شناسهٔ خبر: 47677 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

ضیاء موحد: هرکس هرطور دلش بخواهد می‌نویسد

ضیاء موحد با اشاره به رعایت نشدن قواعد زبان، از این‌که "هرکس هرطور دلش بخواهد می‌نویسد" انتقاد کرد.

ضیاء موحد

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایسنا؛ این‌ شاعر پیشکسوت درباره وضعیت درست‌نویسی در رسانه‌ها گفت: هرکسی با میل خود هرطور دلش بخواهد می‌نویسد و قواعد زبان را رعایت نمی‌کند، بخصوص فضای مجازی از هم گسیخته است. البته از زمان‌های دور همین‌طور بود و دو فردی که خطاط بودند به یک شکل نمی‌نوشتند.

او با بیان این‌که یکسان‌سازی در نوشتن به عهده فرهنگستان زبان و ادب فارسی است اظهار کرد: این‌که هرکس برای خود شیوه‌ای برای نوشتن انتخاب کند درست نیست، بلکه این مسائل باید زیر نظر فرهنگستان باشد.

موحد درباره عملکرد فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: فرهنگستان از زمان تأسیس تاکنون عملکرد خوبی داشته و گاهی معادل‌های خوبی را برای کلمات بیگانه انتخاب کرده است. پیشنهادهایی برای برخی واژگان داشته که برخی اجرا شده و برخی اجرا نشده‌اند.


او با بیان این‌که فرهنگستان کتاب «فرهنگ املایی خط فارسی» را برای درست نوشتن چاپ کرده است ادامه داد: نگارش درست برخی از کلمات را می‌توان با مراجعه به این کتاب دید. به طور مثال گاهی سوال پیش‌ می‌آید که مسئله را با الف بنویسیم یا همزه، بی‌دریغ را سرهم بنویسیم یا جدا، که مراجعه به این کتاب به ما کمک می‌کند.


این شاعر خاطرنشان کرد: به نظر من کسانی که می‌خواهند ترجمه کنند و به فارسی بنویسند یک جلد از این کتاب را داشته باشند و به آن مراجعه کنند، زیرا روی این پیشنهادها فکر شده است و زبان‌شناسان بر روی آن‌ها تصمیم گرفته‌اند و برای این پیشنهادها دلیل دارند. همچنین افرادی را در جلسات خود دعوت می‌کردند که افراد معتبری هستند. این کمی کار را آسان و نوشته‌ها را یکدست و یکنواخت می‌کند.

ضیاء موحد درباره آسیب‌های رعایت نکردن درست‌نویسی اظهار کرد: نمی‌شود زبان بی‌قاعده باشد. اگر بنا باشد هرکس هرطور که می‌خواهد بنویسد یاد گرفتن زبان فارسی از دبستان تا دبیرستان، برای ایرانی تا غیرایرانی (که خواهان یادگیری زبان فارسی است) دچار اشکال می‌شود و درک و فهم کلمات را دشوار می‌کند.

او همچنین درباره تأثیر نویسندگان بر ترویج درست‌نویسی گفت: این مسئله هنری است؛ آن‌را وارد درست‌نویسی نکنید. هنرمندان برای خود داستانی جدا دارند و هر نویسنده یک سبک نوشتاری دارد. سعدی در «گلستان» یک سبک دارد، جلال آل احمد در «غرب‌زدگی» یک سبک. یکی جملات کوتاه به کار می‌برد ودیگری طولانی و هریک دلیلی برای کار خود دارند.

این شاعر در پایان تاکید کرد که درست‌نویسی برای او جایگاه مهمی دارد و غیر از این نیست.

نظر شما