-
۱۳۹۲-۱۰-۱۷ ۰۹:۳۷
نگاهی به فیلم «خسته نباشید»(2)؛
قدر سرزمینت را بدان
«خسته نباشید» از انسانها میگوید، از زبان مشترک انسانی در سراسر دنیا و از روحیهی مثبت ایرانیها که قادرند هر انسان بدبینی را خوشبین کنند حتی اگر زبانش را ندانند. برای مثال سکانسهایی که مرد مقنی و رومن در قنات با هم صحبت میکنند بدون اینکه زبان هم را بفهمند یا حسین و ماریا که با زبان بیزبانی با هم حرف میزنند و ماریای بداخلاق حاضر میشود به 5 سالگیاش برگردد و زبان مادریاش را به یاد بیاورد.
-
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۱۷:۰۰
بیژن عبدالکریمی؛
تأملاتی پیرامون حملات سایبری به لیونل مسی
بیاخلاقیهای متعددی که نه فقط در حوزۀ ورزش بلکه در همۀ نهادها و حوزههای گوناگون حیات اجتماعی ما دیده میشود، حکایت از وقوع یک سونامی قریب الوقوع اخلاقی و اجتماعی در جامعۀ ایرانی میکند. اگر خطر ظهور این سونامی ای را که با سرعت هر چه تمامتر به سوی ما میآید امروز درک نکنیم، فردا بسیار دیر است.
-
۱۳۹۲-۱۰-۱۰ ۱۱:۰۳
نگاهی به برنامههای مناسبتی رسانهی ملی؛
کاتارسیس یا اقامهی عزا
عنصر امامزاده و تکیه فقط بهعنوان لوکیشن در سریالهای مناسبتی حضور دارد و هیچ کنشی غیر از کنش بصری در روند فیلمها و سریالها ندارد؛ به طور مثال اگر به جای امامزاده، فرهنگسرا یا قهوهخانهی بینراهی یا هر چیز دیگری را قرار دهیم، تأثیری در ماهیت فیلم ندارد.
-
۱۳۹۲-۱۰-۰۹ ۱۱:۰۸
مروری بر فیلم «سر به مهر»؛
تقدس یک راز
«صبا» را میتوان در جای جای جامعهی امروزمان پیدا کرد. دختری که همدمی جز وبلاگش ندارد، وبلاگ «آرام باش» دقیقاً جایی است که صبای خجالتی درونیترین و حساسترین لحظات زندگیاش را با نوشتن پست بازگو میکند.
-
۱۳۹۲/۱۰/۰۹
عضو کانون منتقدان سینمای ایران:
«سر به مهر» یک فیلم صفر و صدی است
همین که هادی مقدم دوست جرات به خرج داده و به سوژه نماز به شکل تازه و متفاوتی پرداخته، یعنی قدم مثبتی در این راه برداشته است چرا که متاسفانه تا به حال در سینمای ایران همیشه به نماز به یک شکل کلیشه ای نگاه می شده است اما مقدم دوست تلاش کرده تا نماز را به عنوان یک امر مهم در قالب درام بسازد و به نوعی در این حوزه بدعت گذاری کرده است.
-
۱۳۹۲/۱۰/۰۹
«هادی مقدمدوست» در گفتگو با فرهنگ امروز:
خوشحال میشوم کسی با دیدن این فیلم نمازخوان شود
خاصیت فیلمهای شخصیت محور همین گونه است که همه فیلم بر پایه یک شخصیت خاص باشد و همه اتفاقات داستان حول محور آن شخصیت باشد و من اتفاقا خیلی خوشحال میشوم اگر یک نفر در موردم این فکر را بکند که همه تخم مرغ هایم را در سبد لیلا حاتمی چیدهام.
-
۱۳۹۲-۱۰-۰۸ ۱۰:۲۰
نگاهی به فیلم «سر به مهر»؛
اتفاقی خجسته در فیلمنامهنویسی سینمای ایران
در یک نگاه منصفانهتر به این حقیقت خواهیم رسید که درام این فیلم از یک وضعیت نو و کاملاً ساده است که توانایی نویسنده در پردازش فیلمنامه بهخصوص در دیالوگنویسی باعث شده فیلم کششی عجیب را برای تماشاگر ایجاد کند.
