اندیشه

کل اخبار:269

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۱ ۱۵:۴۰

    تاجیک: جامعه ایران از کاربردی کردن فلسفه به دور است/ دو کتاب فلسفی از نگاه معاصر می‌رسد

    نرگس تاجیک نشاطیه، مترجم حوزه اندیشه ضمن اشاره به لزوم خارج کردن فلسفه از اذهان و کتابخانه‌ها گفت: جامعه ایران از کاربردی کردن فلسفه به دور است و به اشاعه آن در دانشگاه‌ها به صورت تئوری اکتفا کرده است. وی از انتشار دو اثر خود در آینده‌ نزدیک نیز خبر داد.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۲:۰۰

    نشست «بررسی اندیشه‌‍‌های حسنین هیکل، اندیشمند فقید معاصر مصر»

    نشست علمی «بررسی اندیشه‌های استاد حسنین هیکل اندیشمند فقید معاصر مصر» با حضور اساتیدی از ایران و جهان عرب برگزارشد.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۱۳ ۰۹:۲۰

    اندیشه مطهری، تاریخ مصرف ندارد/ مطهری فیلسوفی سوژه گرا

    عماد افروغ، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: حرف های کسی که فیلسوف است و نگرش فلسفی به عالم، از جنس نگرش صدرایی دارد، تاریخ مصرف ندارد. مطهری یک فیلسوف سوژه گراست.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۶:۲۰

    پاکتچی مقام انسان را از نظر امام موسی صدر بررسی می‌کند

    سی اُمین نشست «اندیشه و عمل» با موضوع «مقام و منزلت انسان در اندیشهٔ امام موسی صدر» برگزار می‌شود.

  • فلسفه ۱۳۹۵-۰۲-۰۴ ۰۹:۰۷

    تأملی در باب نسبت فلسفۀ اسلامی و مسائل امروزی ما؛

    تذکری در باب فلسفه‌ خودی

    تجربۀ تحصیل و تحقیق در دپارتمان‌های فلسفه در ایران، حداقل برای من این بوده است که ما بیشتر بر خواندن تاریخ فکر، آن هم به‌نحو غیرمنظم و غیرسیستماتیک همت گماشته‌ایم و این خوانش فکر از هیچ متافیزیک رفتار یا قاعده‌ای پیروی نمی‌کند.

  • لکان ۱۳۹۵-۰۱-۲۸ ۰۸:۲۴

    پاسخ مترجم کتاب فرهنگ مقدماتی اصطلاحات روان‌کاوی لکانی به مقاله «خنثی‌سازی اندیشه‌ی انتقادی»؛

    نقد به‌مثابه ترور فرهنگی: تبارشناسی پایان‌های زوال

    نمی‌دانم به چه شیوه‌ای می‌توان «تأخیر عجولانه‌ی» متن «خنثی‌سازی اندیشه‌ی انتقادی» را پاسخ داد چراکه نگارنده گمان بر نقد و نوشتاری نقادانه دارد که گاهی با تمام سعی‌ای که می‌توان در جدیت خوانش داشت، مضحک می‌نماید، چراکه برداشت‌های تقلیدی و تکراری خود را در «به ظاهر» نقد عرفان به «تصویری از عرفان» نسبت می‌دهد.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۱ ۱۴:۲۸

    فراز و فرود اندیشه میرزا فتحعلی آخوند زاده

    آخوندزاده خود پژوهشگری بی همتا بود، مقالات تحقیقی او بسیار دقیق و باریک بینانه تنظیم شده است. مقاله ای که با عنوان "در خصوص خط اسلام" نگاشته، هنوز هم ارزش تحقیقی خود را د ر زمینه تاریخ پیدایش خط حفظ کرده است.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۱۸ ۱۱:۴۰

    بررسی تولید اندیشه در جامعه ایرانی

    چهارمین کرسی ترویجی با رویکرد عرضه و نقد ایده علمی با محوریت روش شناسی نائینی به مثابه الگوی تولید اندیشه در جامعه ایرانی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۱۵ ۱۲:۴۵

    نگاهی به اندیشه بزرگان حوزه علوم انسانی درباره طبیعت و بحران‌های زیست‌محیطی

    سیدحسین نصر از سنت‌گرایانی است که نگاهی ویژه و تا حدودی متفاوت به تکنولوژی دارد و از آن جهت که بر این باور است که آسیب تکنولوژی به طبیعت در مقایسه با نفعی که ممکن است به بشر برساند بیشتر است، تکنولوژی را نه بسان یک ترقی برای کمک به بشریت، بلکه تنها یک محصول آسیب‌رسان دیگر به انسان و بشریت می‌دانند.

