-
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۶:۰۷
تأثیر فرهنگ و تمّدن پیش از اسلام در نشر و گسترش «آیین جوانمردی» / امیرحسین مدنی
شکست حکومت ساسانی در مقابل اعراب، دورة جدیدی را به لحاظ «تاریخی» برای سرزمین ایران رقم زد، اما فرهنگ پربار و کهن ایران باستان، هرگز با این شکست، دچار زوال و فراموشی نشد؛ بلکه در دورة اسلامی به حیات خود ادامه داد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۶:۰۵
۱۶ نکته درباره ما و افغانستان / حسن انصاری
هر گونه تلاشی برای ایجاد گسست میان ایران و افغانستان محکوم به شکست است. فرهنگ این دو کشور فرهنگ مشترک چند هزار ساله است و فرهنگ دینی و مذهبی و زبانشان پیوندهای عمیق دارد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۶:۰۳
مذاکره علمی و مطالعه، برترین اعمال در شبهای قدر است/ کتاب «فروغ ولایت» را بخوانید!
محمد اسفندیاری میگوید: در کتاب مفاتیحالجنان به نقل از شیخ صدوق آمده است برترین اعمال در شبهای قدر، مذاکره علمی و مطالعه است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۶:۰۱
نگاهی جدید به دعای سحر | محمدعلی عسگری
هر سال با حلول ماه مبارک رمضان، هنگام سحر، شیعیان دعایی را زمزمه میکنند که بسیار ساده و درعین حال عمیق و پرمحتواست اما همین دعا درترجمه های مرسوم به صورت یک سری ورد یا زمزمههایی در می آیدکه تقریباً خالی از محتوا شده و طبعاً اثر گذاری خود را از دست میدهد. این اتفاق ممکن است در بسیاری از ادعیه دیگر هم رخ داده باشد اما به نظر میرسد درباره دعای سحر به شکلی عجیب و غیر قابل باور اتفاق افتاده باشد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۵۹
آنکه زینت خلافت بود و نه خلافت زینت او | عظیم محمودآبادی
تفاوت حکومت امیرالمؤمنین علیبن ابیطالب(ع) با خلفای پیشین
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۵۵
نیروهای شکل دهنده واقعیت جامعهشناختی یک نهاد دینی| سید یاسین حسینی
جهشها در حوزه دینی، بهویژه جهشهای نظامها و نهادهای دینی، علیرغم برداشتی که ممکن است در خوانش سریع بخش قبلی بدست آمده باشد، صرفاً محصول ساختارها و درگیریهای اجتماعی نیستند. ساختارها و تضادهای اجتماعی، جهشهای خاصی را در حوزه دینی (و در نظامها و نهادهای این حوزه) ممکن میسازد. در واقع، ساختارها و تضادهای اجتماعی، به طرق مختلف، دگرگونیها را در حوزه دینی محدود کرده و جهت میدهد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۵۴
بررسی شخصیت پیر در شعر محمد زهری در مقایسه با میراث عارفان سنتی| مهرداد مهرجو
یکی از شاعران معاصر که در مقایسه با قلههای شعر نو، کمتر مورد توجه قرار گرفت، محمد زُهَری است. شعر او همچون سرودههای عموم شاعران زمانه خود، شعری است برونگرا و اجتماعی_سیاسی. با این حال در سرودههای زهری میتوان از دغدغههای ازلی و ابدی بشری (نظیر عشق، معنای زندگی و…) نیز سراغ گرفت. یکی از موضوعاتی که در شعر زهری قابل تأمل مینماید، علاقه او به عرفان اسلامی است که در پارهای از سرودههایش بخصوص در مجموعه «پیر ما گفت» نمایان است. غالب سرودههای این اثر یا با عبارت «پیر ما گفت» آغاز میشود و یا «پیر» و «شیخ» در آنها نقش محوری دارد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۵۱
قرآن را از گورستانها خارج کنید/ضرورت آسانسازی فهم کلامالله
علی شریفی در نشست «جریان شناسی مطالعات قرآنی جهان اسلام» بر ضرورت خارج کردن قرآن از گورستانها و آوردن آن به بطن جامعه تاکید کرد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۴۴
شروح کهن فارسی از «نهجالبلاغه» را به جهانیان معرفی کنیم
علمای ایرانی بویژه از قرن دهم هجری به بعد شرح نهج البلاغه را در دستور کار داشتهاند. این شروح پارسی فارغ از محتوا از زیبایی ادبی خاصی برخوردارند و ضرورت دارد که به جهانیان معرفی شوند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۱۴:۲۴
آیا شیبا اینو (SHIB) در سال ۲۰۲۲ رشد قیمتی را رقم میزند؟
-
۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۱۲:۲۵
مقایسه بازار کار و درآمد گرافیست ها در تهران و شهرستانها
-
۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۱۲:۱۷
وظایف شرکت های پشتیبانی شبکه
-
۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۲۷
نمایش مستندی درباره تاریخچه یونیسف/ اورلاندو بلوم تهیه کننده
اورلاندو بلوم از جمله سفیران یونسکوست که در ساخت مستندی درباره تاریخ ۷۵ ساله یونیسف مشارکت داشته است.
