-
۱۴۰۱-۰۴-۳۰ ۱۵:۱۹
نشست «تاریخ هگلی» برگزار میشود
کانون اندیشه جوان جمعه ۳۱ تیر در گفتگوی زنده مجازی موضوع «فلسفه تاریخ از منظر هگل» را در نشستهای تاریخ هگلی به بحث میگذارد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۳۰ ۱۵:۱۸
بزرگمردی که هرگز مشابه نداشت
علی محمدپور گفت: اتحادیه انجمنهای علوم جغرافیایی کشور در حال مذاکره با شهرداری است تا هر چه سریعتر مشکل خانه جغرافیا برطرف شود و وضعیت روشن شده و خانه جغرافیا از بلاتکلیفی خارج شود.
-
۱۴۰۱-۰۴-۳۰ ۱۵:۱۶
فراخوان مقالات همایش ملی «حکمت عملی؛ چیستی، مبانی و روشها» اعلام شد
فراخوان مقالات همایش ملی «حکمت عملی؛ چیستی، مبانی و روشها» از سوی گروه کلام مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران اعلام شد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۳۰ ۱۵:۱۵
«تاریخ تشیع در غرب اسلامی» منتشر شد
کتاب «تاریخ تشیع در غرب اسلامی» اثر محمدرضا شهیدی پاک در ۴۲۳ صفحه به چاپ رسید.
-
۱۴۰۱-۰۴-۳۰ ۱۵:۱۵
مردی بهسانِ رود / علی همدانی
دکتر محمّدحسن گنجی در ٢١ خرداد ١٢٩١ در بیرجند چشم به جهان گشود و در ٢٨ تیر ١٣٩١ در تهران بر اثر حادثه ای دیده از جهان فروبست. وی در طول صد سال زندگی خود بهسانِ رود هرکجا که روان میگشت سرچشمۀ خیر و برکت بود و نزد بستگان و دوستان و به نیکنفسی و خیرخواهی شهره بود و هرکس در دیدار نخست با او تحت تأثیر سجای اخلاقی وی قرار میگرفت.
-
۱۴۰۱-۰۴-۳۰ ۱۵:۱۳
جلالالدین همایی استاد بزرگ تاریخ و فرهنگ ایران
جلالالدین همایی در سحرگاه شب چهارشنبه ۱۳ دیماه سال ۱۲۷۸ در اصفهان به دنیا آمد. پدرش میرزا ابوالقاسم محمد نصیر متخلص به طرب و جدش ملا محمدرضا همای شیرازی هر دو از شعرا و دانشمندان معروف عصر خود بودند.
-
۱۴۰۱-۰۴-۳۰ ۱۵:۰۹
فیلسوفانی که از تنهایی جامعه جهلزده سخن میگویند
نوزدهمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «مقایسهی حی بن یقظانِ ابن طفیل و قصه الغربه الغربیه سهروردی» اختصاص داشت که با سخنان دکتر پرویز عباسیداکانی چهارشنبه ۲۲ تیرماه برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۸ ۱۸:۴۷
کوزلک درکی از مدرنیته میدهد که کمتر سویههای ایدئولوژیک و روشنفکرانه دارد
کوزلک مفهوم بحران را یکی از مفاهیم اساسی در دوران جدید میداند که بسطی فزاینده یافته و زیست جهان مدرن را تسخیر کرده است. او با تاریخنگاری این مفهوم، نشان میدهد زیست انسان مدرن اروپایی چگونه با مفهوم بحران درهم تنیده است. لذا، او مفهوم بحران را یکی از نشانههای مدرنیته میداند
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۸ ۱۸:۴۴
در معرض خطر انقراضی دیگر؛ آیا به پایان تاریخ نزدیک شدهایم؟
به قوّت علم تجربی در مهار طبیعت و سُنبه پرقوّت و فشار فناوریهای مدرن خود بر جغرافیای طبیعی به طرز اغراق آمیز، نازیدهایم و همچنان مینازیم و میبالیم... آیا به پایان تاریخ نزدیک شدهایم؟
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۸ ۱۸:۴۲
مهمترین اسنادِ قیام مسجد گوهرشاد برای نخستین بار در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران رونمایی می شود
معاونت اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در ایام سالگرد قیام خونین مسجد گوهرشاد، از مهمترین اسنادِ موجود این واقعۀ تاریخی رونمایی میکند.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۸ ۱۸:۴۱
ضرورت شناخت «شیخ جام» بر مبنای آثار او نه به روایت دیگران
