-
۱۳۹۳/۰۱/۲۴
گفتگو با ناصر فکوهى؛
رويکردى انسان شناختى به عکاسى
جهان به سوی نوعی پیچیدگی فزاینده پیش می رود که در آن نیز جز با آنچه مورن «اندیشه پیچیده» می نامد امکان پذیر نیست. تقلیل گرایی ها امروز دیگر تنها خطرناک و ساده انگارانه نیستند، بلکه همچون چاله های سیاهی عمل می کنند که فروغلطیدن درون آنها می تواند اندیشه ای را برای همیشه نیست و نابود و ناتوان از زندگی در جهان مدرن کند
-
۱۳۹۳-۰۱-۲۰ ۱۰:۰۶
حاشیهای بر اندیشههای سینمایی شهید آوینی در کتاب «آینهی جادو»؛
آوینی، تمدن معنوی و سینما
آوینی نه به تقلید از دیگران، بلکه به واسطهی آنکه به تمدنی فراتر از تمدن موجود میاندیشید، به تشکیک در سینمای برآمده از تمدن غرب روی آورد و راه را از همان سؤالی آغاز کرد که سینماگران پیشروی غربی شروع کرده بودند؛ یعنی سؤال از ماهیت جذابیت.
-
۱۳۹۳-۰۱-۱۱ ۰۰:۱۱
نگاهی به فیلم «پیشتازان فضا به سوی تاریکی» ساختۀ «جیجی آبرامز»؛
تخیلاتی از آیندۀ بشر
پیشتازان فضا به سوی تاریکی، آیندهی بشریت وجهان را به نمایش میگذارد، آیندهای که بهجز انسانها موجوداتی نیمهربات، نیمهانسان هم هستند که حس ندارند؛ اما در قامت یک انسان ظاهر میشوند. آیندهای از کرهی زمین که انسانها به درجهای از علم دست یافتند که قادر به کشف تکنولوژی «فراسرعت» شده و در عرض دقایقی نهچندان طولانی افراد را از کرهای به کرهی دیگر منتقل میکنند.
-
۱۳۹۲-۱۲-۲۷ ۱۰:۳۷
نگاهی به فیلم «همینگوی و گلهورن» به کارگردانی فیلیپ کافمن؛
در گیرودار مستند بودن
موضوع فیلم همانگونه که از نامش پیداست به رابطهی ارنست همینگوی نویسندهی شهیر امریکایی و مارتا گلهورن خبرنگار سرشناس جنگ میپردازد و این رابطه را از آغاز آشنایی و شروع رابطهی عاشقانه تا جدایی این دو بازگو میکند.
-
۱۳۹۲/۱۲/۲۰
گفتوگوی فرهنگامروز با همایون اسعدیان؛
امسال، سال هشدار سینمای ایران است
فیلمهای امسال بهمثابه یک زنگ هشداری برای سینماگران بود که بنشینیم دور هم فکر کنیم که سینمای ایران به سمت کجا میرود، چرا مبتلا به سینمای ضد قصه، متظاهر به روشنفکری، بدون پایانبندی و مسائلی از این قبیل شده است و چرا فکر میکنیم که هرچه فیلممان سیاهتر باشد اجتماعیتر است.
-
۱۳۹۲-۱۲-۱۵ ۱۲:۳۸
نگاهی به فیلمهای منتخب «آکادمی اسکار2014»(5)/ «دوازده سال بردگی»؛
کلاستروفوبیایِ سیاه
در ادیسهی 12 سال بردگی کارگردان ما را به جهنم سالامون میبرد و با هر ضربه شلاق که به بدن او میخورد هر دشنامی که میشنود، تماشاگر در مورد ظلم غیرانسانی بشر نسبت به مردان و زنانی که حیوان پنداشته میشدند به فکر فرو میرود.
-
۱۳۹۲-۱۲-۱۳ ۱۰:۲۳
نگاهی به فیلمهای منتخب «آکادمی اسکار2014»(4)/ «نبراسکا»؛
شهر زیبا!
در فیلم به وضوح میبینیم پیر و جوان در راه بازنده شدن قرار گرفتهاند و آنطور که در فیلم مطرح میشود پس از جنگ کُره، نسلی که دههی هفتم زندگیاش را میگذراند، دوران کسادی عظیم اجتماعی توأم با افسردگی نسلی را پشت سر میگذارد.
