مدرنیته

کل اخبار:219

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۴-۰۷-۱۲ ۰۹:۰۴

    رضا داوری اردکانی /بخش اول؛

    ما و مواجهه با علم جدید

    علم و تكنولوژی چنان اهمیت دارد كه هیچ قومی نمی‌تواند از آن صرف‌نظر كند. علم و تکنولوژی استوانه‌ی عالم غربی و عالم توسعه‌یافته است. توسعه با علم صورت گرفته است و هر قومی كه فكر توسعه باشند ناگزیر باید علم داشته باشد. کم‌وبیش در این ۲۰، ۳۰ سال اخیر این توجه پیدا شده است كه چه نیازی به علم داریم؟ چرا باید به سمت علم برویم؟ چگونه باید در راه علم برویم و چه مشکل‌ها و موانعی در راه علم ما وجود دارد؟

  • عبدالکریمی ۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۰۹:۲۳

    گزارشی از نشست «ادبیات نسل پرسش»؛

    نسل پرسش و ضرورت به رسمیت شناختن آن

    نسل جدیدی که در جامعه ما ظهور یافته است چند ویژگی اساسی و بنیادین دارد. این نسل، همچون پدران خویش لیکن با شدت و حدّتی بیشتر، از بحران هویت رنج می‎‌برد و به هیچ وجه نمی‎‌تواند به پرسش از کیستی خویش پاسخی محصل دهد. جهان این نسل جهانی بی‎‌متافیزیک است، با این توضیح که این نسل از فلسفه و متافیزیکی برای تبیین جهان و توضیح شأن و جایگاه خویش در این جهان برخوردار نیست.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۵۰

    دگردیسی ذهن ها؛ تبدیلِ ذهنِ پردازشگر به دالانِ اطلاعاتِ نامفید

    حتی کاربرانی که در شبکه‌های اجتماعی از مطالعه حرف می‌زنند، ناخودآگاه در فضایی از «خواندن» که فرایندی‌ست درگیرکنندة ذهن سخن به میان می‌آورند که کمترین درگیری ذهنی را برنمی‌تابد و در شتابی سرسام‌آور به دنبالِ پر کردن ناچیزترین اوقاتِ بشرِ مدرن است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۲ ۱۳:۰۰

    مدرنیته؛ عشق یا هوس (نگاهی به رمان لولیتا اثر ناباکوف)

    در رمان مدرن ما با آگاهی یک سونگرانه ی نویسنده مواجه نمی شویم. شخصیت ها ممکن است به ایدئولوژی های مختلفی تعلق داشته باشند که نویسنده خودش را با چالشی که قرار نیست پاسخی جزم گرایانه به آن بدهد رو در رو ببیند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۵:۲۰

    مدل ژاکوپنی تقابل سنت و مدرنیته در انقلاب مشروطه و تشکیلات جنبش جنگل

    واقعیت آن است که در فرهنگ و ادبیات سیاسی و مدنی ایران تقابلی که سنت و مدرنیته، تجدد و تهجر و یا به تعبیر دیگر جدال قدیم و جدید نامیده شده، دست کم از انقلاب مشروطیت تا امروز در کانون و محور تحولات اجتماعی کشور قرار داشته و در بسیاری از مقاطع تاریخی هر شکل دیگری از مبارزه را در کلیت خود به حاشیه و یا دست کم به اهمیت درجه دوم رانده است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۴:۲۲

    چرا بسیاری از استراتژی‌های مدرن در زمینه تربیت کودک کارساز نیست؟

    کتاب «روشی متفاوت در تربیت فرزند» با استفاده از علم جدید روان‌شناسی کودک، نشان می‌دهد که بسیاری از فرضیاتی که درباره کودکان بدیهی می‌پنداریم، دیگر چندان قابل اتکا نیستند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۲ ۱۱:۳۰

    چالش‌های سنت و مدرنیسم تهران چیست؟

    کتاب «تهران و چالش‌های سنت و مدرنیسم» (جلد اول: قاجار تا رضاخان) نوشته سید ابوالحسن ریاضی منتشر شد. رویکرد این کتاب بررسی بنیادهای فکری تکوین این شهر و در نتیجه بحثی تاریخی است که در بستر جغرافیایی شکل می‌گیرد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۱:۵۰

    مسجد و مدرنیته

    مطالعه مسجد یک ضرورت فوری در تمام جوامع اسلامی است؛ زیرا کارکردها و کاربردهای مسجد امروز تغییر کرده است و این تغییر بیانگر نوعی انفصال در روابط سنتی پذیرفته‌شده مسلمانان با محل عبادت آن‌هاست.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۱۵:۴۰

