-
۱۴۰۱-۰۱-۰۳ ۱۳:۳۳
از سرمایهداری هیجانی تا عقل پوپولیستی
فواد حبیبی برای مطالعه در ایام نوروز کتابهای «شکلگیری سرمایهداری هیجانی: در نقد صنعت روانکاوی»، «زندگی روزمره در اسپانیای دوره تفتیش عقاید» و «پوپولیسم: درباره عقل پوپولیستی» را پیشنهاد داد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۱ ۱۲:۵۹
کتابها از تاریخ و فرهنگ ایران باستان در سالی که گذشت چه میگویند؟/ از ایلام باستان تا خلیج فارس
در این گزارش به بخشی از کتابهای چاپ نخست در حوزه تاریخ و فرهنگ ایران باستان اشاره شده و عناوین بازچاپها نیامده است.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۱ ۱۲:۵۷
عقبگرد فلسفه و مسئله شهود
علیرغم انبوه پرسشها و قرنهایی که صرف پرداختن به آنها شده است، فیلسوفان هیچ پاسخ موفقیتآمیزی ارائه نکردهاند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۱ ۱۲:۵۳
نوروز در گذر قرون نخستین تاریخ مسلمانان
تاریخ مسلمانان از همان ابتدا که مورد گزارش مورخان عصر عباسی قرار گرفته با نوروز ایرانیان عجین شد. مورخان نقل کرده اند که ابوثابت جدّ ابوحنیفه (۱۵۰هـ) در روز نوروز، به علی بن ابی طالب فالوده تعارف کرد و ایشان بعد از تناول چنین گفت: «نَوْرِزُوْنَا کُلَّ یَوْمٍ» یعنی هر روز ما نوروز است.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۱ ۱۲:۴۷
نیم نگاهی به گفتمانهای اسلامی در ایران معاصر| سید محمد لولاکی
دکتر محسن کدیور در سخنرانی خود به مناسبت عید مبعث پیامبر(ص) به تقسیمبندی جدیدی، جریانهای فکری اسلامی موجود در ایران معاصر را به پنج طیف سنتی، نوسنتی، تندرو، نواندیش و تجدیدنظرطلب تقسیمبندی کرده است. اگر چه دکارت میگفت: تقسیمبندی کن تا پیروز شوی، بهنظر میرسد این تقسیمبندی فاقد یک مبنای منسجم تئوریک و عملگرایانه باشد.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۴۶
گفتوگو با مترجم کتاب «آنتونیو نگری: مدرنیته و انبوه خلق»
پرواز، خروج و برساختن امر مشترک با آنتونیو نگری
باید نگری را نامی برای یکی از مساعدترین خطوط پرواز در قلمروی تفکر و کنش انتقادی معاصر دانست که میتوان به مدد آن راهی سَفر خروج شد
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۴۵
گفتوگو با موسی اکرمی
آشتی دادن لیبرالیسم و عدالت اجتماعی
جایگاه جان رالز در فلسفه سیاسی و فلسفه اخلاق قرن بیستم تقریباً بینظیر است. او نامی بلند آوازه در گسترۀ لیبرالیسم سیاسی است که در این عرصه حتی شانه به شانۀ جان استوارت میل نیز میزند.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۲۷
تام کروز در کن تجلیل میشود/ اکران «تاپ گان» در جشنواره
جشنواره فیلم کن اعلام کرد یکی از برنامههای این دوره جشنواره برنامهای ویژه در تجلیل از تام کروز خواهد بود.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۲۴
رویدادهای مهم حوزه تاریخ و سیاست در سالی که گذشت/ تسریع در دیجیتال شدن اسناد در کنار همایشهای گوناگون
برگزاری جایزهها، بازگشایی موزهها، تسریع در دیجیتال شدن اسناد، نکوداشت و بزرگداشت اهالی تاریخ، سیاست، ایرانشناسی و زبانشناسی و برپایی پررونق همایشها به صورت برخط از اتفاقات مهم 1400 است که اهالی تاریخ و سیاست در آنها حضور یافتند ضمن اینکه در اغلب این همایشها گسترش ارتباطات با مورخان و پژوهشگران خارجی و بحث و گفتوگو با آنها نیز مورد توجه قرار گرفت.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۱۹
تحولات اندیشه سیاسی شیعه در گذر زمان
این کتاب درصدد است با استفاده از اولین تجربه تکون دانش سیاسی، در دو سده آغازین عصر غیبت امام عصر، نشان دهد که با گذشت قرنها، اندیشه سیاسی شیعه هنوز هویت خود را در سایه فرا انگاره غیبت تعریف میکند.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۱۰
