نمایش همه
  • آذری ۱۳۹۴/۰۹/۰۷

    گفت‌وگو با «غلامرضا آذری»؛

    درک نظریه‎های ارتباطات؛ زمینه‌ی شناخت فلسفه و تاریخ آن

    برای درک نظریه لازم است فلسفه و تاریخ آن علم را خوب شناخت و تا بحث نظریه‌ها خوب درک نشود دانشجو نمی‌تواند در بحث روش‌شناسی خوب عمل کند. آشنایی با مفاهیم کلیدی دکترین (آموزه)، پارادایم (سرمشق)، اَپروچ (رویکرد)، مدل (الگو) و متد (روش) برای درک یک نظریه لازم است تا فهم یک مکتب حاصل شود. اگر این مثلث فلسفه، تاریخ و نظریه در علوم درست طی نشود نتیجه‌ی مطلوب به دست نخواهد آمد.

  • قواعد و نظم ۱۳۹۴-۰۹-۰۴ ۱۵:۳۰

    قواعد و نظم قانون، قانون‌گذاری و آزادی

    فردریش فون‌هایک

    مطالعه ی دقیق این اثر می‌تواند تصویر نسبتا جامعی از کل دیدگاه‌های هایک بدست دهد. مجموعه‌ی استدلال‌های ایک مبتنی بر نظریه‌ی شناخت تحولی یا آن چارچوب فکری‌ای است که خود آن را «خرد تحولی» می‌نامد.

  • حافظ ۱۳۹۴-۰۹-۰۱ ۱۵:۰۳

    عرفان آفاقی و انفسی حافظ

    ایرج امیرضیایی

    شعر و تفکر جامعه ایران، همبسته تاریخی بوده‌اند. شاعران قدیم مانند خیام، سعدی، مولوی و حافظ با دانش ژرف فلسفی، کلامی، عرفانی، باورهایشان را در سرودهای نغزشان آورده‌اند.

  • نظریه و واقعیت ۱۳۹۴-۰۸-۲۸ ۱۲:۲۵

    نظریه و واقعیت

    آرش حیدری و همکاران

    نظریه در تعریف سنتی امکان مداخله در واقعیت را ندارد اما در نگاه انتقادی خودی، عملی انتقادی است علیه واقعیت.

  • ویتگنشتاین در تبعید ۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۱۳:۴۸

    ویتگنشتاین در تبعید

    جيمز سی. کلاگ

    تبعيد ويتگنشتاين، علي‌رغم سرگردانی‌هايش از وين تا کمبريج و نروژ و ايرلند، تبعيدی منحصرا جغرافيايی نبود، بلکه ويتگنشتاين هيچ‌گاه با قرن بيستم احساس الفت نکرد. کلاگ معتقد است که این تبعید تنها در حوزه جغرافیا نبوده بلکه او در حوزه اندیشه نیز در قرن بیستم در تبعید قرار داشت.

  • قرت العین ۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۰۸:۰۴

    قرة­العین: زندگی، عقیده و مرگ

    مهدی نورمحمدی

    از ویژگی‌های این کتاب، تحلیل و جمع‌بندی نهایی است که با عنوان «سخن پایانی» در آخر سرگذشت قرةالعین به چاپ رسیده است.

  • ساشادینا ۱۳۹۴-۰۸-۲۳ ۱۱:۱۷

    پاسخ عبدالعزیز ساشادینا به نقد سعید عدالت‌نژاد؛

    جای خالی منابع دست اول در مطالعات پژوهش‌گران ایرانی

    طبیعی است که آقای عدالت‌نژاد با اطلاعات اندک خود درباره‌ی غرب و تأثیر مدرنیزاسیون بر حقایق مطرح در دین،  گفتارهای مربوط به متدولوژی را به مثابه یک معرفت‌شناسی و نظریه‌ی بی‌مبنا تلقی ‌کند. نگاه معیوب ایشان به مقوله «روش»‌ در مطالعات آکادمیک دین در دنیای معاصر، خود گواهی است بر مدعیات ایشان در مورد اصالت و سندیت (authenticity) که در اصرار نابه‌جای ایشان مبنی بر این‌که «من همه چیز را می‌دانم!» تبلور یافته است.

