-
۱۴۰۱-۰۱-۲۹ ۱۷:۲۷
گزارشی از کتاب پیتر تروانی با عنوان «هایدگر و اسطورهی توطئهی جهانیِ یهود»
تجدید نظر در عسرت یک نظریه
اسیونال-سوسیالیسم در مقام یک جنبش سیاسی، علیالاصول این قابلیت را ندارد که در درون یک فلسفهی خاص جای بگیرد. با این حال، نباید فراموش کرد که هایدگر خود تلاش کرد تا ناسیونال-سوسیالیسم را به جنبشی فکری با مبنایی فلسفی بدل کند (مواجههی انسانِ تاریخی با نیهیلیسمِ تکنولوژیک). «دفترچهها» نشان میدهند که ظاهراً هایدگر با «مسئلهی یهود» نیز درگیر بود.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۸ ۱۶:۴۱
والبرگ و مل گیبسون در یک قاب قرار میگیرند
مارک والبرگ میگوید با الهام از تلاش پیشین مل گیبسون، فیلمی را ساخت که از دلش برآمده بود.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۸ ۱۶:۲۴
کتاب «تفکر فلسفی» روانه بازار نشر شد
کتاب «تفکر فلسفی» نوشته محمد فنایی اشکوری توسط انتشارات حکمت اسلامی منتشر و روانه بازار نشر شد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۸ ۱۶:۲۱
هفتمین نشست مجموعه درس گفتارهای سهروردی برگزار میشود
هفتمین نشست مجموعه درس گفتارهایی درباره سهروردی با عنوان «حکمت در اندیشه سهروردی» روز چهارشنبه ۳۱ فروردین در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۸ ۱۶:۲۰
مزاج ایرانی، غلو در تشیع و تکامل نظریه امامت| حیدر حبالله
هنگامی که بخواهیم موضع رسمی شیعه (متون کلامی) را بررسی کنیم، با مراجعه به تاریخ میتوانیم رشد چشمگیر این مقولات را از زمان صفویه به بعد ملاحظه کنیم. در این دوره اگر تعبیر درستی باشد، اکثریت جمعیتی شیعه از عرب به غیر عرب جابه جا میشود. شهید مطهری نیز – هنگام نقد این دیدگاه که شیعه ایرانی عکس العمل ایرانیان به حملات عمربن خطاب به سرزمینشان است – به این مطلب اذعان میکند؛ چرا که از نظر ایشان تا اواسط دوره صفوی، اکثر شیعیان فارس نبودند، و این اکثریت از این زمان شکل گرفته است
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۸ ۱۶:۱۰
نشست «فلسفه اسلامی در غرب» برگزار می شود
نشست مجازی «فلسفه اسلامی در غرب» با حضور محمدصالح زارعپور روز دوشنبه، ۲۹ فروردین برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۸ ۱۶:۰۸
ویژگی اصلی هنر انقلابی نزدیکبودن آن به مردم است
اسماعیل امینی با بیان این که هنر انقلابی آیینهای از مردم و انقلاب است، معتقد است ویژگی اصلی هنر انقلابی نزدیکبودن آن به مردم است.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۸ ۱۶:۰۶
هشت نکته درباره فقه حنفی و زبان فارسی/ حسن انصاری
از نمونه هایی که نشان می دهد فقه حنفی در محیط زبان فارسی و نه مثلا زبان ترکی رشد کرد و تدوین شد کتاب مهم المبسوط سرخسی است که از بزرگترین کتاب های فقه حنفی است و نویسنده اش (قرن پنجم) در شمار مهمترین فقهای احناف در طول تاریخ است.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۸ ۱۶:۰۵
محقق داماد: مولف «ابن سینا و خرد ایرانی» شیخ الرئیس را فردی دستبسته در زمره مشاء معرفی نمیکند
مطالعه آثار ابن سینا نشان میدهد که وی از سنت مشائین جدا شده است. نویسنده ابن سینا را ابن سینای دیگر معرفی کرده، نه فردی دستبسته در زمره مشاء. نویسنده او را نقاد فلسفه مشاء معرفی کرده و نشان داده است که خرد ایرانی چگونه توانسته فلسفه را با کشف و شهود اشراقی بارور کند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۷ ۱۸:۳۹
انتشار جلد ۲۵ دائرةالمعارف بزرگ اسلامی در سال ۱۴۰۱
رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی در نشستِ آغاز سالِ نو با استادان و پژوهشگران این مرکز از انتشار جلد ۲۵ دائرةالمعارف بزرگ اسلامی در سال ۱۴۰۱ خبر داد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۷ ۱۸:۳۷
نمایشگاه هزار سال کتابت قرآن کریم برگزار میشود
نمایشگاه هزار سال کتابت قرآن کریم به همت گروه پژوهشی هنرهای سنتی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۷ ۱۸:۳۶
