-
۱۴۰۱-۰۲-۲۲ ۱۴:۳۲
رونماییِ قدیمیترین فیلم از مناسک حج در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
نشست «حجّ قدیم» با موضوع رونمایی قدیمیترین فیلم از مناسک حج به روایت اروپاییان، همزمان با هشتم شوال، سالروز تخریب حرم ائمۀ مدفون در قبرستان بقیع، عصر سهشنبه، بیستم اردیبهشت در تالار امیرالمؤمنینِ مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۲ ۱۴:۳۱
کن از «پدرخوانده» و «ای تی» یاد میکند/ نمایش آثار کلاسیک در ساحل
جشنواره فیلم کن برنامه فیلمهایی را که در بخش جدید ترکیبی خود به نمایش در میآیند، اعلام کرد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۲ ۱۴:۲۹
شهید مطهری بر زوال تفکر اعتزالی و غلبه تفکر اشعری افسوس میخورد
غلامعلی حداد عادل ضمن اشاره به برخی ویژگیهای شخصیتی شهید مطهری تصریح کرد: ایشان به عنوان یک متکلم شیعه و فیلسوف مسلمان معتقد بودند کلام شیعی نه معتزلی است و نه اشعری البته کلام شیعی را به کلام معتزلی نزدیکتر میدانست و بر زوال تفکر اعتزالی و غلبه تفکر اشعری در جهان اسلام افسوس میخورد و آن را یک خسارت میدانست.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۲ ۱۴:۲۷
مهمترین دغدغهی سهروردی از تجربهی دینی چیست؟
نهمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «سهروردی و معرفت شناسی تجربهی دینی» اختصاص داشت که با حضور دکتر مهدی عظیمی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران، چهارشنبه چهاردهم اردیبهشت برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۲ ۱۴:۲۵
افزایش استقبال مردم از بازار کتابهای علوم انسانی اسلامی/ ارائه 15 کتاب جدید در نمایشگاه
محمد جنتی مدیرعامل سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی می گوید: استقبال مردم از بازار کتاب های علوم انسانی اسلامی در حال افزایش است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۲ ۱۴:۲۳
نمایشگاه کتاب نیاز به تبلیغات و اطلاعرسانی بیشتری دارد/ ارائه کتاب «قهوه و قهوهخانه در ایران» در نمایشگاه
سید علی آلداوود، مولف و پژوهشگر گفت: برگزاری نمایشگاه پس از دو سال وقفه اتفاق خوبی است اما باید برای آن تبلیغات وسیعی صورت بگیرد، به شکلی که رادیو و تلویزیون باید در طول شبانه روز چندین بار تبلیغ و خبررسانی بشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۲ ۱۴:۲۱
نمایشگاه کتاب فرصتی برای کمک به صنعت نشر است/ «سفارتنامه ایران» یکی از متون دست اول عثمانی است
نصرالله صالحی گفت: نمایشگاه کتاب فرصتی برای نویسندگان، خوانندگان و علاقهمندان به کتاب است که در بهار طبیعت با بهار کتاب انس و الفت میگیرند و سالی یک بار برگزار شدن آن در واقع کمک به صنعت نشر است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۹ ۱۴:۳۹
عرضه جلد سیام دانشنامۀ جهان اسلام در نمایشگاه کتاب سیوسوم
جلد سیام دانشنامۀ جهان اسلام از سوی بنیاد دایرهالمعارف اسلامی در سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عرضه خواهد شد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۹ ۱۴:۳۶
تألیف «مقابر» در راستای جلوگیری از خرافات است
محمدحسین رجبی دوانی در نشست معرفی کتاب «مقابر» گفت: باید از کارهایی که باورهای مردم را تقویت میکند و از بروز خرافات جلوگیری میکند استقبال کرد. این کتاب نیز در همین راستا نوشته شده است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۹ ۱۴:۳۴
بزرگداشت ابوالقاسم فردوسی و گرامیداشت روز زبان و ادب فارسی برگزار میشود
مراسم بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و گرامیداشت روز زبان و ادب فارسی به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۹ ۱۴:۳۳
خدای موّرخ یا خدای قصهگو؟| علی زمانیان