  • نیچه و نازی ها ۱۳۹۴-۰۸-۲۱ ۰۸:۵۵

    نقدی بر کتاب «نیچه و نازی‌ها» استیون آر. سی. هیکس/ بخش دوم؛

    نیچه؛ جنگ، قدرت و یهودی‌ستیزی

    عبارات زیادی در نوشته‌های نیچه می‌توان یافت که از ضرورت و حتی از مطلوب بودن جنگ سخن می‌گوید. یک نظامی ناسیونالیست به‌سادگی می‌تواند چنین عباراتی را در راستای مقاصد خویش، یعنی جنگ‌طلبی، تفسیر کند. ...البته اگر بخواهیم منصف باشیم، باید اقرار کنیم که منظور نیچه از جنگ، گاهی چیزی بیشتر از تقابل ایده‌هاست.

  • نیچه و نازی ها ۱۳۹۴-۰۸-۱۸ ۱۰:۲۵

    نقدی بر کتاب «نیچه و نازی‌ها» استیون آر. سی. هیکس/ بخش نخست؛

    آیا نیچه فیلسوف نازیسم بود؟

    کتاب «نیچه و نازی‌ها» نه یک کتاب پژوهشی قوی برای کارشناسان تاریخ و فلسفه، بلکه کتابی است برای مخاطبین عام و با هدف فروش در بازار کتاب که پیوند دو شخصیت جنجال‌برانگیز قرن بیستم، هیتلر و نیچه را مستمسک رسیدن به این هدف قرار می‌دهد.

  • فلسفه عرفان ۱۳۹۴-۰۸-۱۵ ۱۴:۵۹

    فلسفه عرفان: ماهیت و مؤلفه‌ها

    علی فضلی

    این کتاب در مقام پاسخ به چیستی ماهیت و مؤلفه‌های دانش فلسفه عرفان است.

  • ساشادینا ۱۳۹۴-۰۸-۱۲ ۰۸:۴۷

    نقدی بر کتاب «روش شناسی مطالعات اسلامی در غرب»؛

    تحلیل همه‌ی مستشرقین به شیوه‌ی «ادوارد سعید»ی

    با خواندن این کتاب مردد بودم که آیا تصویری که از آقای ساشادینا در ذهن من نقش بسته درست است یا نه؟ اما با رسیدن به آخر کتاب، با کمال تعجب دیدم ایشان تمام صفاتی که در ذهنم به ایشان نسبت می‌دادم، صادقانه برای خود بیان نمودند و تحلیل‌های من تبدیل به فکت شدند. ایشان در این کتاب میان مستشرقین تفاوتی قائل نمی‌شوند و همه را به شیوه‌ی ادوارد سعیدی می‌بینند.

  • کریم سلیمانی ۱۳۹۴-۰۸-۱۱ ۰۸:۵۷

    گفتاری از کریم سلیمانی در نقد و بررسی کتاب «کودتا»؛

    نگاهی کل‌نگرانه به کودتای ۲۸ مرداد

    این کتاب تلاش می‌کند تا جای کودتا را به شکلی موثق درون مناقشه‌ی بین‌المللی و ناسیونالیسم، بین جهان اول و سوم، بین شمال و جنوب، بین اقتصادهای صنعتی توسعه‌یافته و اقتصادهای توسعه‌نیافته و وابسته به صادرات مواد خام تعیین کند.

  • مدخل 36 تا 40 استنفورد ۱۳۹۴-۰۸-۱۰ ۱۱:۵۹

    مدخل‌های دانشنامه‌ استنفورد (۴۰-۳۷)

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند.

  • روش علم ۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۰۹:۱۲

    روش علم

    محمد طبیبیان

    آموزش دانشگاهی ایران به تدریسِ روش، فلسفه و تاریخ علم، اعتنای درخور نمی کند. از این رو، آشنایی با تاریخ تولید علم و فلسفه و چگونگی آن ضرورت دارد

  • شجاعی ۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۰۹:۱۱

    گزارشی از نقد و بررسی کتاب «دریغ است ایران که ویران شود» (۲)؛

    جامعه‌شناس ایرانی و جامعه‎شناسی ایران

    این اثر کل‌نگر و ... تحلیلی-نظری است و در آن به دنبال یک پژوهش کمی و آماری و پوزیتیویستی نباید بود. این اثر همچنین به شدت رویکرد انتقادی دارد، اما درعین‌حال یک ناصح امین است. ایشان در نقد زبان گزنده ندارد بلکه زبانشان استدلالی و منطقی است. چند ویژگی روشن‌فکری به معنای اصیلش در اثر جناب دکتر وجود دارد (درحالی‌که آقای دکتر اصلاً روشن‌فکر نیست و داعیه‌ی آن را ندارد)، یکی احساس مسئولیت اجتماعی، دینی، ملی و علمی است؛ ایشان به دنبال درانداختن یک طرح نو است.

