به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از ایبنا؛ صادق آیینهوند در پاسخ به این سوال که «در متون تاریخی اسلام که به یادگار مانده تا چد حد امانتداری شده است و صحت مطالب تایید میشود» اظهار کرد صحت مطالب کتابهای تاریخی اسلام درجات متفاوتی دارد و در برخی مانند «تاریخ یعقوبی» بیش از ۸۰ درصد مطالب درست است.
وی ادامه داد: البته در نمونههایی مانند کتابهای قرن پنجم و ششم کمتر مطالب صحیح وجود دارد و شاید ۳۰ درصد آن درست باشد.
وی در بخش دیگری از سخنانش درباره غفلت تاریخنگاران اسلام از درج مطالبی درباره سبک زندگی و فرهنگ مسلمانان عنوان کرد: بحث تغییرات اجتماعی در کتابهای تاریخ اسلام مطرح نیست. تاریخ اجتماعی و تحولساز در این کتابها کمتر در نظر گرفته شده است و ما بیشتر تاریخ سیاسی را مد نظر قرار دادیم.
این استاد دانشگاه یادآور شد: باید تاریخ تمدن نوشته شود و رویکرد ما در پژوهشگاه نیز این است که به این مغفولات توجه کنیم و تاریخ تمدن، فرهنگ و تاریخ اجتماعی را بر تاریخ سیاسی غلبه دهیم.
آیینهوند اظهار کرد: متاسفانه مورخان قدیمی تحت سلطه حکومت به این بخش از تاریخ بیتوجهی کردند ولی امروز این نگرش وجود دارد و باید این کار صورت بگیرد.
وی در بخش پایانی سخنانش به خدمات ایرانیها در تاریخ اسلام اشاره کرد و افزود: ایرانیها در فتوحات اسلام و گسترش و تشیع در ایران و در تولید علم و تمدنسازی نقش داشتهاند و در این موضوع شکی نیست.
وی یادآور شد: در واقع، اینگونه نبوده است که تنها اسلام به ایرانیان خدماتی ارایه کرده باشد، بلکه ایرانیها نیز خدمات بسیاری به اسلام ارایه کردهاند.
نظر شما