زندگی محمد مصدق در دوران سلطنت قاجار/ پیچیدگیهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی پر بحثترین نخستوزیر ایران
«زندگی محمد مصدق در دوران سلطنت قاجار» به قلم دکتر ناصر تکمیل همایون از سوی انتشارات نگارستان اندیشه روانه بازار کتاب شد. این کتاب بیانگر زندگی دکتر محمد مصدق از آغاز تولد او تا پایان دوره سلطنت قاجاریه است.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۰۶
ارائه تأملات فلسفی-الاهیاتی نوین در قانون طبیعی
محتوای این اثر به ارائه خوانشهایی نوین از آثار فیلسوفان الاهیات محدود نمیشود و هدف اصلی کتاب ارائه تأملات فلسفی-الاهیاتی نوینی در برخی جنبههای قانون طبیعی است.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۰۳
از محقق تا مقلد فرقهاست
عدم آشنایی عمیق با منابع و متون از یک سو و عدم آشنایی دقیق با مکاتب و شیوه های پژوهش در سنت های اسلامشناسی در غرب مواجهه با ادبیات اسلامشناسی در غرب را تنها در سطحی از ارائه روایتی ناقص، ذوق زده و مقلدوار تقلیل می دهد و تنها از آن نوعی توهم دانش و توهم تولید دانش بر می خیزد؛ توهم اینکه حقایقی در خصوص سنت و باورها و متون مقدس هست که “تاکنون نشنیده اید” و “بنیان برافکن” است. این توهمی بیش نیست. دنیای پژوهش آکادمیک دنیای احتمالات و فرضیه ها و آزمون ها و دقت ها و خطاهاست.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۰۱
تصحیح تبارشناختی متون در برابر تصحیح انتقادی متون
هر چقدر متن از خاستگاه خود دور میشود چیزهایی بر متن افزوده میشود که اگرچه از «نیت مولف» فاصله میگیرد اما «نیت متن» را چند لایه میکند. بازجستن نیت مولف به شکل استعاری همان اجرای «اسطورهی خاستگاه» است. درست است که عصرها به شکل خطی نوعی تداوم و صیرورت را نشان میدهند اما فهم گفتمانی عصرها این باور را مخدوش میکند.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۱:۵۳
نگاهی به کتاب تازه ترجمه شده هانا آرنت
تبعیدشدگان از خود
شاید بسیاری از ما هانا آرنت را با آثار سیاسیاش و کتابهایی نظیر توتالیتاریسم، امپریالیسم، آیشمن در اورشلیم، بحرانهای جمهوری و یهودی استیزی بشناسیم. اما این فیلسوف سیاسی قرن بیستم از آثار فلسفیتری نظیر «وضع بشر»، «حیات ذهن» و حتی الهیاتی نظیر «محبت و آگوستین قدیس» نیز برخوردار بوده است.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۱:۳۸
چه معیاری برای ارزیابی متفکران در طول تاریخ وجود دارد؟
نظرات جنجالی و بحثبرانگیز متفکران و فلاسفه را چطور باید ارزیابی کرد؟ آیا ملاک واضح و مشخصی برای سنجش ایدههای گذشتگان وجود دارد؟ در دهههای اخیر بحث داغی در محافل فلسفی با موضوع چگونگی سنجش افکار متفکران پدید آمده است. از طرفی بسیاری از ما وسوسه میشویم فلاسفه را با ملاکهای اخلاقی امروز ارزیابی کنیم و از طرف دیگر، میدانیم که چنین ارزیابی و سنجیدنی بیاشکال نیست. پس بد نیست احتیاط کنیم مبادا دچار قضاوت اشتباه شویم.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۱:۳۵
طومار معترضان به اسکار طولانیتر شد/ امضای ۳۵۰ نفر دیگر
شمار معترضان به تصمیم اسکار برای پخش نکردن مستقیم برندگان جوایز ۸ بخش از جوایز امسال در حال افزایش است.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۵۵
صدای مردم در تاریخنگاری انقلاب شنیده شد/ ضرورت حرکت به سوی تاریخ تحلیلی
بررسی وضعیت تاریخنگاری انقلاب اسلامی در سوژه همگام با تاریخنگاران انقلاب اسلامی حاکی از آن است که تاریخنگاری انقلاب به مردم عادی هم توجه نشان داده خاصه در تاریخ شفاهی از طرفی برای غنا بخشیدن به تاریخنگاری انقلاب اسلامی زمان تالیف آثار تحلیلی قوی با مشارکت دانشگاهها فرار رسیده است.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۴۹
جشنواره «کن» از ممنوعیت سلفی تا استمداد از شبکههای اجتماعی!
