علوم اجتماعی

کل اخبار:225

  • صدیقی ۱۳۹۳-۰۶-۰۳ ۱۲:۱۹

    به مناسبت هفتاد سالگی تدریس جامعه‌شناسی در ایران؛

    سیاست زدگی جامعه شناسی آغازین و پیامدهای آن در ایران

    جامعه شناس نمی تواند در کنجی بنشیند و با عینک سیاه به جامعه ایرانی در حد کلان بنگرد و یک عکس بیشتر سیاه و کمتر سفید بگیرد و بدون اشاره به سفیدی ، فقط سیاهی ها را سرهم کند و به نام «جامعه شناسی خودمانی» به مردم ارائه دهد . این سیاه نمایی کمتر از کار احمد قاسمی ها و نویسندگان «نبرد زندگی» در دهه های 20 و 30 نیست .

  • حوزه ۱۳۹۳-۰۵-۲۳ ۰۸:۱۷

    چرایی فقدان تولید علوم اجتماعی در حوزه‌های علمیه/ قسمت پایانی؛

    نسبت حوزویان با مسائل جامعه چیست؟

    در قسمت‌های گذشته ضمن بررسی و معرفی جریان‌های فکری عمده‌ي موجود یا برآمده از حوزه‌های علمیه، به بررسی برخی موانع تولید علوم اجتماعی اسلامی در حوزه‌های علمیه پرداخته شد. در این قسمت نیز برخی دیگر از این موانع بررسی و تشریح شده‌اند.

  • موسی حقانی ۱۳۹۳/۰۵/۰۵

    بررسی ورود نهادهای آموزشی مدرن به ایران در گفت‌وگو با موسی حقانی/بخش دوم؛

    پهلوی اول از «دانشگاه» چه می‌خواست؟

    تأسیس دانشگاه تهران گام مثبتی بود و جمع کردن این دانشکده‌ها می‌توانست از پراکندگی جلوگیری کند و به حل این امر کمک می‌کرد. مشکل ما تأسیس ساختمان نبود، کمااینکه بعدها ساخته شد و در حال حاضر نیز در حال ساخته شدن است، شما در دور افتاده‌ترین جاهای ایران نیز می‌بینید که دانشگاه آزاد و پیام نور زده شده است. آیا مشکلی حل کرد!؟

  • نشست علوم اجتماعی ۱۳۹۳-۰۵-۰۴ ۱۲:۲۹

    یادداشت مهمان/ دربارۀ دیدگاه‌های مطرح شده در نشست اخیر اصحاب علوم اجتماعی:

    یک گام به پیش، دو گام به پس!

    اما اینک، در نظر گرفتن آن ملاحظات، روا و بجا نیست و می‌باید در عرصۀ عمومی، با صراحت سخن گفت. اگر صحنۀ بازی معرفتی را خالی کنیم یا به اشکالات پاسخ ندهیم، جریان‌های رقیب – همچون اخباری‌ها، فرهنگستانی‌ها، هایدگری‌ها و ... – در دهۀ آینده برداشتی از انقلاب اسلامی و علوم انسانی متناسب با آن عرضه می‌کنند که فرسنگ‌ها فاصله با اندیشه‌های معمار انقلاب، امام خمینی، خواهد داشت.

  • موسی حقانی ۱۳۹۳/۰۵/۰۲

    بررسی ورود نهادهای آموزشی مدرن به ایران در گفت‌وگو با موسی حقانی/بخش اول؛

    تکیۀ مدرسه بر جای مکتب‌خانه

    در حوزه‌ی فرهنگی تفکر غربی را فرانسوی‌ها در ایران نمایندگی می‌کردند، برخی از این میسیونرهای تبشیری که به ایران می‌آمدند، نازاریست‌ها فرانسوی‌اند و میسیونرهای آمریکایی هم وارد ایران می‌شدند و آن‌ها نیز کار خود را انجام می‌داند و نهایتاً شما تأثیر دبیرستان البرز را می‌بینید که آمریکایی‌ها آن را در ایران تأسیس می‌کنند و مدارسی که نازاریست‌ها در آذربایجان و تهران و ... داشتند.

