به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ کتاب جدیدی از عمران صالحی با عنوان «خاری سرگشته در بیابان» از سوی انتشارات ناهید منتشر شد. این کتاب در واقع دیوان باباطاهر است که عمران صلاحی آن را تصحیح کرده و مقدمهای بر آن نوشته است.
در مقدمه ناشر بر این کتاب آمده است: «انتشار دیوان باباطاهر با مقدمه و تصحیح عمران صلاحی تا حد زیادی توامان شوقانگیز، حسرتبار و پرسشآفرین است. دلیل شوقانگیزی آن، این است که با گذشت قریب به دوازده سال از درگذشت نابهنگام و تاسفانگیز عمران عزیز، متن نخواندهای از او در دسترس مخاطبان و علاقهمندان آثارش قرار میگیرد.
صلاحی در این مقدمه، به شیوهای خاص و کاملا تازه به معرفی باباطاهر و بازنگری در دوبیتیهای بهجامانده از او پرداخته است. میتوان گفت که مقدمه، آمیزهای است از طنز و تحقیق. افسانههای غلوآمیز متون عرفانی، محملی شدهاند تا صلاحی با زبان شوخ و شنگ و گاه نیشدار تصویر و تصور پیشینیان از شاعر این دوبیتیها را نخست نقل و سپس نقد کند. ضمن خواندن روایات متون کهن از زندگی و سلوک باباطاهر، درمییابیم که صلاحی در این باره به پژوهش مفصلی دست زده است.
از نظر راوندی در راحهالصدور گرفته تا اهمیت دوبیتیهای باباطاهر از منظر احمد شاملو جملگی در این مقاله فشرده و جامع گرد آمدهاند. اما لحن طنزآمیز صلاحی از این هم فراتر میرود. او با مهارتی درخور یکی از سرآمدان طنز معاصر ضمن نقل نحوه تصحیح و نسخهشناسی دوبیتیها، روش مطالعه و پیشینه تحقیق در این عرصه را با زبانی کنایی بررسی و تحلیل کرده است.
در بخشی از مقدمه کتاب آمده است: «واقعیت آن است که عمران بس زود از بین ما رفت و هنوز گفتنیها داشت. تجربه، مهارت و حسن ذوقش اگر نه بیبدیل، بینظیر بود و در زمینه زبان مستقل تسلط به متن در زمره انگشتشمار طنزآوران تراز اول زبان فارسی به شمار میآید. اقتضای زمان و مسائلی که عمران از آن و در آن مینوشت، خندیدن را به کاری صعب بدل میکرد. با این همه چنانچه اهل فن و محققان طنزپژوهی اذعان میکنند، صلاحی ما به خوبی از پس این کارستان برآمده است. خاصه اینکه فعالیت صلاحی در شعر و نثر، تالیف و تحقیق، مطبوعات و کتاب از وسعت و شگفتی برخوردار بود.»
کتاب «خاری سرگشته در بیابان؛ دیوان باباطاهر» با مقدمه و تصحیح عمران صلاحی و بهای 17000 تومان از طرف انتشارات ناهید به چاپ رسیده و طی هفته جاری روانه بازار کتاب میشود.
نظر شما