-
۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۱۰:۲۸
نگاهی به فیلمهای منتخب «آکادمی اسکار2014»(3)/«او»؛
سلطۀ تکنیک
سؤالی که در طول تماشای فیلم «او» برای مخاطب ایجاد میشود این است که آیا جایگزینی روابط عاطفی که بر پایهی احساسات عمیق و پیچیدهی انسانی است با رابطهی ماشینی نتیجه مطلوبی خواهد داشت؟ سؤالی که اسپایک جونز با زیرکی از جواب دادن به آن طفره میرود و پاسخ را به مخاطب وامیگذارد.
-
۱۳۹۲-۱۲-۱۰ ۱۱:۱۳
نقدی بر آثار جشنواره(38)/«ملبورن» ساختۀ نیما جاویدی؛
رونویسی از دست اصغر فرهادی
هر کسی که کارهای فرهادی به خصوص درباره الی و جدایی نادر از سیمین را دیده باشد قطعا با دیدن ملبورن متوجه گرته برداری از سبک فرهادی می شود. توجه به جزئیات، فضای آپارتمانی واستفاده از یکی دو بازیگر یکسان، دوربین سر دست و .... از این جمله اند.
-
۱۳۹۲-۱۲-۰۸ ۰۹:۴۶
نگاهی به فیلمهای منتخب «آکادمی اسکار2014»(2)/ «کاپیتان فیلیپس»؛
ظهور قهرمان ضدکلاسیک هالیوود
در وجوه برجستگی این فیلم چنین گفته شده است که از کلیشه فیلمهای پربرخورد رایج هالیوود خارج شده است. این که کاپیتان فیلیپس -که خود با بازی هنکس بیانگر قهرمانی غیرکلاسیک و غیر کلیشهای است- بجای مقابله نظامی، از طریق چارهاندیشی، به مبارزه میپردازد، از جمله این دلایل است.
-
۱۳۹۲-۱۲-۰۷ ۱۱:۰۳
نقدی بر آثار جشنواره(37)/«چند متر مکعب عشق» ساختۀ جمشید محمودی؛
سیاست به روایتی عاشقانه
داستان فیلم، روایتی ساده از یک عشق پاک با حجب و حیای شرقی است که "مرونا" حتی از گفتن جمله "دوستت دارم" نیز طفره می رود؛ داستان تکان دهنده ای که تماشاگر را با غم و شوک فراوان، راهی خانه می کند.
-
۱۳۹۲-۱۲-۰۶ ۱۰:۳۵
نگاهی به فیلمهای منتخب «آکادمی اسکار2014»(1)/ «جاذبه»؛
بقا در فضا به کمک جادوی سینما
«جاذبه»، فیلمی است که همچنانکه سعی میکند این مسئله را القا کند که تلاش برای بقا جزء ذات انسان است و او در هیچ شرایطی نباید تسلیم شود. پایان فیلم نقطهی تأکیدی است بر این تصور که ارادهی انسان حتی در سختترین شرایط نیز میتواند او را از مهلکه برهاند و آدمی با تمامی ضعفها و کمبودها و ناتوانیهایش، با تلاش میتواند بر سختیهای طبیعت هر قدر هم بزرگ و خطرناک، غلبه کند.
-
۱۳۹۲-۱۲-۰۱ ۱۴:۲۸
نقدی بر آثار جشنواره(36)/«زمستان آخر» ساختۀ سالم صلواتی؛
پایان شب سیه سپید است
زمستان آخر درونمایه پرمغز و عمیقی دارد اما ریتم کند فیلم، عدم تعلیق و کُردی حرف زدن شخصیت ها با زیرنویس فارسی مخاطب را خسته می کند. این فیلم که بیشتر شبیه یک فیلم مستند است و نه فیلم داستانی، برای پخش از شبکه استانی کُردستان بسیار خوب است.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۰۱
نقدی بر آثار جشنواره(35)/«عاشقها ایستاده میمیرند» ساختۀ شهرام مسلخی؛
داستان ما و جبهۀ دشمن
بحث جنگ و دفاع مقدس اگرچه در سینمای ایران به عنوان یک مسئله بسیار مهم مطرح است اما پس از گذشت سالها، فیلمسازان ایرانی به ندرت توانستهاند تصویری صحیح و قابل پذیرش را که گویای حقایق و دیدهها و نادیدههای جنگ باشد، نشان دهند.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۱:۴۸