-
۱۳۹۲/۱۰/۰۷
گفتوگوی تفصیلی با حسن عباسی؛
سينماگر بايد فيلسوف باشد
اساتید فلسفه در معتبرترين دانشگاههای آمريكا، همچنان مفاهیم و مطالب را به سبك گذشته، برای سی چهل دانشجو بازگو میکنند؛ در حالی که همان حرفهاي پيچيده، مقيد و مغلق را سينماگرانی مثل مارتين اسکورسیزی، استیون اسپیلبرگ، ديويد لينچ، استنلی کوبریک و دیگران، بدون اينكه بگویند مطلبی فلسفی را بیان میکنند، از طريق تصوير، صدا، ديالوگ و موسيقی انتقال میدهند.
-
۱۳۹۲-۱۰-۰۵ ۱۰:۲۲
نگاهی دوباره به «تنهای تنهای تنها»؛
هوایی تازه در سینمای ایران
فیلم، کودکانی را نشان میدهد که علیرغم تفاوت رنگ، زبان، دین و فرهنگ در ذات انسانیشان و در فطرتشان با هم اشتراک دارند و به همین دلیل است که دوستیشان آنقدر گرم و شیرین شده و حرف دل یکدیگر را اینقدر خوب میفهمند.
-
۱۳۹۲-۱۰-۰۳ ۰۸:۴۵
ناکامی «بشارت به شهروند هزارهی سوم» در پرداختن به یک سوژه خوب
بشارت به یک شهروند هزاره سوم به موضوعی می پردازد که در سینمای ایران موضوعی تازه و جذاب است اما نتوانست موفقیتی را که باید بدست بیاورد.
-
۱۳۹۲-۱۰-۰۲ ۱۰:۵۷
نقدی متفاوت بر آسمان زرد کم عمق؛
فيلمی بر پايهی تضادهای آدمی
فيلم آسمان زرد كمعمق در سينمای امروز ايران اتفاق خوشيمنی است؛ چراكه توكلی در اين فيلم در فرم و محتوا «طرحی نو» درانداخته است. اين نوشتار بههيچروی قصد ندارد به لحاظ فنی سخنی به ميان آورد، چه آنكه تمام منتقدان و حتی مخالفان سرسخت فيلم نيز به توانمندی توكلی در ساخت فيلمهای بهاصطلاح «خوشساخت» اذعان داشتهاند از این رو سعی خواهد شد به بررسی محتوای اثر تكيه شود.
-
۱۳۹۲-۰۹-۳۰ ۱۷:۴۵
«شب یلدا» و تکرار در برنامه سازیهای مناسبتی
شاید اگر در ویژه برنامه هایی که برای «نمایش خانگی» تدارک دیده می شود از بازیگرانی دعوت شود که تاکنون کمتر در مدیوم تلویزیون حضور یافته اند یا از بازیگران نسل جوان و خانواده هایشان دعوت می شد این برنامهها جذابیت بیشتری پیدا می کرد.
-
۱۳۹۲-۰۹-۲۸ ۰۹:۱۵
نگاهی به فیلم «رنگ سرچشمه» شین کاروت؛
بازتعریفِ هویت
در «رنگ سرچشمه» زندگی کریس تحت تأثیر یک مرکز کنترل، دستخوش تلاطم و تغییر میشود و او ناتوان از فهم آنچه بر وی گذشته، در تعارض و سرگشتگی گرفتار میآید؛ اما سرانجام با آگاهی یافتن از وجود چنان عامل کنترلکنندهای موفق میشود از سیطرهی آن خارج و هویت دیگری برای خود بازتعریف کند.
-
۱۳۹۲/۰۹/۲۶
دبیر نهاد کتابخانههای عمومی کشور:
هیچ کار علمی درباره سرانه مطالعه انجام نشده است
کسی که 70 دقیقه در روز کتاب میخواند، آدم پُرخوانی است، آدم پُرخوان قطعا آدم تندخوانی است. آدم تندخوان بر اساس 70 دقیقه احتمالا میتواند روزی 100 صفحه کتاب بخواند و در طول سال که 365 روز است، 36 هزار و 500 کلمه کتاب میخواند. اگر تعداد متوسط صفحات کتاب را طبق آمار خانه کتاب 250 صفحه یا برای اینکه رُند شود، 365 صفحه فرض کنیم؛ یعنی طبق این آمار، هر ایرانی سالانه 100 کتاب میخواند!
-
۱۳۹۲/۰۹/۲۵
محسن پرویز:
تناقض آماری در سرانه مطالعه نداریم!
درکشور ما جا افتاده است که سرانه مطالعه با معیار دقیقه حساب شود در حالیکه در سایر کشورها شیوه تعیین این رقم به صورت دیگری است مثلا در کشورهای اروپایی تعداد کتابهایی که فرد در طول سال میخواند مبنای سرانه مطالعه است.
