به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از نشریه روزانه سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر؛ در میان امتیازاتی که مسئولان فرهنگی استان ها برای مردم در نظر گرفته اند، قیمت پایین بلیت ها یکی از مهمترین دلایل جذب مخاطبان سینما به فیلم های جشنواره است. البته استقبال در بعضی شهرها به اندازه ای است که نیازی به پایین آوردن قیمت ها بلیت ها هم نیست.
شب های سینمایی در سمنان
سینما فرهنگ شهر سمنان بیش از ۴۰۰ نفر ظرفیت دارد. این سالن از ساعت ۱۴ عصر نمایش فیلم را شروع می کند و روزی چهار سانس فیلم نمایش می دهد. نعمت الله قنبری نیک دل، معاونت هنری اداره کل سمنان با اشاره به استقبال مردم از ۲۰ فیلم جشنواره سی و دوم فجر می گوید: « همانطور که می دانید در شهرستان ها جشنواره فیلم فجر با تاخیر نسبت به تهران آغاز می شود. در همین روزهای ابتدایی مردم استقبال خوبی داشتند. البته از آنجایی که سمنان شهر کارمندی است از سانس ۱۴ استقبال زیادی نمی شود اما مردم از ساعت ۱۶ به سینما می آیند و سانس های عصر سالن پر می شوند.»
به گفته مدیر هنری استان سمنان فیلم سینمایی «رد کارپت» رضا عطاران در این شهر با استقبال زیاد علاقه مندان مواجه شده است و مردم علاقه زیادی به دیدن دوباره این فیلم دارند. همچنین دو فیلم «چ» حاتمی کیا و «معراجی ها» مسعود ده نمکی نیز با اینکه در بسته ارائه شده به استان سمنان نبوده اما متقاضی فراوانی دارد.
سینما فرهنگ سمنان مجهز به سیستم دیجیتال است و مشکلی در خصوص نمایش فیلم ها از نظر فنی وجود ندارد. البته بعضی از صندلی های این سالن سینمایی فرسوده شده و قرار است بعد از جشنواره به این مساله رسیدگی شود.
دسترسی همه مردم استان به سینما
قنبری نیک رفتار در خصوص سالن در نظر گرفته شده برای نمایش فیلم های جشنواره فجر توضیح می دهد: «نظر ما سینمای شهرستان گرمسار بود. این سینما جدید است و امکانات بهتری دارد اما از آنجایی که سینمای مورد نظر باید در مرکز استان می بود، نمایش فیلم در سینمای گرمسار امکانپذیر نبود.»
قیمت بلیت سینمای فرهنگ شهر سمنان سه هزار تومان است و این قیمت با توجه به امکانات سینما و مساله مالی مردم در نظر گرفته شده است. البته برای انجمن های فرهنگی و هنری این استان بلیت به صورت رایگان است. ۱۰۰ نفر از ظرفیت سالن برای فیلم های مهم به این افراد اختصاص داده شده و باقی بلیت ها هم فروخته می شود.
از برنامه هایی که مدیران فرهنگی سمنان در حاشیه برگزاری جشنواره فیلم فجر در نظر گرفته اند می توان به برگزاری اختتامیه با حضور هنرمندان اشاره کرد. همچنین در سمنان امکانی برای نقد فیلم های جشنواره در یکی از روزنامه های فراهم شده است و فرم های نظرسنجی در مورد فیلم ها نیز در اختیار علاقه مندان قرار می گیرد تا آرای مردمی جشنواره سی و دوم در استان سمنان نیز مشخص شود.
اولین تجربه ایلام از برگزاری جشنواره فیلم فجر
جشنواره سی و دوم فیلم فجر به ایلام هم رسیده است. سینمای این شهر تخریب شده و در حال بازسازی است و مدیران فرهنگی این شهر تصمیم گرفته اند جشنواره را در سالن آمفی تئاتر برگزار کنند. این سالن ۲۲۰ نفر ظرفیت دارد و در طول روز چهار سانس فیلم در آن نمایش داده می شود. قیمت بلیت های درنظرگرفته شده در استان ایلام در روزهای جشنواره فجر سه هزار تومان است.
علی هلچی دبیر اجرایی جشنواره فیلم فجر در استان ایلام درباره تبلیغات محیطی جشنواره سی و دوم در این استان عنوان می کند: «ما فعالیت های زیادی برای تبلیغات و اطلاع رسانی در خصوص برگزاری جشنواره فیلم فجر در ایلام کردیم. البته اگر هوا مساعد بود و به تعطیلی نمی خوردیم اتفاق بهتری می افتد و مخاطبان بیشتری برای تماشای فیلم ها می آمدند. با این همه باز هم استقبال خوب و راضی کننده است.»
دبیر اجرایی جشنواره فیلم فجر در استان ایلام یادآور می شود: «این برای اولین بار است که جشنواره فیلم فجر در ایلام برگزار شده است. به همین خاطر ممکن است استقبال آنطور که ما فکر می کنیم نباشد. با این همه ما بهای بلیت را پایین در نظر گرفتیم تا همه بتوانند از امکان فیلم دیدن در جشنواره استفاده کنند. همچنین کارت دعوت برای هنرمندان و ادارات فرهنگی فرستادیم و از فیلمسازان استان هم خواستیم در این حضور داشته باشند. همچنین تلویزیون ایلام نیز به صورت زیر نویس اخبار جشنواره فجر را در این استان انعکاس می دهد.»