نخستین همایش بینالمللی «هزاره شیخ جام» به همت فرمانداری تربت جام با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و جمعی از نهادها و موسسات فرهنگی کشور با حضور برجستهترین عرفان پژوهان ایرانی و خارجی در روزهای ۲۲ و ۲۳ تیرماه ۱۴۰۱ در شهرستان تربت جام برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۸ ۱۸:۴۰
بهزاد جامه بزرگ؛
پروژه فکری مراد فرهادپور چیست؟
مراد فرهادپور اگر به درست یا غلط مروج یک گرایش فکری خاص یا علاقه مند به یک یا چند فیلسوف و روانکاو چپ است، هرگز خطر نمی کند که در راه اشاعه مطلوب خود با سنت های فکری جغرافیا و تاریخی که پای در آن دارد، درگیر شود.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۸ ۱۸:۳۹
تاریخ طنز در ادبیات فارسی
ادب و فرهنگ کتبی و شفاهی ما با طنز عجین است و در زندگی روزمرهمان هم حضوری روشن دارد. با اینحال طنز در پژوهشهای ادبی زبان فارسی سهم اندکی دارد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۸ ۱۸:۳۵
نشست نقد و بررسی کتاب «مطالعات فرهنگی در ایران، همآیندیهای یک سیاست دانش»
یک دهه پیش از این «مطالعات فرهنگی» به عنوان یک حوزه مطالعاتی رادیکال و انتقادی، علوم اجتماعی مستقر در ایران را چه به لحاظ نظری و چه از نظر روشی، به چالش میکشید. اینک اما پس از گذشت یک دهه از آن مجادلات به نظر میرسد بازاندیشی وضعیت مطالعات فرهنگی امروز و مواجهههای خواه انتقادی، خواه همدلانه با این شاخه دانش علوم اجتماعی ضرورتی انکارناپذیر به نظر میرسد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۸ ۱۸:۳۲
گفتوگو با حسن ناهید، موسیقیدان و نوازنده برجسته نی
حسن ناهید، موسیقیدان و نوازنده برجسته نی تیرماه سال ۱۳۲۲ در شهر کرمان زاده شد. در کارنامه هنری این نوازنده سرشناس همکاری با اساتید بزرگی ثبت است و البته آثار بسیار زیادی از وی ضبط شده است
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۸ ۱۸:۲۸
آموختن ادبیّات فارسی ، هدف یا وسیله؟ / حسین مسرّت
آنچه در طیّ قرون متمادی ایران را از سایر کشورهای جهان متمایز می کند . ادبیّات غنی و پربار آن است ، چهره های شاخصی چون: فردوسی ، خیّام ، سعدی و حافظ به عنوان مشاهیر ادبی جهان مورد توجّۀ دوستداران ادب و فرهنگ قرار دارند
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۸ ۱۴:۰۴
سوالات متداول طراحی داخلی
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۶ ۱۸:۴۹
کتاب «شاه عباس پادشاهی که ایران را از نو ساخت» برای مخاطب عام امروز نوشته شده است
صالحی علامه گفت: کتاب «شاه عباس پادشاهی که ایران را از نو ساخت» برای مخاطب عام امروز نوشته شده است و خانم کوئین توانسته کتاب را به صورت جذاب برای نسل امروزی بیان کند. نویسنده بر روی موضوع احاطه دارد و به نظر من این کتاب برای یک خواننده عمومی بسیار کتاب خوبی است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۶ ۱۸:۴۸
بزرگداشت اصغر دادبه برگزار میشود
انجمن آثار و مفاخر فرهنگی شنبه اول مرداد مراسم بزرگداشت مقام علمی و فرهنگی اصغر دادبه را برگزار میکند.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۶ ۱۸:۴۷
نهجالبلاغه باعث برچیدن بساط بابیگری شد
شیخ حسین لنکرانی گفت: در اوایل دوران رضا خان، روزی بر میرزا یحیی وارد شـدم. کتاب شریف «نهج البلاغه» را در برابر خود گشوده بود... گفت: سخنان بلند نهج البلاغه کجا و لاطـائلات بـاب کجا؟
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۶ ۱۸:۴۶
«دهوا رَبّا»؛ عید تطهیر و تعمید
