-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۴:۲۵
کتاب خواندن بهترین تفریح است
ژاله آموزگار در یادداشتی نوشته است: من هر لحظه از عمرم را نوشیدهام. نسل من باید کتاب را ورق بزند، کاغذ را لمس کند، باید مدادی دست ما باشد و زیر چیزهای قشنگ آرام خط بکشیم. در نتیجه من فکر میکنم کتاب خواندن یکی از بهترین تفریحات است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۴:۲۴
جوانان در چاپ تالیفات تاریخی شتابزده عمل نکنند/ روز قلم یا کیبورد؟!
عبدالرسول خیراندیش درباره روز قلم گفت: نویسندگان و محققان جوان بهتر است که در چاپ نخستین کارهای خود عجله نکنند. شاید بعضی تصور میکنند اگر نامشان روی کتابی چاپ بشود، چه خاصیت مهمی دارد که اینطور شتابزده به انتشار کتاب دست میزنند!
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۴:۲۱
روایت دانیل پیک از ذهن و ایدئولوژی
دانیل پیک در این کتاب به دنیای اسرارآمیز شستوشوی مغزی در قرن بیستم و بیست و یکم، از کاندیدای منچوری تا داعش، تبلیغات تلویزیونی تا الگوریتمهای آنلاین میپردازد. این اثر با ترکیب مطالعات موردی جذاب با بینشهای تاریخی و روانشناختی، سفری هیجانانگیز به اسرار کنترل فکر است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۴:۱۹
نگاه مذهبیها و غیرمذهبیهای آمریکایی به فناوریهای جدید چگونه است؟
انسانها هر روز به فناوریهای جدیدی دست پیدا میکنند که به آنها امکان سلامت و تواناییهایی بیشتر را میدهد؛ فناوریهایی مثل کاشت تراشههای مغزی، ویرایش ژن و فناوری اسکلت بیرونی. اما بر اساس گزارش اخیر مرکز تحقیقاتی پیو، خیلی از آمریکاییها، به خصوص آنها که مذهبی هستند، نگران استفاده از این فناوریها هستند. در این گزارش نگاه مذهبیها و غیرمذهبیهای آمریکایی به فناوریهای جدید طی یک مطالعه آماری بررسی شده است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۴:۱۵
نگاهی به نظریهبازیهای خام و سطحی
کلیشههای بیمصرف
یکی از مهمترین و اصلیترین درسهای رشته جامعهشناسی در ایران نظریههای جامعهشناسی است. در این درس که معمولا در دو یا سه درس دو واحدی، در طول دو ترم متوالی به دانشجویان ارایه میشود، بناست آنها با نظریهها و دیدگاههای متفکران و نظریهپردازان اصلی جامعهشناسی و چهرههایی چون آگوست کنت، کارل مارکس، ماکس وبر و امیل دورکیم آشنا شوند.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۴:۱۲
اندیشههای ماکس وبر در گفتوگو با آرش حیدری
ماکس وبر (۱۹۲۰-۱۸۶۴) فیلسوف اجتماعی، مورخ، حقوقدان و اقتصاددان برجسته آلمانی، در کنار آگوست کنت، کارل مارکس و امیل دورکیم یکی از بنیانگذاران جامعهشناسی محسوب میشود و نویسنده آثار دوران ساز و برجستهای چون «اخلاق پروتستانی و روح سرمایهداری» و «اقتصاد و جامعه» است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۴:۱۰
زیبایی از منظر حکمای مسلمان / حسن بلخاری
ابویوسف یعقوب بن اسحاق کندی معروف به «ابوالحکماء» (۱۸۱قر۷۹۶م ـ ۲۵۸قر۸۷۳م) ریاضیدان، منجم و فیلسوف اسلامی، نخستین حکیم مسلمانی است که مستقیماً به آثار حکمای یونانی دسترس داشته و شخصا به ترجمه پارهای از آثار ارسطو و تفسیر و بیان آنها پرداخته است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۱:۲۳
قدرت جغرافیا
پرناز طالبی
این کتاب نشان میدهد که چگونه سیاست دفاعی آمریکا در مقابل چین با تاکید بر موقعیت استرالیا شکل میگیرد و چگونه ایران بر منطقهٔ خاورمیانه تاثیر میگذارد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۱:۰۰
کتاب شناخت و علاقه های انسانی
ناصرالدین علی تقویان
کتاب شناخت و علاقه های انسانی (به آلمانی: Erkenntnis und Interesse) کتابی است که در سال 1968 توسط فیلسوف آلمانی یورگن هابرماس منتشر شد، که در آن نویسنده به توسعه علوم طبیعی و انسانی مدرن می پردازد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۰:۴۵
