نمایش همه
  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۷ ۰۸:۴۰

    اردوگاه‌های گولاگ، از واقعیت تا «پایتخت»

    «در ماداگان زندانیان هرگز پیر نمی‌شوند. زندانیان ماگادان سرود الوداع با عزیزان خود می‌خواندند و می‌دانستند که دیگر نخواهند توانست همسر، کودکان، والدین و عزیزان خود را در آغوش بگیرند. در ماگادان درجه سرما در زمستان‌ها گاهی به ۶۰ درجه زیر صفر می‌رسد. طبق قانون سوسیالیسم استالینی در سرمای تا ۵۰ درجه زیر صفر باید کار می‌کردیم.»

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۷ ۰۷:۴۳

    روش‌مندی در مطالعات تاریخی

    عباس برومند اعلم، عضو هیأت علمی گروه تاریخ دانشگاه تربیت مدرس: «دیانت و سیاست در قرون نخستین اسلامی» هنوز هم جزء کتاب‌هایی است که در حوزۀ مطالعات اندیشه دینی در قرون نخستین هجری کم‌نظیر است و به زبان فارسی شاید به‌سختی بتوان بدیلی برایش پیدا کرد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۶ ۱۶:۲۱

    کاوش‌های میراثی در نیشابور آغاز می‌شود

    وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی از اعزام رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی به نیشابور خبر داد و گفت: بزودی کاوش میراثی با حضور هیأت‌های متخصص در این سرزمین آغاز می‌شود.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۶ ۱۵:۱۷

    باید درهای فارابی به روی تمامی سینماگران باز باشد

    رئیس سازمان سینمایی در آیین معارفه مدیرعامل جدید بنیاد سینمایی فارابی اعلام کرد که درهای فارابی و دل‌های مسئولان و مدیران آن باید به روی تمامی سینماگران باز باشد، به گونه‌ای که تضارب آرا در آن اتفاق افتد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۶ ۱۴:۳۴

    واقعاً چه چیزی می‌تواند دنیا را تغییر دهد؟

    کتاب جدید گال بکرمن، سکوت آرامش قبل از طوفان، اثری است بلندپروازانه که می‌گوید «گفت‌وگوهای چندنفره» یکی از مهم‌ترین آغازگاه‌های هر تغییر بنیادینی در سطح جهان است. او در این کتاب داستان آدم‌های معمولی‌ای را تعریف می‌کند که در راه آرمان‌های خود، روزنامه منتشر کرده‌اند، مطلب نوشته‌اند، یا گروه‌های فیسبوکی و آنلاین راه انداخته‌اند و بالاخره بعد از مدتی، تفکرات رادیکال‌شان نقش خود را بر پیکر تاریخ زده‌اند.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۶ ۱۳:۵۵

    دگردیسی شاعرانه و دلنشین شخصیت‌های اساطیری و شاهنامه‌ای در آثار بهرام بیضایی

    یک هنرمند خوب تاریخ می‌داند ولی تاریخ‌نگار نیست، با اسطوره‌ها آشناست ولی اسطوره‌نگار نیست. او ویژگی‌های شخصیت‌های تاریخی و اسطوره‌ای را در منابع مختلف و روایت‌های دینی کهن و شاهنامه خوانده است و به یاد سپرده است ولی کار او نقل و انتقال مو به موی آن‌ها نیست. این‌ها در محدوده کاری تاریخ‌نویس یا پژوهشگر اساطیر است.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۶ ۱۲:۵۹

    زندگی فلسفی با زندگی غیرفلسفی چه تفاوتی می‌کند؟

    زندگی فلسفی، با جست‌وجوی حقیقت و تلاش برای پاسخ‌دادن به پرسش‌های بنیادین، ذهن را به عمق معنا و آگاهی می‌رساند. در مقابل، زندگی غیرفلسفی، تنها به شگفتی‌های زودگذر و مشاهدات پراکنده بسنده می‌کند و از ملالت و بیهودگی رنج می‌برد. اگنس کالارد، استاد فلسفه دانشگاه شیکاگو، در جستاری تأمل‌برانگیز، تفاوت این دو شیوه زیستن را واکاوی کرده و ما را به جرئت پرسیدن دعوت می‌کند: آیا آماده‌ایم تا ذهن‌مان را به چالش بکشیم و معنای واقعی زندگی را بیابیم؟

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۶ ۱۱:۲۳

    عرضه بیش از ۸۰ اثر از ایران در نمایشگاه «ادبیات غیرداستانی» مسکو

    با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه، بیش از ۸۰ عنوان کتاب ایرانی در نمایشگاه بین‌المللی «ادبیات غیرداستانی» مسکو به مخاطبان روس عرضه شد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۶ ۱۰:۱۷

    «بیایید کاری کنیم»

    ۱۸۰۰ نفر از فعالان فرهنگی و رسانه‌ای ایرانی تاکید کردند: ما فعالان فرهنگی و رسانه‌ای ایران، با چشمانی اشکبار و قلب‌هایی آتش‌گرفته، تمام انسان‌های آزاده را به قیام علیه جنایت‌های رژیم صهیونیستی فرا می‌خوانیم.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۶ ۰۹:۱۲