-
۱۳۹۲/۰۹/۲۴
نقدی دیگر بر فیلم «آسمان زرد کمعمق»:
«آسمان زرد کم عمق» عقب تر از «اینجا بدون من»
یکی از مشکلاتی که از دهه 60 به بعد در سینمای ایران حاکم شد نمادگرایی است در این رویه سعی میشود سینمای ایران به سمت سینمای عرفان و نمادبازی برود و سینمای ایران را خالی از سوپراستار کند در حالیکه تجربه نشان داده که مثلا فیلمی مثل «عروس» ساخته بهروز افخمی خالی از هرگونه نماد است وهمه چیز در این فیلم توصیف میشود و چقدر هم این جنس فیلم ها طرفدار دارند.
-
۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۰۹:۲۴
نگاهی به «آسمان زرد کم عمق» بهرام توکلی؛
عمق کم آسمان زرد
فیلمهای روشنفکری ایرانی نیز مانند مخاطبین خود، فیلمهای بیهویتی است و هیچ نشانهشناسی و دستهبندی مشخصی ندارد. کارگردانهای این سینما نیز علایق مشخصی ندارند و تنها علاقهشان ساختن فیلم غامض است/تفاوت بین فیلم «اینجا بدون من» که فیلمی قابل قبول در ژانر اجتماعی است با «آسمان زرد کمعمق» از زمین تا آسمان است.
-
۱۳۹۲-۰۹-۲۳ ۱۲:۲۱
علی اکبر اشعری در گفتوگو با فرهنگ امروز:
همه آمار سرانه مطالعه میدهند غیر از ارشاد
با تصویب یک تعریف ثابت توسط معاونت پژوهشی مراکز دولتی زیرمجموعه وزارت ارشاد موظف میشوند که آمارها و نظراتشان را یک کاسه کنند و به این ترتیب بسیاری از موازیکاریهای این حوزه از بین میرود؛ در حال حاضر در مورد محاسبه سرانه مطالعه موازی کاریها بسیار زیاد است.
-
۱۳۹۲-۰۹-۱۷ ۱۲:۲۵
به بهانه آمارهای ضد و نقیض درباره سرانه مطالعه؛
دعوای مسئولان حوزه نشر بر سر یک عدد
این ماجرا اما در کشور ما به گونهی دیگری است و نه تنها هیچ نهاد و مرجعی برای این امر وجود ندارد بلکه هر فردی آمار شخصی خود را ارائه میدهد. بدون آنکه بگوید فرمولش برای این محاسبه چه بوده و بر چه اساسی آن عدد و رقم را ارائه داده است؛ علاوه بر آن، انچه جالب تر می نماید شاخصه های عجیب غریبی است که هر بار برای محاسبه میزان سرانه مطالعه در نظر میگیرند.
-
۱۳۹۲-۰۹-۱۷ ۰۸:۳۵
نقدی بر گزارش روزنامهی بانیفیلم از نشست سینمای دینی؛
چرا به سطحینگری در مسائل بنیادی اصرار داریم؟
وقتی سینماگران جامعه هنوز درگیر سینمای متکی بر اندیشهی مدرنیسم هستند، چگونه از ایشان میشود انتظار داشت در خدمت دین قرار گیرند؟ آیا این همان اشتباهی نیست که از ابتدای انقلاب مرتکب شدهایم و به هر کارگردانی با هر سبقهی اندیشهای، سفارش فیلم دینی و انقلابی دادهایم؟
-
۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۰۸:۴۹
نگاهی به فیلم استرداد؛
معمای غرامت
داستان فیلم تقریباً در سالهای آغاز جنگ سرد بین بلوک غرب و شرق رخ میدهد و از لحاظ تاریخی روسیهای که به تصویر کشیده میشود، روسیهی دوران جنگ سرد است، همین امر باعث شده فیلم از لحاظ فرم در دام تقلید از فرم فیلمهای ژانر جاسوسی آن زمان بیفتد.
-
۱۳۹۲/۰۹/۰۶
گفتوگوی با یوسفعلی میرشکاک؛
امثال کیارستمی هیچ وقت در تودهها اثر نخواهند گذاشت
به اعتقاد من، عباس کیارستمی سینماگر نیست و من خوشحالم از اینکه افرادي مثل عباس کیارستمی دائر مدار سینمای روشنفکری ما هستند. براي اينكه میدانیم آثار آنها هیچ وقت در تودهها تصرفی نخواهد داشت. ضعیفترین آثار سینمای هالیوود به تمام این گونه آثاري كه نميتوان به آنها اطلاق سينما كرد، شرف دارد.