  • دیهیمی ۱۳۹۳/۰۴/۲۵

    خشایار دیهیمی در گفت‌وگو با فرهنگ امروز؛

    کار در حوزه‌ی علوم اجتماعی بدون داشتن متدولوژی امکان‌پذیر نیست

    همه‌ی کسانی که در مملکت ما تاریخ اجتماعی نوشته‌اند چون فقط به تجربه‌های مؤید نظریه اتکا کردند، هرگز نظریه‌شان را اصلاح نکردند، درحالی‌که در کشورهای خارجی می‌بینید که آدم‌ها دائماً نظریه‌شان را عوض و اصلاح می‌کنند، ‌به دلیل اینکه تجربه‌هایی می‌بینند که آن نظریه جواب نمی‌دهد.

  • حوزه ۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۱۰:۴۹

    چرایی فقدان تولید علوم اجتماعی در حوزه‌های علمیه/ قسمت دوم؛

    بررسى جریان معتقد به ترکیب فقاهت و کارشناسی

    از منظر اين نگرش بايد به تربیت كسانی همت گمارد كه در شخصيت آنان بتوان هر دو امتياز موضوع‌شناسی و حكم‌شناسی را جمع نمود و اين گسيل منطقی و متديك ميان اين دو حوزه را با ايجاد چنين سازماندهی مؤثری ترسيم كرد. اين راهكار با آن چه جريان اول برای اسلامی شدن جامعه تجويز می‌كرد و صرفاً از ضرورت وجود كارشناسان متعهد، مؤمن و موثق به عنوان تكيه‌گاه كارشناسی فقهای صاحب رأی سخن گفت، بسيار متفاوت است.

  • مباحثه حوزه علمیه ۱۳۹۳-۰۴-۱۵ ۱۲:۰۴

    چرایی فقدان تولید علوم اجتماعی در حوزه‌های علمیه/ قسمت اول؛

    جریان‌شناسی آرا و اندیشه‌های حوزوی در باب تولید علوم اجتماعی

    جریان اول در برخورد با مسأله‌ی مدرنيته و غرب، تحول و دگرگونی اجتماعی و فرهنگی بنیادی ناشی از ورود موج مدرنيته يا تجدد را جدی و اساسی تلقی نمی‌كند و در نتيجه موضع و نسبتش با غرب در بسیاری از حوزه‌های مواجهه در يك وضعيت انفعالی قرار دارد.

  • سید آیت میرزایی ۱۳۹۳-۰۴-۱۳ ۱۱:۳۸

    صوت/ نشست «اخلاق پژوهش در علوم اجتماعی»

    سیدآیت میرزایی

  • ۱۳۹۳-۰۳-۱۹ ۱۵:۳۴

    راه یافتگان به مرحله دوم کتاب فصل در گروه علوم اجتماعی مشخص شدند

    آثار راه یافته به مرحله دوم داوری در گروه‌‌های علوم اجتماعی، زبان‌شناسی و علوم خاص مشخص شد.

  • ۱۳۹۳-۰۳-۱۲ ۱۴:۴۶

    بررسی چیستی فرهنگ در علوم اجتماعی

    فریدون وحیدا، عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان در کتاب خود که به تازگی به چاپ سوم رسیده،‌ به ترجمه «مفهوم فرهنگ در علوم اجتماعی» پرداخته است. در این کتاب دنی کوش به‌عنوان مولف تلاش کرده است تا به بررسی فرهنگ و چیستی آن در این کتاب بپردازد.

  • سلیمی-محمدی ۱۳۹۳-۰۳-۰۸ ۱۱:۵۸

    گزارشی از برنامه زاویه؛

    سلیمی: نمی‌توانیم به اساتید امرونهی کنیم/ محمدی: باید با اساتید وارد تعامل شد

    حسین سلیمی: نمی‎توانیم اساتید را کنار هم جمع کنیم و بگوییم این درس را اینگونه تدریس کنید. چرا که اساتید نسل جدید کسانی هستند که خود ذهنی منتقد و دیدگاه انتقادی دارند./ منوچهر محمدی: ما زمینه هم‎اندیشی با اساتید را فراهم می‎کنیم تا بتوانیم باعث باروری اندیشه شویم و از تقلید کورکورانه محض دوری کنیم.

