-
۱۴۰۱-۰۲-۱۵ ۱۵:۲۶
این زندگی متناقض!
اگر جهان جای کاملی بود، نیازی به منطق نداشتیم. منطق به ما میگوید که برآیند چیزهایی که قبلا به آنها اعتقاد داریم، چیزهایی که قبلا به آنها متعهد بودهایم، چیست. منطق به ما کمک میکند محدودیتهای خطاپذیر و محدود خود را دور بزنیم.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۵ ۱۵:۲۳
تفسیر هیتلر از انقلاب روسیه و آلمان/شکست مارکسیستها در هافبروهاوس
سازماندهنده واقعی انقلاب و بازیگر خیمهشببازی پشت پرده، یعنی یهود اینترناسیونال، موقعیت را بهدرستی انتخاب کرده بود. اما مردم آلمان هنوز مستعد افتادن در باتلاق خون بلشویسم نبودند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۵ ۱۵:۱۶
برگزاری نمایشگاه کتاب تهران جبرانی پس از دوران حرمان است/ فرصتی برای دیده شدن کتابهای تاریخی
سید مصطفی تقویمقدم، پژوهشگر تاریخ گفت: نمایشگاه پس از دو سال فترت برگزار میشود. امیدوارم خوانندگانی که اهل مطالعه و علاقهمند به کتاب و به ویژه در عرصه آثار تاریخی هستند با برگزاری نمایشگاه دوران حرمان و دوری از آن برایشان جبران شود و هم مجالی برای دیدن آثار چاپ شده به بهترین شکل ممکن باشد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۵ ۱۵:۱۱
طالبان و راهاندازی مدارس دینی در افغانستان
مولوی نورالله منیر، وزیر معارف (آموزش و پرورش) طالبان، یک ماهی است که برای ارزیابی و نظارت بر اوضاع مدارس دولتی و دینی سفر به استانهای مختلف افغانستان را آغاز کرده است. او ضمن بازدید از مدارس رسمی دولتی، به مدارس دینی که معمولا در افغانستان به شکل رسمی یا غیررسمی فعالیت میکنند، هم سر میزند و در تمام سخنرانیهای او در استانها و شهرستانهای افغانستان، یک جمله همواره تکرار میشود: «تاسیس یک تا ۱۰ مدرسه دینی در هر یک از شهرستانهای افغانستان.»
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۵ ۱۵:۰۶
مرگ پاسبانان فرهنگ فارسی در غربتآباد فرنگ
دو پاسبانِ فرهنگِ فارسی در ایران و افغانستان(محمدعلی اسلامی ندوشن و محمدآصف فکرت) سالهای پایانی عمر را در کانادا سپری کرده و به قول فکرت؛ «خوشنشین غربتآباد فرنگ» بودند و در همانجا از دنیا رفتند، اما هوای وطن داشتند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۵ ۱۴:۵۷
اثبات وحیانی بودن متون مقدس از مسیر «غایتمندی زندگی»
یاسر میردامادی ضمن اشاره به دیدگاه فلای شاکر مبنی بر تقدم عقل بر وحی، بیان کرد: طبق نظر او، اگر از دیدگاه سکولار به ارزش زندگی بنگریم، زندگی ارزش ندارد، ولی اگر نگاه دینی را بپذیریم، همه زندگیها ارزش دارند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۵ ۱۴:۵۳
این کتاب هم آرزوی شما را برآورده میکند هم آرزوی کانت!
شاید هیچ فیلسوفی بهاندازه ایمانوئل کانت آرزو نداشت کتابهایش را همه مردم بخوانند، اما وقتی به مرحله دوم و مهمِ تفکرِ خود رسید، زبانِ کتابهایش چنان مشکل شد که خواندنِ آنها حتی برایِ همکاران و دوستانِ اهلِ فلسفهاش نیز به کاری مشقتبار میمانست. این کتاب’ هم آرزویِ کانت را برآورده میکند و هم شاید آرزویِ شما را که همیشه دوست داشتهاید از فلسفه کانت سر درآورید.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۳ ۲۳:۱۲
کارگردان تازه «سریع و خشمگین» معرفی شد/ توقف ضرر میلیون دلاری!
