-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۳۶
معیار تشخیص عدالت از نظر صدرالمتالهین چیست
نادر شکرالهی ضمن اشاره به اینکه ملاصدرا به تفصیل در حوزه عدالت اجتماعی ورود نکرده است تصریح کرد: از نظر حکیمی مثل ملاصدرا، منابع معرفتی ما برای تشخیص مصداق عدالت در هر دوره، هم شهود است، هم ظاهر شریعت است، هم عقل به معنای وسیع خودش.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۳۲
«داد (قانون)، خرد و شادی»؛ سه مفهوم در سیر تاریخی از ایران باستان تا ایران اسلامی
تاریخ ایران تاریخی بلند و جهانی است و در استمرار و پیوستگی و جداکردن دورههای آن و منازعات بیهوده در این زمینه به صلاح و منافع ملی ما نیست. اگر بخواهم سیر تاریخمان از ایران باستان تا دوره ایران اسلامی را در سه مفهوم خلاصه کنم؛ «داد (قانون)، خرد و شادی» است که هر سه در شاهنامه تجلی یافته است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۲۵
پیامبری یا به خودوانهادگی بشر| همایون همتی
سخن نگارنده در این خطابه و تحریر بعدی آن دربارۀ پدیده و رویداد عظیم پیامبری است یعنی آمدن پیامبران از جانب خداوند برای دستگیری از انسان. به خودوانهادگی نیز اصطلاحی است از ژان پل ساتر، فیلسوف معروف فرانسوی که او را در روزگار خود “پیامبر روشنفکران” خوانده بودند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۲۲
هابرماس منتقد مطلقیت تکنولوژی بر علوم انسانی است
تقویان میگوید: هابرماس در مجموع از علم مدرن و تکنولوژی در جایگاه خودش دفاع میکند اما منتقد رویکردهایی است که میخواهند این جایگاه را مطلق کرده و آن را به علوم انسانی تسری بدهند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۱۰
انسان و معنی حیات / غلامحسین دینانی
انسان در میان موجودات زنده این جهان تنها موجودی است که هم زندگی میکند و هم میداند که زندگی میکند؛ بنابراین زندگی انسان با زندگی موجودات دیگر تفاوت بنیادی دارد و هرگز نباید از این تفاوت غافل بود.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۱۲:۵۳
خط فارسی و لزوم اصلاح آن
بدون ایجاد اصلاحات بنیادین در خط فارسی و فقط با یکدست کردن آن و البته ایجاد یکی دو تغییر کوچک در آن، بسیاری از مسائل مربوط به پردازش زبان و خط فارسی حل خواهد شد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۱۲:۱۰
توهم بزرگ
فلسفه مثل هر دانش یا معرفت دیگری باید توهمزدا و واقعنگر باشد و چشم مخاطبان خود را نسبت به وجه یا وجوهی از واقعیت باز کند. فیلسوف یا علاقهمند به فلسفه، قرار است جنبههایی از عالم هستی را تبیین کند و نوری بر تاریکی جهان موجود بیندازد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۱۹
باید به اراده الهی تن بدهیم
یک جامعهشناس و مدرس دانشگاه معتقد است با توجه به حاکمیت اراده الهی بر کل عالم در هر حال اگر انسان بر اساس و طبق خواسته او عمل کند سوخت و سوز ندارد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۱۸
صدرالمتالهین، شریعت را روح سیاست میداند
شریف لکزایی گفت: از نگاه ملاصدرا، صلح باید در درون خود انسان اتفاق بیفتد، یعنی انسان بتواند بین ادراکات عقلی و باورهای قلبی خود صلح برقرار کند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۱۶
«مساله خواندن در ایران معاصر» در گفتوگو با رضا ماحوزی
فرهنگ نخبه دانشگاهی که نثر نویسیهای گسترده در 6 تا 7 دهه اخیر در آن رواج پیدا کرده، نتواسته است از حصار محدود جامعه نخبگانی خود خارج شود و در میان تودهها جای بگیرد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۱۴
حقیقت و غنیمت در نگاه خیام| محسن سلگی
