نمایش همه
  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۴ ۱۵:۳۱

    «سیر منطق» منتشر شد

    کتاب دو جلدی «سیر منطق» نوشته ویلیام نیل و مارتا نیل با ترجمه مهدی عظیمی و به همت انتشارات موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران منتشر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۴ ۱۵:۳۰

    سرقت و فروش نسخه‌های نفیس آرشیف ملی افغانستان / مرتضی کریمی‌نیا

    آرشیف ملی افغانستان مهم‌ترین مرکز نگهداری اسناد کهن و نسخه‌های خطی افغانستان در کابل است. این مرکز در دهه‌های اخیر به سبب جنگ و ناامنی مکرراً مورد دستبرد قرار گرفته و آثار زیادی از آن به سرقت رفته است.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۴ ۱۵:۲۹

    پرده‌ای از ترک‌های تفکر کهن ایرانی / فریاد ناصری

    تفکر ایرانی یعنی منظومه‌ای که در آن انسان ایرانی ربط و نسبت خود با جهان و انسان و پیرامونش را معنی کرده است. این منظومه در دو بستر، ساخته و بازسازی و احیا شده و تطور داشته است: متون مهم ادبی و فلسفی و متون حاشیه‌ای.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۴ ۱۵:۲۸

    بازنویسی و شناخت تاریخ ساسانیان با شاهنامه در گفت‌وگو با زاگرس زند

    زاگرس زند با اشاره به این‌که نکته‌هایی در شاهنامه هست که در بقیه متون تاریخی وجود ندارد، می‌گوید: به نظر می‌رسد که هر چه بیشتر بر روی شاهنامه از دیدگاه تاریخی کار شود و بر دقایق آن انگشت نهاده و درنگ بشود، ارزش‌های تاریخی شاهنامه بیشتر مشخص می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۳ ۱۱:۲۷

    سید جعفر شهیدی و تحلیلی بر نهضت عاشورا

    درباره نهضت عاشورا و ریشه های تاریخی آن، استنباط خود را به طور خلاصه در کتاب پس از پنجاه سال آورده ام و علت اینکه نام آن را پس از پنجاه سال گذشته ام، این است که در سال ۱۱ هجری رسول اکرم (ص) به جوار حق شتافت و در سال ۶۱ هجری این حادثه بسیار شگفت – نه تنها در عالم اسلام، بلکه برای تحلیل گران غیر مسلمان هم – اتفاق افتاد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۳ ۱۱:۰۹

    تلاش کردم حقیقت تاریخ را بیان کنم/ تأثیرگذارترین واقعه ورود اسرا به شهر دمشق است

    در این اثر حتی یک پاراگراف تخیل وجود ندارد و تلاش کردم حقیقت تاریخ را بیان کنم. از بعد تصویرگری هم کوشیده شده براساس تاریخ باشد و به تصویرگری راوی حدیث و تاریخ هم متعهد باشم نه اینکه از روی تخیل و خارج از متن تصویرگری کنم.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۳ ۱۱:۰۵

    نکته‌هایی در شاهنامه هست که در بقیه متون تاریخی وجود ندارد/ بازنویسی و شناخت تاریخ ساسانیان با شاهنامه

    زاگرس زند با اشاره به این‌که نکته‌هایی در شاهنامه هست که در بقیه متون تاریخی وجود ندارد، می‌گوید: به نظر می‌رسد که هر چه بیشتر بر روی شاهنامه از دیدگاه تاریخی کار شود و بر دقایق آن انگشت نهاده و درنگ بشود، ارزش‌های تاریخی شاهنامه بیشتر مشخص می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۳ ۱۱:۰۴

    «نبرد مخفی علیه ایرانیان»، از گشاده‌دستی‌های نفتی تا غبطه بر بهشت دور از دسترس اسرائیلی‌ها

    کتاب «نبرد مخفی علیه ایران»اثر رونن برگمن با برگردان حسین جاجرمی به روابط ایران و اسرائیل در دوره پهلوی و در زمان جنگ ایران و عراق پرداخته است. در پایان کتاب عباس سلیمی‌نمین، پژوهشگر تاریخ معاصر نقدی مفصل با عنوان «نیم قرن تا ناکامی» در صدد پاسخگویی به نوشتار غلط، سست و بی‌پایه او برآمده است.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۳ ۱۰:۵۲

    پیشرفت و عقلانیت در علم

    نشست هفتگی شهر کتاب در روز سه‌شنبه ۲۵مرداد ساعت ۱۵ به نقد و بررسی کتاب «پیشرفت و عقلانیت در علم» اختصاص دارد که با حضور غلامحسین مقدم‌حیدری، شهرام شهریاری، محمدرضا اسمخانی، محمدمهدی هاتف و حامد بیکران‌بهشت برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۳ ۱۰:۵۱

