-
دیروز ۱۶:۰۶
حکایت مهاجرانی که در سرزمین جدید جایی ندارند
مهاجرت برای بسیاری از ایرانیان داستانی است از گمشدن در میان دو دنیا؛ از یک طرف، مهاجران با چالشهای فرهنگی و روانی مواجهاند و از طرف دیگر، جامعه میزبان هم گاهی آنها را از خود نمیپذیرد. این بینابینی، وضعیت پیچیدهای به وجود میآورد که ریشههای هویتی و روانی افراد را تحت تأثیر قرار میدهد.
-
دیروز ۱۵:۰۳
افسونزدایی بیماری مدرنیته است، آیا هنر میتواند درمانش کند؟
چارلز تیلور، فیلسوف شهیر کانادایی، در ۹۲ سالگی کتابی ژرف دربارۀ ناخوشیهای عصر مدرنیته منتشر کرده و مفهوم «افسونزدایی» را به چالش کشیده است. روابط کیهانی با بحث از آفرینشهای ادبی و موسیقایی بزرگ دوران مدرن، میگوید روشنگری تصویری ناقص از خویشتنِ انسانی ما ارائه کرد که طبق آن ما موجوداتی خودخواه و حسابگر هستیم که برای هیچچیز جز سود ارزشی قائل نیستیم. در مقابل، هنر رمانتیک میتواند آن وجه اجتماعی، کیهانی و متعالی ما را زنده کند که بدون آن نمیتوانیم زندگی را معنادار بیابیم.
-
دیروز ۱۴:۱۱
چرا حکومت پهلوی فروریخت؟/ با نگاهی به خاطرات علینقی عالیخانی
در گفتوگوی او [عالیخانی] ۱۵ خرداد نقطه مهمی در این ماجراست. او از جلسهای میگوید که گروهی از کارگزاران دلسوز حکومت برگزار میکنند تا راهحلی بیابند و پیامد این جلسه برکناری تقریبا تمام اعضای آن جلسه است.
-
دیروز ۱۳:۲۵
ممانعت از ورود ناشران کتابساز به نمایشگاه برای دومین سال
پیگیریها نشان میدهد که برای دومین سال متوالی قرار است از حضور ناشران پختهخوار و کتابساز به نمایشگاه کتاب تهران جلوگیری شود.
-
دیروز ۱۲:۴۰
اراجیفِ روانپویشی
نیکلاس سرنینگ، رواندرمانگر و روانشناس با تجربهای است که بیست سال از عمرش را صرف کار درمان، آموزش و تحقیق در حوزۀ رواندرمانی اگزیستانسیال و رواندرمانیِ کودک کرده. او در آغاز مسیر، مانند بسیاری از همکارانش، معتقد بود که ریشۀ رنج انسان را باید در تروماهای دوران کودکی جستوجو کرد. اما اکنون پس از سالها تجربه، با تردید بزرگی روبهرو است. سرنینگ نهتنها تکنیکهای رواندرمانی را نقد میکند، بلکه پیشفرضهای نظری آن را نیز زیر سؤال میبرد. او حالا مینویسد بسیاری از رواندرمانیهای رایج شواهد علمی کافی ندارند و در مواردی میتوانند به افراد آسیب برسانند.
-
دیروز ۱۱:۳۴
آیا انسان «ارادهٔ آزاد» دارد؟
آدمها وقتی برای اولین بار بحثهای فلسفی دربارۀ ارادۀ آزاد را میشنوند دود از کلهشان بلند میشود و البته حق هم دارند، زیرا متفکرانی که منکر ارادۀ آزادند با جدیتِ تمام میگویند هیچکس، به معنای واقعی کلمه، هیچکدام از اعمالش را انتخاب نمیکند و طرفداران ارادهٔ آزاد معتقدند اعمال ما «تعینیافته» نیستند و ما در انتخابشان آزادیم.
