بوفالو مخاطب به جای اینکه در انتهای جادهای ترسیمشده به دو یا چندراهی برسد، در بیابانی لمیزرع از شش جهت با بینهایت راه مواجه است که هیچ نشانهای او را به یکی از این بینهایت راهها رهنمون نمیسازد.
-
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۲:۱۹
ویژه جشنواره فیلم فجر(۱)/ نگاهی به فیلم «ناهید»؛
دغدغههای زنانه
ناهید فیلمی رئال و ملودرام است که توصیفگر روابط اجتماعی و عاطفی انسانهاست. روایتی از داستان زندگی ناهید است که تلاش میکند سروسامانی به زندگی خود بدهد.داستان فیلم که در شهرستان انزلی میگذرد. این فیلم، فیلمی است شخصیتمحور که به مشکلات فردی و جمعی آنها تأکید دارد.
-
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۴۵
یادداشتی دربارهی «دختر گمشده» دیوید فینچر؛
رسانهها، حلقهی گمشدهی فیلم فینچر
«دختر گمشده» با حضور رسانهها تمام میشود، جایی که رسانهها همچنان بیرونِ در منتظر یک خبر یا اتفاق تازه به عنوان خوراک خبری خود هستند تا دوباره داستانی جنجالی برای رسانههای خود فراهم آورند. شاید با کمی اغماض بتوان گفت که به خاطر حضور رسانهها بود که نیک دان ترجیح داد با همهی مصائبی که از همسرش دیده بود به زندگی خود با او ادامه دهد
-
۱۳۹۳/۱۱/۰۷
گفت و گو با آنتونیا شرکا درباره نخستین تجربه سینمایی هومن سیدی؛
«سیزده» ایرانی یا «سیزده» ... !؟
شهرکها بهعنوان یک واقعیت غالب در زندگی اجتماعی-شهری تهران تبدیل شدهاند و فیلمهایی با ویژگیهایی شبیه «سیزده» ویژگی ساخته شدن در شهرک را دارند، چون فیلمساز میتواند از ساختمانهای بلند، طبقات متعدد استفادهی زیباییشناختی هم کند و در چنین آثاری این شهرکها خودشان تبدیل به کاراکتر میشوند.
-
۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۰۹:۴۲
به بهانۀ اجرای نمایش «مرثیهای برای کتابسوزیها»؛
تن وارگی شعر یا شعروارگی تن
مرثیهای برای کتابسوزیها یک بار تن و تنیده شدن زبان را در شعروارگی خود به نمایش میکشد و یک بار هم شعروارگی تن را در بستر زمان متجلی میسازد. نقشآفرینان با تن خود آنگونه زبان را حضور میبخشند که گویا تن آنان یکپارچه زبان و شعر میشود. این نمایش سفر تن به عمق تاریخ است، سفر تنی که زبان است و زبانی که میسوزد.
-
۱۳۹۳-۱۱-۰۵ ۰۹:۳۹
نگاهی به آثار حاضر در اسکار ۲۰۱۵؛
آیا گمانهزنیها محقق میشود؟
الخاندرو گونزالس ایناریتو امسال با «مرد پرندهای» فصل جوایز را دنبال خواهد کرد. ریدلی اسکات، «هجرت» را دارد و استفان دالدری، «آشغال» را با خود به اسکار میآورد. از جیسون ریتمن هم فیلم «مردان، زنان و کودکان» حضوردارد. همچنین در اسکار امسال راب مارشال کارگردان فیلم «شیکاگو» فیلم «درون جنگل» را که در ژانر کودک است با حضور ستارههای هالیوودی بسیاری از جمله مریل استریپ و جانی دپ ساخته است.