فردید

کل اخبار:70

  • فردید ۱۳۹۵-۰۶-۲۶ ۲۲:۵۷

    غرب و غرب‌زدگی

    سید احمد فردید

    از آنجا که این مجموعه برای پخش عمومی ضبط شده‌بود، بالنسبه کامل‌تر و منظم‌تر از سایر دوره‌هاست و اجمالی از کل مباحث استاد، پرسش‌ها و تأملات نظری وی را شامل می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۶ ۱۱:۲۰

    روشنفکران ما جرأت تفکر مستقل ندارند/ فردید، شارح هایدگر نبود

    رجبی دوانی با بیان اینکه روشنفکران ما هنوز به بلوغ فکری نرسیده اند وحرف های دیگران را عیناً تکرار می کنند، گفت: فردید گزارشگر و شارح هایدگر نبود و تنها فلسفه خودش را بیان می کرد.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۶ ۱۰:۴۰

    دست نوشته های فردید پس از مرگش ناپدید شد/ زبان؛ روی دیگر سکه تفکر

    رجبی دوانی، استاد فلسفه و حکمت گفت: فردید زبان را روی دیگر سکه تفکر و اصیل ترین زبان را زبان کلام الله مجید می دانست.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۵ ۱۰:۲۰

    فردید سیاسی نبود/ تنها کشور غیراروپایی هستیم که فلسفه داریم

    داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم گفت:فردید سیاسی نبود بلکه مثل خیلی از صاحب نظران دیگر که سیاست برآنها غالب است به سیاست توجه داشت همانطورکه به شعر هم علاقه داشت.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۵ ۰۹:۰۰

    حال و مقام فیلسوفِ همسخن با هایدگر/ فردید و پرسش از سابقه زبان

    کلام و زبان و نسبت آن با ذوق و معرفت نزد فردید مهم بود و اصلا کار اصلی خود را پرسش از سابقه کلام و زبان می دانست.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۴ ۱۰:۴۰

    چه آثاری از مرحوم فردید باقی مانده است؟/ انتشار ۲جلد دیگر غربزدگی

    عضو هیئت مدیره بنیاد فردید با بیان اینکه آثاری که از مرحوم فردید باقی مانده شامل دو بخش اتیمولوژی کلمات و برخی درسگفتارهای ضبط شده است، از انتشار ۲ جلد دیگر از مجموعه غرب و غربزدگی خبر داد.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۱۸:۰۰

    جستجوی کلمات تامات در عصر الحاد اسماء حسنی/ همایش بزرگداشت مرحوم فردید برگزار می شود

    ​همایش بزرگداشت مرحوم فردید با عنوان «جستجوی کلمات تامات در عصر الحاد اسماء حسنی» به همراه رونمایی از کتاب «غرب و غربزدگی» برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۵۰

    مصطفی بیات« تاريخ پس فردايي عالم» را نوشت

    کتاب«تاریخ پس فردایی عالم»نوشته مصطفی بیات توسط موسسه انتشارات اميركبير وابسته به سازمان تبليغات اسلامي برای نخستین بار روانه بازار نشر شد.

  • احسان شریعتی ۱۳۹۴/۰۵/۲۹

    گفت‌وگو با احسان شریعتی؛

    شاگردان فردید نقش پساانقلابی ایفا كردند

    حرف فردید هم عاری از عمقی نبود و اساسا نقدش در برابر غرب را از خود متفكرین غربی مثل هایدگر و نیچه و پسامتافیزیسین‌ها كه منقدین رادیكال سنت خود بودند، گرفته بود. فردید دایما تاكید می‌كرد كه خود من هم غربزده هستم و به هرحال همه ما غربزده هستیم، منتها من خودآگاهم و غرب را می‌فهمم. نكته‌ای كه تبلیغاتی شده، غرب‌ستیزی و اجنبی‌ستیزی است كه ربطی به غرب‌شناسی و مبارزه ضد امپراتوری وی ندارد، بلكه كاریكاتوری از غرب را ترسیم می‌كنند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۸ ۰۹:۱۰