آینه در برابر خورشید
آینه در برابر خورشید روایت زندگی پرفرازونشیب استاد احمد مهدویدامغانی است که توسط اساتید محترم جناب آقایان دکتر سیدمحسن علویزاده و دکتر سیدحسین حسینینورزاد مصاحبه و به رشتۀ تحریر درآمده است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۳۵
تأثیر فجایع طبیعی و انسانی بر هویت فرهنگی و تاریخی ایرانیان/ مردمشناسی فاجعه بعد از جنگ جهانی دوم
علیرضا حسنزاده رییس پژوهشکده مردمشناسی گفت: مردمشناسی فاجعه بعد از جنگ جهانی دوم و از دهه هشتاد رونق گرفت و در ایران البته پژوهشگران زیادی به آن نمیپردازند.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۲۶
افلاطون به دنبال فرد عادل است اما رالز در پی جامعه عادل!/ خوانش جدیدی از عدالت
تفاوت نظریه سیاسی افلاطون و رالز در این است که افلاطون میکوشد تا ماهیت عدالت و فرد عادل را بر اساس قوای نفس او و تطبیق آنها با طبقات سهگانه اجتماعی روشن سازد در حالی که رالز از نظر بیرونی به جامعه مینگرد و سعی میکند ماهیت عدالت را بر مبنای دو اصل آزادی و برابری روشن و مشخص سازد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۲۵
موازنه میان خودآیینی و الگوگرفتن اخلاقی
ایده لیندا زگزبسکی در کتاب الگوگرایی در اخلاق آن است که نظریه فضیلت را بسط دهد و به حوزه خاصی وارد کند، به نحوی که از دیگر انواع نظریههای فضیلت متمایز باشد. دلیل تاکید بر تعبیر نظریه فضیلت آن است که این نظریه، عام است، یعنی هم شامل اخلاق فضیلت و هم شامل معرفتشناسی فضیلت میشود.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۲۱
تحلیل مفهوم «وطن» در شعر و اندیشه میرزاده عشقی
میرزاده عشقی از چهره های سرشناس و پرشور شعر عصر مشروطه است. ازجمله مواردی که در گفتار و نوشتار وی بازتاب یافته و بسامد داشته، مفهوم «وطن» است. وطن در شعر و اندیشه این شاعر جسور، با نوعی ناهمگونی و تناقض اندیشی همراه بوده است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۲۰
تأثیرپذیری بیدل دهلوی از اندیشه «وحدت وجودی» ابن عربی
مرکز پژوهش های زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و انجمن ترویج زبان و ادب فارسی استان فارس مراسم رونمایی و نقد کتاب «بیدل و افسون حیرت» اثر کاووس حسن لی مدیر مرکز حافظشناسی و استاد دانشگاه شیراز را در فضای مجازی برگزار کرد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۱۸
الگوگرایی در اخلاق به روایت مصطفی ملکیان
از قدیمالایام گفتهاند دو صد گفته چون نیم کردار نیست. اکثر ما هنجارها و بایستههای اخلاقی را نه از راه گوش کردن به نصیحتهای خستهکننده و ملالآور که با نگاه کردن به کردار و رفتار آدمهای دور و برمان، اعم از پدر و مادر و خواهر و برادر بزرگتر و مربی مهدکودک و آموزگار مدرسه و... یاد میگیریم.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۱۷
خامهیار: سفرنامههای حج دقیقتر از منابع تاریخی محلی هستند
احمد خامهیار گفت: نویسندههای سفرنامههای حج اطلاعات و جزئیاتی را که از تواریخ محلی درباره حج به دست نمیآید ثبت و ضبط میکردند و در این زمینه سفرنامههای حج مهمترین منابع هستند.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۳۲
پژوهشی ژرف و پردامنه در باب رستنیها از آغاز آفرینش
زندهیاد احمد مهدویدامغانی همزمان با انتشار کتاب «رستنیها و پدیدههای نباتی در تاریخ طبری» یادداشتی بر این کتاب نوشته است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۳۰
نسبت علم الهی با معلوم از منظر عرفانی و صدرایی بررسی میشود
کرسی ترویجی «بررسی نسبت علم الهی با معلوم از منظر عرفانی و صدرایی» روز دوشنبه ۱۳ تیر بهصورت حضوری و مجازی برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۲۹
گفتوگو با کریم فیضی درباره استاد مهدوی دامغانی
