نمایش همه
  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۵۷

    بنیادهای فلسفی علوم انسانی بررسی می‌شود

    سخنرانی «بنیادهای فلسفی علوم انسانی» با سخنرانی مهدی عبداللهی فردا سه شنبه ۷ تیر توسط موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۵۲

    دژهای مادی و سپاهان آشوری / مهرداد ملک زاده

    تاریخ معماری ایرانی را به سبک پارسی آغاز می‌کنند. این سبک از روزگار مادها تا فتح مقدونی شرق به دست اسکندر (سدۀ نهم تا سدۀ سوم ق م) ادامه می‌یابد؛ پس از آن معماری ایران به سبک پارتی تحول پیدا می‌کند وسپس سبک خراسانی در سده‌های نخستین اسلامی و آنگاه به ترتیب سبک آذری و سبک اصفهانی تا زمانۀ ما در معماری ایرانی پدید می‌آید.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۵۱

    همه گویند و سخن گفتن سعدی دگر است / احمد مهدوی دامغانی

    مقاله‏‌ی حاضر ناظر بر اقتباسات یا تشابهات سعدی در گلستان و بوستان از اشعار عرب است،ولی مطلقا به«متنبی»و شعر او المامی نشده است،و غرض نهایی از این مقاله،مقابله و مقایسه‌‏ی‏ مضامین مذکور با یک‏دیگر و نمایاندن مقام والای غیرقابل قیاس‏ سعدی با دیگران و اثبات همان فرموده‌‏ی خود اوست که:«همه گویند ولی گفته‌‏ی سعدی دگر است»

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۴۹

    ​تخت جمشید مهم‌ترین بایگانی دنیای باستان / حمید فدایی *

    در بسیاری از سرزمین‌ها و ازجمله در ایران که میراث مکتوب کاغذی آن در طول تاریخ در اثر تهاجم اقوام مختلف بارها از بین رفته است، میراث مکتوب ماندگارتر در قالب میراث صخره‌ای و سنگ‌نبشته‌ها، آجر نوشته‌ها و گل نبشته‌ها و. نقش ویژه‌ای در حفظ فرهنگ و تمدن این سرزمین ایفا کرده است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۴۸

    نیک زیستی و فلسفه سیاسی تحلیلی

    تمام هم و غم اخلاق و سیاست، فراهم آوردن نیک زیستی (well being) برای انسان‌هاست. دو نفر به شکل دقیق و عالمانه روی بحث «نیک زیستی» متمرکز شدند، یکی تی.ام. اسکنلن (متولد 1940)، فیلسوف امریکایی و دیگری ریچارد لایارد (متولد 1934)، اقتصاددان بریتانیایی است که او را «تزار شادکامی» می‌خوانند.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۴۷

    عرفان، روح ادب و هنر ایران

    آیین اختتامیه «همایش ملی متن پژوهی ادبی» با عنوان «هنر و ادبیات عرفانی» به همت و همکاری هسته مطالعات ادبی و متن پژوهی، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، انجمن علمی پژوهش‌های هنری ایران و انجمن علمی هنر و ادبیات تطبیقی ایران برگزار شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۴۳

    ضرورت جمع عقلانیت و اخلاق در سیاست

    مصطفی ملکیان، پژوهشگر نام‌آشنای فلسفه و اخلاق در ایران در یک دهه اخیر، عمدتا بر اصالت فرهنگ و اولویت فرد و توجه به درونیات انسان یعنی باورها، احساسات و خواسته‌های او تاکید داشته و کمتر به اصلاحات اجتماعی و مهم‌تر از نهاد سیاست پرداخته است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۴۵

    چکیده‌ای از پروژۀ فکری «عرفان مدرن» و طرح چند نکتۀ انتقادی| مهرداد مهرجو

    سروش دباغ در سلسله‌مقالات دهگانۀ «طرحواره‌ای از عرفان مدرن»، از حدود و ثغور عرفان و معنویت در جهان مدرن سخن گفته است. پیداست که عرفان مدرن در سایۀ عرفان سنتی سر بلند می‌کند. بنابراین نخستین مطلبی که باید برای فهم این طرحواره در نظر آورد، تقابل‌ها و توافق‌های جهان سنت و مدرن است. دربارۀ زمان پیدایش مدرنیته و پایان آن سخن بسیار گفته‌اند. عده‌ای قرن هفدهم و عده‌ای دیگر قرن هجدهم را زمان پیدایش آن دانسته و قرن بیستم را افول مدرنیته و سرآغاز دوران پست‌مدرن یا پسامدرنیته می‌خوانند.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۴۲

    هفدهمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ سهروردی

    هفدهمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ سهروردی به «سهروردی و انگاره‌ تناسخ» اختصاص دارد که در روز چهارشنبه ۸ تیرماه ساعت ۱۵ برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۴۰

