نمایش همه
  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۲۰

    در سوگ استاد سترگ ادبیات فارسی

    استاد فقید اسلامی ندوشن پس از بازنشستگی به سال ۱۳۵۹، ارتباط خویش را با دانشگاه تهران و دیگر محافل علمی و آکادمیک قطع نکرد و در کنار پژوهش‌های ادبی و ترجمه کماکان به پرورش شاگرد ادامه داد.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۱۶

    محمدجعفر یاحقی: اسلامی ندوشن، قطعه بزرگی از پازل ادبیات فارسی معاصر بود

    محمدجعفر یاحقی، پژوهشگر و استاد دانشگاه فردوسی مشهد تاکید دارد که محمدعلی اسلامی ندوشن در کنار امثال زریاب خویی، خانلری و ژاله آموزگار از قطعه‌های اصلی فرهنگ و ادبیات معاصر کشورمان بود که فقدانش خلا بزرگی محسوب می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۱۴

    انتشار «ملاحظات و محاکمات» با اضافات و الحاقات

    کتاب «ملاحظات و محاکمات» به جز اهمیتی که در تاریخِ دیپلماسی نانوشته دوره قاجار دارد، برای آگاهی از راه و روش، و تجربه زیسته مأمور و دیپلماتی همچون میرزا محبعلی‌خان که پرورده مکتب میرزا تقی­‌خان امیرکبیر و میرزا جعفرخان مشیرالدوله بود، مفید و آموزنده است.

  • اسلامی ندوشن ۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۱۳

    در کوی بهدینان، خاکستری ز کاروان رفته به دور

    کتاب «روزها، (سرگذشت)» دربردارنده‌ سرگذشت مردی است که روزگاران گذشته با روزگار کنونی در سرشت وی پیوند خورده است. افزون بر این ویژگی اسلامی‌ندوشن در کشوری که پُل میان شرق و غرب بوده زیسته است.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۱۱

    تفسیری بدیع از حکمت سهروردی با تاسیس حکمت اشراق

    هفتمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ی سهروردی به «حکمت در اندیشه سهروردی» اختصاص داشت که با سخنرانی دکتر مجید احسن چهارشنبه ۳۱ فروردین برگزار شد.

  • باکو ۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۱۱:۰۰

    اندرز به زمامداران باکو به بهانه برگزاری کنگره‌ به اصطلاح آذری‌های جهان؛

    این نیل نشیمن نهنگ است

    اکنون تهران برای هزارمین بار با پیامدهای تلخ ولی واقعی اقدامات دولت باکو در حمایت لخت و عریان از جریان‌های جدایی‌خواه بویژه با برگزاری کنگره‌ی به اصطلاح آذری‌های جهان آنهم به این شکل تند و بی‌پروا در شهر شوشی، که خود روزگاری نه چندان دور بخشی از جهان ایرانی بوده و هنوز نیز نشانه‌های فراوانی از ایرانی‌گری بر پیشانی دارد، روبرو شده است. باکو در این راه به بیراهه رفته است. اما تردیدی نیست که در این رویارویی تهران نیز هیچ ابتکاری ندارد. سردرگم است. دریغ از کوچکترین واکنش. وزارت خارجه به محاق رفته است.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۴ ۱۸:۲۴

    برای درک تاریخ زمانه نخستین امام شیعیان کتاب «علی بن ابیطالب، صالح المؤمنین» را بخوانید

    مرضیه محمدزاده، پژوهشگر تاریخ اسلام کتاب «علی بن ابیطالب، صالح المؤمنین» را برای مطالعه در این شب‌های مهم و خاص قدر پیشنهاد داد. این کتاب به تازگی از سوی انتشارات اطلاعات در دو جلد به چاپ رسیده که به اعتقاد مولف با نگاه تاریخی به بررسی زندگی و امامت نخستین امام شیعیان پرداخته است.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۴ ۱۶:۵۲

    چرا کوفیان علی (ع) را تنها گذاشتند؟

    یک پژوهشگر نهج البلاغه گفت: مردم زمان امام علی، تربیت شده نظام علوی نبودند علاوه براینکه خواصی که می‌توانستند بر مردم اثرگذار باشند هم حضور نداشتند و به شهادت رسیده بودند.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۴ ۱۶:۴۹

    نگاهی به وقایع جهان اسلام در «تاریخ اسلام از آغاز تا انقراض سلسله عباسیان همراه با فرقه‌ها و استقلال کشورهای تابعه»

    کتاب «تاریخ اسلام از آغاز تا انقراض سلسله عباسیان همراه با فرقه‌ها و استقلال کشورهای تابعه» نوشته دکتر اسد اصغری سولا به بیان جزئیاتی از جامعه صدر اسلام و اتفاقات پس از آن پرداخته است.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۴ ۱۶:۴۷