نقش مشکور در ایرانشناسی
استاد مشکور طلبه واقعی علم بود و با درک محضر استادان بنام ایرانی و خارجی و تسلط بر چندین زبان (عربی، انگلیسی و فرانسه و زبانهای پهلوی) دانشمندی جامعالاطراف شناخته می شد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۷ ۱۸:۲۵
مشکور، استادی که عمرش را صرف اعتلای فرهنگ و هویت ایران کرد
نصرالله پورجوادی، استاد سابق دانشگاه تهران گفت: مهمترین شاخصه کارهای محمدجواد مشکور در واقع توجهی است که هم به پیش از اسلام هم بعد از اسلام داشته است. او پیوستگی در تاریخ سیاسی و عقاید ایران را میدید و این به نظرم یکی از نکات قابل توجه کارهای اوست.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۷ ۱۸:۲۳
نگاهی به تاریخ روزهداری و رسم رمضان
هرچند قرآن، سالها پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) جمعآوری و تدوین شده اما برخی پژوهشهای قرآنی با استناد به روایاتی نشان میدهد که نظر شخص پیامبر در مورد ترتیب آیات قرآنی به نوعی اعلام و اعمال شده است. به این معنی که گاه وقتی آیهای نازل میشد و پیامبر آن را قرائت میکردند و کاتبان مینوشتند، ایشان خود اشاره میکردند که این آیه را به آیات مربوط به فلان مساله اضافه کنید یا آیه دیگر را میگفتند در ابتدا یا انتهای فلان سوره قرار دهید.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۷ ۱۸:۱۹
نیمه غایب مصدق
دکتر ناصر تکمیلهمایون تمایل چندانی ندارد که درباره مسائل سیاسی و وقایعی که در اوایل انقلاب تجربه کرده است، سخنی بگوید. او دوست دارد بیش از هر چیز درباره کتابش به گفتوگو بنشیند. کتابی که حاصل سالها زحمت و پژوهش است: «دکتر محمد مصدق در دوران سلطنت قاجار».
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۷ ۱۸:۱۶
عبدالجبار کاکایی: دیدگاه اجتماعی عطار، هنوز اثرگذار است
عبدالجبار کاکایی با اشاره به اهمیت شاعران بزرگ پارسی و اندیشهای که از خود بر جا گذاشتهاند، گفت: عرفای ما رویدادهای اجتماعی را دنبال میکردند، دیدگاه اجتماعی عطار ممکن است در جامعه و حتی ادبیات امروز ما اثرگذار بوده باشد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۷ ۱۸:۱۲
آیا جمال عبدالناصر در حمایت از فلسطین صادق بود؟
جمال عبدالناصر میگفت برای دفاع از فلسطین دست یاری به سوی همه اعراب دراز میکند، اما اعرابی که آزاد شده باشند و این آزادی یعنی آنکه به قیومیت مصر روی کشورهای عربی صحه بگذارند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۷ ۱۸:۱۰
صهیونیسم ادبی مقدم بر صهیونیسم سیاسی است
دراج تاکید میکند که صهوینیسم ادبی مسئله مهمی است که تا پیش از غسان کنفانی کسی به اهمیت پژوهش بر آن آگاهی نداشت. روایت فلسطین اکنون بیشتر محدود شده به خاطره شکست خوردگان و خاطره مبارزه.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۷ ۱۷:۵۸
گاهی به آسمان نگاه کن
سروش دباغ در کتاب «زمین فقه و آسمان اخلاق» بر این باور است که «فقه ِ بریده از اخلاق، انسانی نیست و راهی به دهی نمیگشاید و رهزن است».
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۴ ۱۸:۲۳
ز فکر تفرقه باز آی تا شوی مجموع
سخن این مسکین با آقای کدیور اینست که :« ز فکر تفرقه باز آی تا سوی مجموع » و « متحد جان های شیران خداست » و عالمان دین و روشن اندیشان و بازسازی خواهان معارف دینی به تناسب وقوف به تحقیقات جدید دین شناسان درعلوم دینی و ارزش های جهانشمول اخلاق و حقوق بشری و نیز پذیرش این تحقیقات و حقایق در طیفی از اصلاح گری قرار دارند و لذا تفرقه افکندن میان این دلسوزان و طرد عده ای در گمان خود و جذب و تایید عده ای دیگر و خویشتن را مرکز و ملتقای دوستداران اسلام و تشیع اصیل و واقعی پنداشتن و عده ای را متهم انگاشتن به عرضه ی اسلام غیر واقعی و تقلبی( !؟) و در حسن نیت آنان شک کردن هم مولود استعلا طلبی هم موجب خشنودی عمله و ظلمه ی مروجان دین سازگار با جهل و جور و جوع است .