  • مالجو ۱۳۹۵-۰۱-۱۵ ۱۱:۱۶

    نگاهی به تاریخ و ویژگی های اندیشه اقتصادی در ایران معاصر/ محمد مالجو؛

    وظیفه جامعه عـلمی اقـتصاد چیست؟

    این‌که تاکنون فرایند‌ انتقال‌ اندیشهء اقتصادی خمیر مایهء جامعه علمی اقـتصاد در ایـران را فراهم‌ کرده،چندان جـای تعجب ندارد.این‌که از این پس نیز فرایند انتقال باید پاینده بماند اصلا جای تعرض‌ ندارد؛.. آنچه‌ ‌ ‌مـایهء‌ تعجب‌ و سبب تعرض است و بیشتر به تراژدی می‌ماند این است که،درین سامان،تولید انـدیشهء اقـتصادی از ایـن پس نیز به واقعیتی‌ هستی شناختی‌ تبدیل‌ نشود.این‌جاست‌ که جامعهء علمی اقتصاد به چالش فراخوانده می‌شود.در‌ ایـن‌ میانه،نگاه‌ درجهء دوم است که پاسخگوست و سبب‌ساز.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۱۴ ۱۸:۱۵

    اندیشه‌های تهی از تعصب

    حوزه اندیشه در«عرصه نشر» در سال 94 راه نسبتاًخوبی را طی کرد. شاهد این ادعا، آثاری است که پس از سال ها انتظار برای نشر، مجوز گرفتند یا مراکز نشری که بعد از یک دوره تعلیق، در این سال آغازی دوباره داشتند، آنچه پیش رو دارید گزارشی از کتاب های برتر حوزه اندیشه در سال 94 است.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۱۴ ۱۶:۱۵

    نشست «روش‌شناسی نائینی به مثابه الگوی تولیداندیشه» برگزار می‌شود

    نشست«روش شناسی نائینی به مثابه الگوی تولید اندیشه در جامعه ایرانی» به همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۱۴ ۱۰:۴۵

    فلسفه جسمانی و چالش آن با انديشه غرب در گفت‌وگو با جهانشاه ميرزا بيگی: كل عمارت فلسفه غرب در حال نابودی است

    در علوم شناختي فرض يا تعريف فلسفي چندان در كانون توجه قرار نمي‌گيرد. آنچه مهم است فرض‌هاي روش‌شناسي است. علوم‌شناختي بر اين باور است كه آنچه در علوم بايد از آن پرهيز كرد فرض‌هاي [فلسفي‌اي] است كه پيش از گردآوري و تحليل داده‌ها نتايج پژوهش را پيشاپيش تعيين مي‌كنند.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۴-۱۲-۱۸ ۰۹:۰۸

    رضا داوری اردکانی؛

    عقل­گرایی، نقل­گرایی در سیر و بسط تاریخ ایران

    بحث فقیهان بحث عقلی است. نقل را باید فهمید. همه که نقل را یکسان نمی‎فهمند. اگر اینطور بود، اگر همه یکسان نقل را می‏فهمیدند، علم دین اصلاً موضوع نداشت. اصلا علم تفسیر و روایه و اصول و ... لزومی نداشت. دین از عقل جدا نیست. آدمی از عقل جدا نیست. این زندگی و نظام زندگی از عقل جدا نیست. فقه و علم دین هم در متن این زندگی است و نمی‏تواند از عقل جدا باشد.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۲ ۱۳:۱۵

    زیباشناسی اندیشه در فضای عدم قطعیت

    «نقد زیباشناختی» که اساس هنر و ادبیات را تشکیل می‌دهد، از همین‌جا و با همین قاعده روش‌شناختی شکل می‌گیرد؛ قاعده‌ای که هرگز به کلیشه تبدیل نشده و مانع خلاقیت آزاد هنرمند نمی‌شود؛ قاعده‌ای که حاصل روان‌شدن اندیشه در اثر ادبی و هنری‌ است، قاعده‌ای که ناظر است بر اینکه هر «اتفاق زیباشناختی» در خلق اثر هنری، همچنان بدون اطلاع خالق اثر روی می‌دهد و خلق می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۵ ۱۷:۰۰