  • نعمت الله فاضلی ۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۶:۱۷

    نعمت‎الله فاضلی؛

    فرهنگ خاطره‌‏ساز؛ خاطره‌های فرهنگ‌ساز

    در دنیای امروز مرز خاطرات و فرهنگ درهم‌ تنیده‌تر و پیچیده‌تر شده ‌است. امروز به کمک پیشرفت‌های فناورانه توانسته‌ایم دنیای خاطرات را توسعه دهیم. ما می‌توانیم بگوییم امروز هرکس به اندازه‌ای که از تکنولوژی‌های خاطره استفاده بیشتری می‌کند به همان اندازه سهم بیشتری در فرهنگ دارد و هرکس در فرهنگ امروز مشارکت بیشتری دارد از قدرت و جایگاه بالاتری در زندگی اجتماعی برخوردار است.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۲۶ ۰۹:۳۱

    پس از گذشت 200 سال از عمر علوم اجتماعی، کجا ایستاده‌ایم؟

    «مایکل کوهن» ، جامعه‌شناس آلمانی که به دعوت انجمن جامعه‌شناسی به ایران سفر کرده بود، در نشست انجمن جامعه شناسی ایران سخنرانی ای با عنوان «اندیشه اجتماعی جهانی تحت حاکمیت نظام علوم اجتماعی» داشت.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۲۶ ۰۹:۳۰

    90 عنوان کتاب جدید یک ناشر در حوزه علوم اجتماعی

    انتشارات تیسا، در آستانه برگزاری بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از حضور خود با 110 عنوان کتاب در این رویداد فرهنگی خبر داد.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۲۳ ۱۰:۴۱

    نشست «اندیشه اجتماعی جهانی تحت حاکمیت نظام علوم اجتماعی» برگزار می‎شود

    نشست «اندیشه اجتماعی جهانی تحت حاکمیت نظام علوم اجتماعی» با حضور مایکل کوهن برگزار می‎شود.

  • رحیم پور ازغدی ۱۳۹۲-۱۲-۰۱ ۰۹:۵۷

    گزارش مشروح از سخنرانی حسن رحیم‌پور در نشست «میراث اسلامی و علوم انسانی مدرن» /بخش اول؛

    وجود گزاره‎های متناقض در علوم انسانی

    هنگامی که انقلاب اسلامی شالوده‌ی کلیشه‎های علوم اجتماعی را در جهان -درباره‌ی مفاهیم انسانی و اجتماعی- از هم پاشید، در دهه‌ی چهارم انقلاب هنوز مجبور می‎شویم در دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران به حالت شرمنده سؤال کنیم که آیا علم دینی ممکن یا معنادار است؟ این نشان‎دهنده‌ی بیماری در دانشکده‎ها و دانشگاه‎های علوم انسانی در ایران است.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۳۰ ۱۵:۵۳

    نشست «علت و دليل در علوم اجتماعی» برگزار می‎شود

    گروه اقتصاد پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نشست «علت و دليل در علوم اجتماعی (پيش درآمدی بر بحث نهادهای اجتماعی)» را پنج‎شنبه اول اسفندماه برگزار می‎كند.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۹ ۱۲:۴۷

    سير نزولی كتاب‌های علوم اجتماعی در يك هفته

    یک‌هزار و 158 عنوان کتاب از شنبه تا چهارشنبه (پنجم تا 9 بهمن‌ماه) در موسسه خانه کتاب ثبت شده‌ است. از اين ميان 118 اثر به كتاب‌های علوم اجتماعی اختصاص دارد كه نسبت به هفته پيش سير نزولی داشته است.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۳ ۱۰:۳۹

    بیشترین صفحات کتاب به حوزه علوم اجتماعی اختصاص یافت

    یک‌هزار و 703 عنوان کتاب از شنبه تا چهارشنبه (28 دی‌ماه تا 2 بهمن‌ماه) در موسسه خانه کتاب ثبت شده‌ است. «مجموعه آراء وحدت رویه دیوان عدالت اداری و قانون دیوان عدالت اداری» به‌همت فرج‌الله قربانی با یک‌هزار و 870 صفحه، دارای بیشترین تعداد صفحه در میان آن‌هاست.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۲/۱۰/۳۰

    پاسخ‌های ناصر فکوهی به پرسش‌های فرهنگ امروز؛

    مسایل انسان‌شناسی در ایران

    نظریه‌پردازی و مطرح بودن در سیاست‌های جهانی علم برای ما ممکن است به‌شرط آنکه شرایط مادی و واقعی این کار را فراهم کنیم و دست از خودشیفتگی و همچنین خودکم‌بینی نسبت به دیگران و به‌ویژه آکادمی‌های غربی برداریم و درعین‌حال متوجه باشیم جهان فقط در غرب خلاصه نشده است.