    امکانات نهفته در اندیشه هایدگر/ حضور تفکر ابن‌عربی در فردید

    ما باید موضع و نسبت خود را با هایدگر تعیین کنیم. ما باید یا با تفکر هایدگر هم­سو شویم یا از آن گذر کنیم، اما نمی‌توانیم آن را نادیده بگیریم.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۱۳:۵۰

    اجتماع ابن عربی ـ هایدگر علیه غرب/ مروری بر اندیشه‌های محوری فردید

    فردید، سرآغاز تاریخ كه انسان متذكر اسماء و صفات ربانی بود را «پریروز» می‌نامد. اما با ظهور متافیزیك در یونان، دوری جدید در تاریخ آغاز شد كه در آن، حقیقت وجود، مورد غفلت قرار گرفت و همواره مابعدالطبیعه به جای وجود، اساس بحث قرار گرفت.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۱۲:۳۰

    بیژن عبدالكریمی: هایدگر فردید هایدگر كربن است

    به اعتقاد من فردید به واسطه كربن است كه هم با هایدگر آشنا می‌شود و هم تحت تاثیر این پروژه قرار می‌گیرد كه هایدگر را در افق حكمت ایرانی-‌اسلامی تفسیر كند. در واقع فردید همان پروژه‌ای را دنبال كرد كه كربن می‌خواست انجام دهد و كربن در كتاب از هایدگر تا سهروردی، صراحتا این مسیر فكری و پروژه خودش را اعلام كرده، شرح می‌دهد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۱۰:۰۰

    فردید، آموزگار طریقت رندی و تفکر معنوی آینده

    فردید خطر بزرگ مواجه ایران را خطر غرب‌زدگی دانست و گفت که غرب زدگی یعنی پذیرش قهری فرهنگ و تمدن غرب بدون چون و چرا.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۱۲:۱۰

    شیوه تفکر فردید در غرب‌شناسی جدید بود/ آیا منتقدان فردید را می‌شناختند

    عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: نکته مهم در تفکرات فردید، جامعیت آن در تسلط بر فلسفه غرب و غرب‌شناسی و فلسفه و حکمت اسلامی ـ ایرانی است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۷ ۱۳:۴۰

    مارتین هایدگر؛ پیروز در فلسفه، نگونبخت در ایدئولوژی

    چنانچه احمد فردید مفهوم عاریتی دازاین و تاریخ نسیان وجود (Oblivion) در اندیشه هایدگر را به‌جای دیروز (یاكوب بومه) تا پریروز (دوره پیش‌سقراطی) به عقب نمی‌راند، شاید امروز روشن و آشكار می‌توانستیم – تنها به‌لحاظ ایدئولوژیك و نه فلسفی - به داوری مارتین هایدگر بنشینیم كه آیا اهمیت این فیلسوف آلمانی را به‌لحاظ تخریب جهان باید هم‌طراز عالیجناب گروفاس رهبر رایش سوم ببینیم كه نوید و بشارت هزاره آریایی می‌داد یا اینكه هایدگر را باید همنشین یاكوب بومه و ایمانوئل سوئدنبرگ ببینیم كه بشارت تعامل و تسامح و تساهل می‌دهند.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۶ ۱۳:۲۰

    «تاریخ پس‌فردایی عالم» اندیشه‌های فردید را واکاوی می‌کند

    کتاب «تاریخ پس‌فردایی عالم» به اندیشه‌های تاریخی احمد فردید می‌پردازد، این کتاب از سوی انتشارات امیرکبیر روانه بازار نشر خواهد شد.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۰۷ ۱۳:۱۵

    آیا فردیدی‌ها نا اُمیدند؟!