حقیقت مورد نظر خیام در کمین است و خود را لحظهای تنها قدری و به طور موقتی آشکار میکند. این حقیقت، کشفی نیست. او ما را کشف و شکار میکند نه اینکه همچون گنجی قابل اکتشاف باشد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۱۳
نشست «نشانهشناسی مونسالعشاق سهروردی» برگزار میشود
دوازدهمین نشست از مجموعه درس گفتارهایی درباره سهروردی با عنوان «نشانه شناسی مونس العشاق سهروردی» چهارشنبه چهارم خرداد برگزار می شود.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۰۹
از آثار رشدیه چه استفادهای میتوان کرد؟
مهرداد فردیار، نویسنده و پژوهشگر گفت: اهمیت کتابی که باقریان چاپ کرده به ارزش تاریخی و اسنادی آن برمیگردد. مجموعه آثار رشدیه بخشی از تاریخ آموزشوپرورش در ایران است. یک بحث دیگر آن است که اکنون از آثار رشدیه چه استفادهای میتوان کرد؟ این مجموعه آثار ما را از پیشینه کارهایی که در آموزشوپرورش انجام شده آگاه میکند و درمییابیم که سابقه کارهایی که الان انجام میدهیم چه بوده است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۰۷
دلایل مخالفت متشرعان و صوفیان با ملاصدرا در گفتوگو با موسی اکرمی
«ملاصدرا همچنان به عنوان موسس بزرگ اصالت وجود، وحدت وجود و تشکیک وجود، اهمیت و دستاوردهای مهمی دارد.»
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۰۲
مفصلترین کتاب ملاصدرا الاسفار الاربعه است
آیتالله سیدمصطفی محققداماد گفت: مفصلترین کتاب ملاصدرا کتاب الاسفار الاربعه است که حامل همه فصول حکمت متعالیه است. در کنار این کتاب مفصل، رسالههای متعددی در موضوعاتی خاص از ایشان بر جای مانده است ولی هیچکدام حامل بیان کامل از حکمت متعالیه نیستند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۶:۵۹
حیات و روش فلسفی صدرا / علامه محمدحسین طباطبائی
صدرالدین شیرازی که در میان عامه مردم به «ملاصدرا» و در میان اهل علم به «صدرالمتألهین » معروف است، از خانواده قوام شیرازی و پسر منحصر به فرد میرزا ابراهیم میباشد که گویا سمت وزارتی نیز داشت.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۶:۵۷
خدمات حبیب یغمایی به زبان فارسی / محمود فاضلی
مرحوم استاد حبیب یغمایی (1363 -1280) یکی از ادیبان برجسته روزگار ما به شمار میآید که نامش افزون بر اینکه با تصحیح گرانسنگ آثاری چون «ترجمه تفسیر طبری» و «گرشاسبنامه» گره خورده، بیش از هر چیز خاطره ارزشمند مجله مهم «یغما» را در خاطرِ علاقهمندان به زبان و ادبیات فارسی زنده میکند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۵:۰۱
چهار عاملی که انسان را به عمل اخلاقی دعوت میکند
مصطفی ملکیان ضمن اشاره به اینکه اخلاق فقط در چارچوب آزادی معنا دارد، گفت: وقتی کسی به تکالیف اخلاقی عمل نمیکند، چهار نتیجه حاصل میشود که به زیان شخصی است که به احساس تکلیف اخلاقی عمل نکرده است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۹
جستاری درباره فردوسی / میثم موسوی
کتاب شاهنامه مثنوییی حماسی است که گویی مهمترین سند عظمت زبان فارسی محسوب میشود. از این منظومهی چهل و هشت هزار بیتی [و یا پنجاه هزار و اندی بیتیِ برخی از چاپها] تصحیحهای متعددی چون چاپ مسکو، لندن، هند، فریدون جنیدی و جلال خالقی مطلق صورت گرفته است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۶
امامی: رئالیسم انتقادی در اندیشه افروغ بعد ابزاری و هدف دارد/ سلگی: ایدهای که افروغ مطرح میکند موقعیتمند است
امامی گفت: اساسا در اندیشه افروغ فیلسوف کسی است که در حوزه عمومی بیاندیشد چون اندیشهای که جدا از حوزه عمومی باشد قطعا حوزه عمومی آن را پس میزند. همچنین رئالیسم انتقادی در اندیشه افروغ هم بعد ابزاری دارد و هم خودش هدف است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۴
کلانی: عماد افروغ جامعهشناس فاصلههاست/ افروغ: مایل بودم که به تعین بیاندیشم نه تعیین!
