ادبیات

کل اخبار:891

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۸ ۱۵:۴۰

    «دن کیشوت» یا «دن کیهوتی»؟/ بررسی پرغلط‌‌ترین تلفظ نام‌های ادبی

    پس از آن‌که «جی‌کی رولینگ» اعلام کرد که نام شخصیت داستان‌های او «ولردمورت» (Voldemort) به غلط تلفظ می‌شود و درست آن «ولدمور» است، در یک نظرسنجی ۱۰ نام ادبی به اشتباه تلفظ شده اعلام شد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۳ ۱۱:۰۰

    برنده جایزه «من بوکر»: ناشران نخستین کتابم را ۷۸ بار رد کرده بودند

    «مارلون جیمز»، نخستین نویسنده «جامائیکایی» برنده جایزه ادبی ۵۰ هزار پوندی «من بوکر» گفته است که ناشران نخستین کتاب وی با عنوان «شیطان جان کروو» را ۷۸ بار رد کرده بودند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۳ ۱۰:۴۷

    زنجانی: دیوان حافظ نقد اخلاقیات بشر است

    مسعود زنجانی، پژوهشگر ادبيات و فلسفه در دومین روز «همایش حافظ» كه در مؤسسه شهر كتاب برگزار شد گفت: حافظ منتقد فرهنگی است و اخلاقیات انسان‌ها را نقد می‌کند. هدف اصلی حافظ در دیوان اشعارش كه از او به جا مانده بازگو كردن همین نكته است.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۲ ۱۵:۵۰

    محمدعلی رجبی: اکثر پژوهش‌ها در موضوع لباس‌های سنتی ایرانیان کاربردی نبوده است

    محمدعلی رجبی در مراسم رونمایی از کتاب «پوشش و منش زنان در نقاشی و ادبیات ایران» ضمن تمجید از نویسنده کتاب به دلیل استفاده صحیح از منابع گفت که مشکل عمده پژوهش‌های انجام شده درباره پوشش و لباس قدیم ایرانیان کاربردی نبودن آن‌هاست، اما پژوهشگر این کتاب با دیدی کاربردی به این مساله نگریسته است.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۱ ۱۲:۲۰

    جنتی: حافظ آبرو و اعتبار تاریخ ادبیات ایران است / خنیاگری علیزاده و معتمدی در جوار ˝ترجمان الاسرار˝

    امسال نیز به رسم هر ساله، آیین بزرگداشت یاد روز لسان الغیبِ شیرازی با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و هنرنمایی گروه موسیقی سنتی هم آوایان به سرپرستی استاد حسین علیزاده، لحظات فرح بخشی را برای اهالی فرهنگ و ادبِ شیراز به همراه داشت.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۵:۰۰

    رمان‌ ایرانی امروز مصداق «تهی‌شدگی ادبیات» شده است

    پاینده، منتقد ادبی می‌گوید:‌ بارت در مقاله «ادبیات تهی‌شدگی» استدلال می‌کند که ادبیات داستانی آمریکا در دهه‌ ۱۹۵۰ تهی شده و به جایی رسیده که نویسندگان صرفاً در پی بازی با تکنیک هستند.‌ رمان‌های معاصر ما نیز مصداقی از تهی‌شدگی به مفهوم بارتی آن هستند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۱۶:۳۰

    کتاب «پوشش و منش زنان در نقاشی و ادبيات ايران» نقد و بررسی می‌شود

    کتاب «پوشش و منش زنان در نقاشی و ادبيات ايران» نوشته سيده‌ راضيه ياسينی این هفته در سرای اهل قلم مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۵ ۱۱:۵۰

    نقد و بررسی ادبیات کارگری با رمان چال

    نشست ارزیابی ادبیات کارگری با نقد و بررسی کتاب چال برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۳ ۱۶:۵۰

    عباس پژمان: «بی‌نیاز» زندگی‌اش را وقف ادبیات کرد

    عباس پژمان، مترجم و منتقد ادبی، مرحوم فتح‌الله بی‌نیاز را شخصیتی مهربان و پرکار توصیف کرد و گفت که این منتقد فقید زندگی‌اش را وقف مطالعه و بررسی آثار ادبی منتشر‌شده در کشور کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۳ ۱۴:۴۵

    در رثای مردی که بی‌نیاز بود/ یادداشتی در سوگ فتح‌الله بی‌نیاز

    ادبیات ایران روز گذشته یکی دیگر از سرداران عرصه نقد و داستان‌نویسی را از دست داد. فتح‌الله بی‌نیاز گذشته از توانایی‌های حرفه‌ای، دارای خصوصیات اخلاقی برجسته‌ و وارستگی طبع بود؛ آن‌چنان که عموم اهل ادب بر آن اتفاق نظر دارند. در یادداشتی که می‌خوانید به برخی از این ویژگی‌ها اشاره شده است.

