به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ دکتر ابراهیم خدایی در نشست «مافیای کنکور» که در محل خبرگزاری فارس برگزار شد، گفت: مافیا یک تعریف دارد که همه را به یاد جزیره سیسیل ایتالیا و یا دهه ۶۰ آمریکا می اندازد، این اصطلاح بیشتر از طرف همکاران آموزش و پرورش مطرح شده است. سازمان سنجش یک دستگاه دولتی است و عملکردش روشن است. کنکور از کتاب های مشخصی که منبع هستند مطرح می شود و بارها گفته ایم اگر کسی بخواهد قبول شود نیازی به موسسه رفتن ندارد.
وی افزود: اما از سال ۶۲ به این طرف و از دو دهه اخیر رقابت زیادی بر سر دانشگاه ها درگرفت و فضایی ایجاد شد که همه در یک رشته خاص یا یک دانشگاه خاص قبول شوند. حقیقا نمی خواهم وارد این موضوع شوم چرا که اطلاعاتی ندارم.
خدایی با اشاره به قانون سنجش و پذیرش دانشجو گفت: سال ۹۲ قانون مربوط به موسسات آموزشی آزاد و غیردولتی تصویب شد که یک نکته ای که وجود دارد این است یک سری از موسسات مجاز هستند و از آموزش و پرورش، شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی مجوز می گیرند و فعالیت می کنند. مصوبه ۴۸۳ شورا درباره این آموزشگاه های آزاد می گوید که تبلیغ در صدا و سیما، مطبوعات و روزنامه های کثیرالانتشار در صورت تایید مراجع رسمی ملزم به اخذ مجوز است.
وی افزود: در کنکور، امتحان فی النفسه اهمیت ندارند. ما در سازمان سنجش آزمون های مهمتری داریم. حال با اینکه ما ظرفیت را بیشتر کردیم چه اتفاقی می افتد که کنکور همچنان مهم است.
رئیس سازمان سنجش گفت: ارتقاء حلقه متوسط جامعه به دلیل ورود به دانشگاه اتفاق افتاده است. خوب یا بد، ۶۰۰ هزار نفر در پشت سد ورود به سه رشته تجمع می کنند. سیستم هر کشوری که ۶۰۰ هزار نفر برای ۸ هزار جا بخواهند انتخاب شوند بهم می ریزد.
وی گفت: ما باید مدل مناسب سنجش و پذیرش را پیدا کنیم. سازمان سنجش اطلاعاتی از فعالیت این موسسات و آموزشگاه های آزاد ندارد.
باید جایگزین مناسب کنکور وجود داشته باشد
رئیس سازمان سنجش گفت: کاملا موافق حذف کنکور هستم اما باید یک جایگزین برای آن تعریف شود که اعتماد اجتماعی به آن وجود داشته باشد و بتواند عدالت آموزشی را برقرار کند.
وی یادآور شد: قرار بود کنکور تا سال اول برنامه پنجم توسعه حذف شود و امتحانات نهایی سه سال آخر دبیرستان جایگزین شود. آموزش و پرورش از سال ۸۴ امتحانات نهایی ۱۰ درس را برگزار می کرد. در سال ۹۲ و ۹۳، دو درس اضافه کرد و ۴ درصد هم پیش دانشگاهی اضافه کرد. یک نفر به دیوان عدالت اداری شکایت کرد که به شرطی می توان سوابق تحصیلی را اعمال کرد که همه سوابق موجود باشد. به همین دلیل دیوان عدالت اداری مصوبه شورای سنجش و پذیرش درباره سوابق تحصیلی را باطل کرد.
خدایی افزود: بر همین اساس مصوبه از همه دروس به تعدادی دروس اصلاح و قرار شد درصد تاثیر سوابق تحصیلی را اعمال کند. سال ۹۷ که سال پنجم از زمان قانون سال ۹۲ است ما هم اکنون حدود ۸۷ درصد با سوابق تحصیلی موجود می توانیم در دانشگاه پذیرش کنیم. ۱۰ درصد می ماند که تنها با سوابق تحصیلی نمی توان پذیرش کرد.
وی گفت: این یک فرآیند است. اگر همین امسال برای بچه ای که در سال اول دبیرستان است اعلام کنیم که امتحانات نهایی برگزار می شود تازه چهار سال بعد با ۴۸ درصد داوطلبان مواجه ایم که سوابق تحصیلی کامل دارند. پشت کنکوری ها را چه کنیم. فرآیندهای آموزشی دستوری و ناگهانی نیستند. باید مدل های مختلفی را بررسی کنیم.
رئیس سازمان سنجش گفت: اگر نتوانیم جایگزینی که مردم و داوطلبان به آن اعتماد دارند معرفی کنیم مشکل پیش می آید. تنها با حذف گفتن، کنکور حذف نمی شود.