    بدن و مدرنیته

    مطالعه‌ی کتاب «انسان‌شناسی بدن» اثر داوید لوبروتون، ما را به تاروپود بدنی مدرن می‌برد. در وهله‌ی اول، این بدن از محدودیت‌های نوین خود رها می‌شود، آن‌هم زمانی که در لیون نمایشگاه «بدن ما: زیر پوست» برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۴ ۰۹:۴۰

    استاد تاریخ دانشگاه برکلی: مدرنیته باعث برجستگی مباحث سنت‌گراها شد

    مارتین جی، شارح معروف مکتب فرانکفورت، معتقد است مفهوم سنت فقط در پاسخ به تغییرات برخاسته از مدرنیته در غرب توسعه و گسترش پیدا کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۰۹:۴۰

    مدرنیته باعث برجستگی مباحث سنت‌گراها شد/ نقد مفروضات سنت‌‌گرایی

    مارتین جی، شارح معروف مکتب فرانکفورت، معتقد است مفهوم سنت فقط در پاسخ به تغییرات برخاسته از مدرنیته در غرب توسعه و گسترش پیدا کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۱۴:۴۰

    روایت زرشناس از غرب مدرن در آغاز قرن ۲۰ تا مراحل انحطاط آن

    «آغاز یک پایان» به قلم شهریار زرشناس، غرب مدرن را از آغاز قرن بیستم تا مراحل انحطاط آن روایت می‌کند.

  • هابرماس ۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۰۹:۲۲

    به مناسبت زادروز یورگن هابرماس؛

    هابرماس: سرمایه‌داری و مشروعیت

    هابرماس عرصه عمومی را مابین مجموعه‌ای از نهادها و رویه‌های فرهنگی از یک طرف و قدرت دولتی از طرف دیگر می‌بیند. کارکرد عرصه عمومی وساطت بین ملاحظات و دغدغ‌ های شهروندان و منافع دولتی است. این حوزه عمومی دو اصل اساسی دارد: دسترسی بدون محدودیت به اطلاعات و مشارکت برابر. از این رو عرصه عمومی از سازمان‌های فرهنگی چون مجلات و روزنامه ها تشکیل می‌شود که اطلاعات را بین مردم توزیع می‌کنند

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۵ ۱۰:۲۰

    آیت‌الله هاشم‌زاده هریسی: حوزه باید سنت و مدرنیته را در هم آمیزد

    عضو مجلس خبرگان رهبری معتقد است که حوزه علمیه باید سنت‌های اصیل و روش‌های جدید را در هم آمیزد تا ضمن رسیدن به تحول، پاسخگوی نیازهای روز باشد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۳ ۱۶:۵۰

    آیت الله رشاد: وضعیت آموزشی و علمی در حوزه های علمیه مطلوب نیست

    رئیس شورای حوزه های علمیه استان تهران با بیان مقایسه ای از وضعیت آموزش حوزه های علمیه در گذشته و حال گفت: وضعیت آموزشی و علمی موجود در حوزه های علمیه مطلوب نیست.

  • قانعی راد پاینده ۱۳۹۴-۰۳-۰۹ ۰۸:۵۶

    نشست تخصصی نقد کتاب «ظهور ژاپن مدرن، نگاهی به مشروطه‌ی ژاپنی» (۱)

    چگونه دوآلیته مانع دوآلیسم شد؟

    در دوران مدرن در ژاپن با توجه به پیشینه‌ی فرهنگی، «مردانی ایجاد شدند که به‌تمامی در برابر نفوذ خارجی، ضدخارجی بودند و به‌تمامی از نظر حفظ منافع ژاپن، محافظه‌کار بودند، ولی به‌تمامی از نظر کسب تجربیات علمی غربی، باز بودند؛ جامعه‌ای ایجاد شد و فرهنگی شکل پیدا کرد که از نظر فرهنگ عمومی، سنتی و درعین‌حال به لحاظ تمایل به اصلاحات، مدرن بودند.»