-
۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۲۵
سه سال روایت«زندگی پس از زندگی»/تجربه محسن چاووشی ناگفته میماند؟
برنامه «زندگی پس از زندگی» در فصل سوم و از ابتدای ماه رمضان امسال توانسته است عنوان پربینندهترین ویژه برنامه رمضانی تلویزیون را کسب کند؛ رمز و راز این توفیق چیست؟
-
۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۲۱
«آمریکا و شاه»
کتاب «آمریکا و شاه» اهمانند بسیاری از پژوهش های مرتبط با رابطه ایران آمریکا در تاریخ معاصر، بر این واقعیت تاکید دارد که نه در دنیای چند قطبی امروز که در جهان دو قطبی گذشته نیز سیاستگذاریها و همچنین کنش و واکنشهای سیاسی ایالات متحده، نه بر اساس اصول قطعیِ از پیش تعیین شده که بر مبنای پارامترهایی مبتنی بر سود و زیان منافع ملی و سیاسی کشورش (از جنبههای گوناگون) شکل میگیرد
-
۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۱۷
سعدی؛ سفیر صلح با اندیشه جهانشهری است/ شهروند جهان شهری از نگاه کانت
مشخص نیست ابتداییترین اندیشههای جهانشهری از چه سده یا چه کشوری آغاز شده است. نمیتوان به سادگی مبدا این تفکر را جستجو کرد اما میتوان به صورت گذرا نمونههایی را خواند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۱۴
اسلام و یهودستیزی: نقدی بر ارنست نولته| عدنان فلاحی
تمکّن و تخصص نولته در بررسی جنبشهای سیاسی طبعاً او را به این مهم سوق میدهد که بررسی جنبش اسلامگرایی رادیکال، بدون عطف نظر به تولد اسراییل و جنبش صهیونیسم، ناقص و ابتر خواهد بود. فلذا تمرکز بر جنبش ناسیونالیسم یهودی (صهیونیسم) و گذری به تاریخ تحولات نزاع اعراب و اسراییل، بخش بزرگی از حجم کتاب را به خود اختصاص میدهد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۱۱
سرکوب علم به نام دین| رسول جعفریان
مشکلی که در این سالها داشته ایم این است که بسیاری از دشمنان علم، در لباس علم و فیزیک و دکتری، در مراکز علمی آمده اند، و برای دکان داری، به نام دین و ارزشهای اسلامی، با کسانی که برای استقلال دانشگاه و علم و حمایت از پژوهش تلاش می کنند، برخورد می کنند. یعنی نه فقط به مشکل و مسأله اصلی این حوزه نمی پردازند، کسانی هم که در این راه قدم بر می دارند از رفتن در این راه برحذر دانسته و آنان را متهم می کنند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۰۹
امام علی (ع) در نگاه مسیحیان| محمد مسجدجامعی
مسیحیان عربزبان در دوران جدید به بیانی که خواهد آمد از طریق خصوصاً نهجالبلاغه با امام آشنا شدند و فارغ از «تحمیلات عقیدتی» یاد شده به بررسی شخصیت و سخنان و رفتار و کیفیت حکمرانی حضرت پرداختند. این یکی از معدود مواردی در طول تاریخ است که امام را خودش را با خودش و با آ ثارش میشناسند و بسیاری از آنان عمیقاً تحت تأثیر شخصیت و اندیشهها و سیره حضرتش قرار گرفتند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۰۶
بزرگداشت سعدی برگزار میشود
غالیه قنبربکوا (استادیار بخش ایرانشناسی دانشکده شرقشناسی دانشگاه ملی قزاقی فارابی)، عابد شکورزاده (نویسنده و سعدیپژوه تاجیکی) و آرتیق قادراف (هنرمند و مجری سرشناس تاجیک) در بزرگداشت سعدی سخنرانی میکنند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۰۵
بررسی تعامل ها و تقابل های فلسفه و کلام در نخستین نشست «ارغنون خرد»
نخستین نشست از سلسله گفتوگوهای انتقادی در باب علوم انسانی که قرار است به همت مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی با عنوان «ارغنون خرد» و به طور منظم برگزار شود، عصر چهارشنبه ۲۴ فروردین ماه با حضور دکتر منوچهر صدوقی سها و دکتر محمد سعیدیمهر برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۹ ۱۷:۵۸