    بررسی ابعاد گوناگون هویت ملی و ایرانی در آثار منظوم دوره ایلخانی

    کتاب «پایداری هویت ایرانی زیر سیطره مغول» نوشته مهشید گوهری کاخکی از سوی نشر سخن منتشر شد. در این کتاب کوشیده شده ابعاد گوناگون هویت ملی و ایرانی در آثار منظوم دوره ایلخانی بررسی شود.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۳۷

    کتاب آذربایجان و شاهنامه نقد و بررسی شد

    نشست نقد و بررسی چاپ دوم کتاب آذربایجان و شاهنامه در ارومیه یکم تیرماه با حضور مولف اثر و منتقدان برگزارشد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۳۲

    مفهوم علم در متون کلامی، (آثار قاضی عبدالجبار، فخر رازی و سیف الدین آمدی) / رسول جعفریان

    گزارشی است از آنچه این سه متکلم در سه دوره مختلف تاریخی در باره مساله تعریف علم مطرح کرده اند. متن حاضر هم شامل گزارش آراء و هم انتخابی از نوشته های آنهاست.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۲۸

    آیین تبیین و نقد آراء و اندیشه‌های «ویلفرد فردیناند مادِلونگ» اسلام‌شناس شهیر آلمانی

    انجمن آثار و مفاخر فرهنگی یکشنبه پنجم تیرماه ۱۴۰۱ آیین تبیین و نقد آراء و اندیشه‌های «ویلفرد فردیناند مادِلونگ» اسلام شناس شهیر آلمانی را در فضای مجازی برگزار خواهد کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۲۵

    انسان و معنی حیات / غلامحسین ابراهیمی دینانی

    موازین اخلاقی اگرچه مطلق است، ولی به‌واسطه امر الهی مقیّد می‌شود و به حالت تعلیق درمی‌آید. حقیقت دین بیش از آنکه از طریق برهان‌ و استدلال منطقی برای انسان اثبات گردد، از راه خشیت به ظهور می‌رسد. البته امید به رستگاری نیز در این باب نقش مهمی را ایفا می‌کند.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۲۰

    معرفت‌شناسی اجتماعی تحمیل خواسته‌های جامعه بر دین / یاسین حسینی

    هر جهان بینی، زمانی که امکانات مشخصی را برای فعالیت باز می‌کند، همان فعالیتی را که قادر می‌سازد محدود و جهت‌گیری می‌کند. بدون جهان بینی، هیچ گروه انسانی نمی‌تواند روابط اجتماعی خود را تولید، بازتولید یا تغییر دهد. اما هر جهان بینی معینی امکانات تولید، بازتولید و دگرگونی روابط اجتماعی را که ممکن ساخته است محدود کرده و جهت می‌دهد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۱۸

    قدمعلی سرامی: سندیت «جد» و «طنز» فارسی را کمتر زبانی دارد

    دکترقدمعلی سرامی، استاد دانشگاه، نویسنده، شاعر و پژوهش‌گر ایرانی در حوزه زبان و ادبیات فارسی است. او عضو هیات امنای بنیاد فردوسی و یکی از پنج استاد برتر شاهنامه‌پژوه ایران به انتخاب نخستین دوره جایزه پژوهش پروفسور آقابزرگ در سال ۱۳۹۰ است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۴:۳۷

    کتاب «دنیای دینانی» منتشر شد

    کتاب «دنیای دینانی‌(در شناخت اندیشه و آثار غلامحسین ابراهیمی دینانی)» نوشته محمدجعفر محمدزاده از سوی انتشارات اطلاعات به بازار نشر عرضه شده است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۴:۳۵

    الکساندر کوژفنیکف در موضوع فلسفه مکانیک کوانتوم سخنرانی می‌کند

    استاد دانشگاه بریتیش کلمبیا کانادا روز یکشنبه پنجم تیر به‌صورت مجازی درباره فلسفه مکانیک کوانتوم در موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران سخنرانی می‌کند.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۴:۳۳

    کامیار عبدی: بنیان‌های تمدن امروز بشری در بین‌النهرین باستان پی‌ریزی شده است

    کامیار عبدی می‌گوید: تاریخ بین‌النهرین بر اساس منابع میخی تدوین شده که بومی تمدن بین‌النهرین است، اما ترجمه و تحلیل آن در صد و پنجاه سال اخیر بیشتر کار زبان‌شناسان غربی بوده است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۴:۳۲

    خودآگاهی و تاریخ‌پژوهی یادنامه استاد عبدالهادی حائری

    عبدالهادی حائری، استاد دانشگاه فردوسی در گستره بی‌رونق تاریخ‌نگاری ایران، یک نوآور واقعی بود. شاید اگر شالوده‌شکن، به عنوان کسی که مسائل و موضوعات را از هم تفکیک می‌کند، تعریف شود. او را می‌توان یک شالوده‌شکن و یا ویرانگر واقعی پهنه تاریخ معاصر ایران انگاشت.»