صف بستن مشهدی از ساعت ۶ صبح
حال و هوای جشنواره فیلم فجر در شهر مشهد اما به گونه دیگری است. سید حمید طباطبایی معاون هنری استان خراسان رضوی در خصوص نحوه برگزاری جشنواره فیلم فجر در این استان توضیح می دهد: «مردم شهر مشهد فوق انتظار ما عمل کردند. از ساعت ۶ صبح جلوی گیشه سینما هویزه صف می بندند و سردی هوا را برای فیلم دیدن به جان می خرند. در این چند روزی که جشنواره فیلم فجر در مشهد کار خود را آغاز کرده است در همه سانس ها با ظرفیت کامل ۵۰۰ نفر فیلم ها را نمایش دادیم و هیچ فیلمی با سالن خالی و کمتر از ۵۰۰ نفر اکران نشده است.»
آراء مردمی در مشهد نیز پیگیری می شود. بنا بر این آمار «چ» حاتمی کیا از میان فیلم های نمایش داده شده توانسته رضایت اکثر مخاطب را جلب کند. در سینما هویزه مشهد هر روز دو فیلم سه بار تکرار می شود و در کل شش سانس به نمایش فیلم اختصاص دارد.»
مردمی که فیلم ندیده به خانه برمی گردند
طباطبایی ادامه می دهد: «استقبال بی نظیر مردم مشهد نشان می دهد به سینما علاقه دارند و مردم فرهیخته ای هستند. به همین دلیل باید به گونه ای برنامه ریزی شود که در استان های علاقه مند چند سالن به نمایش فیلم های جشنواره فجر اختصاص بدهند. ما معمولا شرمنده جمعیت چند صد نفری منتظر پشت درهای سینما می شویم و به خیلی از آنها بلیت نمی رسد و به خانه هایشان بازمی گردند. مثلا در استانی با وجود بلیت رایگان، مردم علاقه زیادی به دیدن فیلم ندارند. منصفانه نیست به چنین استانی یک سالن سینما و به مشهد هم یک سالن اختصاص داده شود.»
مدیر هنری استان خراسان رضوی پیشنهادی هم برای برگزارکنندگان جشنواره فیلم فجر دارد: «جشنواره امسال نظم و روال منطقی تری نسبت به دوره های گذشته دارد. اما اگر اختیاراتی برای انتخاب فیلم ها و نمایش آنها به برگزارکنندگان جشنواره فجر در هر استان داده شود، می توانند برنامه ریزی بهتری داشته باشند. بعد از ۱۱ دوره برگزاری جشنواره فیلم فجر در مشهد، فکر می کنم انقدر تجربه کسب کرده ایم که بتوانیم سلیقه مخاطب را درک کنیم.»
بلیت های نصف قیمت در اصفهان
سینما سپاهان اصفهان هم روزهای متفاوتی را در جشنواره سی و دوم فیلم فجر تجربه می کند. علاقه مندان به سینما در اصفهان علاقه بسیاری برای دیدن فیلم های این دوره جشنواره نشان می دهند. تجهیزات این سینما کامل است و ۷۵۰ نفر ظرفیت دارد. رضا دهقانی مدیر امور سینمایی این استان می گوید: «ما قیمت چهار هزار تومان را برای بلیت های جشنواره در نظر گرفتیم. البته این قیمت برای هنرمندان نیم بها است. ما بلیت ها را در اختیار انجمن سینمای جوان، انجمن سینما و بسیج هنرمندان قرار دادیم تا در اختیار هنرمندان قرار دهند.»
البته اصفهانی ها بلیت رایگان ندارند و بن های تخفیف در اختیار هنرمندان قرار داده اند. به گفته مدیر امور سینمایی اصفهان قیمت بلیت های در نظر گرفته شده برای مردم در اصفهان مناسب است و استقبال مردم هم دلیل این مدعاست. این پنجمین دوره است که جشنواره فیلم فجر در اصفهان برگزار می شود.
دادن اختیارات به برگزارکنندگان استانی به نفع جشنواره است
دهقانی درباره دلیل استقبال مردم اصفهان توضیح می دهد: «جشنواره سی و دوم، به لحاظ فیلم ها پربار است و تعداد فیلم هایی که برای استان ها درنظر گرفته شده، به نسبت سال گذشته بیشتر است. در دوره های قبل شاید یکی دو فیلم مطرح در روزهای برگزاری جشنواره در اصفهان اکران می شد اما در این دوره پای بزرگان سینما به جشنواره فیلم فجر باز شد.»
مدیر امور سینمایی استان اصفهان دسترسی نداشتن مسئولان برگزاری جشنواره به بازیگران و مهمانان را یکی از مشکلات این جشنواره می داند. او معتقد است هماهنگی ستاد برگزاری جشنواره فیلم فجر با برگزارکنندگان استانی و ارتباط و تعامل آن ها با فیلمسازان مطرح باعث رونق گرفتن جشنواره فیلم فجر در استان های مختلف می شود.
نظر شما