    این ظنّ نسبت به متفکران و منتقدانِ دایره اندیشه دکتر فردید وجود دارد که گویا از کُشتی گرفتن با تجدد به هم‌آغوشی به آن رسیده‎ و از ستیز با آن به ستایش و تعظیمش مشغول شده‌اند با این حال کلیت این کتاب، امیدافزا و بشارت‌بخش است.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۰۷ ۱۰:۵۰

    آغاز کلاسهای بنیاد حکمی فلسفی دکتر فردید

    بنیاد فردید با همکاری مرکز مطالعات سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران دوره جدید کلاس‌های آزاد و کارگاه‌های آموزشی و پژوهشی حکمت و فلسفه و مبانی فرهنگ و هنر خود را آغاز می‌کند.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۱۵:۴۰

    انتشار نخستین جلد از مجموعه درسگفتارهای فردید

    نخستین جلد از «غرب و غربزدگی و بحران عالم کنونی» سیداحمد فردید در بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در اردیبهشت 1394، منتشر می‌شود. این نخستین کتاب تولید شده در بنیاد حکمی و فلسفی سیداحمد فردید است.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۱۷ ۱۹:۳۰

    سرگشتگی صد ساله ما بین نو و کهنه

    دکتر رسول جعفریان، محقق و مورخ در یادداشتی با اشاره فوئد تاریخ کتاب پرسیده است: چرا در دهه اول انقلاب، جوانان فکور ما شیفته افکار فردیدی شدند، چرا سعی کردیم راه رفته را باز گردیم، چرا سعی کردیم خود را تافته جدا بافته از جهان مدرن بدانیم، چرا با همه وجود به دشمنی با غرب برخاستیم، چرا کوشیدیم همه چیز را در سایه ضدیت با مدرنیته تعریف کنیم...

  • ۱۳۹۳-۰۸-۲۵ ۱۲:۵۰

    غربزدگی از نظر فردید مسئله بحران آخرالزمانی تفکر خودبنیاد عصر جدید است

    یک عضو هیئت مدیره بنیاد فردید گفت: منظور استاد فردید از غرب و غربزدگی، غرب و شرق جغرافیایی نیست بلکه مسئله سیرتفکری است که در تاریخ غرب به تحقق پیوسته و در عصر جدید عالمگیر شده است. مسئله بحران آخر الزمانی تفکر خودبنیاد در عصر جدید است.

  • ۱۳۹۳-۰۶-۲۳ ۱۶:۱۳

    «آگاهی، خودآگاهی و دل‌آگاهی» در تفکر فردید

    نخستین جلسه از درسگفتار محمد رجبی دوانی، با موضوع «نگاهی به ابواب معرفت در ادوار تفکر» به شرح انواع شناخت و آگاهی اختصاص داشت. رجبی در این جلسه مفاهیم آگاهی، خودآگاهی و دل‌آگاهی از منظر فردید را شرح کرد. و همچنین اشاره داشت که مشغول نگارش کتابی در این موضوع به زبان آلمانی است.

  • محمدتقی طباطبایی ۱۳۹۳-۰۶-۲۲ ۱۰:۵۸

    محمدتقی طباطبایی/گفتاری در باب مفهوم غرب‌زدگی(بخش دوم)؛

    تفاوت رضا داوری و مارتین هایدگر در نقد عقل مدرن

    ما در تفکر فردید و در تفکر داوری‌ای که در سال ۱۳۵۹ در حال اندیشیدن است، این تمایز میان شرق و غرب را داریم در صورتی‌که بنا بر مقدمات آن‌ها نباید داشته باشیم. البته دکتر داوری هر چه بیش‎تر از آن سال‌ها دور می‌شود، این تمایز را بیشتر نفی می‎کند. در واقع با نفی این تمایز است که می‎تواند امروز در مورد توسعه، علوم انسانی و مدرنیزاسیون سخن بگوید. جالب است که هایدگر چنین تمایز‌گذاری‌ای را ندارد. نقد هایدگر درونی است، او غرب را از درون نقد می‌کند.