  • بحران آکادمی ۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۰۹:۰۶

    نگاهی به رابطۀ دانشگاه و دولت در مقیاس جهانی؛

    بحران جهانی ایدۀ دانشگاه

    آنچه امروزه شاهد از دست رفتن آنیم وجه رَواییِ دانش و علم است؛ علم صرفاً بیان قواعد سودمند نیست، جستجوی حقیقت نیز بوده و درست به همین دلیل ناچار به مشروعیت بخشی به قواعد بازی و کلیتِ خود نیز بوده است. امروزه از پس فروپاشی این کلیت صرفاً ظرفیت‌ها و مناسکی پراگماتیک باقی مانده است که حتی در نقاط تلاقی خود نیز قابلیت ترجمه را ندارند.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۰ ۱۰:۰۰

    برشی مدرن از نوعی زندگی بومی در یک کتاب

    محمدرضا صفدری دررمان سنگ و سایه، با دستمایه قرار دادن یک بازی محلی، موفق به اثری قابل قبول درحوزه ادبیات داستانی شده‌است. اثری که گرچه نمی‌توان ازآن به عنوان یک شاهکار یاد کرد اما یکبار دیگر قدرت و تسلط نویسنده‌ای را به نمایش می‌گذارد که درعالم داستان‌نویسی کشورحضوری فعال داشته و دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۷ ۱۲:۵۰

    خروج از مدرنیته بدون حضور امام معصوم امکان دارد؟

    مهدی نصيری گفت: مدرنيته به گونه‌ای ما را احاطه‌كرده است كه خروج از آن، مگر با حضور امام معصوم امكان ندارد. تنها با ظهور امام زمان(ع) است كه امكان تحقق تمدن تراز اسلام وجود دارد.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۹ ۰۸:۲۶

    کتاب «ناسیونالیسم و مدرنیسم» نقد و بررسی می‎شود

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۶ ۰۹:۵۰

    مدرنیته ایرانی توانایی نقد سنت را دارد؟

    عیسی امن خانی در نشست «ادبیات پسامدرن در ایران» گفت که اگر ما نگاهی درست به مفهوم پست‌مدرنیته داشته باشیم و بُعد انقلابی پسامدرن، یعنی قراردادی بودن هرچیز، را درک کنیم، بسیار راحت‌تر می‌توانیم سنت‌مان را نقادی کرده و از آن گذر کنیم. به باور امن‌خانی، مدرنیته ایرانی توانایی نقد سنت را نداشت و بنابراین آن را نفی کرد و بنابراین باعث جبهه‌گیری بسیاری در مقابل خود شد.

  • مولوی ۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۰:۲۴

    نقدی بر راهکارهای عرفانی در قبال مسائل جهان مدرن؛

    عرفان و خردستیزی

    یکی از راه‌حل‌های مقابله با «تکنیک‌زدگی» و ترمیم خسارت‌های روحی، برای پیداکردن «اقلیم گم‌شده‌ی روح»، روی‌ آوردن به عرفان تجویز می‌شود. این ممکن است برای بعضی افراد مفید واقع شود، ولی دعوت همگان به این وادی یعنی بی‌حرکتی عمومی، یعنی به جای دعوت عموم به فعالیت‌های اجتماعی در جهت بهبودی محیط زیست و تلاش برای هرچه عقلانی‌تر کردن محیط اجتماعی‌شان، دعوت به بی‌تفاوتی و بی‌تکلیفی.

  • عبدالکریمی ۱۳۹۳-۱۱-۲۶ ۱۰:۵۱

    بیژن عبدالکریمی؛

    حیات اجتماعی؛ حاصل دیالكتیك امر بومی و امر جهانی

    نكته قابل تامل دیگر در بررسی وضعیت ترجمه در دهه‌های اخیر و مقایسه آن با دهه‌های قبل از انقلاب این است كه زمان تاریخی از زمان تقویمی و كرونولوژیكال تبعیت نمی‌كند. به بیان ساده‌تر، میان جامعه ایران و غرب یك شكاف عظیم تاریخی وجود داشته است. به دلیل همین شكاف تاریخی و یكسان نبودن زمان تاریخی غرب و جوامعی چون ایران است كه فاصله تالیف آثار فلسفی در غرب، مثل تالیف آثار دكارت، كانت یا هگل و ترجمه این متون به زبان فارسی یك فاصله تقویمی دو یا سه قرنه وجود داشت...

  • گیدنز ۱۳۹۳-۱۰-۲۹ ۰۹:۲۱

    مروری بر سیر تکوین اندیشه‌ی اجتماعی آنتونی گیدنز؛

    گیدنز؛ مدرنیسم، پست‌مدرنیسم و راه سوم

    گیدنز در مقابل این ادعا که با پایان گرفتن مدرنیته در اواخر سده‌ی بیستم، در آغاز عصر پسامدرنیته قرار گرفته‌ایم، می‌گوید که جعل اصطلاح‌هایی تازه چون پسامدرنیته از سردرگمی گرفتاری در قلمروی رویدادهای خارج از کنترل و درک ما نشئت می‌گیرد. وی مدعی است برای تحلیل چگونگی رخداد این پدیده، وضع اصطلاح‌های تازه مانند پسامدرنیست و نظایر آن کافی نیست، به جای وضع چنین اصطلاحاتی بهتر است به سرشت مدرنیته نگاه دوباره‌ای بیندازیم

