-
۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۳:۲۸
سرآمد تفاسیر فارسی قرآن / حسین مسرت
کشف الاسرار را اگر دانشنامه ای از علوم قرآنی ، دینی ، بلاغی ، حکمی ، عرفانی . کلامی و ادبی بخوانیم ، سخنی بیهوده نگفته ایم . و حتّی فراتر از آن برای نسل کنونی ، میراثی گران سنگ از ناب ترین واژگان پارسی است که می تواند به گران باری گنجینۀ واژگان زبان فارسی یاری کند .
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۳:۰۰
انتشار مجلد سیزدهم «فهرست مقالات فارسی» در آیندۀ نزدیک
مجلد سیزدهم فهرست مقالات فارسی در زمینۀ تحقیقات ایرانی به بنیادگذاری ایرج افشار، بهکوشش و همّت ایرانناز کاشیان بهزودی انتشار مییابد.
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۲:۰۸
اعلام برگزیدگان جایزۀ گنجینۀ پژوهشی ایرج افشار
برگزیدگان هفتمین و هشتمین دورة جایزۀ گنجینه پژوهشی ایرج افشار در نودوهفتمین زادروز این ایرانشناس و کتابدار فقید، مشخص و دو پایاننامه شایستۀ تقدیر دانسته شدند.
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۱:۴۷
جایگاه حکمت عملی در انسان شناسی اشراقی
بیستونهمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «جایگاه حکمت عملی درانسان شناسی اشراقی» اختصاص دارد که با سخنان دکتر حسین هوشنگی در روز چهارشنبه بیستم مهرماه ساعت ۱۵ برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۳ ۱۸:۲۱
تجمعات و ناآرامیها سودی برای ایران ندارد
بهاءالدین خرمشاهی در دعوت مردم به آرامش و امنیت برای ایران گفت: نمیتوانم توصیهای بکنم. اما این ناآرامیها سودی به حال ایران ندارد. فقط به عنوان یک فرد ایرانی میخواهم بپرسم آیا سود و رفاه مردم در این ناآرامیهاست؟ به نظرم چنین نیست.
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۳ ۱۷:۰۹
بازخوانی تاریخچه رادیو بیبیسی و نقشآفرینیاش در رخدادهای تاریخی ایران
مجید تفرشی در مقاله «دیپلماسی عمومی بریتانیا در ایران؛ مطالعه موردی بخش فارسی سرویس جهانی بی.بی.سی» که در جلد اول کتاب «ایران و استعمار انگلیس» به چاپ رسیده است بر پایه اسناد آرشیو انگلستان به سابقه تاسیس رادیو بیبیسی فارسی و نقشآفرینیاش در رخدادهای تاریخی ایران میپردازد.
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۲ ۱۶:۲۳
در نکوداشت علامه حسنزادۀ آملی:
هفتمین شماره مجله گفتمان پیشرفت منتشر شد
تازهترین شماره این مجله تصویر جلد و تیتر یک خود را به مناسبت فرارسیدن نخستین سالگرد درگذشت علامه حسنزادۀ آملی به این چهرۀ مطرح دینی، علمی و اخلاقی اختصاص داده است.
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۱ ۲۰:۲۹
مولانا؛ روایتِ ادیبی ورای زمان و مکان
«حیات انسانی پنج گزارهی معرفت شناختی و تجربی مشترک دارد و شاید بشود گفت همهی تقلّاهای معرفتشناختی بشری گرد این پنج گزاره شکل گرفته: اله/انسان/زندگی/مرگ/عشق. در سرتاسر هستی بشری، مولاناست شاید که به طرزی مبسوط و متعهدّانه به طرح و تبیین این پنج گزاره در شعرش کوشیده و بنابراین میشود او را به عنوان جامعترین دایرهالمعارف مواجه با کلان گزارههای هستی بشری شناخت. این است که مولانا را از آن همهی بشریّت میکند.»
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۱ ۱۹:۱۹
مورخ در تاریخنویسی متأثر از حافظه تاریخی مردم زمان خود است
پیشنشست دوم «همایش ملی تاریخ فرهنگی در ایران» با حضور سیروس نصرالهزاده، فرزانه گشتاسب، محمدامیر احمدزاده و یاسر ملکزاده برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۱ ۱۹:۱۷
نگاه مولانا به جهان در گفتوگو با علی اصغر باباصفری
مولانا ائتلاف و پیوستگی گردون، آسمان و افلاک را بهواسطه عشق میداند و معتقد است که بدون عشق همهجا تیرهوتار است. عشق است که همه خمیدگیها را بهراستی و درستی تبدیل میکند و بیعشق همهچیز خمیده، راکد و بیوجود است و همین نگاه عاشقانه است که چنین شور و حسی را در اشعار مولانا ایجاد کرده و در نگاه و بینش او شور و نشاط در جهان هستی بهواسطه عشق است و همه ذرات هستی از عشق، در جوش و خروشند.