  • احمد آرام ۱۳۹۴-۰۷-۱۳ ۰۹:۱۲

    احمد آرام؛

    مساحی زبان در پهنای روایت

    هر شخصیتی که از درون فضای یک کتاب سر برآورد، با او یک روایت نیز زاده می‌شود و همین روایت برای هر سینماگری جذاب می‌شود تا نقل و انتقالی صورت بگیرد و فضای بصری یک فیلم با روایت ادبی به سمت سینمای داستان‌گو کشیده شود. البته نظریه‌پردازان و سینماگران مدرن‌اندیش در حواشی این مجادله‌های ادبی و هنری گرد هم جمع شدند تا تفکر مدرنیته در سینما را به‌عنوان موج نویی بر‌آمده از فرم و تکنیک و گونه‌ای ضدروایت ترویج دهند و به ثبت رسانند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۱ ۱۵:۲۰

    «ادبیات مانوی» بررسی می‌شود

    «ادبیات مانوی» نوشته مهرداد بهار و ابوالقاسم اسماعیل‌پور، این هفته در شهر کتاب نقد و بررسی می‌شود.

  • ابوتراب خسروی ۱۳۹۴-۰۷-۰۷ ۰۹:۱۶

    ابوتراب خسروی؛

    دستگاه‌های مجازی زاویه‌ی دید به‌مثابه مولد سویه‌های مختلف زبان

    بعضی از نویسندگان برجسته‌ی داستان‌نویسی با بداعت در نحوه‌ی خیره شدن به وقایع محتمل، زندگی انسان را عینیت می‌بخشند، به‌طوری‌که اغلب سرگشتگی منتج به پرسش از هستی را در شکل وقایع مشروح مکتوب می‌کنند تا پرسش از هستی را که موضوع اندیشه‌شان فرض می‌شود با طیف مخاطبانشان در میان بگذارند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۷ ۰۹:۰۴

    ادبیات دفاع مقدس به جریانی ملی تبدیل شده است

    نویسنده و دانشیار دانشگاه تهران گفت: ادبیات دفاع مقدس به یک جریان ملی در کشور تبدیل شده است.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۷ ۰۸:۲۸

    دوره آموزشی «رستاخیز جان» با محور تأملی در ادبیات انقلاب اسلامی برگزار می شود

    دانشکده علوم اجتماعی و فرهنگی دانشگاه جامع امام حسین (ع) با همکاری بنیاد علمی فرهنگی حیات نخستین دوره مسئله محور «تأملی بر ادبیات انقلاب اسلامی» را با عنوان «رستاخیز جان» برگزار می کند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۶ ۱۳:۵۰

    آیا ادبیات کلاسیک با کودکان امروز ارتباط برقرار می‌کند؟

    وزارت آموزش انگلستان اخیرا از مدارس بازگشت به مطالعه ادبیات کلاسیک را خواستار شده است؛ از همین روی «هانا ریچاردسون»، گزارشگر حوزه آموزش و پرورش، این پرسش را مطرح کرده است که آیا این نوع ادبیات برای کودکان امروز مناسب هستند یا اصولاً این قشر با این گونه آثار ارتباط برقرار می‌کنند؟

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۱۰:۳۰

    دو رمان برجسته ادبیات هلند به ایران رسید/ کشف ترور در فراسوی خواب

    سامگیس زندی دو رمان از نویسندگان سرشناس هلند را با عنوان «فراسوی خواب» و «ترور» را ترجمه و در ایران منتشر می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۳:۱۰

    روسیه شرایط مساعدی برای فعالیت ایران در عرصه ادبیات دارد

    نشست خبری ره‌آوردی از سرزمین چخوف درباره دستاوردهای فرهنگی نمایشگاه کتاب مسکو عصر امروز سه‌شنبه ۳۱ شهریور در شهرکتاب برگزار شد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۰:۰۰

    نشست«ادبیات نسل پرسش»برگزار می شود

    پژوهشکده فرهنگی روایت نشست «ادبیات نسل پرسش» را با رونمایی سه رمان برگزار می کند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۵:۰۰

    حجوانی: فقط زرشناس می‌تواند صدسال ادبیات را با یک چوب براند

    زرشناس در نشست «تاملی بر ادبیات داستانی سده پیش از انقلاب اسلامی» ضمن اشاره به تلاش‌های فرهنگی استعمار برای ورود به ایران گفت که ادبیات شبه مدرن، اخلاق گریز و غیر مذهبی است. حجوانی نیز عنوان کرد: تنها شهریار زرشناس است که می‌تواند در مدت زمان کوتاه یک سخنرانی کل ادبیات 100 سال اخیر ایران را تخطئه کند و آن را با یک چوب براند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۸ ۱۷:۴۰

    درآمدی بر نسبت شهر و ادبیات؛ شهر قصه

    شهر یکی از عناصر مهم داستان است که گاهی به اندازه شخصیت‌ها و پرسناژها، بلکه بیشتر اهمیت پیدا می‌کند. شهر عنصر قطعی مکان است که نمی‌توان و نباید بی‌اعتنا از کنار آن گذشت.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۱ ۱۵:۱۰