  • ترجمه ۱۳۹۲-۱۰-۲۴ ۰۸:۴۰

    نگاهی به حجم بالای ترجمه‌های متون علوم انسانی و اجتماعی و پیامدهای آن؛

    رهاورد ترجمه

    برخوردهای گزینشی مترجمان با متون معرفتی غرب، باعث شده است تا کمتر اثری با محتوای انتقادی نسبت به غرب و ابعاد مختلف فرهنگی، سیاسی و اقتصادی و نیز معرفت‌شناختی آن مورد توجه و ترجمه‌ی این عده قرار گیرد و به فضای دانشگاهی و عمومی جامعه عرضه شود.

  • اسماعیل حسن زاده ۱۳۹۲/۱۰/۱۵

    اسماعیل حسن زاده در گفت‎وگو با فرهنگ امروز؛

    ماهیت دانش تاریخ را اسیر نظريه‎ها نکنیم

    ما باید حد و مرزهایی که از لحاظ زمان‎بندی ترسیم کردیم؛ کنار بگذاریم. بلکه بگوییم که تاریخ عرصه بسیار گسترده‎ای در اجتماع و در ارتباط با انسان دارد. حتی ممکن است برخی از دوستان در زمینه پیش‎بینی آینده با بنده موافق نباشند. اما معتقدم که کارکرد تاریخ مانند کارکرد جامعه‎شناسی است. تحولات گذشته را بررسی می‎کند و راهکاری برای آینده ارائه می‎دهد.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۴ ۱۷:۱۶

    خوانش کتاب بررسی مسایل اجتماعی ایران برگزار می‎شود

    انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات در نظر دارد دوره ای را تحت عنوان خوانش منابع موثر در علوم اجتماعی و علوم ارتباطات با حضور نویسندگان و یا مترجمین این آثار برگزار کند.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۴ ۱۶:۳۲

    کالا سازی آموزش، بی نوا سازی جامعه برگزار می شود

    انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات در نظر دارد سخنرانی با عنوان « کالا سازی آموزش، بی نوا سازی جامعه » برگزار کند.

  • توسعه ۱۳۹۲-۱۰-۱۴ ۱۱:۲۹

    امکان و امتناع تحقق توسعه در جامعه ایران؛

    علوم اجتماعی و مناسبات توسعه و سیاست

    در دهه‌های اخیر یکی از نمایندگان فلسفه‌ی ایرانی که «پرسش از امکان توسعه» را مطرح کرد نویسنده‌ی «دیباچه‌ای بر نظریه‌ی انحطاط ایران»، دکتر جواد طباطبائی است. البته وی به جهت دقت نظری که دارد و بغرنجی وصف‌ناپذیری که در طرح این پرسش در جامعه و تاریخ ایرانی می‌بیند، مستقیماً به طرح پرسش از امکان توسعه نمی‌رود، بلکه او پرسش از شرایط امتناع توسعه را پیش می‌کشد.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۴ ۱۰:۱۶

    بازگشت رشته‌های حذف شده علوم اجتماعی دانشگاه علامه

    رییس دانشکده علوم اجتماعی و ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی از بازگشت رشته‌های حذف شده در مقطع کارشناسی در این دانشکده خبر داد.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۰۵ ۱۱:۳۹

    ابراهیم فیاض: متون اصلی علوم انسانی را نخوانده ایم

    فیاض ‌با اشاره به سیر جریان روشنفکری در ایران گفت: مواجهه ما با غرب جاهلانه بوده و هست و یکی از علل آن عدم مطالعه متون اصلی علوم انسانی در غرب است.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۰۱ ۰۷:۱۹

    اعلام مقالات راه‌یافته به دومین مرحله جشنواره نقد كتاب

    فهرست مقالات راه یافته به دور دوم داوری‌های دهمین دوره نقد کتاب اعلام شد.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۹ ۱۱:۴۳

    در یک مناظره دانشجویی؛ مدعیان هنوز چیزی تولید نکرده‎اند

    در یک مناظره دانشجویی در مورد "امکان جامعه شناسی اسلامی" مطرح شد: جامعه شناسی‎اسلامی وقتی پدید می‎آید که یک محقق مسلمان با زیست جهان اسلامی و دینی به مسائل واقعی اطراف خودش توجه کند و به صورت پروبلماتیک با آن‎ها مواجه شود. اول آن‎ها را خوب توصیف کند و از انباشت این تجربیات و تنقیحات حاصل از مواجهه با تجربه و واقعیت کم‎کم علم خاصی پدید می‎آید.