وقتی قصههای متون مقدس، منجمله، قصهی پیامبران و یا داستان خلقت را در قرآن و سایر کتب مقدس ادیان میخوانیم، چه برداشتی از آنان داریم؟ آیا آنان را یک گزارش تاریخی مییابیم و یا آنها را نه یک متن تاریخی که در قالب یک قصه فهم میکنیم؟ به تعبیر دیگر، آیا خدا را در مقام راوی تاریخ و گزارشگر واقعیتها مینشانیم و یا او را در موقعیت قصهگو میبینیم؟
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۹ ۱۴:۳۰
زبان نوشتاری و وحدت ملی
رواج شکستهنویسی در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی، موجب شیوع آن حتی در برخی آثار جدی شده است، به گونهای که شماری تصور میکنند، باید همین گونه نوشت و برای کار خود دلایلی ارایه میکنند و از نزدیک شدن زبان گفتار و زبان نوشتار سخن میگویند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۹ ۱۴:۲۸
شاهنامهپژوهی و فردوسیشناسی اسلامی ندوشن که وجه غالب آثار ادبی اوست
مولف کتاب «سخنگوی فرهنگ ایران» دیدگاههای دکتر اسلامی ندوشن را با مطالعه آثار او و مراودات نزدیکی که با وی داشته گرد آورده و ضمن معرفی کتابها و نظرات این نویسنده بزرگ در سخن آخر کتاب به پارهای ویژگیهای شخصیتی و مرام و منش اسلامی ندوشن نیز پرداخته است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۹ ۱۴:۲۵
میراث مکتوب، ریشه درخت تنومند هویت ملی و دینی ایرانیان است/ نسخ خطی حلقه فرهنگی همه اقوام است
دکتر اکبر ایرانی، مدیرعامل مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب، به مناسبت 19 اردیبهشتماه، روز اسناد ملی و میراث مکتوب، در یادداشتی به اهمیت این مقوله و لزوم توجه بیش از پیش به آن پرداخته است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۹ ۱۴:۲۳
سرراست و بدون تعارف مثل هیوم
دیوید هیوم در میان متخصصان و آشنایان فلسفه چهرهای محبوب و بسیار مورد ارجاع است. حتی سرسختترین منتقدانش هم او را به علت صداقت و بیان سرراست و روشن و صریحش میستایند. او فیلسوفی است که به هیچ عنوان نمیتوان نادیدهاش گرفت و نقشی بسیار موثر و کلیدی در تاریخ فلسفه دارد. تاثیرگذاری هیوم تنها در وجه سلبی کار او یعنی تشکیکهای جدی و انکارناپذیرش در برخی مسلمات فلسفههای پیشین نیست.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۹ ۱۴:۲۰
فیلسوف نابهنگام
فلسفه غربی از آغاز تا به اکنون مسیری پیوسته طی کرده، بهطوری که هر مکتب و رویکردی از دل مکاتب و رویکردهای قبلی، چه در مقام نتیجه و چه به مثابه واکنش، سربرآورده است. اما در این میان برخی از فلاسفه همچون نقطه عطفی تلقی میشوند که قرنها اندیشهها را از خویش متأثر میسازند و ثمرات پرشماری به بار میآورند، و در عین حال چالشهای برآمده از چنین اندیشههایی نیز کم شمار نیست.دیوید هیوم تا حد زیادی چنین فیلسوفی است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۹ ۱۴:۱۶
خاستگاههای غربی اسلام
ظریهی شگرفی که ساموئل هانتینگتون استراتژیست و متفکر بزرگ امریکایی تحت عنوان نبرد تمدنها ساخت و پرداخت، صرفا ناظر بر خطکشیها و بقول هانتینگتون “گسل”های مابین تمدنهای بزرگ معاصر بود. البته گرچه فیالمثل هانتینگتون مطلقا به منشا و تبار تاریخی-جغرافیایی تمدن مسلمین نپرداخت اما اینک در پرتو پژوهشهای تاریخی جدید در مناطقی از خاورمیانه که متمرکز بر سنگنوشتهها و پاپیروسهای به جا مانده از قرنهای ششم تا هشتم میلادی است، مورخان حرفهای تازهای در این باب دارند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۹ ۱۰:۳۰
اتمام فیلمبرداری فیلم کوتاه «ننه خُضَیره» به کارگردانی سعید کریمی
فیلمبرداری فیلم کوتاه «ننه خُضَیره» به کارگردانی سعید کریمی و تهیه کنندگی بِهسا صابری به پایان رسید.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۸ ۲۰:۲۰
مجموعه گفتگو با غلامرضا اعوانی بهزودی منتشر میشود
کتاب جامع «حکمت شرق و غرب»؛ مجموعه گفتگو با غلامرضا اعوانی بهزودی توسط مؤسسه انتشارات اطلاعات منتشر میشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۸ ۲۰:۱۷
