-
۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۳۴
اهمیت نظریات علوم اجتماعی بر جامعه ایران انکار نشدنی است
بازاندیشی جریانی است که منجر بر تاثیر نظریات علوم اجتماعی بر زندگی اجتماعی میشود. نظریات علوم اجتماعی، بر کنشگران تاثیر میگذارند، کنشگران از این نظریات آگاه شده، آنها را به کار میگیرند و زندگیشان متحول میشود و در ادامه دوباره این زندگی متحول شده در نظریات علوم اجتماعی، نظریهپردازی میشود
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۳۲
کتابی درباره طراح و مجری هولوکاست
کتاب «جلاد و همسرش، زندگی و مرگ راینهارد هایدریش» از سوی انتشارات پنگوئن رندوم هاوس منتشر شد. وی مجری و طراح هولوکاست بود.
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۳۰
تراویدن راز ازلی
متن پیشرو صورت منقح و گزیدۀ گفتگوی مهرداد مهرجو با سروش دباغ دربارۀ پروژۀ فکری عرفان مدرن با عنوان تراویدن راز ازلی است. این گفتگو میتوانست از آنچه هست، مفصلتر باشد. اما بنظر از آنجا که به اصول بنیادین آن پروژۀ فکری پرداخته است، میتواند در حد خویش به کار اهل تحقیق بیاید، چه آنان که با عرفان مدرن سروش دباغ همداستانند و چه آنان که در مقام نقد آن قرار دارند.
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۲۸
کتابنامه: محمدعلی امیرمعزی و حادثه کربلا
محمدعلی امیرمعزی در بخشی از کتاب «راهنمای ربانی در تشیع نخستین» درباره امام حسین و حادثه کربلا چنین به نکاتی اشاره کرده که «کتابنامه» در گام هفتم خود ترجمه بخشی از آن را تقدیم مخاطبان کرده است.
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۲۶
مدرنیزاسیون تاثیر مستقیمی بر تغییر موقعیت اجتماعی بندگان قاجاری نداشت
مرضیه مرتضوی، مولف کتاب «بندهداری در عهد قاجار» گفت: به عقیده من مدرنیزاسیون تاثیر مستقیمی بر تغییر موقعیت اجتماعی بندگان نداشت. اما در تاثیرات غیرمستقیم آن در سه حوزه نهاد خانواده، فضای خانهها و رشد شهرنشینی سبب ایجاد تغییرات بطنی در شیوه و سبک زندگی مردم شد که گروه بندگان را بشدت از خود متاثر ساخت.
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۲۵
جابهجایی برخی واژهها در خوانشهای جدید الواح هخامنشی
عبدالمجید ارفعی معتقد است: متاسفانه شاهد تغییراتی در خوانش الواح هخامنشی هستیم که برخی از واژهها را با معنای واژهای دیگر عوض میکنند و شیوه خوانش نیز نشان دهندهی نا آشنایی درست با شیوهی نگارش ایلامی به خط میخی میان دو رودی است.
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۲ ۱۴:۲۴
فهرست تفصیلی نسخههای خطی به زبان اردو
«انجمن ترقی اردو» در هند مجلهای به نام «اردو ادب» منتشر میکند. سالها پیش در شماره ۱ و ۲ سال ۱۹۷۴ «دهلی کے اردو مخطوطات کی وضاحتی فہرست» منتشر شد. یعنی «فهرست تفصیلی نسخههای خطی به زبان اردو».
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۴۳
فشردهسازی تاریخ تشیع در ترکیببندی از نظیری نیشابوری / محمدرضا موحّدی
نظیری نیشابوری شاعر شهیر قرن دهم ـ یازدهم هجری به رغم آنکه در موطن خود، نیشابور و نیز در دوران مهاجرت به هندوستان،در میان مسلمانان اهل سنت می زیست و حرمت اعتقادات برادران مسلمان خود را پاس می داشت،اما همواره بر عقاید شیعی خود، پابرجا بود و منقبت پیامبر اکرم و اهل بیت ایشان را از یک مقوله می دانست.
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۴۱
«سایه» با هفتهزار سالگان سر به سر شد
یلدا ابتهاج فرزند هوشنگ ابتهاج بامداد چهارشنبه در صفحه شخصی اینستاگرام خود اعلام کرد که "سایه ما با هفت هزار سالگان سر به سر شد.»
