اسطوره

کل اخبار:107

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۷ ۱۷:۰۰

    یدالله موقن: تاریخ هر قومی پیامد اسطوره‌های آن قوم است

    یدالله موقن مترجم کتاب‌های «اسطوره دولت» و «فلسفه صورت‌های سمبولیک: اندیشه اسطوره‌ای» می‌گوید: بشر از همان آغاز تاریخ خود به ساختن اسطوره‌ها پرداخته است. نخستین کسی که اسطوره را به‌طور جدی مطالعه می‌کند جام باتیستا ویکو، فیلسوف ایتالیایی است.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۲ ۱۱:۰۰

    اندیشه ایران باستان محصول ادیان و اسطوره‌هاست

    شجاع احمدوند، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: هویت ایرانی ریشه در اندیشه ایران باستان دارد و این اندیشه نیز محصول ادیان و اسطوره‌هاست و به همین دلیل این اندیشه تلاش می‌کند جلوه‌ای از وجه آسمانی و زمینی اندیشه ایرانی باشد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۶ ۱۲:۲۰

    یک نگاه انتقادی به اسطوره‌ها در متن زندگی شهری تهران

    دانیال حقیقی می‌گوید کتاب جدیدش درباره زندگی واقعی چند شخصیت در تهران است و قرار است به طریق گلوله برفی داستان را روایت کند.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۷ ۱۷:۰۰

    رابطه هستی شناسی و ذهن/ فایده اسطوره خوانی

    خواندن اسطوره های کهن حرفهٔ کارشناسانی است که می خواهند تاریخ ذهن را بدانند، اما دردمندانی که برای بی قراری های معناشناختی به دنبال التیام و تسکین اند از مرور اسطوره های گذشته نفعی نمی برند.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۰ ۱۴:۰۰

    کتاب «نماد و اسطوره» منتشر شد

    کتاب «نماد و اسطوره» نوشته حجت ­الاسلام حمید پارسانیا، با مقدمه آیت ­الله جوادی آملی از سوی انتشارات کتاب فردا و دفتر نشر معارف منتشر شد.

  • حسین پاینده ۱۳۹۷-۰۳-۰۸ ۱۱:۲۴

    سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۱)؛

    روانکاوی، درمان فرد یا اجتماع؟

    اگر جامعه‌شناسی را شکلی از روان‌شناسی بدانیم، به طریق اولی می‌توانیم این گزاره را مطرح کنیم که روانکاوی یک جور روان‌شناسیِ اجتماعی است. برای نمونه، عقده‌ی اُدیپ را در نظر بگیرید. این عقده یک پدیده بینافردی است. برای شکل گرفتن عقده‌ی اُدیپ باید یک گروه سه‌نفره وجود داشته باشد. در واقع مطابق با سناریوی فرویدی، هر مرحله از رشد روانی‌ـ‌جنسیِ فرد، توأم با فرایندهای اجتماعی رخ می‌دهد.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۸ ۱۶:۴۰

    کتاب سرزمین، آزادی و اسطوره منتشر شد

    کتاب سرزمین، آزادی و اسطوره: تاریخ و ایدئولوژی در کنیا اثر دیوید موگان براون توسط انتشارات زدبوکس منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۲ ۱۴:۲۰

    اسطوره‌ خصوصی‌سازی

    چگونه می‌توان پرونده‌ رمان پلیسی ایرانی را با روش شرلوک هولمز بازخوانی کرد؟

  • ۱۳۹۶-۱۱-۱۱ ۱۳:۰۰

    عباس مخبر: بنیادگرایی باعث ساخت اسطوره می‌شود

    عباس مخبر، درباره کتاب «مبانی اسطوره‌شناسی» گفت: وقتی که می‌خواهید کتاب مبانی بنویسید باید نظر تعدادی از بزرگان آن حوزه را بنویسید و در نتیجه مجبور هستید که به انتخاب دست بزنید. آدم‌های مختلف، انتخاب‌های متفاوتی دارند. انتخاب‌های من این افراد بودند که عمدتاً تأثیرگذار و جریان‌ساز بوده‌اند.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۰۸ ۱۰:۰۰

    دیدار با سودابه فضائلی در دانشکده تربیت مدرس

    جلسه «دیدار با سودابه فضائلی» نویسنده، پژوهشگر اسطوره‌ها و مترجم برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۲۵ ۱۰:۰۰

    «اسطوره به روایت تصویر» برای رمان‌نویسی و نقد ادبی هم کاربرد دارد

    ابوالقاسم اسماعیل‌پور، مترجم کتاب «اسطوره به روایت تصویر» با بیان اینکه این کتاب، هم یک اثر اسطوره‌ای و هم یک اثر هنری بوده، گفت: در این کتاب، صحبت از ایزدان و ایزدبانوان در همه اساطیر جهان از بین‌النهرین، مصر، یونان و روم تا ایران باستان است.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۸ ۱۱:۰۳

    «اسطوره‌های کهن فولکلور در قرآن» بررسی می‌شود

    نشست معرفی و بررسی کتاب «اسطوره‌های کهن فولکلور در قرآن» نوشته آلن داندس، دوشنبه ۱۸ دی‌ماه در سرای اهل قلم برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۰ ۱۶:۴۰

    حمله به نظریه تکامل در قالب بیوگرافی داروین

    «چارلز داروین: اسطوره‌ساز عصر ویکتوریا» نوشته اِی.ان.ویلسون، بیوگرافی‌نویس بریتانیایی که به تازگی توسط انتشارات هارپر منتشر شده، به خاطر اشتباهات متعددش انتقادات فراوانی را برانگیخته است.