جشنواره فیلم کن که پیش از این در واکنش به رفتارهای غالب در فضای مجازی گرفتن عکس سلفی را هم در مراسم خود ممنوع کرده بود از پلتفرم «تیک تاک» بهعنوان همکار رسمی خود در این رویداد خبر داد.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۳۸
ایران برای همه ایرانیان
روزهای پایانی اسفند ماه برای همه ایرانیان یادآور پیروزی جنبش ملی کردن صنعت نفت در 29 اسفند سال 1329 و رهبر آن دکتر محمد مصدق است که در 14 اسفند 1345 در حصر درگذشت.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۳۵
تهران عصر قاجار به روایت دکتر جان ویشارد پزشک امریکائی
تا آنجا که من تجربه کردم، در ایران طبقه متوسط وجود ندارد، مردم یا فقیرند یا غنی، ثروت گروه مرفه بیشتر در زمینهای حاصلخیز است، که دهقانان در آنجا به کار کشاورزی اشتغال دارند. پرداخت مالیات مستقیم معمول نیست، زیرا دهکده ها و زمینهای کشاورزی یکساله به بیشترین پیشنهاد دهنده واگذار می شود و او خود مسئول است…
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۳۳
تاریخ فلسفه،گفتگوی اندیشه ها
تاریخ فلسفه غرب همواره در میان علاقهمندان به فلسفه در ایران جایگاه ویژهای داشته است. نخستین متن مهم و قابل توجه در زمینه آشنایی ایرانیان با فلسفه جدید اروپایی، سیر حکمت در اروپا اثر زندهیاد محمدعلی فروغی در واقع یک تاریخ فلسفه است که هنوز هم با وجود تولید و تکثیر متون بسیار و روزآمدتر و تحقیقیتر از جهات گوناگون شأن و ارزش خود را حفظ کرده است.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۲۸
داستانی شگفت انگیز از یک پادشاهی شگفت انگیز؛ پادشاهی گوگه
پادشاهی “گوگه”(Guge) در غربیترین نقطه فلات تبت کنونی واقع شده است. پایتخت آن “زاپارانگ” بر روی کوهی در کرانه جنوبی رودخانه شیانگ کوان، در حدود ۱۸ کیلومتری غرب شهرستان “زندای” فعلی واقع شده است.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۲۳
«سپهرِ مجد»؛ ادای احترام به یکعمر باستانشناسیِ یوسف مجیدزاده
کتاب «سپهر مجد: باستانشناسی دنیای ایرانی و سرزمینهای پیرامون؛ جشننامۀ دکتر یوسف مجیدزاده» به کوشش سجّاد علیبیگی، محمّدرضا میری و هالی پیتمَن توسط انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش های ایرانی و اسلامی) چاپ و منتشر شد.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۲۲
کتابِ «بازرگانی و اصناف پیشهور در عهد صفوی»، اثر شایستۀ تقدیر کتاب سال
کتاب تألیفی مهدی کیوانی، استاد بازنشستۀ گروه تاریخ دانشگاه اصفهان با عنوان «بازرگانی و اصناف پیشهور در عهد صفوی»، از منشورات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهشهای ایرانی و اسلامی) در سال ١۴٠٠، در سیونهمین دورۀ جایزۀ کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، که صبح سهشنبه، ٢۴ اسفند برگزار شد، در بخش تاریخ و جغرافیا، اثرِ شایستۀ تقدیر َشناخته شد.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۱۹
27 اسفند سالروز تولد عبدالحسین زرینکوب (1378-1301)
صیاد ناگفتههای تاریخ
زرینکوب، برخلاف بسیاری از کسانی که در این سالها به گزاف دعوی تاریخدانی و تاریخنویسی دارند، نه فقط نفسِ هر منبع برحسب موضوع و دوره تاریخی و تعلق آن به هریک از انواع تاریخنگاری و نیز شخص صاحب اثر، بلکه شیوه و ترتیب ارجاع به منابع هم معنی داشته است.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۱۵
نگاهی به کتاب دو قرن سکوت
مهمترین رویداد در سراسر تاریخ ایرانیان
«دو قرن سکوت» یکی ازمناقشهانگیزترین و در عین حال تاثیرگذارترین آثاری است که در یکصد سال اخیر در ایران منتشر شده است. حتی گرچه خود دکتر زرینکوب بعد از این کتاب، آثاری به مراتب مهمتر و عمیقتر نگاشت، اما هیچکدام از نظر شهرت و اثرگذاری به پای «دو قرن سکوت» نرسید.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۴ ۱۵:۳۴
ویلیام هرت بازیگر آمریکایی برنده اسکار درگذشت
هرت یکی از ستارههای دهه هشتاد هالیوود بود که طی سالهای پس از آن هم چند نقش به یادماندنی داشت.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۴ ۱۵:۳۱
بازگشت از جهان مردگان
چهارشنبهسوری در فرهنگ عامیانه امروز ایرانیان، یادآور سر و صدا و شلوغکاری است، شبی مخاطرهآمیز با آتش و دود و ترقه و مواد محترقه. تقریبا از اوایل اسفند، در گوشه و کنار شهر صدای انفجارهای مهیب به گوش میرسد که با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، بر شمارشان افزوده میشود.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۴ ۱۵:۲۷
آینده و توسعه / رضا داوری اردکانی
همه نشانه ها حکایت از آن دارند که آینده نگری روز به روز دشوارتر می شود. اگر در جایی آینده نگری وجود داشته و برنامه ها طبق پیش بینی اجرا شده و به نتیجه رسیده است باید بپذیریم که در آنجا هنوز نشانی از خرد عملی وجود دارد و به مدد انست که توانسته اند برنامه و نحوه اجرای آن را از جوانب مختلف در نظر آورده و آن را تدوین و اجرا کنند اما وقتی در جایی آینده نگری وجود ندارد باید تحقیق شود که آیا در آنجا نیازی به آن وجود ندارد یا نیاز هست اما نیاز را درک نمی کنند و شرایط و امکانهای عمل را تشخیص نمی دهند و توانایی عمل کردن ندارند.