عماد افروغ جامعهشناس فاصلههاست. او همیشه بر فاصلههای میان آرمان و عمل تاکید میکنند. جامعهشناسی برخواسته از متن جامعه سنتی ایران و در عین حال منتقد نسبت به دور شدن دولت و رویههای حکمرانان دولت از مردمان ایران زمین.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۲
بحثهای معرفتی باید پیش از هر نمایشگاهی وجود داشته باشد/ ارائه «نیم قرن تا ناکامی» در نمایشگاه کتاب
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران مطرح کرد: بحثهای معرفتی باید پیش از هر نمایشگاهی وجود داشته باشد تا دیدارکننده از نمایشگاهها بتوانند با حضور در چنین نمایشگاههایی به صورت هدفمند به انتخاب کتابهایی بپردازد که نیازهای معرفتی آنها را پاسخگو باشند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۰
علاقهمندان به مطالعه تاریخ کتابهای خاطرات و تاریخ شفاهی را بخوانند
رجبی گفت: به نظرم موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران و موسسه پژوهشهای سیاسی کارهای قابل قبول و وزینی را به چاپ رسانده است که برای مطالعه مناسب است، برخی از خاطرات و تاریخ شفاهی که به تازگی منتشر شده است، هم کار خوبی است. برخی از آثار جنگ و جبهه هم که توسط سوره مهر منتشر میشود به نظر من کار خوبی است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۴۹
منافع ملی در گرو حمایت از جریان تاریخنگاری مستقل است/ رشد چشمگیر موسسات آرشیوی پس از انقلاب اسلامی
مجید تفرشی گفت: اگرچه تعداد آرشیوها نسبت به قبل از انقلاب به چندین برابر افزایش یافته یا حجم اسناد آزاد شده 500 برابر شده باشد، تا زمانی که محققان نمیتوانند به اسناد آرشیوی داخلی به عنوان حق عمومی نگاه کنند، باعث میشود که اسناد به شیوه ویژهخواری و رانت مورد استفاده قرار بگیرد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۴۶
حکیم عصیان و اعتراض
داریوش شایگان اندیشمند معاصر ایرانی، پنج اقلیم حضور را نام میبرد که هر یک نحوهای از گشودگی فرد ایرانی از رهگذار زبان فارسی به هستی را آشکار میسازند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۴۵
سیاست و شریعت در ایرانِ شیعی / زهرا قزلباش
قدیمیترین شهر شیعهنشین ایران قم است که حدود 83 یا 94 هجری بنا شده و گروهی از اشعریان کوفه که عقاید شیعی داشتند به آنجا مهاجرت کردند و شیعه در آنجا نضج گرفت.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۹ ۱۱:۴۵
دانلود جدیدترین فیلم های ترسناک
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۲۳
چرا باید داشته های کاغذی خود را به داده های دیجیتال تبدیل کنیم؟ /رسول جعفریان
وقتی در سال ۱۳۶۸ برای اولین بار با رایانه آشنا شدیم و مرکز تحقیقات نور (فعال در عرضه اطلاعات دینی و ادبی به سبک و سیاق دیجیتالی مدرن ) در قم تاسیس و سپس از سال ۷۰ بحارالانوار به عنوان نخستین خروجی در دیسکتهای قدیم منتشر شد، قابل تصور بود که تحولی آغاز شده که باید کتاب و کتابخانهها را در پرتو آن تحول دید.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۱۳
اولیننشست از سلسله نشستهای لذت فلسفه برگزار میشود
اولیننشست از سلسله نشستهای لذت فلسفه با سخنرانی غلامحسین ابراهیمی دینانی، روز یکشنبه اول خرداد برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۱۱
نشانهشناسی مونسالعشاق سهروردی
دانشمندان از قدیم به دانش نشانهها توجه داشتهاند و سخن را به نظم، نثر و شعر تقسیم کردهاند یا در ریاضیات اعداد را به زوج، فرد، گویا و اصم نامیدهاند. آنچه امروز به عنوان دانش نشانهها میشناسیم در پی علم نشانهها در قدیم است.