-
دیروز ۱۰:۲۰
سبقت هزینه آرایش از آموزش
یک تحقیق جدید نشان میدهد که چطور افزایش تورم از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۲ بر حذف محصولات فرهنگی از سبد خانوادههای ایرانی تأثیر گذاشته است.
-
دیروز ۰۹:۱۸
ایران میتواند فراتر از جغرافیا به عنوان پدیدهای ریشهدار فهم شود
رئیس بنیاد ایرانشناسی معتقد است: ایران را میتوان فراتر از جغرافیا، بهمثابه پدیدهای فهم کرد که در ذهن و ضمیر تاریخی ما ریشه دارد.
-
دیروز ۰۸:۲۶
سیدجعفر حمیدی درگذشت
سید جعفر حمیدی، استاد زبان و ادبیات فارسی در ۸۹ سالگی درگذشت.
-
دیروز ۰۷:۴۵
انتشار «معلّمهای منِ» محمّدابراهیم باستانیپاریزی در آیندۀ نزدیک
حمید باستانیپاریزی: امسال شصتوهفتمین کتاب پدرم که مجموعه مقالاتی است که خود جمعآوری و دستهبندی کرده است با نام «معلّمهای من» منتشر میشود. این کتاب شرح حال استادان و معلمانی است که پدر نزدشان آموزش دیدهاند.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۶:۰۸
تصویری از روزگار رونق دودمان صفوی
احمد بازماندگان خمیری گفت: سفرنامۀ آبهکاره یکی از مهمترین سفرنامههایی است که از دورۀ صفویه برجای مانده است اما متأسفانه تاکنون توجه چندانی به آن نشده است. او در دورهای از ایران و هند دیدن کرد که اوج رقابتهای تجاری بین کشورهای اروپایی بود.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۵:۰۲
دوران کرّ و فرّ پستمدرنیسم در جهان به سر آمده
پستمدرنیسم را نمیتوان پدیدهای گسسته از مدرنیسم دانست. دوران کر و فر پستمدرنیسم در جهان به سر آمده است. تا همین هفت، هشت سال گذشته، لااقل در ایران، دائم از پستمدرنیسم صحبت میشد، اما الان دیگر این طور نیست. این دوران در غرب مدتهاست رو به افول گذاشته است. خیزش دوبارهی راست سیاسی در اروپا و آمریکا نشان از همین امر دارد.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۴:۳۰
چه بر سر ژیژک آمده است؟
وقتی اسلاوی ژیژک و جردن پیترسون در سال ۲۰۱۹ تصمیم گرفتند با هم مناظره کنند، در محافل روشنفکری این رویداد را «مناظرۀ قرن» نامیدند. اگرچه قرار بود در این مناظره ژیژک نمایندۀ چپها باشد، بعد از بحث، خیلیها از اشتراکات فکری او با پیترسون متعجب شدند. در واقع به نظر میرسید ژیژک آنقدرها هم چپ نیست. این روند در چندسال گذشته تشدید شده است، تا حدی که امروزه خیلی از مطبوعات چپگرا او را تحریم کردهاند. گویی این متفکر اسلوونیایی در حال فراموششدن است. آیا واقعاً اینطور است؟
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۳:۲۳
«وحید تاج» از حضور بر صحنه اجرا منع شد
وحید تاج، خواننده موسیقی ایرانی که قرار بود شامگاه ۲۸ فرودینماه روی صحنه برود از این کار منع شد.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۲:۱۲
علیه پوزیتویسم
علوم انسانی با همه اهمیتش، از فلسفه برآمده و خاستگاهش اندیشه فلسفی بوده است. بنابراین اگر قرار است تأملی در امکان علوم انسانی شود به فلسفه و مباحث فلسفی مرتبط است.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۱:۱۴
نتایج اولیه آزمون دکتری سال ۱۴۰۴ اعلام شد
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: کارنامه نتایج اولیه آزمون ورودی مقطع دکتری نیمهمتمرکز سال ۱۴۰۴ منتشر شد و متقاضیان مجاز میتوانند از روز دوشنبه اول اردیبهشت ماه نسبت به انتخاب رشته اقدام کنند.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۰:۴۷
لحظه فاشیستی
در ماهها یا بهتر بگویم در دو یا سه سال اخیر یک حس نوستالژی را در بسیاری از افراد نسبت به گذشته ایران متوجه شدهام؛ حسی که شبیه به ایده تونل زمان است، یعنی تونل زده تا به مقصدی که خودش دوست دارد برسد، حال آنکه اصلاً مقصد مناسبی را انتخاب نکرده است و تاریخ و تحولات تاریخی هم به مثابه تونل نیست! اما این حس به شدت در حال فربه شدن است.