    عاشورا، روایتی هویت‌ساز

    به‌تازگی کتاب واقعه‌ی عاشورا: تحلیلی ساختارگرایانه از «درام کربلا» به گزارش طبری نوشته‌ی تورستن هیلن با ترجمه‌ی احسان موسوی خلخالی و به همت انتشارات کرگدن منتشر شده است. تورستن در این اثر، «درام کربلا» به گزارش محمدین جریر طبری، مورخ و فقیه مسلمان، را تحلیل کرده است.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۳ ۱۰:۵۰

    ایران عصر ناصری از طریق قفقاز و بین‌النهرین

    کتاب «ایران عصر ناصری؛ از طریق قفقاز و بین‌النهرین» سفرنامه «سون هدین» مستشرق سرشناس سوئدی به ایران با ترجمه وحید صابری مقدم، در ۳۲ فصل و سه پیوست و ۴۷۲ صفحه که حاوی اسناد و نقشه‌های تاریخی ایران است، از سوی انتشارات پیام آزادی وارد بازار نشر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۴۷

    مبانی علامه طباطبایی در اصول فقه بررسی می‌شود

    انجمن علمی فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی (ره) نشست مجازی «بررسی مبانی علامه طباطبایی (ره) در اصول فقه» را برگزار می‌کند.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۳۷

    کتاب مرگ در نمک پژوهشی باستان شناسی در ایران منتشر شد

    کتاب «مرگ در نمک، پژوهشی باستان‌شناسی در ایران» به همت موزه ملی ایران، موزه معدن آلمان در بوخوم و موزه باستان‌شناسی و مردان نمکی زنجان منتشر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۳۶

    چرا ژوزف استالین را یکی از بی‌رحم‌ترین خودکامگان و جانیان تاریخ می‌شناسند؟

    کتاب «تصفیه‌های گسترده استالینی» از دیدگاه آسیب‌شناسی به این دوره تاریخ پرداخته است. مؤلفان در این کتاب تحلیل‌های گوناگونی درباره دوران استبدادی استالین در اتحاد شوروی و تأثیر پایدار رژیم او بر جهان امروزی ارائه می‌کنند.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۳۴

    اهمیت نظریات علوم اجتماعی بر جامعه ایران انکار نشدنی است

    بازاندیشی جریانی است که منجر بر تاثیر نظریات علوم اجتماعی بر زندگی اجتماعی می‌شود. نظریات علوم اجتماعی، بر کنشگران تاثیر می‌گذارند، کنشگران از این نظریات آگاه شده، آن‌ها را به کار می‌گیرند و زندگی‌شان متحول می‌شود و در ادامه دوباره این زندگی متحول شده در نظریات علوم اجتماعی، نظریه‌پردازی می‌شود

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۳۲

    کتابی درباره طراح و مجری هولوکاست

    کتاب «جلاد و همسرش، زندگی و مرگ راینهارد هایدریش» از سوی انتشارات پنگوئن رندوم هاوس منتشر شد. وی مجری و طراح هولوکاست بود.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۳۰

    تراویدن راز ازلی

    متن پیشرو صورت منقح و گزیدۀ گفتگوی مهرداد مهرجو با سروش دباغ دربارۀ پروژۀ فکری عرفان مدرن با عنوان تراویدن راز ازلی است. این گفتگو می‌توانست از آنچه هست، مفصل‌تر باشد. اما بنظر از آنجا که به اصول بنیادین آن پروژۀ فکری پرداخته است، می‌تواند در حد خویش به کار اهل تحقیق بیاید، چه آنان که با عرفان مدرن سروش دباغ هم‌داستانند و چه آنان که در مقام نقد آن قرار دارند.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۲۸

    کتابنامه: محمدعلی امیرمعزی و حادثه کربلا

    محمدعلی امیرمعزی در بخشی از کتاب «راهنمای ربانی در تشیع نخستین» درباره امام حسین و حادثه کربلا چنین به نکاتی اشاره کرده که «کتابنامه» در گام هفتم خود ترجمه بخشی از آن را تقدیم مخاطبان کرده است.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۲۶

    مدرنیزاسیون تاثیر مستقیمی بر تغییر موقعیت اجتماعی بندگان قاجاری نداشت

    مرضیه مرتضوی، مولف کتاب «بنده‌داری در عهد قاجار» گفت: به عقیده من مدرنیزاسیون تاثیر مستقیمی بر تغییر موقعیت اجتماعی بندگان نداشت. اما در تاثیرات غیرمستقیم آن در سه حوزه نهاد خانواده، فضای خانه‌ها و رشد شهرنشینی سبب ایجاد تغییرات بطنی در شیوه و سبک زندگی مردم شد که گروه بندگان را بشدت از خود متاثر ساخت.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۲۵