    فارابی؛ از سینمای اندیشه‌محور تا بحران‌های مدیریتی

    بنیاد سینمایی فارابی در سال ۱۳۶۲، با هدف بازسازی و سامان‌دهی به سینمای ایران پس از انقلاب، تأسیس شد. این نهاد وابسته به وزارت فرهنگ‌وارشاد اسلامی، مأموریت خود را بر حمایت از تولید آثار سینمایی ملی، ارتقاء مفاهیم فرهنگی و انسانی، و گسترش حضور جهانی سینمای ایران بنا نهاد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۶ ۰۸:۰۹

    عطار؛ حکیمی که عرفان و فلسفه را در شعر معنا کرد

    خراسان‌رضوی - روز ملی بزرگداشت عطار نیشابوری بهانه‌ای برای گشت‌وگذار در مقبره شاعری شد که هفت شهر عشق را زیر پا گذاشت و عرفان و فلسفه را در شعرش معنا کرد.

  • محمدعلی اکبری ۱۴۰۴/۰۱/۲۵

    گفت‌وگو با محمدعلی اکبری؛

    ابرچالشی به نام فقدان فهم اکنون تاریخی

    اکنون  نیازمند آن هستیم که با ابرچالش مهم خود یعنی فقدان فهم درست مواجه شویم. آیا کسانی نیستند که فهم درست داشته باشند؟ ای بسا که باشند، اما مشکل گشای ما این نیست، زیرا فهم درست را به نحو جمعی حاصل نمی‌کنیم. آن زمان است که می توانیم به نتیجه درست و علمی برسیم و در موقعیت عمل و حل مسئله قرار بگیریم.  باید بدانیم اگر از لحظه طلایی تدبیر بگذرد، آن زمان قوانین تاریخ کار خود را می کنند.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۵ ۱۲:۲۹

    اسلاوی ژیژک و خامی متورم!

    اسلاوی ژیژک پرسشی را مطرح می‌کند که چرا در سوریه و افغانستان کسی در مقابل حکومت‌های جدید مقاومت نکرد؟ چرا هزاران نفر حاضر بودند از هواپیمای آمریکایی آویزان شوند اما همین افراد حاضر نبودند مقاومت کرده و از کشور خودشان به‌عنوان یک آرمان دفاع کنند؟ این پرسش مهمی است که البته او خیلی‌زود نتیجه‌گیری می‌کند، چون غرب جنگیدن برای آرمان را بی‌معنی کرده و دیگر هیچ‌ آرمان جمعی اهمیت ندارد، درنتیجه غرب و تمدن سکولار به فروپاشی رسیده است.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۵ ۱۱:۲۶

    برداشت جامعه‌شناسانه از دین و دینداری

    کتاب «تأملاتی پیرامون دین در حوزه عمومی» نوشته بهروز قمری تبریزی سعی کرده که برداشتی متفاوت و جامعه‌شناسانه از نقش دین و دینداری در جامعه مدرن ارائه دهد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۵ ۱۰:۱۲

    اسلامی‌سازی علوم انسانی به معنای رد کامل دستاوردهای غرب نیست

    نقد و بررسی پیرامون همه زوایای چگونگی شکل‌گیری علوم انسانی اسلامی و فرایند موجود در ایران، امری ضروری و مورد استقبال است؛ چراکه این مباحث می‌تواند زمینه‌ساز رشد و ارتقای این حوزه باشد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۵ ۰۹:۱۹

    درباره هوارد باسکرویل

    این روزها که بحث مذاکره ایران و آمریکا به یکی از داغ‌ترین مسائل روز تبدیل شده و همه می‌دانیم که نتیجه این مذاکرات در جزئی‌ترین مسائل زندگی ما هم اثرگذار خواهد بود، تقویم یادآور تولد و مرگ کسی است که در تاریخ مشهور به تنها شهید آمریکایی مشروطه شده.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۵ ۰۸:۲۲

    مراسم تکریم و معارفه روسای پیشین و جدید جهاددانشگاهی برگزار می‌شود

    مراسم تکریم و معارفه روسای پیشین و جدید جهاددانشگاهی با حضور دکتر عارف، معاون اول رئیس جمهور برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۵ ۰۷:۰۶

    «عدل اکبر» چیست و چه ارتباطی با دوری از افراط و تفریط در معرفت دارد؟

    بهترین امور در معرفت اندیشه‌ای این است که انسان نه اهل جربزه باشد نه بلید. نه زودپرواز باشد مثل یک گنجشکی که روی یک شاخه آرام نمی‌گیرد و نه دیرپرواز و کودن باشد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۴ ۱۵:۵۲

    انتصاب سرپرستان جدید معاونت‌های موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس

    با حکم سردار مهدی امیریان، مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، سرپرستان جدید معاونت‌های مختلف این موزه منصوب شدند.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۴ ۱۴:۰۳

    درسگفتار بازخوانی آرا میشل فوکو برگزار می‌شود

    حلقه فلسفه پزشکی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی درسگفتار بازخوانی آرا میشل فوکو در کتاب «تاریخ جنون» (بخش نخست) را نیمه دوم اردیبهشت ماه به صورت مجازی برگزار می‌کند.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۴ ۱۳:۵۸