  • محمد تقی طباطبایی ۱۳۹۳-۰۶-۱۸ ۱۰:۲۸

    محمدتقی طباطبایی/گفتاری در باب مفهوم غرب‌زدگی(بخش نخست)؛

    نگاهی به مفهوم «غرب‌زدگی» در منظومۀ فکری رضا داوری اردکانی

    در گفت‎‏وگوهای بسیاری، به آقای دکتر داوری نقد شده است که چه طور شما که منتقد مدرنیته هستید، در مورد توسعه می‎نویسید، چه طور می‎گویید باید علوم انسانی آن قدر قوی شود که بتوانیم کار اساسی انجام بدهیم؟ و ایشان بسیار خوب به این انتقادها جواب داده است. پاسخ ایشان جدا کردن دو سطح مساله است. در واقع می‎خواهد بگوید «مفهوم غرب‎زدگی» درست فهمیده نشده است که این نقدها به آن وارد می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۰۶-۱۶ ۱۰:۰۹

    درس‎گفتار «اسطوره(ها)ی فروید: ادیپوس در چهار پرده» برگزار می‎شود

    به همت مؤسسه پرسش درسگفتار "اسطوره(ها)ی فروید: ادیپوس در چهار پرده" توسط صالحی نجفی برگزار می شود.

  • عبدالکریمی ۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۱:۲۶

    گفتاری از بیژن عبدالکریمی؛

    نحوۀ مواجهه با هایدگر در ایران

    دسته‌ای از روشنفکران فی­‌المثل اظهار می­‌دارند که افلاطون­‌شناسی بدون دانستن زبان یونانی یا شناخت هایدگر بدون دانستن زبان آلمانی چگونه امکان­‌پذیر است؟ اما این دسته از روشنفکران به این نکته التفات ندارند که این احکام و قضاوت­‌های درست ممکن است در افق جوامع غربی درست باشد اما آنها را نمی­‌توان به همان نحو در خصوص سرمایه‌­های فرهنگی و فکری جامعة خودمان، که در افق تاریخی دیگری قرار دارند درست و صادق دانست.

  • سلیمان حشمت ۱۳۹۳/۰۶/۰۱

    گفت‌وگوی تفصیلی رضا سلیمان‌حشمت با فرهنگ امروز؛

    تاملی در مفهوم روشنفکری

    مدرن دینی حقیقتاً نمی‌تواند متدین باشد. چرا؟ چون گفتیم مدرن اصالت را به انسان می‎دهد و می‎گوید انسان سوژه است. در نتیجه دین یک امر فرعی و تبعی به‌حساب می‎آید، کسی می‎تواند داشته باشد و کسی می‎تواند نداشته باشد؛ اما کسی که متدین است عالم را بر مبنای دین و دین‎داری می‎بینید.

  • ۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۵:۵۸

    مخدوش کردن چهره فردید با استفاده از مجموعه سخنرانی‎های او

    حسن رحمانی به مناسبت بیستمین سال درگذشت دکتر سید احمد فردید گفت که انتشار کتاب «دیدار فرهی و فتوحات آخرالزمان» که پس از مرگ فردید با تلاش محمد مددپور صورت گرفت به جای آن که در راستای نشر تفکر این فیلسوف باشد، در جهت تخریب او عمل کرد.

  • ۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۶:۰۳

    کتاب «حقیقت فردید» منتشر می‌شود

    «حقیقت فردید» کتابی درباره زندگینامه، آرا و اندیشه‌های سیداحمد فردید، فیلسوف شهیر معاصر به قلم محمد آسیابانی است.

  • فردید ۱۳۹۳/۰۵/۲۵

    گفت‌وگو با سیاوش جمادی به مناسبت سالروز درگذشت احمد فردید؛

    هایدگر ِفردید‎

    یادم هست فردید چند بار با حالت ستایش‌آمیزی از کتاب لوکاچ نام برده بود. دوستم جزوه را گرفت تا به فردید بدهد، من هم جوان بودم و دلم می‌خواست استادی چون فردید راجع به نوشته‌ام اظهارنظر کند. چند روز بعد دوستم تلفن کرد به فردید و گوشی را داد به من، فردید چند بار گفت: «احسنت جوان» و با ته‌لهجه‌ی یزدی از قلم من ستایش کرد و مرا لایق محرری خودش دانست، اما گویا فقط قسمت اول را خوانده بود...