    جابه‌جایی برخی واژه‌ها در خوانش‌های جدید الواح هخامنشی

    عبدالمجید ارفعی معتقد است: متاسفانه شاهد تغییراتی در خوانش الواح هخامنشی هستیم که برخی از واژه‌ها را با معنای واژه‌ای دیگر عوض می‌کنند و شیوه خوانش نیز نشان دهنده‌ی نا آشنایی درست با شیوه‌ی نگارش ایلامی به خط میخی میان دو رودی است.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۲۴

    فهرست تفصیلی نسخه‌های خطی به زبان اردو

    «انجمن ترقی اردو» در هند مجله‌ای به نام «اردو ادب» منتشر می‌کند. سال‌ها پیش در شماره ۱ و ۲ سال ۱۹۷۴ «دهلی کے اردو مخطوطات کی وضاحتی فہرست» منتشر شد. یعنی «فهرست تفصیلی نسخه‌های خطی به زبان اردو».

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۴۳

    فشرده‌سازی تاریخ تشیع در ترکیب‌بندی از نظیری نیشابوری / محمدرضا موحّدی

    نظیری نیشابوری شاعر شهیر قرن دهم ـ یازدهم هجری به رغم آنکه در موطن خود، نیشابور و نیز در دوران مهاجرت به هندوستان،در میان مسلمانان اهل سنت می زیست و حرمت اعتقادات برادران مسلمان خود را پاس می داشت،اما همواره بر عقاید شیعی خود، پابرجا بود و منقبت پیامبر اکرم و اهل بیت ایشان را از یک مقوله می دانست.

  • ابتهاج ۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۴۱

    «سایه» با هفت‌هزار سالگان سر به سر شد

    یلدا ابتهاج فرزند هوشنگ ابتهاج بامداد چهارشنبه در صفحه شخصی اینستاگرام خود اعلام کرد که "سایه ما با هفت هزار سالگان سر به سر شد.»

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۳۹

    شعر فارسی در دوره‌ی تجدّد، و مسأله‌ی ایران / کامیار عابدی

    هدف نوشته‌ی حاضر، که براساس یک سخنرانی در سوم اسفند ۱۳۹۵ در خانه‌ی گفتمان شهر و معماری (خانه‌ی وارطان) در سلسله نشست‌های ایرانشهر، تنظیم و تدوین شده، بررسی اجمالی و فشرده‌ی پیوند و نسبت شعر فارسی در دوره‌ی تجدّد، با مسأله‌ی ایران است

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۳۱

    باز جست اندیشه‌ی سهروردی در گاهان زرتشت

    بیست‌ وسومین نشست از مجموعه درس گفتارهایی درباره‌ی سهروردی به «بازجست اندیشه‌ی سهروردی در گاهان زرتشت» اختصاص دارد که با سخنان دکتر مینا کامبین در روز چهارشنبه ۲۶ مردادماه ساعت ۱۵ برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۳۰

    مردم در گفتمان‌های تاریخ معاصر ایران در گفت‌وگو با عیسی عبدی

    تعبیر «مردم» اصطلاحی آشنا در زبان فارسی است که در روزگار معاصر، همسو با تحولات ژرف سیاسی و اجتماعی و فرهنگی، معناهای متفاوتی پیدا کرده است. در فرهنگ مدرن، مردم برای اشاره به اجتماعات انسانی با هویت مستقل و حقوق برابر به کار می‌رود.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۲۹

    شما که دین ندارید، پس آزاده باشید / آیت الله سید مصطفی محقق داماد

    حادثه عاشورا از آغاز تا انجام حاوی درس‌های الهیاتی، اخلاقی وتربیتی برای بشریت است. ولی متأسفانه درجامعه شیعه صرفا انگیزه‌ای برای عزاداری وسوگواری شده وآموزه‌های آن تحت‌الشعاع قرارگرفته است.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۲۰ ۱۹:۵۹

    شرایط اخذ ویزای مکزیک

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۱۴

    آیا تجربه بالکان در خاورمیانه تکرار خواهد شد؟/ دولت-ملت‌سازی گرانیگاه بحران در خاورمیانه

    مولف در کتاب «خاورمیانه و پارادایم سایکس_ پیکو» می‌کوشد با تحلیل کنش‌های متقابل میان نیروهای برآمده از پارادایم سایکس- پیکو آن را به عنوان توالی بحران مورد ارزیابی قرار دهد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۱۲

    تلقی اشرافی از فرهنگ در جامعه ایران وجود دارد/ سلطه فرهنگی همواره آبستن ضد خویش است

    جمال محمدی می‌گوید: در جامعه ایران تلقی­ اشرافی از فرهنگ وجود دارد که بر اساس آن تصور می‌­شود حوزه فرهنگ منحصراً متعلق به فضلا و نوادر است. این نگاه اشرافی نقشی اساسی در بازتولید قدرت دارد. به­ علاوه، در ایرانِ کنونی هژمونی فرهنگی را خود دولت حمایت و تقویت می‌­کند.