  • سیاوش ۱۳۹۶-۱۰-۰۵ ۱۱:۰۷

    سیدحسین مجتهدی:

    نگاهی روان‌کاوانـــــــه به اسطوره‌ سیاوخـــش

    در این نوشتار، در داستان سیاوخش، عناصر اسطوره و درام در این کهن داستان ایرانی استخراج و استنباط گردید و بر پایه‌ی قسمت نخست از جنبه‌ی روان کاوانه بازخوانی و تفسیر شد و مولفه‌های محورین روان کاوانه‌ای چون عقده‌ی ادیپ، پدر کشی ( نیز پسر- برادرکشی) کهن تخیل ها، ردیادها، سازوکارهای دفاعی روان، پایگاه‌های روان، روابط بین فردی و جایگاه‌های روان شناختی، اختگی، نمادها و نام‌ها رویاها بر بنیاد متن روایت شاهنامه مورد بحث و تفسیر قرار گرفت و با نگاهی تطبیقی همگرایی‌ها و واگرایی‌های (شکلی نه محتوایی) آن در دو فرهنگ بررسی شد.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۲۹ ۱۳:۰۰

    ۱۰ اقتباس برتر سینمایی از اسطوره ترس

    فیلم‌های ترسناک طرفداران خاص خود را دارد. اگه شما نیز یکی از هوادارن این ژانر هستید، حتما نام استفن کینگ را شنیده‌اید. این نویسنده پرکار برای کارگردانانی که قصد ساخت فیلم‌های وحشتناک دارند، مانند معدنی ارزشمند است. در ادامه گزارشی از بهترین اقتباس‌های سینمایی که از آثار کینگ صورت گرفته داریم.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۰۲ ۱۳:۰۰

    ابوالقاسم اسماعیل‌پور: اسطوره‌های بومی ادبیات، هنر و فرهنگ ما را صاحب هویت می‌کند

    ابوالقاسم اسماعیل‌پور، مترجم «دانشنامه اساطیر جهان» و «ادبیات گنوسی» دو اثر برگزیده در دوره‌های ۲۶ و ۲۸ کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، بر این باور است که اسطوره‌ها در ادبیات و هنر یک کشور موثر هستند. اگر ادبیات ما متاثر از اساطیر باستانی و کهن باشد، پویاتر خواهد شد چراکه اسطوره در نقد ادبی و هنری و خلق آثار ارزشمند، تاثیر بسزایی دارند. وقتی در خلق آثار در زمینه‌های مختلف از اسطوره‌های بومی استفاده کنیم، ادبیات، هنر و فرهنگ ما صاحب هویت می‌شود. ‌

  • ۱۳۹۶-۰۶-۱۵ ۱۴:۰۰

    «اسطوره آفرینش در کیش مانی» نقد می‌شود

    کتاب «اسطوره آفرینش در کیش مانی» اثر ابوالقاسم اسماعیل‌پور در سومین نشست از سلسله نشست‌های هنر شرق نقد می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۲۹ ۱۱:۴۵

    نامه حسین علیزاده به بهروز غریب‌پور: اسطوره‌ها در هیبت آدمی نمی‌گنجند

    حسین علیزاده با انتشار نامه‌ای خطاب به بهروز غریب‌پور، با ارائه توضیحاتی خواست آن سوءتعبیرات پیش‌آمده در نشست خبری غمنومه فریدون را برطرف کند.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۲۵ ۱۴:۳۰

    معرفی زنان تمدن‌ها و ادیان‌ کهن

    کتاب «زن در اسطوره و دین»، ضمن معرفی زنان اسطوره‌ای دوران باستان، جایگاه زن در ادیان و آیین‌های مختلف را همچون آینه‌ای پیش‌روی مخاطب قرار می‌دهد.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۰۸ ۱۳:۰۱

    نورومیتولوژی ادامه منطقی کتاب «رستاخیز اسطوره» است

      ابوالقاسم اسماعیل‌پور، اسطوره‌پژوه و زبان‌شناس در نشست معرفی و نقد کتاب «درآمدی بر نورومیتولوژی» با اشاره به آگاهی به‌عنوان سرچشمه اسطوره گفت: نورومیتولوژی در واقع مفاهیم بنیادی درباره انسان را مطرح می‌کند و این اثر ادامه منطقی کتاب «رستاخیز اسطوره» است.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۸ ۱۶:۲۰

