به گزارش فرهنگ امروز به نقل از خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در یزد، آیین رونمایی «سفر به ماه» به همت انتشارات نویسندگان پارس، در روستای تاریخی تُرکان، از توابع شهرستان مروست استان یزد، همزمان با آیین سنتی چهاردهمعصوم (ع) این روستا؛ با اجرای محمد یزدانی، گوینده و مجری و با سخنرانی کرامت یزدانی (اشک)، نویسنده، مترجم و شاعر و ناشر شیرازی؛ علیرضا بناکار، نویسنده و پژوهشگر شیرازی؛ نسترن کارگریان، داستاننویس شیرازی؛ سورنا یزدانی، هنرمند و پژوهشگر یزدی؛ و علیرضا فلاحتی، فرماندار شهرستان مروست برگزار شد.
کرامت یزدانی، نویسنده و مدیر انتشارات نویسندگان پارس، به اهمیت ادبیات و نقش آن در فرهنگ و هویت جامعه پرداخت؛ و با اشاره به تلاشهای مبینا یزدانی در خلق این اثر، بر لزوم حمایت از نویسندگان نوجوان و جوان تأکید کرد.
وی، از اینکه نویسندگان، اهل هنر و جامعه فرهنگی آن منطقه و به ویژه روستای تاریخی تُرکان، مورد بیتوجهی و مغفول ماندهاند گلایه کرد.
این فعال فرهنگی و هنری، خواستار احداث مجتمع فرهنگی و هنری، سالن همایش، تشکیل انجمنهای ادبی و هنری، ایجاد یک رسانهی پویا و فعال، ایجاد بازارچه و یا غرفه دائمی برای معرفی و فروش محصولات فرهنگی، هنری و صنایع دستی مردم این کهندیار شد.
او پیشنهاد داد برای چهرهها و مفاخر فرهنگی و هنری معاصر این روستا، مراسم تجلیل برگزار شود؛ و تاکید کرد برای هویتسازی معابر، طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد نامگذاری خیابانها و کوچهها، نام شخصیتهای فرهنگی، ادبی و علمی این روستای فرهنگور مورد توجه متولیان امر قرار گیرد.
این پژوهشگر فرهنگ، زبان و تاریخ باستان، راهنمای توریست و فعال میراث فرهنگی و گردشگری و نویسنده کتاب «روستای تُرکان در پویه تاریخ»، ضمن ارائه خلاصهای از تاریخ و قدمت روستای تُرکان گفت: «از متولیان میراث فرهنگی میخواهیم که به این منطقه تاریخی توجه کنند و با گمانیزنیها در جاهای مختلف، آثار تاریخی گذشتگان را کاوش کنند و به زعم من، شهر «ورکان یا ورکانه»، به گفته جوزفا باربارو و سرپرسی سایکس «وَرگری یا وَرگان» را از زیر خاک بیرون بیاورند».
یزدانی (اشک) در خصوص اظهارات جوزفا باربارو و سرپرسی سایکس گفت: جوزفاباربارو، دیپلمات، تاجر، کاشف و سفرنامهنویس ایتالیایی و خواهرزاده دسپیناخاتون، همسر اوزون حسن، پادشاه ایران، در سال ۸۹۴ هجری قمری، در اواخر دوران تیموریان، برای رفتن از شیراز به دهشیر و یزد به این منطقه تاریخی سفر میکند و در کتاب «سفرهایی به تانا و ایران» در مورد این منطقه وسیع بدین مضمون مینویسد: «از دهبید دوروزه به مکانی به نام «وَرگری (ورگان) میرسید که در زمانهای گذشته، شهر بزرگ و زیبایی بوده است اما در حال حاضر، بیش از هزار خانه ندارد و مردم اینجا نیز (مانند مردم دهبید) به کشاورزی و بافندگی اشتغال دارند». ژنرال سرپرسیسایکس نیز در صفحه ۱۱۰ کتاب «ده هزار مایل در ایران» مینویسد: «....در اواخر قرن پانزدهم «جوزفا باربارو» مسافر معروف ونیزی گویا از همین راه به یزد میرفته که مینویسد: «از دهبید دوروزه به مکانی به نام «وَرگری» یا «وَرگان» میرسید که در زمانهای گذشته، شهر بزرگ و زیبایی بودهاست اما در حال حاضر، بیش از هزار خانه ندارد و مردم اینجا به کشاورزی و بافندگی اشتغال دارند.» این موضوع نزدیک به یقین است که دو قریه موسوم به «دِه» و «تُرکون» روی خرابههای محلی بناشده که چهارصدسال قبل شهر بزرگی بوده و صورت آبادی داشته است.»
یزدانی در مورد اظهارات سایکس اضافه کرد: او در زمان ناصرالدینشاه قاجار، در اولین سفر خود به ایران، از شهربابک به هرات و در مسیرش به بوانات از این منطقه عبور کرده است. منظور سایکس از قریه ده و ترکون، همان روستای هرابرجان و ترکان امروزی است.