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۴:۳۱

    تفاوت‌های فلسفه اسلامی و فلسفه غرب در گفت‌و گو با آیت‌الله محقق‌داماد

    محقق داماد گفت: فلسفه اسلامی بیشتر تمرکزش روی بعد متافیزیک است و از بعد متافیزیک جلوتر از فلسفه غرب است ولی از بعد فلسفه دنیایی به این معنا که سر سفره زندگی امروزه ما باشد عقب‌تر از فلسفه غرب است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۴:۲۹

    مراسم رونمایی از کتاب «روستای دُماب» برگزار شد

    مراسم رونمایی از کتاب روستای «دُماب» روز چهارشنبه، یکم تیرماه در مرکز همایش‌های بین‌المللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد. در این مراسم بر نکاتی مانند «ایران‌شناسی»، «ایجاد و افزایش حس تعلّق به وطن» و «ضرورت تحقیق و پژوهش درباره دیگر روستاهای ایران» تأکید شده و از نویسندۀ این کتاب تقدیر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۲:۴۴

    عرفان؛ روح ادب و هنر ماست

    آیین اختتامیه «همایش ملی متن پژوهی ادبی» با عنوان «هنر و ادبیات عرفانی» به همت و همکاری هسته مطالعات ادبی و متن پژوهی، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، انجمن علمی پژوهش‌های هنری ایران و انجمن علمی هنر و ادبیات تطبیقی ایران دوشنبه ۳۰ خرداد ماه ۱۴۰۱ برگزار گردید.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۱ ۱۷:۴۰

    فره ایزدی از گذشته در نگاه سیاسی ایرانیان وجود داشته است

    وحید بهرامی می‌گوید: تاکنون کسی با نگاه تفهمی و همدلانه به شاهنامه رجوع نکرده است تا هم نقاط قوت آن را دیده باشد و هم نقاط ضعف و اساساً ببیند ساختار سیاسی شاهنامه چگونه است؛ آن هم با نگاه علمی. کسانی هم که ساختار را بررسی کرده‌اند نتوانستند با نگاه علمی این کار را انجام دهند بلکه با نگاه داستانی این کار را کرده‌اند.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۱ ۱۷:۳۳

    پرهیز از عوام‌زدگی برای بررسی درست یک تجربه تاریخی/ تاریخ مدرنیزاسیون نیاز به بررسی فارغ از سیاست‌زدگی دارد

    سیدمصطفی تقوی‌مقدم، پژوهشگر تاریخ گفت: بررسی پدیده مدرنیزاسیون در تاریخ نیاز به نگاهی فارغ از سیاست‌زدگی دارد تا بتوان به درک دقیق و معقولی‌تری از آن دست یافت.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۱ ۱۷:۳۰

    انسان هستنده‌ای چند میراثی / حکمت‌اله ملاصالحی

    پرسش از میراثمندی و ماهیت چند میراثی انسان، پرسش از «چیزیست» که در هر دم زندگی ما در لحظه لحظه زیست جهان بشری ما در هر دم تجربه‌های رنگارنگ زیسته فردی و جمعی ما حضورش چندسویه و بی واسطه و مستقیم است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۱ ۱۷:۲۹

    سهروردی بذرهای نور را برداشت کرد

    پانزدهمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ی سهروردی به «تأثیرپذیری شیخ اشراق از قرآن کریم» اختصاص داشت که با سخنان دکتر سعید رحیمیان، عضو گروه فلسفه‌ی دانشگاه شیراز، چهارشنبه ۲۵ خرداد برگزار شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۱ ۱۷:۲۷

    سهروردی و انگاره‌ی تناسخ

    هفدهمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ی سهروردی به «سهروردی و انگاره‌ی تناسخ» اختصاص دارد که با سخنان دکتر مجتبی اعتمادی‌نیا (پژوهشگر فلسفه و عضوهیات علمی دانشگاه فرهنگیان) در روز چهارشنبه ۸ تیرماه ساعت ۱۵ برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۱ ۱۷:۲۵

    انسان و معنی حیات / غلامحسین ابراهیمی دینانی

    چگونه می‌توان از نقش عظیم «ارتباط» در جهان هستی و در زندگی انسان غافل بود، در حالی که زبان و سخن گفتن بر نوعی از ارتباط استوار است؟ سخن گفتن انسان بر اساس رابطه میان مبتدا و خبر، یا موضوع و محمول و یا فعل و فاعل و مفعول شکل پیدا می‌کند و در ارتباط کلمات مفرد با یکدیگر جمله‌ها ساخته می‌شوند.

  • گفتمان پیشرفت ۱۴۰۱-۰۴-۰۱ ۱۷:۲۳

    دغدغه‌های ذهنی آقای خاص فلسفه!

    ششمین شماره مجله گفتمان پیشرفت با تصویری از دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی بر روی جلد در 260 صفحه منتشر شد.