نمایش همه
  • ۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۲:۴۴

    تاریخ فلسفه آنتونی کنی در گفتگو با رضا یعقوبی مترجم و پژوهشگر

    تاریخ فلسفه غرب همواره در میان علاقه‌مندان به فلسفه در ایران جایگاه ویژه‌ای داشته است. نخستین متن مهم و قابل توجه در زمینه آشنایی ایرانیان با فلسفه جدید اروپایی، سیر حکمت در اروپا اثر زنده‌یاد محمدعلی فروغی در واقع یک تاریخ فلسفه است که هنوز هم با وجود تولید و تکثیر متون بسیار و روزآمدتر و تحقیقی‌تر از جهات گوناگون شأن و ارزش خود را حفظ کرده است.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۱۵:۱۶

    مجازات ویل اسمیت تعیین شد/ محرومیت ۱۰ ساله از حضور در مراسم اسکار

    هیات مدیره آکادمی اسکار شب پیش اعلام کرد مجازات ویل اسمیت را تعیین کرده و وی به مدت ۱۰ سال حق حضور در مراسم اهدای جوایز اسکار را نخواهد داشت.

  • عصر سکولار ۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۱۵:۱۳

    عصر سکولار

    عصر سکولار روایتی است تاریخی از روند پدیدار شدن جوامع سکولار غربی.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۱۵:۰۵

    فاصله هولناک ما با قانون‌مداری/شوفری که کانتی عمل می‌کرد!

    جامعه‌ای که هرسال فقط در ایام عیدش حدود هزارتن در راه‌ها و بر اثر رانندگی فاجعه بار جان می‌سپارند مسلما تا دموکراسی فاصله درازی دارد. فعلا باید بیاموزیم که زندگی مدنی قواعد سختی دارد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۱۵:۰۲

    دین، جنسیت و اقلیت جنسی

    صلح‌پژوهان مدت‌ها است متوجه شده‌اند که دانش‌های بومی منجر به برنامه‌ریزی کاربردی‌تر و مؤثرتر می‌شود. با این حال، دانش جنسیت و هویت‌های تراجنسیتی و همچنین شیوه‌های فرهنگی مرتبط با آن علیرغم اینکه اغلب معانی نمادین، مذهبی و سیاسی بسیار مهمی دارند عمدتاً مغفول مانده است.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۱۴:۵۷

    شمشیر یا نصحیت؛ مساله نهی از منکر مسلحانه در میان فِرَق اسلامی| رسول جعفریان

    انقلابیون در میان فرقه های مختلف، اغلب از دسته اولند. در میان شیعه، گروه زیدیه قائل به خروج با شمشیر است، اما امامیه، از آغاز به موضع عکس آن شهرت داشته است. در اینجا، مروری بر این آراء خواهیم داشت و استدلالهای هر کدام را مرور خواهیم کرد. گفتنی است که بخشی از این مساله به موضوع امر به معروف و نهی از منکر نیز باز می گردد.

  • داوری ۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۱۴:۵۷

    رضا داوری اردکانی؛

    مقدمه‌ای بر «آزادی، قانون و سازمان»

    در این دفتر تاریخ آزادی سیاسی و شرایط ظهور و بسط دموکراسی در صورت‌های لیبرال دموکراسی و سوسیال دموکراسی و نئولیبرالیسم به اجمال و اشاره ذکر شده و قصد اصلی نویسنده این بوده است که راهی به درک سیاست در جهان توسعه‌نیافته بیابد...

  • ۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۱۴:۴۰

    مرور یک مقاله؛

    آیا کرونا پایانی بر عصر نئولیبرال بود؟

    دیگر نمی‏‌شد انکار کرد که نقطه عطفی فرا‏رسیده بود. آیا بالاخره شاهد مرگ سنتی بودیم که از دهه ۱۹۸۰ بر خط‌ ومشیه‌ای اقتصادی سایه افکنده بود؟ آیا ناقوس مرگ نئولیبرالیسم به صدا درآمده بود؟

  • گنگ خوابدیده ۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۱۴:۳۷

    رضا مختاری اصفهانی/ به بهانه انتشار «گنگ خوابدیده»؛

    گام نخست در مسیر شناخت غرب

    نویسنده مواجهه ایران و غرب را به «برخورد» و «آشنایی» تقسیم کرده است. حاصل برخورد با غرب در صحنه‎هایی چون جنگ‎های ایران و روس تبعاتی مانند قراردادهای استعماری داشت، اما آشنایی به فهمی هرچند ناقص از تمدن جدید غرب انجامید. اگر برخورد با غرب تبعاتی قهری داشت، اما آشنایی با آن، تلاشی بیشتر داوطلبانه بود و این تلاش در مأموریت یا مسافرت صورت گرفت...

  • ۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۱۴:۱۶

    عبده و مساله مقتضیات زمان

    در تاریخ معاصر اسلام حلقه‌های مفقود یا آشکاری وجود دارند که می‌توان از آنها در یک حرکت طولی و فرآیندی معنادار، به عنوان سنت احیاگری اسلامی نام برد و یاد کرد. سنتی که اگرچه به ایران اسلامی و دغدغه روشنفکرانش به الزام ختم نمی‌شود، لیکن به این معنا نیست و نبوده که آن را به عنوان یک جریان ارزشمند و هدفمند در کل عالم اسلام یا جامعه بزرگ اسلامی نیز تصور نکرد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۱۳:۵۹

    جایگاه عقل در اندیشه شیخ مفید

    قرن چهارم به‌خصوص با تجربه تلخ عصر غیبت کبری که در اوایل قرن در سال 329ق رخ داد و شیعیان در فرود و فرازهای بین نقل و عقل و شبهه و ردیه و اصول و فروع سرگردان مانده بودند و مسلّطین از آنها قائل به مرجعیت امام و رعایت روایت و حدیث ایشان بود، منشأ تحولات عظیمی در افکار و اندیشه‌های مسلمین از شیعه شد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۸ ۱۶:۰۷

    امیرمحمد گمینی: بسیاری از پژوهش‌ها در زمینه تاریخ علم ارزش علمی ندارند

    در کتاب‌ها و مقالات و سخنرانی‌ها، از تاریخ علم در دوره اسلامی و ایرانی سخن زیاد گفته می‌شود؛ اما هدف از این مباحث، شناخت تاریخ علم در آن دوران نیست. هدف صرفا افتخار کردن و خود را بزرگ جلوه دادن است. در مجموع، هدف از چنین بازخوانی‌هایی یا افتخار کردن است و یا اینکه بگویند در نهایت این دین بود که منجر به افول علم در جامعه‌ی ما شد!

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۸ ۱۶:۰۴

    مقدمه کتاب آزادی، قانون و سازمان؛ جدیدترین اثر دکتر رضا داوری اردکانی

    آزادی چیزی است که اهل سیاست نظری در این اواخرکمتر دربارۀ آن فکر می‌کنند و از آن چندان حرف هم نمی‌زنند. حتی دفاع از لیبرالیسم در پناه مفهوم عدالت صورت می‌گیرد. کمتر فیلسوفی را می‌شناسیم که بعد از سارتر از آزادی گفته باشد. من هم که می‌خواستم فصلی دربارۀ فلسفه و آزادی در زمان معاصر بنویسم و در این دفتر بیاورم، کار را مشکل یافتم و منصرف شدم.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۸ ۱۶:۰۰

    فهم قرآن باید در متن باشد نه حاشیه/ باید توان برداشت از قرآن را پیدا کنیم

    اگر در زبان مردم دقیق شویم بسیار کم مثال قرآنی می‌بینیم. من عاشق شعر هستم و به قول عرفی ملک سخن به ممکلت جم نمی دهم، یک بیت عاشقانه به عالم نمی‌دهم. اما با تمام این وصف می‌گویم وقتی صدها شعر در زبان مردم است آیا ما توانسته‌ایم زبان مردم را با یک آیه از قرآن کریم آشنا کنیم؟