  • فرید العطاس ۱۳۹۳-۱۰-۲۲ ۱۱:۱۰

    گفتاری از فریدالعطاس دربارۀ سلفی‎گری و فرقه‎گرایی در جهان اسلام؛

    در بارۀ ستیز سلفی‌گری با تشیع

    درباره‌ی وضعیت موجود و اختلافاتی که در حال حاضر نتیجه‎ی آن سلفی‎گری در جهان اهل‌تسنن است و به‌ویژه در آسیای جنوب‎ شرقی که من مشخصاً درباره‌ی مالزی و اندونزی صحبت می‎کنم، رسانه‎های جمعی در این چند سال اخیر به گونه‎ای در حال دامن زدن به این موج ضدتشیع هستند و اخبار ضدتشیع را تشدید می‎کنند تا جایی که حتی در بین برخی سیاسیون نیز رخنه کرده است...

  • ۱۳۹۳-۱۰-۰۱ ۱۷:۴۰

    از سازگاری دین با مدرنیته تا ضرورت بازنگری در میراث مکتوب

    کتاب «اسلام؛ میان حقیقت و تجلی تاریخی» اثر عبدالمجید شرفی (اندیشمند مسلمان تونسی) که در آستانه سالگرد رحلت نبی مکرم (ص) منتشر شده است، چه حرف تازه‌ای برای نواندیشان مسلمان ایرانی دارد؟ در این باره با دکتر عبدالله ناصری‏، نویسنده و پژوهشگر حوزه تاریخ، تمدن و نواندیشی اسلامی و مترجم این کتاب گفت‌و گو کرده‌ایم.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۱۷ ۱۹:۳۰

    سرگشتگی صد ساله ما بین نو و کهنه

    دکتر رسول جعفریان، محقق و مورخ در یادداشتی با اشاره فوئد تاریخ کتاب پرسیده است: چرا در دهه اول انقلاب، جوانان فکور ما شیفته افکار فردیدی شدند، چرا سعی کردیم راه رفته را باز گردیم، چرا سعی کردیم خود را تافته جدا بافته از جهان مدرن بدانیم، چرا با همه وجود به دشمنی با غرب برخاستیم، چرا کوشیدیم همه چیز را در سایه ضدیت با مدرنیته تعریف کنیم...

  • مهدی معین زاده ۱۳۹۳-۰۹-۱۳ ۱۱:۱۹

    گزارش کارگاه آموزشی «علم مدرن»/ بخش دوم؛

    تقدم وجودی تکنولوژی بر علم

    هایدگر به تقدم و تأخر زمانی تأکیدی ندارد بلکه به تقدم و تأخر وجودی تأکید می‌کند. معنای این گزاره که تکنولوژی وجوداً مقدم بر علم است یعنی سودای تصرف عالم مقدم بر علم است، آنچه علم را این علم کرده است سودای تصرف بر عالم است؛ به ‌بیان ‌دیگر علم، فهم حقیقت نیت، فتح طبیعت است.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۱۲ ۰۴:۲۰

    نقدی بر کتاب «خیزش‌های عقلانی شدن در طلوع ایران مدرن»

    محمدحسین خسروپناه، منتقد و تاریخ‌نگار در نشست نقد کتاب «خیزش‌های عقلانی شدن در طلوع ایران مدرن» گفت: نویسنده در این کتاب تلاش کرده شکل‌گیری مدرنیته و چالش آن با سنت را ارائه دهد اما باید در تحلیل جامعه مدرن ایرانی از تاریخ‌نگاری صرف رویدادها پرهیز کرد و بحث‌های جامعه‌شناسی تاریخی بیشتری را مطرح کرد.

  • مهدی معین زاده ۱۳۹۳-۰۹-۰۹ ۰۸:۳۶

    گزارش کارگاه آموزشی «علم مدرن»/ بخش نخست؛

    رویکرد پراتیک به عالم از نگاه هایدگر

    هایدگر از وجود به عرصه‌ی علم منتقل می‌شود. او نقد خود را به علم از رویکرد تئوریک به عالم آغاز می‌کند، در نقد رویکرد تئوریک به عالم، او معتقد است که نخستین گشایش ما به عالم نه گشایشی تئوریک که گشایشی پردازش‌گرانه یا جوانب‌گری (circumspection) است. به‌بیان‌دیگر و از روی مسامحه می‌توان گفت که نخستین رویکرد ما به عالم نه رویکرد تئوریک که رویکردی پراتیک است.