نوشتن از بزرگان فخر هماره است. این فخر در سوگ آنها رنجیست بی پایان؛ رنجی که یاد و نام نکویشان آن را التیام میبخشد. هجرت استاد مهدوی دامغانی از جهان فانی به دیار باقی در شمار آن رنجهاییست که برای بشر امروز جای سوگواری فراوان دارد. سوگ برای هجرت ستارهای دیگر از آسمان علم و اندیشه.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۲۷
سفرنامههایی قابل اتکا در حوزه مطالعات بلوچستان
کتاب «بلوچستان در سه سیاحتنامه عهد قاجار» با مقدمه و تصحیح محسن شهرنازدار منتشر شد. سیاحتنامههای جای گرفته در این کتاب، در بردارنده سه سفرنامه بین سالهای ۱۲۵۱ تا ۱۲۶۴ خورشیدی به بلوچستان است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۲۶
فراخوان ششمین دوره جایزه و نشان «ابوالحسن نجفی»
فراخوان ششمین دوره جایزه و نشان «ابوالحسن نجفی» منتشر شد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۲۵
سفرنامهها تلنگری برای شناخت پارلمان
محدثه جزئی، مولف کتاب «فرصت از دست رفته» گفت: شناخت ما از خودمان را معطوف به نوشتههای غیرایرانی کردند. این نگاه میتواند به نظرم یک نقطه ضعف به شمار بیاید. ما هویت و کیستی خودمان را در آئینه دیگری میبینیم و از طریق دیگری به کشف خودمان میپردازیم؛ اما اینکه چنین رویکردی مداوم تکرار شود و در هر منبعی این را مشاهده کنیم یک نقطه ضعف و آسیب میتواند به شمار بیاید.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۲۴
خدمت صائب تبریزی به زبان فارسی / مهدی نجفی
مهدی نجفی، دبیر کارگروه دائمی شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی در یادداشتی بر خدمات صائب تبریزی در راه اعتلای فرهنگ و زبان فارسی تاکید کرد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۱۸
انجمن علمی زبان و ادبیات فرانسه جایزه دکتر حدیدی را تاسیس کرد
جایزه دکتر حدیدی توسط انجمن علمی زبان و ادبیات فرانسه تاسیس شد. دبیری نخستین دوره این جایزه را روحالله حسینی برعهده خواهد داشت.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۱۷
«تاریخ کامل نسلکشی ارمنیان» و «نسلکشی ارمنی» چاپ شد
نشر افکار دو عنوان کتاب تاریخی درباره نسلکشی ارامنه منتشر کرد. «تاریخ کامل نسلکشی ارمنیان» و «نسلکشی ارمنی» عناوین کتابهای چاپ شده است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۱۶
قدردانی از محمود جعفریدهقی، عضو شورای عالی علمی مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی
رئیس مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی طی مراسمی از سهدهه فعالیت علمی و پژوهشی محمود جعفریدهقی در تحقیقات و مطالعات ایرانشناسی و زبانها و گویشهای ایرانی قدردانی کرد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۱۴
شرح رساله الانصاف ملامحسن فیض منتشر شد/تحلیل مبانی فلسفه و عرفان
شرح رساله «الانصاف: تحلیل مبانی کلام، فلسفه و عرفان» ملا محسن فیض کاشانی به قلم حجتالاسلام سید علیرضا حسینی توسط انتشارات دلیل ما منتشر شد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۱۲
نشست «فلسفه موسیقی در سنت اسلامی» برگزار میشود
نشست هفتگی شهر کتاب با موضوع «فلسفهی موسیقی در سنت اسلامی» روز سهشنبه ۱۴ تیر به صورت مجازی برگزار میشود.
-
۱۴۰۱/۰۴/۱۱
گفتوگو با بهروز افخمی؛
به دفتر مجله کیان رفتوآمد نمیکردم
من نه تنها به کیان رفتوآمد نمیکردم و از بچههای آنجا هیچ خبری نداشتم، بلکه بعضی شمارههای کیان را هم نمیخواندم، از جایی علاقهمند نبودم که کیان بخوانم. بههرحال، مجلات زیادی در عرصه تفکر درمیآمد، ما هم که اگر قرار بود بیشتر وقتمان صرف خواندن بشود، بیشتر صرف کتاب خواندن میشد. بهمحض اینکه احساس میکردیم که کسی را نمیفهمیم و خودش هم نمیفهمد که چه میگوید رهایش میکردیم. اصلاً سوره و بچههای سوره این احساس را نداشتند که در مقابل کیان قرار دارند.