    هنر معاصر ایران اندیشه‌محور است/ کمال‌الملک و نئوکلاسیک‌ها

    کلهرنیا عضو شورای هنری هشتمین جشنواره تجسمی فجر در همایش «هنر معاصر ایران و جهانی شدن» هنر معاصر ایران را اندیشه محور و هنرمندان معاصر ایران را فیلسوف و شاعر توصیف کرد.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۴ ۱۲:۰۸

    کرسی ترویجی ««گذار فلسفه دینی به معیار بین‌الادیانی اندیشه پیشرفت و نظریه مدیریت قدرت» برگزار می شود

    کرسی ترویجی ««گذار فلسفه دینی به معیار بین‌الادیانی اندیشه پیشرفت و نظریه مدیریت قدرت» در دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار می شود.

  • ویتمن ۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۰۹:۵۴

    نگاهی به اندیشه والت ویتمن، شاعر آمریکایی؛

    مانیفست انسانیت والت ویتمن

    از ویتمن می‌توان فراگرفت که تنها خوشبخت بودن به هیچی نمی‌ارزد، چرا من خوشبخت باشم درحالی‌که مرد سیبریایی و ساموئیدی، فنلاندی یا آن مرد بولیویایی که از کوه سوراتا عبور می‌کند خوشبخت نباشد؟ به همین علت است که می‌سراید: من ساکن همه‌ی شهرهای جهانم. او یک جهان‌وطن واقعی است، او حتی در دورترین نقطه‌ی جهان در فقیرانه‌ترین فضاها کودکان از مگس رنجه را می‌بیند و پیرزنانی زمینگیرشده را؛ و با همه‌ی آن‌ها احساس همدردی می‌کند. او همه‌ی ما را خطاب قرار می‌دهد.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۵ ۱۴:۱۵

    کودکان دیروز، متفکران امروز در یک نشست

    نشست «قلب آموزش کارآمد؛ پرداختن به دغدغه‌های کودک» به مناسبت روز جهانی کودک در سالن حکمت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد .بخش سوم این نشست پنل «کودکان دیروز، متفکران امروز» بود که با حضور شاگردان کلاسهای فلسفه برای کودکان، خانواده های آنان و مربیان‌شان برگزار شد.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۹ ۱۲:۳۰

    مکتب تاریخ‌نگاری انگاره‌ای و اندیشه‌ای

    برحسته ترین و دلپذیرترین احساسی که یک مخاطب از پژوهشی‌ با هویّت «انگاره‌ای و اندیشه‌های» دریافت می‌کند، حسّ حرکت در تاریخ و مشاهده و لمس «تاریخ‌نگاری» در معنا و مفهوم واقعی آن است. رویکردی که بر روی تطوّر و تغییر یک انگاره، اندیشه و گفتمان تاریخی تمرکز پیدا می‌کند و تلاش می‌کند آن را در افق تاریخی‌اش بکاود، امری که نه بی‌نظیر اما دست کم در قواره یک «هویّت مکتبی» در فضای علوم انسانی ایران کم‌نظیر است.

  • بستانی ۱۳۹۴/۱۰/۰۹

    گفت‌وگو با احمد بستانی؛

    طباطبایی فراتر از یک هگل‌پژوه است

    طباطبایی نخستین پژوهشگری بود که نگرشی منضبط، فلسفی و روشمند به تاریخ اندیشه‌ی سیاسی عرضه داشت. طباطبایی به تاریخ‌نگاری به‌مثابه شکلی از اندیشه‌ورزی است که در این زمینه او به‌ویژه متأثر از هگل است. طباطبایی تجدد و وضع کنونی را مبنای نگارش تاریخ‌نگاری اندیشه قرار می‌دهد و بر اهمیت پرسش‌های امروزین از متون کهن تأکید می‌ورزد. طباطبایی ایران را کانون نظریه‌پردازی خود قرار می‌دهد و در نهایت، ایشان بر نسبت و پیوند میان عمل و نظر، به‌مثابه مهم‌ترین پرسش در فلسفه‌ی سیاسی، در تاریخ‌نگاری اندیشه تأکید می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۶ ۱۷:۴۵