بهروز فرنو/ گفتاری در نسبت سینما و تفکر؛
سیر به سوی امر متعالی
در سینمای پس از انقلاب و در آثار برخی از کارگردانان نسل انقلاب، مثل معتمدی، حاتمیکیا، مجیدی، میرکریمی، تبریزی و حتی آثار مستند شهید آوینی، تم مابعد مدرن، با عطف توجه به مقصدی متعالی، دیده میشود. اين نگاه مابعد مدرن در سينمای انقلاب، همواره سعی داشته است به سمت يك مضمون متعالی حرکت کند؛ يعنی سیر از مابعد مدرن به سمت ماورای مدرن.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۱:۰۴
نقدی بر آثار جشنواره(34)/«انارهای نارس» ساختۀ حمیدرضا مصطفوی؛
روایتی از مصائب فرودستان
انارهای نارس را میتوان فیلمی دانست که به قول کارگردان آن در مقام بازگو کردن دغدغههای زندگی قشر کارگر برآمده است اما این فیلم، تنها روزمرگیهایی ساده را بدون نگاهی زیباییشناسانه به تصویر کشیده است که نه از لحاظ داستانی و نه از لحاظ بصری جذابیتی برای مخاطب ندارد
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۷ ۱۱:۴۵
نقدی بر آثار جشنواره(33)/«بیگانه» ساختۀ بهرام توکلی؛
اقتباسی بیگانه از جامعۀ ایرانی
توکلی تلاش کرده تا با حذف قسمت هایی از نمایشنامه اصلی همچون علاقه خواهر به شوهر خواهرش فیلم را تا حدی بومی سازد اما بیگانه در نهایت فیلمی بیگانه با فرهنگ ایرانی واسلامی است.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۶ ۱۴:۵۵
نقدی بر آثار جشنواره(32)/«خانوم» ساختۀ تینا پاکروان؛
نکوداشت زن و خانواده در سینما
نقطهی قوت خانوم این است که برای تکریم زنان، نه سعی میکند تصویری مردانه از زن بسازد مثل اینکه زن کارهای سنگین و پرخطر و یا مردانه انجام دهد و نه اینکه برای ارج نهادن به زن، مرد را زیر پا میگذارد.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۶ ۱۱:۵۷
نقدی بر آثار جشنواره(31)/«ارسال یک آگهی تسلیت برای روزنامه» ساختۀ ابراهیم ابراهیمیان؛
به امید پسند جشنوارههای خارجی
گویی در ایران وظیفه بسیاری از کارگردانان به تصویر کشیدن تبعات فقر است، تبعاتی که زندگی را به سیاهی، تباهی و سردرگمی میکشاند، شخصیتپردازیها به گونهای است که به مخاطب بفهماند ذات انسانهای این مرز و بوم پاک است اما این رفتارهای نابههنجاری که در جامعه رخ میدهد تنها یک مقصر دارد و آن فضایی است که ملت را به این سو سوق داده است
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۳ ۲۲:۰۸
تاملی در اختتامیه جشنواره 32 فیلم فجر؛
دربارۀ سنت تقسیم سیمرغ
کارن همایونفر بهخوبی میدانست که قرار است استفان واربک برای فیلم رستاخیز جایزه بگیرد، کسی که موسیقی کلاسیک مسیحی را برای فیلم شیعی عاشورایی ساخته بود؛ اما وی باید جایزه میگرفت؛ چون قبلاً جایزهی اسکار گرفته است و هیئت داورانِ شیفتهی اسکار نمیتوانستند به کسی که اسکار گرفته، سیمرغ ندهند درحالیکه، موسیقی فیلم رستاخیز هیچ نسبتی با این فیلم نداشت.