    ارتباط حکمت اشراق سهروردی و عرفان ابن عربی بررسی می‌شود

    هشتمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهای سهروردی در مرکز فرهنگی شهر کتاب روز چهارشنبه ۷ اردیبهشت به واکاوی شباهت آثار سهروردی و ابن عربی اختصاص دارد.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۴ ۱۶:۴۵

    منطق آزمودن افتادن در دام دور باطل خطاهای پی‌به‌پی نیست

    حکمت و خرد و منطق آزمودن در تکرار پی به پی خطاها نیست. در ادامه و استمرار کژروی‌ها نیست. در تصحیحشان است. در راست کردن قامت کژی‌ها و کژروی‌ها است.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۴ ۱۶:۴۳

    چه از این به ارمغانی که تو خویشتن بیایی

    ابومحمد مشرف‌الدین مصلح بن عبدالله بن مشرف (606-690 ه.ق.) ملقب به سعدی، بی‌شک یکی از ارکان شعر و ادب و به تعبیر دقیق‌تر زبان فارسی است. شاعر و نویسنده‌ای چیره‌دست که با قلم سحارش تلخ داروی پند را به شربتی سودمند تبدیل کرده است، برآمیخته به شهد ظرافت و بیخته به پرویزن معرفت. بی‌دلیل نیست که نه فقط همه ایرانیان بلکه عموم شیفتگان زبان فارسی، سعدی را دوست دارند و کوچک و بزرگ در گلستان او می‌آسایند و بهره‌مند می‌شوند.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۶:۰۸

    نمایش قرآن‌های خطی ۴۰۰ ساله در موزه رضا عباسی

    همزمان با ماه مبارک رمضان و در شب‌های قدر دو نسخه از قرآن‌های خطی موجود در گنجینه موزه رضا عباسی ۳۱ فروردین‌ماه ۱۴۰۱ در تالار خوشنویسی به نمایش گذاشته می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۶:۰۷

    تأثیر فرهنگ و تمّدن پیش از اسلام در نشر و گسترش «آیین جوانمردی» / امیرحسین مدنی

    شکست حکومت ساسانی در مقابل اعراب، دورة جدیدی را به لحاظ «تاریخی» برای سرزمین ایران رقم زد، ‌اما فرهنگ پربار و کهن ایران باستان، هرگز با این شکست، دچار زوال و فراموشی نشد؛ بلکه در دورة اسلامی ‌به حیات خود ادامه داد.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۶:۰۵

    ۱۶ نکته درباره ما و افغانستان / حسن انصاری

    هر گونه تلاشی برای ایجاد گسست میان ایران و افغانستان محکوم به شکست است. فرهنگ این دو کشور فرهنگ مشترک چند هزار ساله است و فرهنگ دینی و مذهبی و زبانشان پیوندهای عمیق دارد.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۶:۰۳

    مذاکره علمی و مطالعه، برترین اعمال در شب‌های قدر است/ کتاب «فروغ ولایت» را بخوانید!

    محمد اسفندیاری می‌گوید: در کتاب مفاتیح‌الجنان به نقل از شیخ صدوق آمده است برترین اعمال در شب‌های قدر، مذاکره علمی و مطالعه است.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۶:۰۱

    نگاهی جدید به دعای سحر | محمدعلی عسگری

    هر سال با حلول ماه مبارک رمضان، هنگام سحر، شیعیان دعایی را زمزمه می‌کنند که بسیار ساده و درعین حال عمیق و پرمحتواست اما همین دعا درترجمه های مرسوم به صورت یک سری ورد یا زمزمه‌هایی در می آیدکه تقریباً خالی از محتوا شده و طبعاً اثر گذاری خود را از دست می‌دهد. این اتفاق ممکن است در بسیاری از ادعیه دیگر هم رخ داده باشد اما به نظر می‌رسد درباره دعای سحر به شکلی عجیب و غیر قابل باور اتفاق افتاده باشد.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۵۹

    آنکه زینت خلافت بود و نه خلافت زینت او | عظیم محمودآبادی

    تفاوت حکومت امیرالمؤمنین علی‌بن ابی‌طالب(ع) با خلفای پیشین

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۵۵

    نیروهای شکل دهنده واقعیت جامعه‌شناختی یک نهاد دینی| سید یاسین حسینی

    جهش‌ها در حوزه دینی، به‌ویژه جهش‌های نظام‌ها و نهادهای دینی، علی‌رغم برداشتی که ممکن است در خوانش سریع بخش قبلی بدست آمده باشد، صرفاً محصول ساختارها و درگیری‌های اجتماعی نیستند. ساختارها و تضادهای اجتماعی، جهش‌های خاصی را در حوزه دینی (و در نظام‌ها و نهادهای این حوزه) ممکن می‌سازد. در واقع، ساختارها و تضادهای اجتماعی، به طرق مختلف، دگرگونی‌ها را در حوزه دینی محدود کرده و جهت می‌دهد.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۵۴