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۳۹
شعر فارسی در دورهی تجدّد، و مسألهی ایران / کامیار عابدی
هدف نوشتهی حاضر، که براساس یک سخنرانی در سوم اسفند ۱۳۹۵ در خانهی گفتمان شهر و معماری (خانهی وارطان) در سلسله نشستهای ایرانشهر، تنظیم و تدوین شده، بررسی اجمالی و فشردهی پیوند و نسبت شعر فارسی در دورهی تجدّد، با مسألهی ایران است
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۳۱
باز جست اندیشهی سهروردی در گاهان زرتشت
بیست وسومین نشست از مجموعه درس گفتارهایی دربارهی سهروردی به «بازجست اندیشهی سهروردی در گاهان زرتشت» اختصاص دارد که با سخنان دکتر مینا کامبین در روز چهارشنبه ۲۶ مردادماه ساعت ۱۵ برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۳۰
مردم در گفتمانهای تاریخ معاصر ایران در گفتوگو با عیسی عبدی
تعبیر «مردم» اصطلاحی آشنا در زبان فارسی است که در روزگار معاصر، همسو با تحولات ژرف سیاسی و اجتماعی و فرهنگی، معناهای متفاوتی پیدا کرده است. در فرهنگ مدرن، مردم برای اشاره به اجتماعات انسانی با هویت مستقل و حقوق برابر به کار میرود.
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۲۹
شما که دین ندارید، پس آزاده باشید / آیت الله سید مصطفی محقق داماد
حادثه عاشورا از آغاز تا انجام حاوی درسهای الهیاتی، اخلاقی وتربیتی برای بشریت است. ولی متأسفانه درجامعه شیعه صرفا انگیزهای برای عزاداری وسوگواری شده وآموزههای آن تحتالشعاع قرارگرفته است.
-
۱۴۰۱-۰۵-۲۰ ۱۹:۵۹
شرایط اخذ ویزای مکزیک
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۱۴
آیا تجربه بالکان در خاورمیانه تکرار خواهد شد؟/ دولت-ملتسازی گرانیگاه بحران در خاورمیانه
مولف در کتاب «خاورمیانه و پارادایم سایکس_ پیکو» میکوشد با تحلیل کنشهای متقابل میان نیروهای برآمده از پارادایم سایکس- پیکو آن را به عنوان توالی بحران مورد ارزیابی قرار دهد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۱۲
تلقی اشرافی از فرهنگ در جامعه ایران وجود دارد/ سلطه فرهنگی همواره آبستن ضد خویش است
جمال محمدی میگوید: در جامعه ایران تلقی اشرافی از فرهنگ وجود دارد که بر اساس آن تصور میشود حوزه فرهنگ منحصراً متعلق به فضلا و نوادر است. این نگاه اشرافی نقشی اساسی در بازتولید قدرت دارد. به علاوه، در ایرانِ کنونی هژمونی فرهنگی را خود دولت حمایت و تقویت میکند.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۰۷
فراخوان برای ویژهنامۀ حسن ذوالفقاری
فراخوان ارسال یادداشت و مقاله برای انتشار ویژهنامهای در معرفی آثار و خدمات حسن ذوالفقاری منتشر شد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۰۶
بررسی بحر طویل عامیانه در آخرین یادگار زندهیاد ذوالفقاری
انتشارات ققنوس کتاب «بحرطویل عامیانه و بحر طویلسرایان»، نوشته زندهِیادحسن ذوالفقاری و مسلم نادعلیزاده را عرضه کرد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۰۲
محرم سال ۱۲۸۹ به روایت ناصرالدین شاه
تهران در دوران قاجار تکایای بسیاری داشت که در دهه عاشورا و سایر روزهای عزاداری مورد استفاده عزاداران حسینی قرار میگرفت. مهمترین تکیه تهران که اینک اثری از آن باقی نمانده، تکیه دولت تهران بود. در این گزارش به خاطرات ناصرالدین شاه در دهه عاشورای سال ۱۲۸۹ هجری قمری یعنی یکسال پیش از پایان بنای تکیه دولت آمده است.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۰۱
بهزاد جامه بزرگ؛
خدمت و خیانت بابک احمدی به تکوین اندیشۀ معاصر ایران
بابک احمدی حفرهای را در جامعۀ فکری فلسفی ایران دیده بود که بیش از آنکه بُعد معرفتی داشته باشد، نشئتگرفته از خلأیی روانشناختی بود که تظاهر به دانایی را بیش از دانایی میپسندید. این شرایط برای کسی که از ابزار مناسب کار در این حوزه بهرهمند بود، میتوانست دکان دونبش پررونقی را رقم زند؛ همانطور که سالهایی بعد از این نیز افراد دیگری با همین حربه توانستند کسبوکار پررونقی را برای خود رقم زنند.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۱:۵۸
