فرهنگ امروز: عدنان فلاحی، آنچه اصطلاحاً نوگرایان دینی را از اصطلاحاً سنتگریان دینی جدا میکند نه التزام به شریعت است، نه پایبندی به نصوص و نه ضعف و قوت ایمان و باور. نزاع این دو گروه ـ اگر با مسامحه این دو اصطلاح سنتگرا و نوگرا را بپذیریم[۱] ـ نزاع بر سر “اصالت” است؛ به دیگر سخن، محلنزاع این دو طیف این است که کدام خوانش یا قرائت مذهبی، اصیلتر و موجهتر است. حال اصالت چیست؟ هذا اول الکلام!
یکی از موضوعاتی که با ورود به ماه رمضان، تنور نزاع بین این دو گروه را داغ میکند همین موضوع چگونگی احراز یا ثبوت آغاز و فرجام ماه قمری رمضان است. گروهی اصرار دارند که با استناد به احادیثی مثل «با رؤیت هلال، روزه بگیرید و با رؤیت هلال از روزه خارج شوید»[۲] مشاهده با چشم را شرط بیبدیل احراز آغاز و پایان ماه رمضان بدانند، و گروه دیگر معتقدند که در عصر صدور این حدیث، امکان دیگری جز چشم غیرمسلح برای تشخیص حلول ماه وجود نداشته و اکنون میتوان استفاده از فناوریهای نوین و علوم دقیقه را پایه و مبنای ثبوت روزها و ماهها قرار داد.
اما چیزی که داوری در مورد اصالت نظرات طرفین این نزاع را دشوار میکند فقدان معیارها و سنجههای دقیق تفکیک امور ذاتی از امور عرضی نزد این دو گروه است. ما در ادامه مثالهایی از قرآن و احادیث را خواهیم آورد که میتواند مشمول همین نزاع باشد ولو اینکه به دلیل بداهت فهم یا تغییرات گستردهی عرف و زمانه، از چشمها پوشیده مانده باشد:
ـ در آیه۱۴۰ از سوره النساء آمده است که هرگاه شنیدید(اذا سمعتم) آیات خداوند مورد استهزاء و کفر عدهای قرار میگیرند با آن گروه همنشین نشوید تا زمانیکه وارد سخن دیگری شوند. روشن است که در عصر نزول این آیه، خبری از گروههای مجازی نبوده است. حال پرسش این است که تکلیف کسی که در یک گروه مجازی، در معرض متونی قرار میگیرد که مفاد آنها استهزای آیات خداوند است، چیست؟ آیا خواندن(قراءه) یا مشاهده(رؤیه) چنین متونی هم مصداق همان “هرگاه شنیدید”(اذا سمعتم) است؟ اصالت با چیست؟
ـ در بعضی احادیث در فضل حضور در جنگ عادلانه و مشروع(Just war) آمده است که بهشت، زیر سایه شمشیرهاست. آیا این بدین معناست که در جنگهای مشروع امروزی که خبری از شمشیر نیست، خبری هم از بهشت نیست؟ یا اینکه ظروف و امکانات تاریخی صدور این حدیث، اجازه استفاده از تعبیر دیگری را نمیداده است؟ اصالت با چیست؟
ـ در احادیث دیگری آمده است که هرگاه دو مسلمان با شمشیرهایشان با هم درگیر شوند، قاتل و مقتول هر دو در جهنم هستند[۳]. آیا این بدین معناست که این قتل حتما باید با شمشیر انجام گرفته باشد و یا قتل با اسلحه گرم هم مشمول همین حکم است؟ به دیگر سخن، صرف مذموم بودن قتل، مراد است و یا آلت قتّاله هم در اینجا موضوعیت دارد؟ اصالت با چیست؟
حال میتوان پرسش نخست را مجددا بر نوگرایان و سنتگرایان عرضه کرد و از اصالت پرسید: «با رؤیت هلال، روزه بگیرید و با رؤیت هلال از روزه خارج شوید». در اینجا آیا صرف احراز ماه رمضان و روزهداری در آن مراد است و یا رؤیت با چشم غیرمسلح هم موضوعیت دارد؟[۴].
و این دشواره همچنان هماورد میطلبد: دشوارهی کشف اصالت از خلال نزاع قدیم و جدید![۵].
ـــــــــــــــــــــــ
ارجاعات:
[۱]. هیچکدام از این اوصاف نوگرا و سنتگرا، اصطلاحات دقیقی نیستند چراکه نوگرایی گاه ریشههایی در «قدیم» دارد و سنتگرایی نیز گاهی متأثر از «جدید» است. بنابراین ما این اصطلاحات را از سر ناچاری به کار میبریم.
[۲]. صُومُوا لِرُؤْیَتِهِ وَأَفْطِرُوا لِرُؤْیَتِهِ
[۳]. إِذَا التَقَی المُسْلِمَانِ بِسَیْفَیْهِمَا فَالقَاتِلُ وَالمَقْتُولُ فِی النَّارِ
[۴]. البته برخی مجامع فقهی هماکنون عملاً شیوهی استفاده از چشم غیرمسلح را کنار گذاشته و از محاسبات فلکی موسوم به مقارنه استفاده میکنند از جمله “شورای فقهی و پژوهشی اروپا”( The European Council for Fatwa and Research )
[۵]. یوسف قَرَضاوی از فقهای معاصر (او از قضا اصطلاحاً نوگرا هم نیست) که مایل به نظریه استفاده از علوم نجوم در احراز ثبوت ماههای قمری است مینویسد: «دیدن با چشم، وسیلهای آسان و مقدور برای مردمان روزگار قدیم بود… پس هرگاه ابزار تواناتری برای محققکردن هدف این حدیث [= روزه] یافت شود و این ابزار از احتمال خطا و وهم و کذب دورتر باشد و… پس ما چرا باید بر خودِ ابزار جمود بورزیم در حالیکه ابزار، مقصود بالذات نیست و از هدف حدیث غافل شویم؟» متن مقاله قرضاوی با عنوان «الحساب الفلکی وإثبات أوائل الشهور» که در ۲۲آوریل۲۰۲۰ منتشر شده است را میتوانید در سایت رسمی او ببینید.
منبع: دین آنلاین
نظر شما