-
۱۴۰۴/۰۱/۳۰
گفتوگو با قدرت احمدیان؛
ناسیونالیسم قومی پیشامدرن در تقابل با ناسیونالیسم مدنی
الگوی مثالیِ بارز و دقیق ناسیونالیسم قومی، فاشیسم هیتلر است. اوج ناسیونالیسم قومی را هیتلر و موسولینی مطرح میکنند؛ یعنی مراجعه به هویتهای تاریخی، نژاد یا برداشتهای بیولوژیکی که مثلاً یهودی این گونه است یا سیاهها آن مشکل را دارند.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۰۹:۰۶
تبعید فلسفه
آسمان خاکستری یأسآور، دریای خاکستری ... حتی مرغهای دریایی هم خاکستری هستند. اندوه، اندوه دوری از خانه، درماندگی. اما این روسیه است، سرزمین پدران و اجدادمان. دلم میلرزد. واقعاً برای همیشه میرویم؟ به خاطر بقیه، نقابی از امید و شادی به چهره دارم، و بالاتر از همه، شاید به خاطر خودم. آنچه لنینیسم از جان و دل روسیه کند، همانهایی بودند که سوار بر کشتی، کشور را ترک کردند.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۰۸:۴۰
حراج تابلوی فتحعلیشاه و خاندانش در لندن
تابلوی مذکور که از طرف شخص ناشناسی برای حراج عرضه شده بود به وسیله یکی از عتیقهفروشان لندند خریداری گردید.
-
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۰۷:۵۱
سینما در هند عبادت است
سینمای هند نه تنها با جذابیتهای فراوان خود توانسته است در ایران و دیگر کشورهای آسیایی طرفداران زیادی پیدا کند، بلکه این سینما توانسته است مرزهای فرهنگی را بشکند و به یک زبان جهانی تبدیل شود. از زمان فیلمهایی مانند «شعله» تا امروز، سینمای هند همچنان جایگاه ویژهای در دل مردم ایران دارد. این سینما با داستانهای عاشقانه و مفاهیم انسانی، همچنان بخش بزرگی از تجربه فرهنگی مردم ایران را شکل میدهد.
-
۱۴۰۴-۰۱-۲۷ ۱۶:۲۰
خاستگاههای ایتالیایی مکتب فرانکفورت
در تابستانی سرنوشتساز در دهۀ ۱۹۲۰، گروهی از روشنفکران آلمانی، از جمله آدورنو و بنیامین، به ناپل سفر کردند؛ شهری که با خیابانهایی پرجنبوجوش و فرهنگی سرشار از تضاد، مسیری تازه در تحلیل مدرنیته برایشان گشود. این تجربه، با ترکیب شور زندگی و تأملات فلسفی، الهامبخش نظریههای انتقادی شد و زمینهساز شکلگیری مفاهیمی شد که بعدها مکتب فرانکفورت را به یکی از مهمترین جریانهای فکری قرن بیستم بدل کرد. مارتین میتلمایر در کتاب جدیدش، ناپل ۱۹۲۵، تأثیر محیط ایتالیا را بر این گروه از متفکران نشان میدهد و ادعا میکند که مناظر و مردمان ناپل خاستگاه ازیادرفتۀ برخی از تأثیرگذارترین تحلیلهای زندگی مدرن هستند.
