به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از ایبنا؛ قهرماني در كتابي با نام «تجربهاي ايراني-امريكايي» از نشر هرمس داستانهاي مبتني بر واقعيت زندگي مهاجران ايراني به امريكا را روايت كرده است.
وی معتقد است كه در امريكا كتابهاي زيادي درباره زندگي در ايران ِ دو قرن اخير نوشته شده و ميشود. بعضي خاطرات دوران زندگي خويش را در ايران مينويسند و برخي رويدادهاي تاريخي و اجتماعي زمان خويش يا روزگاران پدر و مادر يا برخی درباره اجدادشان در قالب داستان يا نوشتهاي تاريخي قلم میزنند.
قهرمانی در پيشگفتار این كتاب خود، از بازار داغ سياست خاورميانه در آمريكا ياد ميكند و مينويسد: «در اين بازار پررونق، كمتر كسي به زندگي ايرانيهاي مقيم خارج پرداخته است. بيشك در بين ميليونها ايراني كه در خارج از ايران زندگي ميكنند، براي بعضي از آنها در مهاجرت اتفاقات جالب توجهي رخ داده است و برخي نيز در خارج زندگيهاي نادر، غيرعادي، دشوار، عجيب و غريب، مهيج و پرشور، استثنائي، يا متفكرانهاي را تجربه كردهاند. اما تا آنجا كه اطلاع دارم، درباره زندگي و تجريبات اين گروه كه در هجرت به سر ميبرد، چندان كه بايد و شايد مطلبي منتشر نشده است.»
كتاب «تجربهاي ايراني-امريكايي» با داستان «با مونيها» آغاز ميشود. نويسنده در اين داستان از فشار روزهاي تنهايي مردي مينويسد كه پيشنهاد گروهي را براي رفتن به روستايي خلوت و دنج به قصد «نمودگاه جمال يار و ازخودرهايي» ميپذيرد. شخصيت اول داستان که «پرويز» نام دارد در آنجا متوجه ميشود كه ناخواسته وارد گروهي مذهبي پيرو «سانميان مون» شده است. تجربه تلخ او در اين سفر ده روزه، و بيان بعضي از افكار اين گروههاي ديني يا عرفاني نوظهور، با توصيفات مختصر و البته كافي نويسنده هيجان خواننده را تا انتهاي داستان حفظ ميكند.
اين مجموعه با داستانهايي با عنوان: «شپشك خورده شراب»، «يادي و حسرتي» ادامه مييابد تا به داستان كوتاه «كشاف يا كفاش؟» ميرسد. اين داستان عجيب درباره مردي است كه گذشتهاي معمولي و تا حدي فرهنگي در ايران داشته، ولي وقتي به آمريكا ميرسد، فاميلي و هويت و تاريخ زندگي خود را از كفاش، به نام تقلبي كشاف تغيير ميدهد. نحوه مواجه شدن او با دوست و همشاگردي قديمياش، و برملا شدن اين تغيير هويت دروغين گرهافکنی و گرهگشایی جالبي دارد.
اين كتاب، با داستانهاي «كودتا در انجمن فرهنگي»، «كار بوزينه نيست نجاري»، «وان دگر شير است اندر باديه» و «اي كاش غصه خسته ميشد» به پايان ميرسد.
قهرماني در مقدمه كتاب خود تاكيد ميكند كه با دقت تاريخنگارانه تمام وقايع داستان را مطرح كرده تا منبعي براي روانشناسان و جامعهشناسان جهت تحقيقات باشد. او صرفا نام شخصيتها و مكانهاي وقايع را تغيير داده تا افراد قابل شناسايي نباشند. بنابراين، هيچ يك از داستانها تخيلي نيست.
سعيد قهرماني در سال ۱۳۳۲ به دنيا آمده و از سال ۱۳۵۴ ساکن آمريكا است. او علاوه بر تحصيل در رشته رياضيات در دانشگاه كاليفرنيا در بركلي، در سه دانشگاه در مقام استاديار، دانشيار، استاد، رئيس دانشكده و رئيس كالج مشغول به كار بوده است.
كتاب «تجربهاي ايراني-امريكايي»، با شمارگان هزار نسخه و قيمت ۱۸هزار تومان از سوی انتشارات هرمس به چاپ رسیده است.
نظر شما