شناسهٔ خبر: 66253 - سرویس خبر
نسخه قابل چاپ

آینده کتاب‌ها در دنیای فضاهای سه بعدی چگونه است؟

فناوری جدید واقعیت مجازی به طور حتم مرزهای میان نویسنده و مخاطب را یک قدم فراتر خواهد برد و کتاب‌ها را با رسانه های تعاملی پیوند می‌زند تا مدلی جدید برای تعامل ایجاد کند.

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا، صنعت نشر کتاب در طی سالیان و دهه‌های گذشته تحت سلطه گروهی از اصناف بوده که دغدغه اصلی آنها فروش داستان و غیر داستان به عنوان کالا بوده است ولی این رویه در سال‌های اخیر با رشد تکنولوژی متحول شده و این روزها هر کسی قادر است داستان خود را در پلتفرم‌های دیجیتال منتشر کند.

پلتفرم‌های خودنشر و دیجیتال شروع به شکستن این انحصار کرده‌اند و به نویسندگان مستقل دسترسی بیشتری برای ارتباط با مخاطبان خود فراهم کرده‌اند. رشد و توسعه فناوری‌های واقعیت مجازی (XR) این دسترسی را بیشتر هم کرده و در واقع نوعی غرق شدن مخاطبان در داستان ایجاد می‌کنند.

از طریق فناوری XR، کتاب ها لزوماً نباید متنی ثابت در یک صفحه باشند و می‌توانند روایت‌های لایه‌بندی و تعاملی را ارائه دهند. خوانندگان می‌توانند در فضای مجازی که در آن چیزهایی در مقابلشان اتفاق می‌افتد، حرکت کنند، با شخصیت‌ها تعامل داشته باشند، یا داستان‌های متفاوتی را کشف کنند.

این ادغام ادبیات و فناوری صرفاً خواندن را جذاب‌تر نمی‌کند، بلکه آنچه را که خواندن است تغییر می‌دهد. داستان سرایی را از یک تجربه خطی به یک تجربه تعاملی تبدیل می‌کند که در آن انتخاب‌های خواننده می‌تواند بر روایت تاثیر بگذارد.

خواننده داستان نویسنده را با حواس بیشتری تجربه می‌کند و حتی می‌تواند از طریق بازی نقش‌آفرینی داستان را تحت تاثیر قرار دهد یا تغییر دهد. به جای اینکه صرفاً یک مکان را تصور کنند، می‌توانند در آن قدم بزنند. به جای اینکه در مورد احساسات یک شخصیت به آنها گفته شود، آنها می‌توانند در کنار آنها بایستند و مبارزه آنها را از نزدیک تماشا کنند.

چاپخانه با دسترسی بیشتر به کتاب‌ها، ادبیات را متحول کرد. رادیو و تلویزیون انقلابی در ارائه داستان ایجاد کرد. کتاب‌های الکترونیکی راحتی و قابلیت حمل را معرفی کردند. فناوری XR مرزهای میان نویسنده و مخاطب را یک قدم فراتر خواهد برد و کتاب‌ها را با رسانه های تعاملی پیوند می‌زند تا مدلی جدید برای تعامل ایجاد کند.

البته این فناوری به رمان و داستان محدود نخواهد شد و در مدارس کتاب‌های آموزشی را نیز شامل خواهد شد. به دانش‌آموزان اجازه می‌دهند تا سلول‌های مجازی را در کلاس زیست‌شناسی تشریح کنند، در نقاط عطف تاریخ زندگی کنند یا معادلات پیچیده ریاضی را در شبیه‌سازی‌های بی‌درنگ مشاهده کنند.

برای کسب‌وکارها، کتاب‌های XR می‌توانند چشم‌اندازهای تجاری جدیدی ایجاد کنند. خوانندگان می‌توانند کالاهای مارک‌دار مرتبط با کتاب‌های خود مانند لباس شخصیت یا محتوای پشت صحنه را خریداری کنند. نویسندگان و ناشران می توانند به طور یکپارچه این تجارت الکترونیک را ادغام کنند و راه را برای محتوای خواندنی جذاب تر و قابل فروش تر هموار کنند.

حتی روزنامه نگاری و ادبیات غیرداستانی هم چیزهای زیادی برای به دست آوردن دارند. به خاطرات یک خبرنگار جنگ فکر کنید که در آن خواننده می‌تواند جهان‌های توصیف شده را ببیند، فیلم‌های قدیمی آرشیو را تماشا کند و به شهادت دست اول که در کتاب ادغام شده است گوش دهد.

البته این فناوری با چالش‌هایی نیز همراه است چون برخلاف رمان‌هایی که عمدتاً توسط یک نویسنده و یک ویراستار تولید می‌شوند، برای تولید کتاب‌های XR مهندسان، طراحان و طراحان نرم‌افزار نیز باید وارد میدان شوند. این امر هزینه‌ها را افزایش می‌دهد و حتی می‌تواند در سیر اختلاف این عوامل با شکست نیز روبرو شود.

برچسب‌ها:

نظر شما