صدای تیشه باستانشناس در کوچهپسکوچههای تاریخی
این پژوهشگر تاریخ باستان متولیان میراث فرهنگی را خطاب قرار داد و گفت: متاسفانه طمع گنجیابی، تیشه بر ریشه هویت ملی این منطقه زده است؛ و صدای کلنگهای دلخراش مخربان فرهنگ و تاریخ، مردم اهل فرهنگ و تمدن این کهندیار را آزار میدهد. دست به کار شوید و کاری کنید تا صدای تیشه باستانشناس در کوچهپسکوچههای تاریخی این روستا طنینانداز شود.
همچنین در این آیین، علیرضا بناکار، نویسنده و پژوهشگر شیرازی به بررسی مضامین کتاب و تأثیر آن بر نسل جوان پرداخت و بر کشف استعدادهای درخشان کودکان، نوجوانان و جوانان این منطقه تاکید کرد.
سورنا یزدانی، هنرمند و فعال فرهنگی و هنری و نیز پدر مبینا یزدانی، نویسنده کتاب «سفر به ماه» در این آیین گفت: «دخترم، مبینا، با تلاش و پشتکار خود، این کتاب را به ثمر رسانده است. او با قلمش دنیایی از احساسات و اندیشهها را به تصویر کشیده و من به عنوان پدرش، به او افتخار میکنم. «سفر به ماه» نه تنها نتیجهی زحمات اوست بلکه نمایانگر صدای نسل جوان ماست که با شجاعت و خلاقیت، داستانهای خود را روایت میکند».
این عضو شورای روستای تاریخی ترکان تاکید کرد: این مراسم نه تنها به رونمایی از یک کتاب جدید پرداخت، بلکه فرصتی برای گردهمایی اهالی فرهنگ و هنر و تجلیل از استعدادهای محلی فراهم آورد.
نویسندگی و نوشتن، پلی میان انسانهاست
همچنین نسترن کارگریان، نویسنده جوان شیرازی در این آیین رونمایی گفت: نویسندگی و نوشتن، پلی میان انسانهاست که از این طریق افکار، احساسات و ایدهها را به یکدیگر منتقل میکنند. داستان، از قدیمیترین قالبهای هنری است که پیشینه بسیار کهنی دارد و انسانها آن را به صورتهای گوناگون برای یکدیگر نقل و بازگو کردهاند. در هیچ عصری، انسان، بینیاز از داستان نخواهد شد، زیرا که داستانها در زندگی او دارای جنبههای پندآموز و عبرتانگیز هستند و به نوعی درس زندگی و تجربهی بهتر زیستن را به او میآموزند. داستان، در حکم آیینهای است که تحولات روحی و معنوی آدمی را در طول زمان در خود بازتاب میدهد. تا انسان وجود دارد و متحول است داستان نیز وجود خواهد داشت و تصویر او را در خود نشان خواهد داد.
مبینا یزدانی، گوینده، مجری و نویسنده کتاب «سفر به ماه» نیز در آیین رونمایی از کتاب خود گفت: امروز نه تنها روز رونمایی کتابم است بلکه جشن همدلی و همراهی شما عزیزان نیز هست. من خالق خویش را سپاسگزارم که هنر را در دل من کاشت و در همه مراحل زندگیام نگاهم کرد و به من اراده و پشتکاری ارزانی فرمود.
در این آیین نیز، علیرضا فلاحتی، فرماندار شهرستان مروست، بر لزوم توسعه فرهنگی و هنری این روستا تاکید کرد و قول داد که پیشنهادات ارائه شده در این آیین رونمایی را پیگری کند و به آن جامه عمل بپوشانند.
در این آیین، معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد، فرماندار، بخشدار، رئیس آموزش و پرورش، رئیس میراث فرهنگی، دهیار، اعضای شورای اسلامی شهر و روستا، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس اداره کتابخانههای عمومی، استادان دانشگاه، نویسندگان، هنرمندان، آموزگاران و دبیران شهرستان مروست و خاتم حضور داشتند. همچنین هنرمندان مختلف یزدی و شیرازی در این مراسم به هنرنمایی موسیقی بومی پرداختند. در پایان این مراسم، از مفاخر و شخصیتهای برجسته فرهنگ و هنر روستای تُرکان تجلیل به عمل آمد.
به گزارش ایبنا؛ کتاب «سفر به ماه»، نوشته مبینا یزدانی، نویسنده و هنرمند یزدی، با تصویرگری آرش رجبیزاده، در قطع خشتی و ۳۰ صفحه منتشر شده است. این نویسنده نوجوان یزدی، چندین کتاب دیگر نیز در دست چاپ دارد که به زودی توسط انتشارات نویسندگان پارس منتشر خواهد شد.
نظر شما