به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ ششمین نشست باستان- نشانهشناسی با عنوان «جایگاه ایدئولوژیک تخت جمشید در نظام سیاسی هخامنشی» با حضور دکتر احمد پاکتچی، زبانشناس و عضو شورای عالی علمی مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی و دکتر کامیار عبدی، پژوهشگر و باستانشناس، یکشنبه ۲۵ آبان برگزار میشود.
هخامنشیان در اداره امور برخلاف سلسلههای پیشین خاورمیانه بیشتر بر ایدئولوژی نهادینه شده تاکید داشتهاند تا خشونت و قهر، همین چرخش اساسی شأنی ویژه به جهانبینی هخامنشیان میبخشد. از آنجا که ایدئولوژیها همواره در پی عینیتبخشی به خود هستند و این عینیت بخشی با استفاده از مصالح فرهنگی در دسترس صورت میگیرد، میتوان با مطالعه آثار برجای مانده از دوران هخامنشی تا حدود زیادی به ایدئولوژی آنها پی برد.
در ششمین نشست باستان- نشانهشناسی به جایگاه ایدئولوژیک تخت جمشید به مثابه مهمترین اثر دوران هخامنشی پرداخته میشود. تخت جمشید یکی از مهمترین میراثهای فرهنگی ایران و جهان است. این بنا در طول تاریخ پرفراز و نشیب خود همواره اثرهای متفاوتی بر ذهن مخاطبان خود نهاده است. باید گفت که این بنا صرفا پدیدهای معمارانه نیست، بلکه متنی است که عمیقترین معانی ایدئولوژیک در آن کدگذاری شده است. به تعبیری میتوان گفت که کلیت تخت جمشید ابزاری ایدئولوژیک است که جزء جزء آن از هنر و معماری گرفته تا نقش برجسته و حتی پلان آن در خدمت عینیت بخشی به ایدئولوژی سازندگان آن بوده است.
دکتر کامیار عبدی، مترجم کتابهایی در حوزه تاریخ باستان از جمله «قانون نامه حمورابی» اثر تئوفیل میک، «ساسانیان» از تورج دریایی، «باستانشناسی» تالیف پل بان، «مبانی نظری باستانشناسی»اثر کن. آر. دارک و «یادداشتهایی از چین» نوشته باربارا تاکمن است.
دکتر احمد پاکتچی نیز مولف کتابهای بسیاری در حوزه تاریخ اسلام است که میتوان به «روششناسی تاریخ»، «تاریخ حدیث»، «تاملاتی در مباحث فرهنگ اسلامی»، «جریانهای تصوف در آسیای مرکزی»، «درس گفتارهایی درباره نقد متن» و «مجموعه درس گفتارهایی درباره روش تحقیق عمومی با رویکرد علوم انسانی - اسلامی» اشاره کرد.
علاقهمندان برای حضور در این نشست میتوانند یکشنبه ۲۵ آبان ساعت ۱۸ به نشانی، خیابان ایرانشهر، پارک هنرمندان، خانه هنرمندان، تالار استاد امیرخانی مراجعه کنند.
نظر شما