پیروان آیین مندایی که پیروان حضرت یحیی (ع) به شمار میآیند از ۲۵ تیر آغاز سال ۴۴۵ هزار و ۳۸۷ مندایی را جشن گرفتند؛ این عید در ماه «دولا» که مصادف با اواخر تیر است آغاز میشود و بر اساس اعتقاد پیروان آیین مندایی سال نو همزمان با خلقت حضرت آدم (ع) است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۶ ۱۸:۴۵
واقعه غدیر به روایت یک تابلوی تاریخی
«عید غدیر»، واقعهای تاریخی که تاکنون بارها با نگاه هنری از دریچه نگاه هنرمندان مختلف روایت و تصویر شده است. از نقاشیهای کودکان امروزی سرزمینمان گرفته تا تابلویی مربوط به دوره قاجار با عنوان «شبیه واقعه غدیر» که به سفارش سهراب خان تقدسی از رجال دوره قاجار و توسط استاد حاجی فارسی نقاشی شده است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۶ ۱۸:۴۳
ماندگاری سلسله صفویه از روی سلطه نبود
عطاءالله حسنی گفت: آنگونه که هخامنشیان اعاده حیات کردند و در حیات ما مجددا حیات خودشان را آغاز کردند، وضعیت به این گونه رقم نمیخورد. اما صفویه از جمله حکومتهایی است که اصلا نرفتند تا دوباره احیاء شوند. ماندگاری این سلسله از روی سلطه نبود. اما چه عناصری سبب این ماندگاری شد؟
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۶ ۱۸:۴۳
قانون شرعی و تاریخ اجتماعی تهران در دوره قاجار چگونه بوده است؟
هدف از ترجمه این کتاب باعنوان فارسی «قانون شرعی و تاریخ اجتماعی تهران در دوره قاجار» که حاصل بیست سال تحقیق اسنادی، کتابخانهای و میدانی «پروفسور نوبوآکی کُندو» است؛ نیز دست یافتن به نتیجه یکی از جدیدترین تحقیقات و امکان استفاده هرچه بیشتر فارسیزبانان از آن بوده است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۵ ۲۰:۵۲
راشد محصل: زبان اوستایی و زبان سانسکریت خویشاوندی نزدیکی با هم دارند
محمدتقی راشد محصل گفت: کتاب «دستور زبان اوستایی» در حقیقت خلاصهای از زبان اوستایی در مقایسه با زبان سانسکریت است، زیرا این دو زبان با هم خویشاوندی نزدیکی دارند.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۵ ۱۱:۲۹
حقیقت مرگ در فلسفه سهروردی و مقایسه با ابن سینا
بیستمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «حقیقت مرگ در فلسفه سهروردی و مقایسه با ابن سینا» اختصاص دارد که با سخنان دکتر قاسم پورحسن (عضو گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی) در روز چهارشنبه ۲۹ تیرماه ساعت ۱۵ برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۳ ۱۳:۴۴
بیماری دعوتی خشونت آمیز به فلسفه است!
بیماری دعوتی خشونتآمیز به فلسفه است؛ از راه میرسد، ناخواسته، ویرانی در زندگی پیشین فرد ایجاد میکند و بسیاری از فرضیات و ایدههای ما را در مورد اینکه زندگی ما میتواند و باید چگونه باشد، نابود میکند.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۳ ۱۳:۴۲
اندیشههای علیرضا صدرا نقد و بررسی میشود
چهارمین عصرانه از سلسله عصرانههای علوم انسانی روز چهارشنبه ۲۹ تیر به بررسی افکار و اندیشههای علیرضا صدرا اختصاص دارد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۳ ۱۳:۴۱
اندیشیدن به توسعه نیافتگی ضرورتی است برخاسته از رنجی جانکاه
اندیشیدن به توسعه/توسعه نیافتگی ضرورتی است برخاسته از درد و رنجی جانکاه، دردی که سرآغاز تفکر فلسفی است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۳ ۱۳:۳۹
سخن موسیقی
اهالی فلسفه میدانند که در سنت ما ذیل ریاضیات آرایی در مورد فلسفه موسیقی وجود دارد. اما من میخواهم نشان بدهم که فلسفه موسیقی سنت ما هم منسجم است، هم تکصدایی نیست. همچنین، ما در دل گفتمانهای مختلف چندین مکتب متفاوت در فلسفه موسیقیمان داریم که بعضاً با هم اختلاف دارند.