  • مبناگرایی ۱۳۹۴-۰۸-۰۵ ۱۲:۵۰

    نظریه‌های توجیه و مبناگرایی

    ابراهیم دادجو

    کتاب «نظریه‌های توجیه و مبناگرایی» حاوی مقالاتی است که محور مباحث آنها مقوله مهم «توجیه» در معرفت است.

  • رفیع پور ۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۲:۳۶

    نقد محمدامین قانعی‌راد بر کتاب «دریغ است ایران که ویران شود»/ بخش نخست؛

    غلبه تبیین سیاسی بر تبیین جامعه‌شناختی

    . آنچه از تحول اجتماعی در این کتاب می‌خوانیم این است که استعماری وجود دارد، عمدتاً امریکا و انگلیس که در حال بازی با جامعه‌ی ما هستند و به‌جز 2 شخصیت (امام خمینی و آیت‌الله خامنه‌ای) باقی در این دام افتاده و بازیچه شده‌اند. به نظر من تبیین‌های ایشان از رخدادهای اجتماعی تبیین‌های جامعه‌شناختی نیست، بلکه تبیین‌هایی سیاسی است.

  • رمان ۱۳۹۴-۰۷-۳۰ ۱۷:۲۶

    کامچاتکا

    مارسلوفیگراس

    توفیق جهانی آثار فیگراس، از جمله کامچاتکا، مدیون سبک، زبان و نگاه منحصربه فرد اوست.

  • رمان نویسی ۱۳۹۴-۰۷-۲۹ ۱۴:۱۹

    هنر رمان نویسی

    مارینا اولیور

    مارینا اولیور استاد نویسندگی خلاق، مدرس دانشگاه آکسفورد و نویسنده‌ای معتبر در رمان‌نویسی است. مارینا اولیور در این کتاب رمان‌نویسی را گام به گام به مخاطب آموزش می‌دهد.

  • استنفورد 33-36 ۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۳:۳۴

    مدخل‌های دانشنامه‌ استنفورد ( ۳۳-۳۶)

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند.

  • اندشه آزادی ۱۳۹۴-۰۷-۱۸ ۱۲:۱۰

    اندیشۀ آزادی

    محمد طبیبیان، موسی غنی‌نژاد، حسین عباسی علی‌کمر

    مخاطبان اصلی این کتاب جوانان مشتاقی هستند که می‌خواهند با درک عمیق‌تر مسائل جامعه‌ی خود و تکیه بر شناخت بهتر اندیشه‌ها و ساز و کارهای دنیای امروز، ایران را با عقل و تدبیر بسازند.

  • فلسفه ارتباطات ۱۳۹۴-۰۷-۱۶ ۰۷:۵۷

    فلسفۀ ارتباطات

    کنستانتین بودوریس و جان پولاکاس

    این مجموعه به منظور کاربرد و استفاده مستقیم دانشجویان دوره‌های کارشناسی ارشد و دکتری ارتباطات با در نظر گرفتن دغدغه های پیشین و کنونی آنها در محافل علمی و دانشگاهی تهیه و ترجمه شده است.

  • سگ فیلسوف ۱۳۹۴-۰۷-۱۴ ۱۹:۱۵

    سگ فیلسوف

    رایموند گایتا

    قصد این کتاب به هیچ‌وجه عامه‌فهم کردن فلسفه نیست. آمیختن داستان‌سرایی و فلسفه، بدون آن که داستان را به مثال‌های فلسفی دور و دراز تبدیل کنیم و بدون آنکه از اصول فلسفی به بهای خلق یک داستان خوب تخطی کنیم، از بزرگترین چالش‌های نویسنده بوده است.

  • هانری لوفور ۱۳۹۴-۰۷-۱۴ ۰۹:۴۴

    بخشی از کتاب منتشر نشده هانری لوفور؛

    بازتولید روابط تولید و بقای سرمایه‌داری

    مسئله‌ی روابط تولید و بازتولیدشان نه با «بازتولید وسایل تولید» (نیروی کار، ابزارهای کار) مورد نظر مارکس برابر است و نه با «بازتولید گسترده» (رشد تولید) مد نظر او. پیشی‌گرفتن وجه نهایی بازتولید، یعنی بازتولید روابط تولید، از بازتولید وسایل تولید، تا اواخر سده‌ی نوزدهم، یعنی زمانی که مشکلات جدیدی را به وجود می‌آورد آغاز نمی‌شود.