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۱ ۱۹:۱۴
همایش بزرگداشت مولانا برگزار شد
همایش یک روزه بزرگداشت مولانا در سه بخش به کوشش پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، بنیاد ایران شناسی و با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی شنبه ۹ مهر ۱۴۰۱ در سالن آمفی تئاتر پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۱ ۱۹:۱۲
انسان در قبال تصدیقاتش مسئولیت اخلاقی دارد
بیستوهفتمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهٔ سهروردی به «ظرفیتهای حکمت سهروردی در فلسفهٔ اخلاق» اختصاص داشت که با سخنرانی دکتر احمد فاضلی در روز چهارشنبه ۳۰ شهریورماه برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۰ ۱۶:۲۷
وطندوستی که معنای بینظیری برای انسانیت و ایرانیت داشت
کلنل محمدتقی خان پسیان از نظامیان اواخر دوره قاجاریه و اولین ایرانی بود که دوره آموزش خلبانی را طی کرد. در سال ۱۳۰۰ خورشیدی، کلنل پسیان که فرمانده ژاندارمری خراسان بود، حکومت شبه خودمختار جمهوری خراسان را تشکیل داد، اما مدت کوتاهی بعد توسط قوامالسلطنه و رضاخان سرکوب و در مهر 1300 به شهادت رسید. او در کنار قبر نادرشاه افشار در مجموعه باغ نادری مشهد به خاک سپرده شده است.
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۰ ۱۶:۱۱
تمدن بینالنهرین هدیه دجله و فرات
هرودت، تاریخنگار یونانی میگوید «مصر هدیه رود نیل است». ما نیز به جرئت میتوانیم درباره بینالنهرین بگوییم که شکلگیری این تمدن هدیه رودهای دجله و فرات است.
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۰ ۱۶:۰۸
عشق معرفت آموز / علیرضا شعبانلو
اصلیترین و اولین و آخرین نقش عشق در اغلب اندیشههای دینی، عرفانی و فلسفی، نقش معرفت بخشی آن در خودشناسی و هستی شناسی و خداشناسی است و دیگر نقشها و وجوه عشق همگی در ذیل این مقوله میگنجند. در نزد مولوی نیز نقش معرفت بخشی عشق اصلیترین نقش آن است.
-
۱۴۰۱-۰۷-۰۹ ۱۶:۳۸
دومین همایش ملی «تاریخ فرهنگی در ایران» برگزار میشود
دومین همایش ملی «تاریخ فرهنگی در ایران» دوم اسفندماه به کوشش پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۷-۰۹ ۱۶:۱۲
فیلسوفانی که از تنهایی جامعه جهلزده سخن میگویند
نوزدهمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «مقایسهی حی بن یقظانِ ابن طفیل و قصه الغربه الغربیه سهروردی» اختصاص داشت که با سخنان دکتر پرویز عباسیداکانی چهارشنبه ۲۲ تیرماه برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۷-۰۹ ۱۶:۰۹
«مفتشین مدارس در دوره قاجار و پهلوی» در گفت و گو با زهرا علیزاده بیرجندی
زهرا علیزاده بیرجندی میگوید: شاید تصور کنید امروز که اوضاع خیلی تغییر کرده و پیشرفتهای زیادی در بحث بهداشت و درمان رخ داده نیاز به این روشهای گذشته نیست اما متاسفانه در برخی نقاط محروم کشور ما همان بیماریها و معضلات وجود دارد و حتی در مدارس برخی شهرها همچنان بیماریهایی دیده میشود که در گزارشهای بازرسان به آن اشاره شده است. بنابراین گزارشهای کتاب «مفتشین مدارس در دوره قاجار و پهلوی» در انتقال تجربیات گذشته و داشتن یک الگو موثر است.
-
۱۴۰۱-۰۷-۰۹ ۱۶:۰۳
رابطه «شمس تبریزی» و «سنایی غزنوی» چگونه بوده است؟
مهدی محبتی با بیان اینکه شمس تبریزی یکسره تسلیم فکر و شعر سنایی نبوده، معتقد است: بررسی دقیق ابیات به کار رفته در «مقالات» شمس نشان میدهد که در ذهن و زبان شمس تبریزی، هیچ شاعری به اندازه سنایی تأثیرگذار نبوده و ذهن و زبان او را در همه عمر به خود مشغول نکرده است.
-
۱۴۰۱-۰۷-۰۹ ۱۵:۴۴
چرا «مثنوی» در میان عامه مردم مقبول افتاده است؟ / محمد جعفری قنواتی
محمد جعفری قنواتی در نوشتاری به حضور اجزای مختلف فرهنگ عامه در مثنوی اشاره کرده و یکی از دلایل محبوبیت و مقبولیت مثنوی را حضور فرهنگ عامه در آن دانسته است.