وی افزود: اکنون برای سال ۹۸ تصمیم گرفته شد که ۹۰ درصدی که با سوابق تحصیلی پذیرفته می شوند از فرآیند ثبت نام و شرکت در کنکور خارج شوند و با تفکیک ظرفیت ها، آنها را از پروسه کنکور خارج کنیم تا کم کم اهمیت خود را از دست بدهند.
خدایی گفت: در بحث پذیرش دانشجو از همه انتظار می رود که کمک کنند. اکنون هم پذیرش دانشجو دو بخش با سوابق و بی سوابق صورت می گیرد و ما کسی را ملزم نمی کنیم که در کنکور ثبت نام کند اما این همزمانی رخ می دهد. بحث این است که کل فرآیند اجرایی از طریق شورای سنجش و پذیرش پیش برود. ما با پذیرش دانشجویان استعداد درخشان و تکمیل ظرفیت ها، سیستم را کنترل کردیم و امسال حتما در فرآیند ثبت نام این کار را انجام می دهیم.
وی افزود: البته این کار الزاماتی دارد و برای آن باید رشته هایی که نیاز به شرکت در کنکور ندارند را قبل از ثبت نام اعلام کنیم البته با این روش هم کاهش داوطلبی را پیش بینی نمی کنیم.
قانون به آموزش و پرورش اجازه داده از موسسات پول بگیرد
رئیس سازمان سنجش گفت: قانون به آموزش پرورش اجازه داده است که از موسسات و آموزشگاه های آزاد پول بگیرد، از تبلیغات پول بگیرد و یا هر کاری که قانون به آن اجازه داده است، مشکلی وجود ندارد اما همه فکر می کنند با حذف کنکور و تنها با سوابق تحصیلی می توانند در بهترین رشته ها و بهترین دانشگاه ها وارد شوند که این تلقی اشتباهی است. ملاک ورود به دانشگاه باید یک ملاک عدالت محور باشد.
وی افزود: ما همین کنکور را برگزار می کنیم و از داوطلب سر جلسه اثر انگشت می گیریم بعد از آزمون در زمان اعتراضات افرادی بودند که قبول نمی کردند این همان پاسخنامه خودشان است که آنها را فرستادیم انگشت نگاری.
وی با اشاره به درآمد سازمان سنجش گفت: ۱۲۵ میلیارد تومان کل درآمد ما است که آن هم به خزانه واریز می شود و از خزانه به عنوان ردیف بودجه و پرداخت حقوق به سازمان سنجش داده می شود.
با انحلال سازمان سنجش مشکل کنکور حل نمی شود
رئیس سازمان سنجش درباره اینکه برخی می گویند اگر سازمان سنجش منحل شود مشکل کنکور حل می شود، گفت: سازمان سنجش یک سازمان دولتی است و تنها ۵ تا ۷ درصد فعالیت های سازمان سنجش به کنکور ربط دارد و با اینکار مسئله ای حل نمی شود. اگر مسئله این است که کنکور امتحان سختی است و استرس وارد می کند، یک راه اش این است که رشته ها را اعلام کنیم و داوطلبان بروند در همان رشته ها و اهمیت کنکور کم شود.
وی افزود: اما زمانی که صف وسیعی شکل گرفته که پدرها و مادرها و کل نظام آموزشی برای این موضوع سرمایه گذاری کرده اند و تنها حرف شان این است که بچه شان دکتر شود، نمی شود تنها با گفتن آن فرآیند را حذف کرد. اگر می گوییم شما می توانید وارد پزشکی تهران شوید باید سازو کاری که عدالت محور باشد برای آن تعریف شود و آن را در اختیار داوطلبان قرار دهیم.
خدایی یادآور شد: متاسفانه تنها کشوری هستیم که مجلس هر سه سال یکبار قانون را برای پذیرش دانشجو عوض می کند. ما هر روز یک قانون داریم. یک روز شورای عالی انقلاب فرهنگی و یک روز مجلس برای داوطلبان قانون وضع می کنند. این برای جامعه مهم است. در کل سیستم پذیرش دانشجو در دنیا، دانشگاه است که تصمیم می گیرد و هر کسی را با ملاک های خودش پذیرش می کند.
وی افزود: ایده آل ترین سیستم پذیرش دانشجو که می توانیم طراحی کنیم این است که یک سری آزمون های دانسته های قبلی که به صورت عمومی است و یکسری آزمون هایی که شبیه آنچه در استعداد تحصیلی دکتری انجام می گیرد انجام شود. اما همه این ها مشخصاتی دارند که باید طراحی کنیم و به غیر از سیستم آزموشی باید کل کشور به این موضوع کمک کنند.
نظر شما