  • بورردیو ۱۳۹۴-۰۷-۱۲ ۱۵:۰۰

    پی‌یر بوردیو

    علیرضا شایان‌مهر

    بوردیو یکی از بزرگ‌ترین متفکران جامعه‌شناسی معاصر است. به دلیل یچیدگی عبارات جامعه‌شناختی و واژگان خاصی که استفاده می‌کند، کمتر از او نقل می‌شود. تیزهوشی بوردیو و انتخاب‌هایی که در مطالعه‌ی رفتار و کنش‌های آدمیان دارد، منحصر به‌فرد است.

  • متی ۱۳۹۴-۰۷-۰۸ ۱۰:۱۵

    گزارشی از نشست نقد کتاب «ایران در بحران» (۲)؛

    ایراداتی بر ترجمه یک کتاب پراطناب

    صفویه یک حلقه از سلسله زنجیره‌ی تاریخ ایران است؛ هر جای دیگر هم ممکن است یک زنجیر گسسته شود... ما این گسستگی را در تغییر سلطنت‌ها مدام داریم، همه هم شاخصه نظامی دارد؛ اما وقتی بخواهیم علت بعیده یا غریبه‌ی حوادث را جست‌وجو کنیم، این است که چرا همه‌ی کسانی که در دوره صفوی برای این سلطنت تلاش کردند تلاش‌های خود را متوقف کردند و منتظر ماندند تا ببینند چه اتفاقی می‌افتد؟

  • بهشتی ۱۳۹۴-۰۷-۰۶ ۱۱:۰۸

    نقد و بررسی کتاب «مسائل اساسی پدیدارشناسی» (۲)؛

    «ناگفته‎های باقی‌مانده در گفته‎ها»ی هایدگر

    در هایدگر به‌مرور زبان تغییر می‎کند و دشوارتر می‎شود، همان‎طور که در سنت عرفانی «شطح» داریم، در اینجا نیز تعابیر به این شکل شروع می‎شود که به‌زحمت و با دشواری می‎توان با آن همراه شد، زیرا سخن گفتن از نوعی دیگر است؛ بنابراین، نوع دیگر در حال ابداع شدن است، به‎رغم اینکه گفته می‎شود اما احساس می‎شود آن چیزی که باید بیان شود هنوز گفته نشده است؛ یعنی ناگفته‎های باقی‌مانده در گفته‎ها.

  • سیدهاشم آقاجری ۱۳۹۴-۰۷-۰۵ ۱۲:۱۰

    گفتاری از هاشم آقاجری در نقد کتاب «ایران در بحران»/بخش نخست؛

    واکاوی انحطاط صفویه از منظر اقتصادی

    متی می‌گوید که تحلیل‌هایی که بر اساس تئوری توطئه هست را باید رد کرد و تاریخ را باید تحلیل علمی و تبیین دقیق بکنیم که حرف بسیار درستی است، اما واقعاً دیدگاه توطئه‌گرایانه در تاریخ صفویان مکتب مطرحی در صفویه‌شناسی است؟ تا آنجایی که من اطلاع دارم خیر، هیچ محقق جدی صفویان را بر اساس تئوری توطئه تحلیل نکرده است

  • حدیث ۱۳۹۴-۰۷-۰۵ ۱۱:۱۸

    درآمدی بر مطالعات حدیثی در دوران معاصر

    مجید معارف و سعید شفیعی

    این کتاب در راستای معرفی پژوهشهایی که طیف گسترده‌ای از دانشمندان مسلمان، اعم از شیعه و سنی، و نیز محققان غربی را دربرمی‌گیرد، تالیف شده است.

  • هاروی ۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۱۰:۰۱

    مقدمه دیوید هاروی بر کتاب «هفده تناقض و پایان سرمایه‌داری»؛

    بحران سرمایه‌داری و این‌بار ...

    بحران‌ها برای بازتولید سرمایه‎‌داری امری ضروری‌اند. در جریان بحران است که ناپایداری‌های سرمایه‌داری به چالش کشیده می‌شوند، تغییر شکل می‌یابند و از نو طراحی می‌شوند، تا نسخه جدیدی از ماهیت سرمایه‌داری ارائه دهند.