    آسیب‌های وارد شده به تخت جمشید چه بوده‌اند؟

    در ۱۵روز تعطیلی سفرهای نوروزی، اخبار مختلفی درباره‌ آثار تاریخی- فرهنگی ایران منتشر شد.اصفهان، دومین شهری بود که حواشی تخریب و آسیب به آثار تاریخی در آن، افکار عمومی را درگیر خود کرد. فردی با ماژیک به دنبال ثبت نام خود روی پلی با قدمت ۱۴۲۰ سال بود.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۴ ۱۲:۴۶

    نقد و بررسی رابطه دین و دولت در اندیشه کانت

    حث از رابطه دین و دولت یکی از مهم‏ترین مباحث عصر مدرنیته می‏باشد که نتیجه آن نقش مهمی در تحولات سیاسی این دوره داشته است. این مقاله با رویکرد تحلیلی و اسنادی به بررسی این موضوع در اندیشه کانت می‏پردازد.

  • تراورسو ۱۴۰۴/۰۱/۲۴

    گفت‌وگو با انزو تراورسو؛

    چپ قرن بیست‌ویکم و تقابل با سرمایه‌داری

    نولیبرالیسم به مراتب فراتر از یک سیستم اقتصادی است: یک الگوی انسان‌شناختی است بر مبنای سوددهی، فردگرایی، ‌رقابت، شی‌ءوارگی مناسبات اجتماعی، ‌و خصوصی‌سازی امیال. نولیبرالیسم، سوسیال‌دموکراسی را در خود جذب کرده، همان سوسیال‌دموکراسی که نولیبرالیسم را کاملاً درونی کرده و کمونیسم را در مقام بقایای دوران گذشته به محاق برده است.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۴ ۱۱:۳۷

    ۳ رفیق صمیمی، ۹ خاطره ناب از آوینی؛ماجرای قهر و آشتی با جبهه

    خاطرات شهید آوینی را نه در کتاب‌ها می‌توان پیدا کرد، نه در فیلم و مستند؛ رفقایش بهترین راویان برای بیان داستان زندگی پر پیچ و خم آقا مرتضی‌اند.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۴ ۱۰:۱۵

    ماجراهای یک گنج‌یابی، علاقه نسل Z به پیکاسو و یک نیاز مهم صدا و سیما

    ستاره‌ای نداشتند اما برای مردم جذاب بودند، چرا تصویب «سند ملی اسباب بازی» به سرانجام نمی‌رسد؟، انقلاب «پایتخت» در تلویزیون، آخرین آمار اسیرانی که در خاک عراق شهید شده‌اند، سرانجام «گنج‌یابی در بهشت زهرا» و واکنش رسمی میراث فرهنگی تهران، فلوشیپ و ماجراهایش!، چرا نسل Z از نمایشگاه پیکاسو در موزه هنرهای معاصر استقبال کرد؟ و ... از جمله اخبار این هفته فرهنگی هنری ایسنا بودند.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۴ ۰۹:۱۸

    جزئیات تازه از جمع‌آوری دستفروشان کتاب در خیابان انقلاب

    پس از یک ماه از اعلام ساماندهی دستفروشان کتاب،‌ هنوز خبری از سماندهی این دستفروشان نیست‌، مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران: این دستفروشان قرار است در زمینی در خیابان کارگر شمالی مستقر شوند. اما زمین فعلا در اختیار دانشگاه تهران است.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۴ ۰۸:۱۱

    تابلوهای پیکاسو در تهران

    این بار، موزه هنرهای معاصر که صرفاً مکانی برای تماشای اثر نبود؛ به صحنه‌ای تبدیل شد که در آن می‌شد قدم‌به‌قدم با پیکاسو راه رفت و لابه‌لای خطوط شلوغ و رنگ‌های پرهیاهویش، به کشف معنای آثار رسید.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۴ ۰۷:۵۶

    گاهی انتقادی به اقتباس از داستان‌های قرآنی در سینمای ایران

    سینمای ایران در روایت داستان‌های قرآنی همچنان با چالش‌هایی جدی مواجه است؛ از ضعف در فیلمنامه‌نویسی گرفته تا ناتوانی در ارائه زبانی سینمایی برای بیان امر قدسی.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۳ ۱۵:۵۶

    مرتضی آوینی خطاب به خاتمی: متحجر نیستیم اما ارشاد باید با تجدد افراطی مبارزه کند

    «ما نیز با تحجر مخالفیم، اما... اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌خواهد جامعه را از تفریط باز دارد، باید با تجدد افراطی نیز مبارزه کند تا مردم را از چاله‌ای به چاه نیندازد.»

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۳ ۱۴:۵۲

    کشف و خوانش دومین کتیبه ساسانی «پهلوی کتابی» نقش رستم

    پژوهشگر، باستان‌شناس و زبان‌شناس باستانی اعلام کرد: خوانش دومین کتیبه ساسانی کشف شده در نقش رستم فارس پایان یافت.