    شیوه تفکر و زندگی مبتنی بر اسطوره باوری در «کهن‌وشی»

    کتاب «کهن‌وشی» به دنبال فراهم آوردن مثال‌های عینی از شیوه تفکر و زندگی مبتنی بر اسطوره باوری است.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۳۱ ۱۱:۴۰

    اسطوره‌زدایی از تاریخ/ درباره نمایشنامه «بینگو» نوشته ادوارد باند

    «بینگو» نمایشنامه‌ای دوپرده‌ای است و در ابتدای نمایش شکسپیر بیش از هرچیز با سکوتش حضور دارد. در صحنه ابتدایی نمایش شکسپیر کاغذی در دست دارد اما این کاغذ نه یکی از آثارش بلکه قراردادی است که با زمین‌داران بزرگ بسته است. در این‌جا شکسپیر پیرمردی است که دغدغه‌ای جز منافعش ندارد و حتی اوضاع بحرانی خانواده‌اش هم اهمیتی برایش ندارد.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۱ ۱۴:۰۰

    جاودانگی در دنیای مدرن

    اسطوره همیشه روایت یک خلقت ‌است، یعنی می‌گوید چگونه چیزی پدید آمده و هستی خود را آغاز کرده است. شناخت اساطیری به معنی شناخت اصل اشیا و دانستن چگونگی پیدایش و آفرینش هستی است و این خصوصیت وجه تمایز آن از افسانه و قصه‌های پریان است.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۳۰ ۱۳:۲۰

    اسطوره و تاریخ ایرانی

    مبنای کار در نمایش «سرآشپز پیشنهاد می‌کند» دراماتورژی اسطوره ضحاک و تبدیل این اسطوره براساس یک نگاه پارودیک به یک کمدی شاد و موزیکال است. البته با توجه به لحظه‌های دهشتناکی که در روایت زندگی و حکومت ضحاک لحاظ شده، کارگردان سعی بر آن داشته تا با ارائه فضای کمدی سیاه و ایجاد گروتسک با لحنی درخورتأمل‌تر بر این تلخی‌ها چیره شود.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۳ ۱۶:۰۰

    افسانه‌های کالوینو/ شکل‌های زندگی: نسبت کالوینو با پسامدرن

    کالوینو در ١٩٧٦ در سفری به ایران به هنگام بازدید از شهر یزد، جذب آتش مقدسی می‌شود که همیشه روشن می‌ماند. به نظر کالوینو، ‌تنها نگاهی بی‌تفاوت کافی است تا این آتش را به آتشی غیرمقدس مبدل سازد. اما کالوینو به آتش همچون طلسمی کهن می‌نگرد که نه‌تنها الگویی برای زندگی که چیزی از جنس خود زندگی است.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۰۹ ۱۴:۲۰

    پل ارتباطی علوم ‌تجربی و علوم ‌انسانی

     نورومیتولوژی یا عصب- اسطوره‌شناسی چیست؟

  • ۱۳۹۵-۱۲-۲۱ ۱۵:۴۰

    عباس مخبر: مشغول ساختن اسطوره‌های جدید و بازسازی اسطوره‌های کهن هستیم

    عباس مخبر، اسطوره‌شناس با اشاره به پایان تالیف کتاب «مبانی اسطوره‌شناسی» گفت: از ۲۵۰۰ سال پیش تا به حال ناقوس مرگ اسطوره به صدا درآمده اما هر بار اسطوره با نیروی تازه و با یک شکل و شمایل دیگر، سربرآورده و حیاتش را ادامه داده و ما در جهان امروز مشغول ساختن اسطوره‌های جدید و بازسازی اسطوره‌های کهن هستیم.

  • ۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۱۱:۴۰

    یک ملت باید بتواند با خود، تفکر و روح جمعی‌اش روبه‌رو شود

    نویسنده کتاب «آرش کمانگیر و دیگر اسطوره‌های جهان» معتقد است: یک ملت برای شناخت خود و پیشینه خود و حتی برای راستی‌آزمایی اعتقادات معاصرش، نیازمند آگاهی از اسطوره‌ها است.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۱۶:۰۰

    اسطوره «گیلگمش» موسیقایی شد/ شنیدن یک آلبوم ضد جنگ

    آلبوم موسیقی «گیلگمش» به آهنگسازی، نوازندگی و تهیه کنندگی پیام رونق با روایت یک اثر موسیقایی ضد جنگ ۲۲ بهمن روانه بازار موسیقی می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۱:۴۰

    می‌خواهم روایتی عاشقانه از اسطوره‌های معاصر خاورمیانه ارائه کنم

    کارگردان نمایش «نامه های عاشقانه از خاورمیانه» که این روزها در حال تمرین آن است، اظهار کرد که نگاهی که امروزه جهان به خاورمیانه دارد با مستندات تاریخی درباره این منطقه متفاوت است.