-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۶:۰۸
تصویری از روزگار رونق دودمان صفوی
احمد بازماندگان خمیری گفت: سفرنامۀ آبهکاره یکی از مهمترین سفرنامههایی است که از دورۀ صفویه برجای مانده است اما متأسفانه تاکنون توجه چندانی به آن نشده است. او در دورهای از ایران و هند دیدن کرد که اوج رقابتهای تجاری بین کشورهای اروپایی بود.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۵:۰۲
دوران کرّ و فرّ پستمدرنیسم در جهان به سر آمده
پستمدرنیسم را نمیتوان پدیدهای گسسته از مدرنیسم دانست. دوران کر و فر پستمدرنیسم در جهان به سر آمده است. تا همین هفت، هشت سال گذشته، لااقل در ایران، دائم از پستمدرنیسم صحبت میشد، اما الان دیگر این طور نیست. این دوران در غرب مدتهاست رو به افول گذاشته است. خیزش دوبارهی راست سیاسی در اروپا و آمریکا نشان از همین امر دارد.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۴:۳۰
چه بر سر ژیژک آمده است؟
وقتی اسلاوی ژیژک و جردن پیترسون در سال ۲۰۱۹ تصمیم گرفتند با هم مناظره کنند، در محافل روشنفکری این رویداد را «مناظرۀ قرن» نامیدند. اگرچه قرار بود در این مناظره ژیژک نمایندۀ چپها باشد، بعد از بحث، خیلیها از اشتراکات فکری او با پیترسون متعجب شدند. در واقع به نظر میرسید ژیژک آنقدرها هم چپ نیست. این روند در چندسال گذشته تشدید شده است، تا حدی که امروزه خیلی از مطبوعات چپگرا او را تحریم کردهاند. گویی این متفکر اسلوونیایی در حال فراموششدن است. آیا واقعاً اینطور است؟
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۳:۲۳
«وحید تاج» از حضور بر صحنه اجرا منع شد
وحید تاج، خواننده موسیقی ایرانی که قرار بود شامگاه ۲۸ فرودینماه روی صحنه برود از این کار منع شد.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۲:۱۲
علیه پوزیتویسم
علوم انسانی با همه اهمیتش، از فلسفه برآمده و خاستگاهش اندیشه فلسفی بوده است. بنابراین اگر قرار است تأملی در امکان علوم انسانی شود به فلسفه و مباحث فلسفی مرتبط است.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۱:۱۴
نتایج اولیه آزمون دکتری سال ۱۴۰۴ اعلام شد
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: کارنامه نتایج اولیه آزمون ورودی مقطع دکتری نیمهمتمرکز سال ۱۴۰۴ منتشر شد و متقاضیان مجاز میتوانند از روز دوشنبه اول اردیبهشت ماه نسبت به انتخاب رشته اقدام کنند.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۰:۴۷
لحظه فاشیستی
در ماهها یا بهتر بگویم در دو یا سه سال اخیر یک حس نوستالژی را در بسیاری از افراد نسبت به گذشته ایران متوجه شدهام؛ حسی که شبیه به ایده تونل زمان است، یعنی تونل زده تا به مقصدی که خودش دوست دارد برسد، حال آنکه اصلاً مقصد مناسبی را انتخاب نکرده است و تاریخ و تحولات تاریخی هم به مثابه تونل نیست! اما این حس به شدت در حال فربه شدن است.
-
۱۴۰۴/۰۱/۳۰
گفتوگو با قدرت احمدیان؛
ناسیونالیسم قومی پیشامدرن در تقابل با ناسیونالیسم مدنی
الگوی مثالیِ بارز و دقیق ناسیونالیسم قومی، فاشیسم هیتلر است. اوج ناسیونالیسم قومی را هیتلر و موسولینی مطرح میکنند؛ یعنی مراجعه به هویتهای تاریخی، نژاد یا برداشتهای بیولوژیکی که مثلاً یهودی این گونه است یا سیاهها آن مشکل را دارند.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۰۹:۰۶
تبعید فلسفه
آسمان خاکستری یأسآور، دریای خاکستری ... حتی مرغهای دریایی هم خاکستری هستند. اندوه، اندوه دوری از خانه، درماندگی. اما این روسیه است، سرزمین پدران و اجدادمان. دلم میلرزد. واقعاً برای همیشه میرویم؟ به خاطر بقیه، نقابی از امید و شادی به چهره دارم، و بالاتر از همه، شاید به خاطر خودم. آنچه لنینیسم از جان و دل روسیه کند، همانهایی بودند که سوار بر کشتی، کشور را ترک کردند.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۰۸:۴۰
حراج تابلوی فتحعلیشاه و خاندانش در لندن
تابلوی مذکور که از طرف شخص ناشناسی برای حراج عرضه شده بود به وسیله یکی از عتیقهفروشان لندند خریداری گردید.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۰۷:۵۱
سینما در هند عبادت است
سینمای هند نه تنها با جذابیتهای فراوان خود توانسته است در ایران و دیگر کشورهای آسیایی طرفداران زیادی پیدا کند، بلکه این سینما توانسته است مرزهای فرهنگی را بشکند و به یک زبان جهانی تبدیل شود. از زمان فیلمهایی مانند «شعله» تا امروز، سینمای هند همچنان جایگاه ویژهای در دل مردم ایران دارد. این سینما با داستانهای عاشقانه و مفاهیم انسانی، همچنان بخش بزرگی از تجربه فرهنگی مردم ایران را شکل میدهد.