-
۱۳۹۲-۰۹-۰۴ ۱۰:۴۴
فرشاد مهدیپور/ بررسی انتقادی عملکرد شبکه خبر؛
«خبری» نیست که نیست
اگر همه تلاشهای خبری شبکه، بر محور تحقق سهگانه «سرعت، صحت و دقت» قرار گرفته بود، میشد درباره میزان تحقق این سهگانه قضاوت کرد و شاید باید از همین نکته بهره برد و گفت که در شعار، نمیتوان سه شاخه متزاحم و متفرق را بهصورتی یکدست و همعرض، تعیین کرد و پی گرفت.
-
۱۳۹۲-۰۹-۰۳ ۰۸:۳۲
نگاهی به فیلم «تنهای تنهای تنها»؛
تسلیم یا جدال در برابر نظم نوین جهانی؛ مسئله این است
دایی «رنجرو» برخلاف اکثریت جامعه آرزوی شکست مذاکرات و خروج مهندسان روس از ایران را دارد؛ زیرا منافع شخصیاش در این است که روسها نیروگاه را ترک کنند و نیروگاه به یک ساختمان متروکه تبدیل شود تا او بهعنوان نگهبان آنجا سر کار خود بازگردد. او میتواند سمبل برخی جریانهای خاص باشد که ...
-
۱۳۹۲-۰۸-۱۹ ۰۹:۵۱
آفتهای ترویج وقایعِ خارقالعاده در عزاداری سالار شهیدان؛
نهانروشی در کمین مجالس روضهخوانی
پس از فوت سید جواد ذاکر دیگر کسی سرسلسلهی مکتب اعتراضی عزاداری نبود؛ لذا افرادی که تحت تأثیر این مکتب قرار داشتند بدون داشتن ذوق و قریحهی مرحوم ذاکر و فقط بهواسطهی داشتن صدای شبیه به ایشان سعی کردند تا راه وی را ادامه بدهند.
-
۱۳۹۲-۰۸-۱۵ ۰۸:۳۰
حاشیهای بر پیام رئیس سازمان سینمایی برای جایزهی بزرگ شهید آوینی؛
آوینی را آوینیزدایی نکنیم
آفت دیگر برگزاری مسابقات و دادن جایزههایی به نام بزرگان فرهنگی و هنری این است که این بزرگان همواره زنده نیستند تا با نگاه خودشان بهترین آثار را برگزینند و به کسانی جایزه بدهند که بیشترین سنخیت را با اندیشهی آنان دارد.
-
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۰۸:۰۹
نگاهی به آخرین ساخته «مجتبی راعی»؛
طعمِ «ترنجِ» مرگآگاهی
فیلم ترنج اگرچه فیلمی ساده و بیپیرایه و از جهت جلوههای بصری، بدوی و بیطمطراق است، لکن اثری از کارگردانی مؤلف است که قصد دارد فارغ از روشنفکربازیهای مرسوم بیندیشد و فیلم بسازد.
-
۱۳۹۲-۰۸-۰۵ ۰۸:۱۵
نگاهی به آثار مخرب تبلیغات بازرگانی در برنامه کودک؛
مسئولیت رسانهی ملی در قبال سلامت روان کودکان جامعه چیست؟
وقتی کالاهای غیرمرتبط به کودک مانند فلان برند ماکارونی در بین برنامهی مختص کودک پخش میشود اگرچه نیت سازندگان برنامه یک سوءاستفادهی ساده از کودکان برای مقاصد تجاری است، لکن این تبلیغات در ذهن کودک مفاهیمی را شکل میدهد که شاید سالهای سال روشنگری نظامهای اندیشهساز نتواند آن را پاک کند.
-
۱۳۹۲-۰۷-۲۷ ۰۹:۴۳
شهاب اسفندیاری؛
رابطهی دیالکتیک سینمای ملی و فرهنگ
سینما و ملیگرایی همواره رابطهای دشوار داشتهاند. هیچ رابطهي یکبهیک سادهای بین مردمی که در قلمرو خاصی زندگی میکنند و آنچه حس مشترک آنان نسبت به فرهنگ و هویت ملی فرض میشود، وجود ندارد.
-
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۰۷:۳۶
نگاهی متفاوت به سریال «پژمان»؛
مرثیهای طنز برای زیستن در هوای مدرنیته
یکی از واژگانی که در سریال پژمان بسیار تکرار میشود واژهی «فوتبالیست» است، این واژه با مختصاتی تکرار میشود که گویی قصد اعادهی معنایی غیر از «انسانی که شغلش بازیکنی فوتبال است» را دارد و گویی به نوعی دیگر از انسانی که میشناسیم اشاره میکند.