-
۱۳۹۲/۱۱/۲۲
مریلا زارعی در گفتوگو با فرهنگ امروز:
سیمرغم را از آنهایی که باید بگیرم، گرفتهام
من با بازی در فیلم خانم آبیار سیمرغم را از کسانی که باید گرفتم و آنها هم زنان و مادرانی بودند که در جامعهی ما نقششان پررنگ بوده؛ ولی دیده نشدند و صبورانه تحمل کردند، بدون اینکه شِکوه کنند و ما از کنار آنها رد شدیم و در عوض دربارهی در و دیوار فیلم ساختیم.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۲ ۱۱:۴۶
نقدی بر آثار جشنواره(30)/ «آرایش غلیظ» ساختۀ حمید نعمتاله؛
غلظت متوسط آرایش غلیظ
در مجموع آرایش غلیظ میتوانست بهتر باشد اگر بین موضوعات اصلیاش وجهاشتراکی منطقی قرار میداد نه اینکه صرفاً با رویدادهای مربوط به فروش مواد آتشبازی آنها را به هم وصل کند.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۲ ۱۱:۱۶
نقدی بر آثار جشنواره(29)/ «شیفتگی» ساختۀ علی زمانی عصمتی؛
عبور از تابوهای عرفی
در شیفتگی شمسی و معصومه از نظر جسمی مورد تجاوز قرار گرفتهاند و شایسته و غوغا از لحاظ روحی از جامعهی مردسالار ضربه خوردهاند، یکی خودش را فدا کرده تا بتواند در این جامعه زندگی کند و دیگری استعداد و علاقهاش را.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۲ ۱۰:۵۵
نقدی بر آثار جشنواره(28)/ «شیار143» ساختۀ نرگس آبیار؛
روایتی زنانه از ایثار
فیلم «شیار 143» بهخوبی توانسته غم انتظار یک مادر را نشان دهد که در این انتظار عمرش سپری میشود. نرگس آبیار ثابت کرد که کار زینبی کردن دربارهی هر حقیقتی صدق میکند.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۱ ۱۲:۱۶
نقدی بر آثار جشنواره(27)/«آذر شهدخت پرویز و دیگران» ساخته بهروز افخمی؛
نسخهی پستمدرن یه حبه قند
فیلم آذر شهدخت پرویز و دیگران، شباهت زیادی به فیلم یه حبه قند دارد، این شباهت از آن روی است که در هر دو فیلم دور هم جمع شدن خانوادهی ایرانی به خاطر یک اتفاق تلخ روایت میشود، البته نمیشود ادعا کرد این فیلم از روی یه حبه قند یا در واکنش به آن ساخته شده است؛
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۱ ۰۹:۳۶
نقدی بر آثار جشنواره(26)/ «طبقهی حساس» ساخته کمال تبریزی؛
محملی برای شوخیهای آنچنانی
از طرف دیگر کارگردان الگوی روحانی ایدئال خود را بیان میکند، روحانیای که شباهت زیادی به روحانی مارمولک دارد. این روحانی نیز اهل کار یدی است و برخلاف بسیاری از روحانیون که موتور راندن را نوعی کسر شأن میدانند، سوار موتوری میشود و میرود.
-
۱۳۹۲/۱۱/۲۱
گفتوگوی فرهنگ امروز با ابراهیم حاتمی کیا؛
اعتراف کنیم که سینمای ایران از جامعه عقبتر است
متاسفانه این شیوه فیلمسازی بلایی است که جشنوارههای خارجی و سلیقههای خارجی بر سر فیلمسازان ایرانی آورده اند. نتیجهاش می شود بحران تماشاگر که با آن مواجهیم و انگار فیلمهایی که ساخته میشود برای ایرانیها ساخته نشده است و گویی فیلم برای آن طرف آبها ساخته شده است و متاسفانه سینما این روزها در حال حرکت به این سمت است
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۱ ۰۸:۵۰
نقدی بر آثار جشنواره(25)/ «خوابزدهها» ساخته فریدون جیرانی؛
فیلمی برای گیشه
گویا فیلمسازان باتجربه و پا به سن گذاشتهای چون مهرجویی و جیرانی آنقدر اعتمادبهنفسشان بالا رفته که بدون پردازش ایده و داستان، یکسره سراغ فیلمبرداری میروند و باری که باید بر شانههای داستان و فیلمنامه باشد را به دوش طنازیها و اداواصولهای شخصیتها میاندازند.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۱ ۰۸:۴۱
حقِ کدام سکوت؟
«حقِ سکوت» روایتی است از زندگی یک طلبهی جوان، طلبهای که مانند هر انسانی مشکلات خاص خودش را دارد، از مشکلات خانوادگی گرفته تا مشکلات اقتصادی. اما فیلم به دلیل فیلمنامهی الکن، ریتم کند و عدم شخصیتپردازی مناسب در جذب مخاطب ناتوان است.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۰ ۱۰:۵۳
نقدی بر آثار جشنواره(24)/«حقِ سکوت» ساخته هادی نائیجی؛
روحانی منهای خدا
طلبهای جوان که به خاطر خرید منزل از طرف طلبکارانش تحت فشار است در اثر این فشار با قهر و رفتن همسرش روبهرو میشود و فشار روحی حاصل از این جدایی او را شکننده میکند. حضور یکی از طلبکاران و تهدیدهای او باعث میشود طلبهی جوان برای اولین بار تصمیم بگیرد که با منبر رفتن پول مورد نیازش را به دست بیاورد؛