«ادبیات مشروطه» به ابهامات درباره تاریخ معاصر ایران پاسخ داده است
سیدقاسم ناظمی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی در آیین رونمایی از کتاب «ادبیات مشروطه» گفت: باید قبول کنیم ادبیات، هنر، سیاست و... جامعه امروزه متاثر از قیام مشروطه بوده و توجه نویسنده به این موضوع میتواند پاسخگوی ابهامات زیادی باشد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۱:۵۷
گفتوگو با توحید ملکزاده درباره کتاب «سلماس در دوران مشروطیت»
ملکزاده میگوید: موج مشروطهخواهی به قدری قوی بود که حتی جمع کثیری از متنفذین ایل حاکم قاجاریه نیز در سلک مخالفین محمدعلیشاه قرار گرفتند. هر چه باشد مشروطهخواهان طالب زندگی بهتری بودند ولی متاسفانه طوفان حوادث دنیای خارج آذربایجان از یک سو و از سوی دیگر قرائت متفاوت غیر آذربایجانیان از مشروطیت، این خواسته را تحتالشعاع خود قرار داد و ممالک محروسه ایران با آن همه زیبایی به کشوری با سیستم حکومتی مکانیکی و سرکوبگر فرهنگهای زنده و پویا تبدیل شد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۱:۵۵
گفتوگو با مسعود کوهستانینژاد به مناسبت ۱۴ مرداد سالگرد مشروطه
مسعود کوهستانینژاد گفت: در باکو با لیاخوف مصاحبه میشود و درباره ماجرای فتح تهران از او سوال میکنند. او میگوید در منجیل نیروهایمان را جلوی سپهدار اعظم و قوای مشروطهخواهان چیده بودیم تا مانع از ورود آنها به تهران شویم. نمیدانم چه اتفاقی افتاد که نیروها شبانه عقب کشیدند و راه را برای فتح تهران باز کردند!
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۱:۵۴
موسیقی آیینی در گفتوگو با مجتبی قیطاقی، پژوهشگر موسیقی و هنرهای اسلامی
موسیقی آیینی بخش مهمی از فرهنگ موسیقایی ایران است. این نوع موسیقی در آیینهای مختلف و البته در جایجای ایران همچنان حضور دارد؛ اگرچه تشخیص سره از ناسره توسط برخی مخاطبان شاید آسان نباشد، اما آنچه اهمیت دارد و بسیاری از کارشناسان و دغدغهمندان این حوزه به آن بارها و بارها اشاره کردهاند، حفظ اصالتهاست.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۲ ۱۸:۱۶
قرائت و شرح پارههای یونانی پیشسقراطیان
تفکر غرب با درخشش فیلسوفان یونانی در قرنهای پنجم و ششم پیش از میلاد آغاز شد و در قرون بعد گسترش و تکامل یافت. از نخستین فیلسوفان یونانی اثری مستقل باقی نمانده و دانش ما دربارۀ اندیشههای آنان محدود به اقوال و افکار پراکندهای است که آیندگان نقل کردهاند.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۲ ۱۸:۱۵
سهروردی و نقد ذاتگرایی
بیستودومین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «سهروردی و نقد ذاتگرایی» اختصاص دارد که با سخنان دکتر سیدعباس ذهبی، عضو هیات علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، در روز چهارشنبه ۱۹ مردادماه ساعت ۱۵ برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۲ ۱۸:۱۴
کریستف بالایی درگذشت
کریستف بالایی، استاد ادبیات و زبان فارسی اهل فرانسه در ۷۳سالگی از دنیا رفت.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۳:۵۹
فیلسوفی در پی آشتی غرب و شرق/ریه را از ابدیت پر و خالی بکنیم
علی گلزاریان در نشست نقد کتاب «آن شو که هستی» گفت: آلن واتس را فیلسوفی در پی آشتی غرب و شرق معرفی کردهاند که همیشه خواسته پلی میان شرق و غرب، کهن و مدرن، فرهنگ و طبیعت ایجاد بکند.
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۳:۵۷
دانشنامۀ فلسفۀ استنفورد 4
فلسفه دین
-
۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۳:۵۳
امپراتوریهای بیزانس و ساسانی
کتاب امپراتوریهای بیزانس و ساسانی نهتنها دربارۀ روابط روم و ساسانیان شناخت لازم را به خواننده میدهد، بلکه نقش و اهمیت ساسانیان را در تاریخ شرق دنیای کهن نیز میکاود.