-
۱۴۰۴-۰۱-۲۷ ۱۵:۲۱
جزئیات برگزاری مرحله اول سیامین المپیاد علمی دانشجویی کشور اعلام شد
سیامین المپیاد علمی دانشجویی کشور روز جمعه ۲۹ فروردین ماه در دانشگاه تربیت مدرس برگزار میشود.
-
۱۴۰۴-۰۱-۲۷ ۱۴:۱۸
چه زمان باید خواندن یک کتاب را کنار بگذاریم؟
هیچ کتابخوانی با این وسوسه غریبه نیست. بخشی از یک کتاب را خواندهاید، اما دیگر جذابیتی برایتان ندارد، حوصلهتان سر رفته و ندایی آرام زیر گوشتان زمزمه میکند: «بس است. بگذارش کنار». خیلی از کتابخوانها نیمه رهاکردن کتابها را دوست ندارند. بعضیها هم الگوی عملشان این است که یا کتابی را شروع نمیکنم، یا اگر شروع کردم به هر قیمتی باید تمامش کنم. واقعیت این است که ملزم کردن خودمان به تمامکردن کتابها چندان هم خوب نیست؛ آنچه اهمیت بیشتری دارد این است که بدانیم کِی وقت آن رسیده که یک کتاب را کنار بگذاریم.
-
۱۴۰۴-۰۱-۲۷ ۱۳:۱۴
کتاب ها و کبوترها
نعمت الله فاضلی از خاطره دیدارش از منزل دهباشی می گوید
-
۱۴۰۴-۰۱-۲۷ ۱۲:۰۹
بررسی تفاوتهای موسیقی پاپ در ایران و کشورهای غربی
از کنسرتهای تهران تا استیجهای لاسوگاس؛ موسیقی پاپ چگونه تحت تأثیر فرهنگ و اجتماع مسیر متفاوتی را در ایران و غرب پیموده است.
-
۱۴۰۴-۰۱-۲۷ ۱۱:۰۱
پذیرش دکتری بدون آزمون دانشگاه تهران برای آخرین بار تمدیدشد
براساس اعلام دانشگاه تهران فراخوان پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دوره دکتری (Ph.D) سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۴ برای آخرین بار تمدید شد.
-
۱۴۰۴-۰۱-۲۷ ۱۰:۴۷
رونمایی از ترجمه کتاب منابع آلمانی درباره تاریخ صفوی ایران و خلیجفارس
مدیرکل ارشاد هرمزگان گفت: ترجمه کتاب منابع آلمانی درباره تاریخ صفوی ایران و خلیجفارس به مناسبت روز ملی خلیج فارس رونمایی خواهد شد.
-
۱۴۰۴-۰۱-۲۷ ۱۰:۱۵
آیا نوسازی در دورۀ پهلوی اول به اقتصاد تولیدی کمک کرد؟
توسعه واردات؛ میراث اقتصادی دوران پهلوی
در شرایطی که شاه بهطور مداوم از وزرای خود میخواست پول و ارز بیشتری برای دولت فراهم کنند تا او کالاها و تجهیزات سنگین مورد نیاز برای پروژههای خود را خریداری نماید، استراتژی جایگزینی واردات جاذبۀ خود را از دست میداد، به این علت که به بار نشستن آن زمانبر و طولانی بود.
-
۱۴۰۴-۰۱-۲۷ ۰۹:۵۸
عماد افروغ؛ جامعهشناسی که در کتابخانهاش محبوس نبود
فرهیختگان در آستانه سالگرد درگذشت مرحوم دکتر عماد افروغ با سید احمد حسینیسنگِچال گفتوگو کرده است. بخشهایی از این گفتوگو را در ادامه میخوانید.