شأن وجودی و معرفتشناختی زیبایی در فلسفه سهروردی بررسی میشود
دهمین و یازدهمین نشستهای درس گفتارهایی درباره سهروردی با عنوان «شأن وجودی و معرفت شناختی زیبایی در فلسفه سهروردی» چهارشنبه ۲۱ و ۲۸ اردیبهشت در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار میشوند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۸ ۲۰:۱۳
اندیشههای عماد افروغ مورد بررسی قرار میگیرد
دومین عصرانه از سلسله عصرانههای علوم انسانی مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت به بررسی اندیشهها و خدمات علمی عماد افروغ، جامعه شناس برجسته کشور اختصاص دارد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۸ ۲۰:۰۴
مقصود فراستخواه:علم به عالمان و دانشگاهیان سپرده شود
مقصود فراستخواه، استاد مؤسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی معتقد است که دانشگاه یک نهاد خودتنظیم است و به دلیل همان قابلیتهای علمی و عقلی و فکری که در نخبگان دانشگاهی وجود دارد، دانشگاه بهتر میتواند خودش را تنظیم کند، بهبود ببخشد، کیفیتش را بالا ببرد و مشکلاتش را برطرف کند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۸ ۲۰:۰۱
کتابهای میرداماد نسبت به آثار ملاصدرا و ابن سینا کمتر خوانده میشود
واقعیت این است که در حوزههای علمی حکمی و علوم عقلی، کتابهای میرداماد نسبت به آثار ملاصدرا و ابن سینا کمتر خوانده میشود و دلیل آن این است که ملاصدرا و ابن سینا بسیار روان نوشتهاند. از طرف دیگر، ملاصدرا فلسفه خود یا همان حکمت متعالیه را بر سه اصل منظم شامل برهان، قرآن و عرفان استوار کرد، ولی میرداماد اولاً اینگونه نظمبندی را انجام نداد و دوماً، آثارش بسیار مغلق نوشته شده و فهم آنها بسیار مشکل است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۸ ۱۹:۵۹
برگزاری مراسم جایزه «علیاکبر دهخدا»
نخستین مراسم جایزه «علیاکبر دهخدا» برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۸ ۱۹:۵۸
فراخوان هفتمین و هشتمین دورهی جایزهی دکتر رضا داوریاردکانی
مرکز فرهنگی شهر کتاب به منظور تقدیر از دانشجویان دکتری رشته فلسفه، با مشاوره و همفکری، اشراف و حمایت مادی و معنوی دکتر رضا داوری اردکانی، هفتمین وهشتمین دورهی جایزهی «دکتر رضا داوری اردکانی» را برگزار میکند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۸ ۱۹:۵۵
بزرگمردی که هستی ایران هستی او بود / اصغر دادبه
گفتهاند و نیک گفتهاند که آثار هرکس بازگوینده چیستی و کیستی اوست و آثار زندهیاد استاد اسلامی ندوشن نیز از این قاعده مستثنا نیست.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۸ ۱۹:۵۲
گفتوگو با علیرضا ملائی توانی، مولف کتاب «چالشهای تاریخورزی در ایران امروز»
علیرضا ملائی توانی گفت: رشته تاریخ مبتنی بر رویکرد پوزیتیویستی بوده است و عمده کسانی که در دانشگاههای ایران فعالیت میکردند، متاثر از استفادههای ابزاری سیاسی و ایدئولوژیک که از رشته تاریخ میشد یک نوع نگاه محافظهکارانه به رشته تاریخ و به تحقیقات تاریخی داشتند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۸ ۱۹:۵۱
رونمایی از قدیمیترین فیلم از مناسک حجّ به روایت اروپاییان
نشست «حجّ قدیم» با موضوع رونمایی از قدیمیترین فیلم از مناسک حجّ به روایت اروپاییان در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۷ ۱۱:۵۶
کتاب درآمدی بر روششناسی و اندیشهشناسی حقوق در آیینه گفتار بزرگان حقوق
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۵ ۱۵:۲۹
نظام «دولتگرا»ی ایران از الگوهای برنامهمحور در محیط زیست تبعیت میکند
یک نظام «دولتگرا» در ایران حاکم است و حدود ۸۰ درصد از اقتصاد کشور دولتی هستند. در نظام «دولتگرا»ی ایران، از الگوهای برنامهمحور در کشور تبعیت میشود، یعنی برنامههای توسعه کشور، توسط قوای مقننه تدوین و ابلاغ میشود.