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۱۹:۴۱

    عیسای مسلمانان

    امروزه وقتی از رابطۀ اسلام و مسیحیت یا، به تعبیر دقیق‌تر ، رابطۀ مسلمانان و مسیحیت سخن به میان می‌آید، آن‌چه که به ذهن خطور می‌کند نوعی رابطۀ خصومت‌آمیز است. اگر روزگاران گذشته، به‌ویژه قرون وسطا، را مد نظر داشته باشیم، فوری به یاد جنگ‌های خونین صلیبی می‌افتیم. امروزه هم این دو طرف، نگاه خیلی خوبی نسبت به هم ندارند و تنها گوشۀ چشمی به دهان یکدیگر دارند

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۱۹:۳۹

    «مارکسیسم و مسایل زبان شناسی»

    در اتحاد جماهیر شوروی سابق، کنار آبراه ولگان، مجسمه بزرگی قرار داشت که ساخته دست زندانیان بود. روزی نگهبان مجسمه متوجه شد سر مجسمه با فضولات پرندگان مهاجری که برای استراحت روی آن می نشینند پر شده است

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۱۹:۳۷

    کتاب «زندگینامه محمد، ماهیت و وثاقت» منتشر شد

    انتشارات حکمت کتاب «زندگینامه محمد، ماهیت و وثاقت» منتشر کرد

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۱۹:۳۳

    نزاع قدیم و جدید: مورد رؤیت هلال

    یکی از موضوعاتی که با ورود به ماه رمضان، تنور نزاع بین دو گروه سنت‌گرا و نوگرا را داغ می‌کند موضوع چگونگی احراز یا ثبوت آغاز و فرجام ماه قمری رمضان است. گروهی اصرار دارند که با استناد به احادیثی مثل «با رؤیت هلال، روزه بگیرید و با رؤیت هلال از روزه خارج شوید» مشاهده با چشم را شرط بی‌بدیل احراز آغاز و پایان ماه رمضان بدانند، و گروه دیگر معتقدند که در عصر صدور این حدیث، امکان دیگری جز چشم غیرمسلح برای تشخیص حلول ماه وجود نداشته و اکنون می‌توان استفاده از فناوری‌های نوین و علوم دقیقه را پایه و مبنای ثبوت روزها و ماه‌ها قرار داد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۱۹:۳۱

    هیتلر و اسلام/مهدی تدینی

    بیش از آنچه گمان کنید هیتلر از اسلام تعریف می‌کرد، شیفتۀ این دین بود و مسیحیت را در مقابل به سخره می‌گرفت. می‌گفت: «احکامی که تکلیف می‌کند انسان‌ها غسل و وضو کنند، از برخی نوشیدنی‌ها اجتناب کنند، با طلوع آفتاب برخیزند و سر مناره روند ــ همه تکالیفی است که افرادی هوشمند وضع کرده‌اند».

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۱۹:۲۶

    کتاب «دین و مذهب در عصر تیموری» منتشر شد

    ابعاد مختلف اعتقاد دینی و مذهبی مردم و حاکمان تیموری در کتاب «دین و مذهب در عصر تیموری» بررسی شده و نشان می‌دهد بررسی اعتقادات دینی و تغییرات گوناگون مردم از ضروریات تحولات اجتماعی این عهد است.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۱۹:۲۳

    بازآفرینی نظریه استاد مطهری درباره علم اجتماعی اسلامی

    غرض نویسنده این کتاب این بوده که بتواند نظریه استاد مطهری درباره علم اجتماعی اسلامی، بازسازی و بازآفرینی کند؛ چراکه استاد مطهری در طول حیات ظاهری خویش، فرصت نکرد آنگونه که باید، این برنامه معرفتی را به سرانجام برساند و آرا و دیدگاه‌های خود را درباره فلسفه علم اجتماعی اسلامی، به تفصیل درآورد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۱۹:۲۲