کتاب «تفکر فلسفی» روانه بازار نشر شد
کتاب «تفکر فلسفی» نوشته محمد فنایی اشکوری توسط انتشارات حکمت اسلامی منتشر و روانه بازار نشر شد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۹ ۱۷:۵۶
کتاب «مقامات العارفین» روانه بازار نشر شد
کتاب «مقامات العارفین فی شرح منازل السالکین و هدیه السالکین» اثر آیت الله محمدرضا کلباسی اشتری و تصحیح و تحقیق آیت الله احمد کلباسی اشتری به همت مؤسسه بوستان کتاب در ۱۶۰ صفحه منتشر شد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۹ ۱۷:۵۵
سخنرانی شهرام پازوکی در نشست «مسئله حکمت و عرفان اسلامی و پیشرفت تمدن و فرهنگ»
نهمین نشست تخصصی با عنوان «مسئله حکمت و عرفان اسلامی و پیشرفت تمدن و فرهنگ» برگزار خواهد شد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۹ ۱۷:۵۳
از بزرگترین قرآن تا مصحف نوشته شده با زر در کاخ گلستان
مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان از نمایش قرآنهای خاص و نفیس در این مجموعه خبر داد که برخی از این کتابها برای نخستین بار است که در معرض دیدعموم قرار گرفتهاند و بعضا سرنوشتی جالب و خواندنی را پشت سر گذاشتهاند
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۹ ۱۷:۵۲
خاستگاه تاریخی- اجتماعی انتقال علم در ایران معاصر
کاویدن تاریخ فرهنگی علم و تکنولوژی در ایران و بهویژه در حوزه یک سده اخیر در تاریخ معاصر ایران از منظر «جامعهشناسی علم و تکنولوژی» و نیز «جامعهشناسی تاریخی» از حساسیت و اهمیت برخوردار است. خصوصا از لحاظ تلفیق این دو دیدگاه مهم در مورد تمدن و فرهنگ پرپیشینه ایران اسلامی که حاصل آن شکل دادن به یک دیدگاه تلفیقی نو تحت عنوان «جامعه شناسی تاریخی علم و تکنولوژی ایران» است.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۹ ۱۷:۵۱
کتاب «فوکو در ایران» نقد شد
محمدروزخوش گفت: فوکو درباره نفس عصیان صحبت میکند و در واقع کاری به بعدش ندارد. متفکران تمایز قاطعی قائل میشوند میان فرآیند انقلاب یا همان عصیان و قیام و آنچه که بعدش رخ داده است. آنطور که برمیآید ایشان در حال دفاع از انقلاب تا 22 بهمن هستند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۹ ۱۷:۴۵
موضوع فلسفه وجود و عوارض وجود است
منوچهر صدوقی سها در نخستین نشست از سلسله گفتوگوهای انتقادی «ارغنون خرد» وجود و عوارض وجود را موضوع علم فلسفه عنوان کرد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۹ ۱۷:۴۳
نگاهی به تاریخ دعا در ایران و اسلام
نیایش و دهش در فرهنگ الوهی انسان
انسان ذاتا موجودی مخلوق و متعلق به ساحتی الهی و مینوی (غیرمادی) است. او بدینترتیب با طبیعت و الوهیت مثلثی سهگانه میسازد که بعدها در فلسفه اسلامی اشراقی ـ صدرایی سه ساحت عقل، نفس و بدن؛ یا الوهیت، خیال (مثال) و ماده را متبلور ساخت. این سه ساحت به صورت طولی برهم تاثیرگذار هستند، یعنی تاثیر از بالا به پایین است و هرگز برعکس نیست، چه اینکه بهزعم فلاسفه ما، نظام طولی عالم که از واجب تعالی آغاز میشود، این ممکنات را از عقل تا ماده اولیه به ترتیب و تقیید آفریده و سلسله اثرگذاری از مافوق (علت) به مادون (معلول) است.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۹ ۱۷:۳۷
کتاب آداب و آیین های گذر انسان ایرانی
کتاب آداب و آیین های گذر انسان ایرانی به قلم محمد اسدیان نوشته است.این کتاب به آیین گذر می پردازد به این معنا که سیر تکامل انسان از دوران بارداری مادر تا تولد و نوزادی و کودکی تا بلوغ و آیین های مربوط به آن همچنین آداب همسرگزینی و ازدواج و در آخر مرگ و مراسم های آن در مناطق مختلف ایران را مورد بررسی قرار می دهد.