    بررسی شخصیت پیر در شعر محمد زهری در مقایسه با میراث عارفان سنتی| مهرداد مهرجو

    یکی از شاعران معاصر که در مقایسه با قله‌های شعر نو، کمتر مورد توجه قرار گرفت، محمد زُهَری است. شعر او همچون سروده‌های عموم شاعران زمانه خود، شعری است برون‌گرا و اجتماعی_سیاسی. با این حال در سروده‌های زهری می‌توان از دغدغه‌های ازلی و ابدی بشری (نظیر عشق، معنای زندگی و…) نیز سراغ گرفت. یکی از موضوعاتی که در شعر زهری قابل تأمل می‌نماید، علاقه او به عرفان اسلامی است که در پاره‌ای از سروده‌هایش بخصوص در مجموعه «پیر ما گفت» نمایان است. غالب سروده‌های این اثر یا با عبارت «پیر ما گفت» آغاز می‌شود و یا «پیر» و «شیخ» در آن‌ها نقش محوری دارد.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۵۱

    قرآن را از گورستان‌ها خارج کنید/ضرورت آسان‌سازی فهم کلام‌الله

    علی شریفی در نشست «جریان شناسی مطالعات قرآنی جهان اسلام» بر ضرورت خارج کردن قرآن از گورستان‌ها و آوردن آن به بطن جامعه تاکید کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۴۴

    شروح کهن فارسی از «نهج‌البلاغه» را به جهانیان معرفی کنیم

    علمای ایرانی بویژه از قرن دهم هجری به بعد شرح نهج البلاغه را در دستور کار داشته‌اند. این شروح پارسی فارغ از محتوا از زیبایی ادبی خاصی برخوردارند و ضرورت دارد که به جهانیان معرفی شوند.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۱۴:۲۴

     آیا شیبا اینو (SHIB) در سال ۲۰۲۲ رشد قیمتی را رقم می‌زند؟

  • ۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۱۲:۲۵

    مقایسه بازار کار و درآمد گرافیست ها در تهران و شهرستانها

  • ۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۱۲:۱۷

    وظایف شرکت های پشتیبانی شبکه

  • ۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۲۷

    نمایش مستندی درباره تاریخچه یونیسف/ اورلاندو بلوم تهیه کننده

    اورلاندو بلوم از جمله سفیران یونسکوست که در ساخت مستندی درباره تاریخ ۷۵ ساله یونیسف مشارکت داشته است.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۲۵

    سه سال روایت«زندگی پس از زندگی»/تجربه محسن چاووشی ناگفته می‌ماند؟

    برنامه «زندگی پس از زندگی» در فصل سوم و از ابتدای ماه رمضان امسال توانسته است عنوان پربیننده‌ترین ویژه برنامه رمضانی تلویزیون را کسب کند؛ رمز و راز این توفیق چیست؟

  • آمریکا و شاه ۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۲۱

    «آمریکا و شاه»

    کتاب «آمریکا و شاه» اهمانند بسیاری از پژوهش های مرتبط با رابطه ایران آمریکا در تاریخ معاصر، بر این واقعیت تاکید دارد که نه در دنیای چند قطبی امروز که در جهان دو قطبی گذشته نیز سیاست‌گذاری‌ها و همچنین کنش و واکنش‌های سیاسی ایالات متحده، نه بر اساس اصول قطعیِ از پیش تعیین شده که بر مبنای پارامترهایی مبتنی بر سود و زیان منافع ملی و سیاسی کشورش (از جنبه‌های گوناگون) شکل می‌گیرد

  • ۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۱۷

    سعدی؛ سفیر صلح با اندیشه جهان‌شهری است/ شهروند جهان شهری از نگاه کانت

    مشخص نیست ابتدایی‌ترین اندیشه‌های جهان‌شهری از چه سده یا چه کشوری آغاز شده است. نمی‌توان به سادگی مبدا این تفکر را جستجو کرد اما می‌توان به صورت گذرا نمونه‌هایی را خواند.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۱۴

    اسلام و یهودستیزی: نقدی بر ارنست نولته| عدنان فلاحی

    تمکّن و تخصص نولته در بررسی جنبش‌های سیاسی طبعاً او را به این مهم سوق می‌دهد که بررسی جنبش اسلام‌گرایی رادیکال، بدون عطف نظر به تولد اسراییل و جنبش صهیونیسم، ناقص و ابتر خواهد بود. فلذا تمرکز بر جنبش ناسیونالیسم یهودی (صهیونیسم) و گذری به تاریخ تحولات نزاع اعراب و اسراییل، بخش بزرگی از حجم کتاب را به خود اختصاص می‌دهد.