کارگردان جدید برای هدایت و ساخت فیلم دهم از مجموعه «سریع و خشمگین» انتخاب شد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۳ ۲۳:۰۸
نگاهی فلسفی به عرفانهای نوظهور در «رهگذر پر آشوب»
کتاب «رهگذر پر آشوب» به نقد مبانی و رویکردهای فرقههای نوظهور از منظر فلسفه و حکمت میپردازد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۳ ۲۳:۰۵
حقایقی دربارۀ گذشتههای دور بشریت
اکتشافات باستانشناسی باورهای دیرینۀ دانشمندان را دربارۀ شیوۀ سازماندهی جوامع اولیه برهم زده است تا جایی که امروزه افراد صاحبنظر میگویند جامعۀ انسانی هیچ شکل «اصلی و اولیه» نداشته و تلاش برای ترسیم چنین جامعهای چیزی جز افسانهپردازی نخواهد بود. دیوید گریبر، انسانشناس فقید آمریکایی که در سال ۲۰۲۰ درگذشت، از جملۀ همین صاحبنظران است و در آخرین کتابش، سپیدهدم همهچیز، تلاش میکند با استفاده از یافتههای جدید باستانشناسی روایتی جدید از تاریخ بشریت به دست ما بدهد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۳ ۲۲:۵۶
«پیام جاودانه» قرآن و «کلام جاودانه» نهجالبلاغه
علامه حکیمی در «پیام جاودانه» قرآن و پژوهش در قرآن را از دیدگاه معارفی بررسی کرده است و در «کلام جاودانه» ذیل موضوعات مختلف درباره نهجالبلاغه و عظمت آن سخن به میان آورده است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۳ ۲۲:۴۹
ویتگنشتاین درنهایت یک شاعر بود
تراکتاتوس کتابی است که ابیات آن نه با وزن و قافیه، بلکه با منطق نوشته شده است
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۳ ۲۲:۴۴
سیسی، بهرهها و توسعه مسجد رأس الحسین
عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر چهارشنبه 27 آوریل از کار توسعه و نوسازی گسترده مسجد الحسین در قلب قاهره پایتخت مصر که نزدیک به یک ماه به طول انجامید، بازدید کرد. این نوسازی که تقریباً 150 میلیون پوند هزینه در بر داشت، شامل بازسازی و نوسازی بیشتر قسمتهای مسجد، از جمله نصب ضریح جدید برای مقبره، و نوسازی صحن بیرونی بود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۳ ۲۲:۰۷
نبردی که روز عید فطر انجام شد
دو قبیله همپیمان با یهود، روز اول شوال سال دوم هجری برای شبیخون زدن به مدینه آماده میشوند. حضرت رسول (ص) سپاهی را به فرماندهی امیرالمومنین (ع) به منطقه میفرستد، اما آنها از ترس میگریزند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۳ ۲۲:۰۱
صلح بیرونی بی صلح درونی میسر نیست
شهرام پازوکی، استاد فلسفه و عرفان، گفت: بدون صلح درونی، صلح بیرونی میسر نیست؛ تا قوای وجودی انسان به صلح نرسیده باشد نمیتواند در بیرون مدعی صلح حقیقی شود و اگر صلح هم باشد تدبیری موقتی است. تعبیر قرآن کریم سلام است و عارفان واقعی دنبال سلام هستند و بهشت هم دارالسلام است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۳ ۲۱:۵۰
محمدعلی اسلامی ندوشن: فرهنگشناس تمام عیار / نعمتالله فاضلی
اسلامی ندوشن از فرهنگشناسان بزرگ ایران بود؛ و در آغاز سده پانزدهم از میان ما رفت. حقوقدان، شاعر، داستاننویس، سفرنامهنویس، مقالهنویس، ادیب، مترجم، استاد دانشگاه و محقق برجسته و نامدار بود. در پژوهش و آفرینش ادبی مقام و منزلت ممتاز داشت
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۴:۵۰
هفت باور اشتباه در مورد رؤیت هلال ماه شوال
حرفوحدیثهای زیادی در مورد ماه رمضان و تفاوت این ماه با دیگر ماههای قمری بین مردم رواج پیدا کرده که اغلب آنها نادرست است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۴:۴۸
منتخبی از اسناد، نقشهها و مکتوبات مربوط به خلیج فارس در آرشیو مرکز اسناد کتابخانه مجلس
به سبب وجود منابع سرشار نفت و گاز در خلیج فارس و سواحل آن، این آبراهه در سطح بینالمللی، منطقهای مهم و راهبردی بهشمار میآید.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۴:۴۶
پرونده
این کتاب، با مروری بر مستندات و خاطرات، دیدار حضوری در دفاتر جاسوسی انگلیس و نیز اتاقهای نشیمن افسران بازنشستة اشتازی، به روایتی شخصی تبدیل شده که به اندازة داستانهای جورج اورول و گراهام گرین مسحورکننده، جذاب و یادآور اخلاقیات است ـ و مهمتر اینکه، تمامش عین حقیقت است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۳:۱۸