    ٢ ترجمه هم‌زمان از کتابی ٤٠ساله

    از انتشار کتاب «از عصر حجر تا اسرار الئوسیس»، (جلد اول از سه‌گانه تاریخ اندیشه‌های دینی) به انگلیسی نزدیک به ٤٠ سال می‌گذرد و به‌تازگی دو ترجمه هم‌زمان از این کتاب منتشر شده است؛ ترجمه بهزاد سالکی از انتشارات پارسه و مانی صالحی‌علامه از انتشارات نیلوفر.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۵ ۱۷:۱۵

    در غيبت تجميع انديشه‌ها زير يك سقف/ سياوش جمادی

    روزي روزگاري از ديدن فيلم «خشت و آيينه» ابراهيم گلستان سير نمي‌شديم. مدام آن را نگاه مي‌كرديم و مدام درباره‌اش حرف مي‌زديم و جامعه كوچك و جوان و دانشجوي ما، سيراب مي‌شد از آنچه كه سينما بايد در جريان فرهنگ و زندگي ما ايجاد مي‌كرد.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۲ ۱۲:۳۰

    دانشگاه بسازید که چه بشود!

    اندیشه تاسیس دانشگاهی بزرگ برای کشور، در سال‌های نخستین دهه ١٣٠٠ خورشیدی در میان برخی نخبگان عصر شکل گرفت. برخی کوشیده‌اند این اندیشه را مشخصا به خود نسبت دهند.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۶ ۰۹:۳۰

    از فلسفه غرب تا فلسفه اخلاق

    اطلاعات کتابشناسی موسسه خانه کتاب نشان می‌دهد هفت عنوان کتاب در هفته پایانی آذرماه سال‌جاری در حوزه اندیشه به چاپ رسیده است. موضوعات این کتاب‌ها در حوزه فلسفه غرب، فلسفه اسلامی و فلسفه اخلاق است.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۵ ۱۴:۱۵

    «سفر به دیار پیش‌سقراطیان» با یکصد و شانزدهمین شماره «اطلاعات حکمت و معرفت»

    یکصد و شانزدهمین شماره از مجله «اطلاعات حکمت و معرفت» با معرفی آثار جدیدی در حوزه اندیشه منتشر شد. علاقه‌مندان می‌توانند در این شماره نوشتارهایی درباره «فلسفه قاره‌ای علم» را بخوانند.

  • زبان شعری ۱۳۹۴-۰۹-۱۵ ۰۸:۴۸

    زبان چگونه در شعر جلوه‌گر می‌شود؟

    شعر خانه‌ی آهنگین زبان

    شاعری زبان را ممکن می‌سازد. شاعری سخنی است که برای اولین بار همه‌ی آنچه را که می‌توانیم در زبان روزمره بگوییم، می‌گشاید. شعر، زبان اولیه‌ی یک قوم تاریخی است. حقیقت شاعری بین نوامیس نشانه‌های خدایان و صدای یک قوم مشترک است. ندای شاعر بین خدایان و مردم قرار دارد، آن واسطه میان خدایان و آدمیان است. در این «میان بودن» است که برای اولین بار معین می‌شود که آدمی کیست و زندگی را کجا مستقر می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۷ ۱۲:۰۰

    مروری بر تازه‌های دین و اندیشه در هفته نخست آذرماه

    اطلاعات موسسه خانه کتاب نشان می‌دهد، در هفته نخست آذر ماه تعداد کتاب‌های منتشر شده در حوزه دین و اندیشه با تفاضل بسیار به نام کتاب‌های دین رقم خورده است. 66 عنوان کتاب دینی، رهاورد ناشران در هفته نخست آذرماه و تنها دو عنوان کتاب‌ در حوزه اندیشه حاصل تلاش ناشران در مدت یاد شده است.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۲ ۱۱:۱۵

    «انسان در اندیشه‌های عین‌القضات همدانی» رونمایی می‌شود

    کتاب «انسان در اندیشه‌های عین القضات همدانی» در فرهنگسرای هنگام رونمایی می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۳۰ ۱۰:۳۰

    تازه‌های اندیشه در دو هفته پایانی آبان ماه

    دو هفته پایانی آبان ماه سال‌جاری با انتشار 9 عنوان کتاب درحوزه فلسفه و با موضوعات فلسفه اسلامی و صدرایی همراه بود. در این بازه زمانی، اثری از علامه شهید مرتضی مطهری با عنوان «کلیات علوم اسلامی» به چاپ شانزدهم رسید.