-
۱۴۰۱-۰۷-۰۹ ۱۵:۴۲
ایرانشناسی که به فرهنگ و ادب کهن ایران دلبسته بود / مجدالدین کیوانی
دکتر مجدالدین کیوانی، سردبیر مجله آینه میراث، برای درگذشت فرانکلین لویس، یادداشتی نوشته است. وی میگوید: فرانکلین لویس تمامی عمر کوتاه ولی پربارِ خود را خالصانه در پای زبان و ادب فارسی و میراث فرهنگی ایران زمین ریخت و قدرِ مقدور در تدریس، ترویج و نشر آن کوشید.
-
۱۴۰۱-۰۷-۰۹ ۱۳:۲۲
رونمایی از ۶ نسخه نویافته مقالات شمس تبریزی
۶ نسخه نویافته مقالات شمس تبریزی در اختتامیه هشتمین همایش بینالمللی شمس و مولانا معرفی شدند.
-
۱۴۰۱-۰۶-۳۱ ۱۴:۵۰
منطق کنکوری شدن، افراد را دلبسته ایران نمیکند!/ هدف علوم انسانی ایجاد آگاهی اجتماعی است
کاظمی گفت: منطق کنکوری شدن، منطق دلبسته کردن افراد به ایران نیست، چون تاریخ، فرهنگ، هنر، کتاب و ... را نمیشناسد. اکنون بینش علوم انسانی تضعیف و جامعه تهی از علوم انسانی شده است.
-
۱۴۰۱-۰۶-۳۱ ۱۴:۴۷
گفتوگو با پریسا کدیور پژوهشگر تاریخ
ایران قجری
تاریخ عصر قاجار به علت کژتابیها و سوء نظرهای دوره بعدی یعنی عصر پهلوی، بسیار منفی و تیره و تار روایت شده است. رویکرد غالب سیاسی در تاریخنگاری سنتی ما هم در این زمینه نقش داشته. روشن است که ایران در این دوره موفقیتهای چشمگیر سیاسی نداشته و حکام قجری تنها توانستهاند، با قبول شکستها و عهدنامههایی بدنام، تمامیت ارضی کشور را حفظ کنند.
-
۱۴۰۱-۰۶-۳۱ ۱۴:۴۵
چه کسی تاریخ ما را مینویسد؟
در نگاه نخست، شاید پاسخ به پرسش بالا، اهمیت چندانی نداشته باشد. چه اهمیتی دارد که بدانیم تاریخ را چه کسی مینویسد؟ مگر تاریخ، روایت وقایع و رویدادهایی نیست که در گذشته رخ داده، رخدادهایی که معمولا انسانها آنها را رقم زدهاند یا بر زندگی آنها واقع شدهاند؟ اگر چنین است، پس دیگر با امری یا اموری سپری شده و پایان یافته سر و کار داریم که یک بار همیشه در یک جای تاریخ تحقق یافتهاند و پروندهشان برای همیشه بسته شده.
-
۱۴۰۱-۰۶-۳۱ ۱۴:۴۲
«تجربه» تازه با «سایهی سیاووش» آمد
شماره ۱۲ دوره جدید مجله «تجربه» با تصویر جلدی از محمدرضا شجریان و هوشنگ ابتهاج و ویژهنامهای تحلیلی درباره این دو هنرمند کشور منتشر شد.
-
۱۴۰۱-۰۶-۳۱ ۱۳:۳۷
تعریف مفهومی در فلسفه سهروردی چیست؟
بیستوششمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «واقعگرایی بیواسطه و نقش آن در نظریه تعریف در فلسفه سهروردی» اختصاص داشت که با سخنان دکتر رضا اکبری چهارشنبه۲۳ شهریورماه برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۶-۳۱ ۱۳:۳۴
"دریغا آن درخت مایه ور" / دکتر مهدی محبتی
وجود فرانکلین لوئیس واقعا از هر دو سو برای فرهنگ و ادب مظلوم روزگار ما نعمتی سترگ بود که دردمندانه در آغاز پختگی عقلانی خویش ، رخت از میان ما بربست و همه عاشقان و خواهندگان این ادب شیرین و دیرین را تنها و در اندوه گذاشت.
-
۱۴۰۱-۰۶-۳۱ ۱۳:۳۳
پروفسور فرانکلین لوییس درگذشت
فرانکلین لوییس، مولویپژوه و استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیکاگو، از دنیا رفت.
-
۱۴۰۱-۰۶-۲۹ ۱۶:۰۶
«زیستن با کتاب» و «انجیل به روایات مسلمانان» در شهر کتاب
سقراط و مونتنی با چاشنی ولتر
طریف خالدی، زاده ۲۴ ژانویه ۱۹۳۸، مورخ فلسطینی است. او هماکنون در دانشگاه امریکایی بیروت در لبنان کرسی شیخ زاید را به دست گرفته است. در ایران، دو کتاب «زیستن با کتاب» با ترجمه محمدرضا مروارید و «انجیل به روایت مسلمانان» او با ترجمه منصور معتمدی به همت انتشارات هرمس منتشر شده است.