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۴ ۱۸:۲۱
علی نویدی ملاطی: تصحیح متون فارسی، یک فنّ طاقتفرسا است
مصحّح کتاب «احسن القصص» معتقد است: تصحیح متون فارسی، به عنوان یک فنّ طاقتفرسا، نیازمند دقّت و حوصلۀ بسیار است، مهمترین نکته در تصحیح متن، قول و قراری است که مصحّح باید با خود بگذارد: اینکه تا کلمه، تعبیر یا جملهای را نفهمید از آن عبور نکند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۴ ۱۸:۱۹
چهره قدیسگونه عرفان فارسی
«در میان بزرگان شعر عرفانی فارسی، زندگی هیچ شاعری به اندازه زندگی عطار در ابر ابهام نهفته نمانده است» (محمدرضا شفیعیکدکنی). از عجایب روزگار است که از زندگانی نویسندهای که شرح زندگانی نزدیک به صد تن از بزرگان فضل و ادب و عرفان و حکمت را نگاشته، اطلاعات و آگاهیها بسیار اندک و ناچیز است.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۴ ۱۸:۱۵
ایران؛ جامعه کوتاهمدت
بارزترین ویژگی جامعه ایران، نه فقط امروز بلکه پیش از اینها هم افراط و تفریط و عدم اعتدال در قضاوت و رفتار اجتماعی است. این ویژگی منحصر به هیچ دسته و گروهی نیست، بلکه عمومیت دارد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۴ ۱۸:۰۷
ارز دیجیتال ترون چیست و آینده آن چگونه است؟
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۱۶:۰۸
بازیگران «بریکینگ بد» بار دیگر در یک سریال گرد هم میآیند
۲ بازیگر سرشناس سریال «بریکینگ بد» با بازی در سریال «بهتره با سال تماس بگیری» برمیگردند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۱۶:۰۷
«بتمن» به زودی وارد شبکه آنلاین میشود
کمپانی برادران وارنر بیش از این منتظر نمیماند و قصد دارد «بتمن» را به زودی از طریق آنلاین در اختیار تماشاگران بگذارد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۱۶:۰۴
«دسته دختران» پروانه نمایش گرفت/ مجوز برای دو فیلم دیگر
شورای پروانه نمایش فیلمهای سینمایی با صدور پروانه نمایش سه فیلم سینمایی موافقت کرد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۱۶:۰۲
در کشاکش دین و دولت؛ نگاهی عمیق به زیر و بم روایتهای تاریخ اسلام
«در کشاکش دین و دولت» واپسین اثر محمدعلی موحد است. این کتاب در واقع با گزارشی ساده و فشرده از دوران سی ساله پس از رحلت پیامبر اسلام(ص) در سال ۱۱ هجری تا صلح امام حسن (ع) و معاویه در سال ۴۱ هجری آغاز میشود. در این قسمت چنان که خود موحد اشاره کرده، او کوشیده «با دقت در مضمون روایتهای مورخان و تعمق در زیر و بم آنها، تصویری بالنسبه معقول و قابل اعتماد آن دوران» به دست دهد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۱۶:۰۰
تفسیر اجتماعی آیت الله طالقانی
محمدمهدی جعفری، استاد بازنشسته دانشگاه شیراز، نوزدهم اسفندماه ۱۴۰۰ در اولین همایش بینالمللی تفسیر اجتماعی قرآن در جهان اسلام در سخنانی با موضوع «تفسیر آیتالله طالقانی؛ الهیات رهاییبخش» گفت: نخستین مفسر قرآن، شخص رسول خدا (ص) بود که در پاسخ به یاران و افراد معاصر خویش برخی مبهمات قرآن را توضیح و تبیین کردند و از برخی مطالب مبهم در آیات پرده برمیداشتند و روشنگری میکردند، پس از رسول خدا (ص) چند نفر از اصحاب آن حضرت امر تفسیر را برعهده گرفتند که اکنون به تفسیر مأثور معروف است. با گذشت زمان و دور شدن از دوره صدر اسلام، حکومتها قرآن را وسیلهای برای اثبات حقانیت خود قرار دادند و با تطمیع افراد، احادیثی جعل و به پیامبر (ص) و اصحاب نسبت دادند و تفسیر را از مسیر اصلی خود به کوره راههای مغرضانه منحرف کردند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۱۵:۵۸
نگاهی به زندگی و زمانه شیخ مفید، سخنگوی تشیع امامی
دوران شیخ مفید مقارن با برافراشته شدن پرچم اهلبیت پیامبر(ص) در بخش وسیعی از جهان اسلام، پس از سالها عسرت بود. دورانی که آلبویه به عنوان طایفهای ایرانی و متمایل به تشیع، به قدرت رسیدند و بنیعباس تا حدود زیادی در سختگرفتن بر شیعیان و انکار فضائل ائمه مهار شد. اساسا میتوان گفت وی از دو رهیافت به تببین عقاید امامیه پرداخته است: الف) کلامی – عقلانی ؛ ب) تاریخی – سیره نویسی