اعلام پایان اسلام سنتی در جهان معاصر
بیژن عبدالکریمی در نشست «آینده اسلام در ایران» گفت: تاریخ ادیان سنتی و کلاسیک در جهان به پایان رسیده است. دیگر ادیان جهانشمولی نخواهیم داشت و دین آینده، دین گفتوگو خواهد بود
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۳:۱۲
نقش زبان فارسی و ایرانیان در میراث فقه و کلام حنفی| حسن انصاری
میراث فقه حنفی دست کم تا سده هفتم قمری عمدتا محصول خراسان بزرگ و فرارود است. مهمترین فقیهان حنفی با چند استثنا تا سده هفتم از خراسان بزرگ و فرارود و ری بوده اند. بسیاری از آثار فقهی حنفی به همین دلیل یا به فارسی نوشته شده اند و یا در آنها تعابیر فارسی و یا استفتائات و پاسخ های فارسی دیده می شود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۳:۰۲
شاهنامهپژوهی اسلامی ندوشن
که گیتی سپنجست و ما بر گذر
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۳:۰۰
اقتراح انجمن جامعهشناسی از حمیدرضا جلاییپور درباره تغییرات اجتماعی ایران
جامعه مطالبهگرِ
ما با تغییرات بزرگ جمعیتی (هشت برابر شدن تعداد جمعیت ایران نسبت به صد سال پیش)، از ۲۲ شهر کوچک به نزدیک ۱۰۰۰ شهر رسیدهایم. انبوه بروکراسیهای گوناگون، جمعیت را به نحوی خدمت میدهند. در اثر گسترش وسایل ارتباطی، با گسترش آگاهی، انتظارات و مطالبات روبرو هستیم. به بیان دیگر، همه ما درگیر چالشهای مدرنیته هستیم که در سطح جهان در جریان است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۲:۵۶
به مناسبت درگذشت محمد علی اسلامی ندوشن نخستین مترجم بودلر
شاعر شهر مدرن
به محضِ دیدن یا شنیدنِ خبر درگذشت هرکدام ازاستادان بارع، متفکران ژرفاندیش و دقیقالنظر، نویسندگانباریکبین، شاعران گرانمایه و دانشمندان برجسته این سرزمین، بیاختیار به یاد آموختههایم از آنها و آثارشان میافتم. با خواندنِ خبر درگذشت روانشاد دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن، یادم آمد که نخستینبار با شارل بودلر، شاعر شهیر فرانسوی در قرن نوزدهم، به واسطه اثری درخور و با اهمیت از ایشان آشنا شدم.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۲:۲۵
سفری بیگذرنامه برای گفتوگو بر سر سرطان
سرزمینی سختتر و دشوارتر برای زندگی. هر یک از ما از نخستین روز تولد، تابعیت دوگانه داریم و به دو کشور تعلق داریم. کشور سلامت و کشور بیماری. هرچند همه ما ترجیح میدهیم که همواره گذرنامه خوب سرزمین سلامت در دستان مان باشد، اما دیر یا زود، حتی اگر برای مدت کوتاه، وادار میشویم با گذرنامه سرزمین بیماران، تردد کرده و درآنجا اقامت کنیم. آنچه میخواهم به شرح و بررسیاش بپردازم، مهاجرت و سبک زندگی در هر یک از این قلمروها نیست؛ بلکه بررسی احساسات و تعبیرهای خیالپردازانهای است که با وضعیت بیماری گره خورده است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۹:۰۱
پاسداشتی برای محمدعلی اسلامی ندوشن
مراسم پاسداشتی برای محمدعلی اسلامی ندوشن برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۵۸
جایگاه ایرانیان باستان در جزیرةالعرب / اشکان زارعی
چندین دهه است که همسایگان جنوبی ایران با نادیده گرفتن گزارشها و نشانههای تاریخی٬ تنها بر پایهی رویکرد و نگرشهای نژادی و سیاسی میکوشند نام کهن خلیجفارس را دگرگون سازند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۵۶
چهار شباهت اسلامی ندوشن به سعدی
مصطفی ملکیان در نوشتاری به شباهتهای محمدعلی اسلامی ندوشن به سعدی پرداخته است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۵۵
در هوای لودویگ و سهراب| سروش دباغ
در این نوشتار بلند به بررسی تطبیقی آرای لودویگ ویتگنشتاین و سهراب سپهری ذیلِ پنج موضوع «معنای زندگی»، «امر متعالی»، «ایمانورزی»، «نگرش به هستی» و «مرگ» خواهم پرداخت.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۴۹
آموزه مهدویت و الهیات امید| همایون همتی
دکتر همایون همتی در جمع طلاب و دانشجویان به مناسبت نیمه شعبان در سخنرانیای که به صورت مجازی برگزار شد از آموزه مهدویت و الهیات امید سخن گفت. متن تحریر شده این سخنرانی در اختیار دینآنلاین گذاشته شده است.