    دستغیب: فصلنامه‌های «نقد کتاب» دارای پشتوانه قوی علمی است

    عبدالعلی دستغیب، منتقد و مترجم ادبیات و فلسفه گفت: سنگ بنای تأسیس نشریه‌های «نقد کتاب» از مدت‌ها قبل در خانه کتاب نهاده شده و به همین دلیل «نقد کتاب» امروز با پشتوانه دیروز می‌تواند جزو نشریه‌های تراز اول محسوب شود.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۲:۲۰

    مشیت علایی: انتشار نشریه‌های «نقد کتاب» امری مبارک و در تحول جامعه سهیم‌ است

    مشیت علایی گفت: انتشار فصلنامه‌های نقد کتاب اتفاق مبارکی است و خوانندگان حرفه‌ای و آماتور ادبیات و دیگر علوم از آن‌ها استقبال می‌کنند. نشریه‌های نقد کتاب در درجه نخست می‌توانند برای ناشران مفید واقع شود. نشریه‌های «نقد کتاب» در تحول جامعه سهیم‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۸ ۱۴:۲۰

    تلفیقی از فلسفه و ادبیات در سومین رمان «ایتن هاوک» بازیگر هالیوود

    «ایتن هاوک»، بازیگر هالیوود و نویسنده، در سومین رمان خود با عنوان «قواعدی برای یک شوالیه» که مخاطبان بدون محدوده سنی را دربرمی‌گیرد، قصه نامه‌نگاری شوالیه‌ای اهل منطقه «کورنوال» انگلستان خطاب به فرزندانش پیش از اعزام به میدان نبرد را حکایت می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۸ ۱۲:۳۹

    شمس لنگرودی: کتاب، مبنای سینماست

    شمس لنگرودی؛ شاعر و پژوهشگر ادبی که چندی است حضور در سینما را تجربه کرده معتقد است: «کتاب، مبنای سینما است و سینما داستان را از کتاب می‌گیرد.»

  • کاتوزیان ۱۳۹۴-۰۶-۱۸ ۱۰:۴۲

    همایون کاتوزیان؛

    ادبیات و سیاست در ایران: ۱۹۱۹ – ۱۹۲۵

    در برداشتی کلی، "سیاست" و ادبیات حتی از زمان برآمدن ادبیات کلاسیک فارسی در قرن‌های نهم و دهم به یکدیگر نزدیک بودند، در حالی که هنر سیاست، که تفاوت بسیاری با قواعد سیاسی برای تنظیمات دولتی موفق [در قالب اندرزنامه‌ها] دارد، وجود نداشت، دقیقا از این رو که دولت با هیچ نوع قانون یا سنتی محدود نمی‌شد و قدرت آن بر پایه‌ی زور ـ در برابر هر نوع مشروعیت عمیق ـ مبتنی بود.

  • شفیعی ۱۳۹۴-۰۶-۱۷ ۰۹:۱۳

    نقدی بر چراغ و آینه اثر استاد شفیعی کدکنی؛

    روایت م.سرشک از بیداری ایرانیان

    این استاد برجسته در مقدمه تأکید ورزیده است که بخش‌های اصلی این کتاب، «حاصل تأملات شخصی» اوست درباره‌ی شعر و ادب معاصر ایران و اینکه «دیگران در این زمینه چه گفته‌اند به‌هیچ‌روی مدنظر نبوده» است. با چنین عبارتی وی بیشتر علاقه‌مند است که بر ادیب بودن خود در این کتاب تکیه کند تا پژوهشگر بودنش. ... به نظر می‌آید که غیاب مؤلف در مقام پژوهشگر در قسمت‌هایی از کتاب سبب بروز ویژگی‌هایی چند در آن شده است، ویژگی‌هایی که در کتاب‌های پژوهشی استاد بی/کم‌سابقه است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۶ ۱۱:۵۰

    بررسی شعر مهاجرت در آپ‌آرت‌مان

    موسسه فرهنگی هنری آپ‌آرت‌مان به بررسی حلقه ادبی جُنگ اصفهان و شعر مهاجرت می‌پردازد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۱۴:۳۰

    نشست بررسی ادبیات کلاسیک ایران و روسیه برگزار شد

    موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران که به نمایندگی از نشر جمهوری اسلامی ایران و به عنوان مهمان ویژه در بیست و هشتمین دوره نمایشگاه کتاب مسکو شرکت کرده است، نشست بررسی ادبیات کلاسیک ایران و روسیه را برگزار کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۱۰:۱۰

    مصائب ترجمه ادبیات «بی سَبک»/ ترجمه‌ «گوگلی» حمایت نمی‌خواهد

    احمد دهقان می‌گوید ادبیات بدون سَبک ایران، برای عرضه جهانی تنها باید به مزیت‌های نسبی فکر کند و افشین شحنه‌تبار معتقد است کتاب‌هایی که توسط گوگل ترجمه می‌شوند نیازی به حمایت دولتی ندارند.