به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ این دستورالعمل شامل اصول حاکم بر رسیدگی به تخلفات دانشجویی، قواعد عمومی تنبیهات، آیین رسیدگی و صدور احکام بدوی، اعتراض نسبت به احکام بدوی، نحوه عملکرد شورای انضباطی مرکزی، ابلاغ و اجرای احکام قطعی انضباطی و سایر موارد است.
این دستورالعمل با هدف حفظ وحدت رویه در رسیدگی به تخلفات انضباطی دانشجویان، جلوگیری از برخوردهای ناهماهنگ با این تخلفات و تدوین دقیق تر بخش آیین رسیدگی با هدف رفع ابهام و تناقض های موجود تدوین شده است.
ارتکاب دانشجو به چند تخلف منجر به ایجاد تنبیه های جداگانه می شود
در بخش قواعد عمومی تنبیهات این دستورالعمل آمده است: در مواردی که قصد ارتکاب تخلف محرز باشد و دانشجو شروع به انجام آن کند اما تخلف بدون اراده مرتکب به طور کامل واقع نشود، چانچه اقدامات انجام گرفته عنوان تخلف خاصی داشته باشد، محکوم به تنبیه همان تخلف می شود.
هرگاه فعل واحد، دارای عناوین متعدده تخلف باشد، تنها تحت عنوان تخلفی که مجازات شدیدتری دارد، رسیدگی می شود و اعمال تنبیهات مربوط به سایر تخلفات مجاز نیست.
اگر دانشجو مرتکب چندین تخلف با عناوین مختلف شود، برای هریک از تخلفات، تنبیه جداگانه تعیین می شود.
در صورت محکومیت دانشجو به یکی از تنبیهات مقرر در شیوه نامه، چنانچه پس از شروع اجرای حکم، مجددا مرتکب همان تخلف در همان مقطع تحصیلی شود، شورای انضباطی می تواند با عنوان تکرار، تنبیه تخلف جدید را تشدید کند.
در مورد تخلفاتی که شاکی خصوصی دارد، رضایت وی می تواند به عنوان عامل تخفیف یا تعلیق در تنبیه و یا مختومه شدن پرونده، بدون درج در سوابق انضباطی لحاظ شود.
در صورتی که تنبیه منع موقت از تحصیل منجر به اخراج آموزشی دانشجو شود نمی توان از این تنبیه با احتساب سنوات استفاده کرد.
شورای انضباطی مجاز به رسیدگی به تخلفات مقطع تحصیلی دانشجو نیست
در بخش هایی از آیین رسیدگی و صدور احکام بدوی این دستورالعمل نیز آمده است: شروع رسیدگی در خصوص تخلفات آموزشی منوط به تایید کتبی معاونت آموزشی دانشگاه است. شروع رسیدگی در رابطه با تخلفات اداری منوط به تایید کتبی معاون اداری دانشگاه و درخصوص تخلفات سیاسی منوط به تایید کتبی معاون فرهنگی است.
در تبصره این ماده نیز آمده است در صورتی که تخلف توسط اعضای تشکل ها یا نشریات واقع شده باشد، اخذ نظر هیات نظارت بر تشکل های اسلامی دانشجویان و رای قطعی کمیته مرکزی ناظر بر نشریات دانشگاهی نیز، حسب مورد، برای شروع رسیدگی ضروری است.
از دیگر ماده های مطرح شده در این بخش مربوط به ادله و شواهد است که در این ماده آمده است: ادله و شواهدی که با نقص حریم خصوصی دانشجویان یا سایر طریق غیرقانونی تحصیل شوند، قابل استناد نیستند.
شورای انضباطی دانشگاه، مجاز به رسیدگی به تخلفاتی که در مقطع تحصیلی قبلی دانشجو صورت گرفته باشد، نیست.
صدور احکام انضباطی درخصوص دانشجویان، تنها از طریق شوراهای انضباطی صورت می گیرد و سایر نهادها یا مسئولان دانشگاه، جز در مقام اجرای احکام صادر شده از سوی شوراهای انضباطی، مجاز به صدور یا اجرای مفاد هیچ یک از تنبیهات انضباطی نیستند.
احضار دانشجو در ایام امتحانات و هفته پیش از آن مجاز نیست
در بخش احضار دانشجو برای اخذ دفاع و مصاحبه حضوری این دستورالعمل نیز آمده است: احضار دانشجو برای اخذ دفاع و مصاحبه حضوری توسط دبیرخانه انضباطی، پس از طی مراحل قانونی به صورت مکتوب و رسمی صورت می گیرد.
در صورتی که فاصله ابلاغ رسمی احضاریه به دانشجو تا موعد رسیدگی و حضور در دبیرخانه کمتر از ۵ روز باشد، دانشجو می تواند با ارائه درخواست مکتوب به دبیرخانه، زمان جدیدی را برای حضور در دبیرخانه انضباطی درخواست کند.
احضار دانشجو و برگزاری جلسه مصاحبه حضوری در ایام امتحانات و در هفته پیش از آن که عرفا فرجه امتحانات نامیده می شود، یا در ایام تعطیل در تقویم آموزشی دانشگاه مانند عید نوروز، تابستان و غیره از سوی دبیرخانه انضباطی مجاز نیست و ارسال احضاریه در این ایام، در حکم عدم احضار دانشجو و نقص فرآیند رسیدگی انضباطی تلقی خواهد شد.
این دستور العمل در هفت بخش شامل ۱۳۹ ماده ۷۱ تبصره براساس آیین نامه انضباطی دانشجویان جمهوری اسلامی ایران (مصوب سیصد و پنجاه و هشتمین جلسه مورخ ۱۴ شهریورماه ۷۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی) به استناد بند ۱ مصوبات جلسات ۴۲۹ و ۴۳۰ مورخ ۲۱ مهرماه ۷۷ و ۵ آبان ماه ۷۷ شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین و در تاریخ یکم اسفندماه سال ۹۴ به تصویب وزیر علوم تحقیقات و فناوری رسیده و از تاریخ ابلاغ لازم اجرا است و تمامی مصوبات و بخشنامه های مغایر با آن لغو می شود.
نظر شما