    از «نقش ائمه در احیای دین» تا «نخستین رویارویی‌های اسلام و سکولاریسم»

    زورق مطالعه کتاب‌ «نقش ائمه در احیای دین» اثر علامه عسگری و «نخستین رویارویی‌های اسلام و سکولاریسم» و «اسلام و سکولاریزم؛ از آغاز تا امروز» را برای ماه مبارک رمضان توصیه کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۱۹:۱۸

    نگاهی به کتاب پدرم برتراند راسل

    پاپانوئل فیلسوف

    این باید یک تصور رایج باشد که فیلسوف‌ها زندگی متفاوتی با ما مردم عادی دارند. آنها مدام در حال مطالعه‌ و نوشتن هستند. هر جمله ساده‌ای را تحلیل می‌کنند و هیچ‌گاه نمی‌توان با آنها گفت‌وگویی سرخوشانه داشت. تفریحات‌شان حل کردن مسائل بغرنج دنیاست و خواب‌شان تجلی رویاهای پیچیده و سحرآمیز.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۱۹:۱۳

    به مناسبت درگذشت علی رضاقلی

    علیه نخبه‌گرایی در جامعه‌شناسی

    در سال ۱۳۷۶، همزمان با اوجگیری جنبش اصلاحات و گشایش فضای سیاسی و اجتماعی، بازار نشر رونق گرفت. کتاب‌های زیادی در حوزه‌های مختلف علوم انسانی ترجمه و منتشر شد. برخی از این آثار به یک‌باره گل کرد و با اقبال بی‌سابقه مواجه شد. «جامعه‌شناسی نخبه‌کشی» نوشته علی رضاقلی یکی از این کتاب‌ها بود

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۲۰:۰۶

    تصمیم جیم کری برای بازنشستگی جدی است/ به حد کافی کار کرده‌ام

    جیم کری گفته است درباره بازنشستگی تقریبا جدی است و فکر می‌کند به حد کافی کار کرده است.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۲۰:۰۵

    راه برادران کوئن جدا شده است/ این بار ایتن تنهایی فیلم می‌سازد

    در حالی که برادران کوئن همواره با هم کار کردند، به دنبال موفقیت «تراژدی مکبثت» که به تنهایی توسط جوئل ساخته شده، حالا ایتن می‌خواهد یک فیلم به تنهایی بسازد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۲۰:۰۳

    چهارمین فیلم پرفروش از ابرقهرمان گاتهام

    «بتمن» به فروش ۷۰۰ میلیون دلاری رسید/ درامی روان‌شناختی و امروزی

    فروش «بتمن» در گیشه‌های جهان از مرز ۷۰۰ میلیون دلار عبور کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۹:۵۹

    ناگفته‌های «کاخ گلستان» آشکار می‌شوند/ روایت‌های زنده درباره‌ مجموعه‌ جهانی گلستان

    تاریخ شفاهی کاخ جهانی گلستان با جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز از قدیمی‌های این مجموعه‌ تاریخی تدوین می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۹:۵۷

    هابز و سیاست مدرن: به مناسبت 434امین سالروز تولد او

    گالیله دانش سیاست

    در تاریخ اندیشه سیاسی غالبا ماکیاولّی را نخستین فیلسوف سیاسی مدرن دانسته‌اند و مراجعی همچون لئو اشتراوس نیز بر این تلقی صحه گذاشته‌اند. با این حال، بررسی دقیق اندیشه ماکیاولّی حاکی از آن است که او همچنان پای در سنت داشته و نمی‌توانسته تمامی لوازم سیاست مدرن را دریابد و نظریه‌ای اساسا مدرن را بپروراند.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۹:۵۵

    مورد توماس هابز

    ژورنالیستی شدن مباحث فکری و اندیشه به معنای طرح ایده‌ها و افکار متفکران و فیلسوفان و نظریه‌پردازان در رسانه‌های عمومی و مطبوعات، به ویژه روزنامه‌ها و خبرگزاری‌ها، مخالفان و موافقان زیادی دارد.