-
۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۳۹
محیط طباطبایی:فرهنگ ایرانی مانع از رکگویی در خاطرهنویسی است
احمد محیط طباطبایی گفت: ثبت یادداشتهای روزانه چندان در ایران رعایت نمیشود. شاید این نقیصه به فرهنگ ایرانی برمیگردد. باید سوال کرد، چرا خاطرهنویسی در ایران مانند نوشتن خاطرات یک فرد انگلیسی نیست؟ چون یک فرد انگلیسی در خاطراتش تقریباً همه چیز را مینویسد و معایب کارش را هم بیان میکند اما در ایران ساختارهای تربیتی به شکلی است که چندان انتقاد کردن از خود مرسوم نیست.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۳۸
فقه شیعه و تأمین اجتماعی
بیمه، مفهومی مدرن و مربوط به دوره ماست. اولین مواجههای که در فقهمان با بیمه داشتهایم حدوداً به صد و اندی سال قبل برمیگردد. من سعی کردم چالشهایی را نیز که فقهای مطرح قرن بیستم در ارتباط با بیمه مطرح کردهاند، در فصلی مجزا بیاورم.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۳۶
اندیشه حوادث و صحنههای شاهنامه مغفول نشود
یوسفعلی میرشکاک، در دومین روز اردوی آفتابگردانها با موضوع «جهان فردوسی» گفت: باید حواسمان باشد تا حوادث و صحنههای شاهنامه، ما را آنگونه مجذوب خود نکند که از اندیشه آن غافل شویم.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۳۴
بدون هیدِگر، هرگز!
هیدِگر پرسش بزرگ دوره جدید (پرسش از وجود) و بخش عمدهای از سایر پرسشهای مهم زمانه را به صورت بسیار باریک بینانه و موشکافانه طرح کرد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۳۳
دوره دو جلدی کتاب «قصص الخاقانی» منتشر شد
چاپ نخست دوره دو جلدی کتاب «قصص الخاقانی، تاریخ صفویه از آغاز تا پایان عصر شاه عباس دوم» نوشته ولی قلی خان شاملو توسط انتشارات سروش منتشر شد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۴ ۱۲:۲۳
فلسفه اسلامی درگفتوگو با ابراهیم دادجو
دادجو گفت: فلسفه اسلامی واقعگرا و فلسفههای غرب غیرواقعگراست پس در فلسفه اسلامی نباید از فلسفه غرب تقلید کنیم. حتی از فلسفه معاصر هم نمیتوانیم پیروی کنیم مگر فلسفهای که مثل جریان ذاتگرایی فلسفه واقعبین است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۴ ۱۱:۴۴
ویرایش جدید «تحلیل رویا» منتشر شد
نشر افکار ویرایش جدیدی از کتاب «تحلیل رویا: درسگفتارهایی در تعبیر و تفسیر رویا» اثر کارل گوستاو یونگ را در یک جلد منتشر کرد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۴ ۱۱:۴۲
دکتر دالوند: شاهنامه مانند پناهگاهی امن، حس غربت ایرانیان را تسکین میدهد
مراسم «بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی»، شاعر حماسهسرای ایرانی و سراینده شاهنامه، 28 اردیبهشتماه سال 1401، به همت پژوهشکده زبان و ادبیات و با همکاری پژوهشکده زبانشناسی برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۴ ۱۱:۴۰
تأثیر شیخ اشراق و اندیشههای او بر مکتب فلسفی شیراز
سیزدهمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «تاثیر شیخ اشراق و اندیشههای او بر مکتب فلسفی شیراز» اختصاص دارد که باسخنان دکتر قاسم کاکایی، عضو هیات علمی دانشگاه شیراز، چهارشنبه یازدهم خردادساعت ۱۵ برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۳ ۱۵:۳۸
تولد دو فصلنامه سهزبانه جدید فلسفه
دو فصلنامه سهزبانه «مطالعات حکمت عملی» و «فلسفه و علوم انسانی» به صاحبامتیازی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران شروع به کار کرد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۳ ۱۵:۳۷
برگزاری «جشنواره بینالمللی زبان فارسی دهخدا»
«جشنواره بینالمللی آموزش زبان فارسی دهخدا» در خردادماه ۱۴۰۱ برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۳ ۱۵:۳۵
اندیشههای ایوان ایلین، در گفتوگو با جواد میری، پژوهشگر علوم اجتماعی
نظریهپرداز روح روسی
ایوان ایلین، فیلسوف در سایه، متفکری است که در میان فیلسوفان، بیشترین تاثیر را بر ولادیمیر پوتین سیاستمدار و رییسجمهور مقتدر روسیه گذاشته است. در بحث از جنگ اوکراین و روسیه معمولا جنبههای سیاسی، ژئوپلیتیک و اقتصادی مورد توجه بوده، اما جنبهای که کمتر بدان پرداخته شده، بحث اندیشه و افکاری است که موجب این سیاستهای جدید شده است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۳ ۱۵:۳۴
بررسی تنشهای منجر به جنگ جهانی اول در «آخرین تابستان اروپا»
کتاب «آخرین تابستان اروپا» به بررسی تنشها و اتفاقاتی میپردازد که در رقمخوردن جنگ جهانی اول نقشی اساسی ایفا کردند. متن اصلی کتاب «آخرین تابستان اروپا» نخستینبار سال 2004 منتشر شده است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۳ ۱۵:۳۲
فلسفه اسلامی واقعگراست/ تبعیت از جریان ذاتگرایی فلسفه
دادجو گفت: فلسفه اسلامی واقعگرا و فلسفههای غرب غیرواقعگراست پس در فلسفه اسلامی نباید از فلسفه غرب تقلید کنیم. حتی از فلسفه معاصر هم نمیتوانیم پیروی کنیم مگر فلسفهای که مثل جریان ذاتگرایی فلسفه واقعبین است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۳ ۱۵:۳۱
کتاب «اصول فلسفه رئالیسم» به چاپ پنجم رسید
چاپ پنجم کتاب «اصول فلسفه رئالیسم» به کوشش سید هادی خسروشاهی و به همت مؤسسه بوستان کتاب منتشر شد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۳ ۱۵:۲۶
زندگی و زمانه شیخ بهایی/سرسپردگی به ائمه «بهاء» را به کجا رساند؟
دلدادگی شیخ بهایی به ائمه و اهل بیت (ع) خارج از حد تصور است. او در علم و دانش به بهرهای بزرگ دست یافت و به جایگاهی کم نظیر نایل شد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۳ ۱۵:۲۴
کتاب «رستنیها و پدیدههای نباتی در تاریخ طبری» اثری بینظیر است / احمد مهدوی دامغانی
دکتر احمد مهدوی دامغانی، از ارزشمندی کتاب رستنیها و پدیدههای نباتی در تاریخ طبری سخن گفته و تلاش محمدحسن ابریشمی، مؤلف این اثر، را ستوده است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۳۷
«نبرد مخفی علیه ایران» منتشر شد
برگمن، نویسنده صهیونیست، عمده اقدامات ضد ایرانی اشغالگران فلسطین را از بدو پیروزی انقلاب اسلامی، در این اثر به رشته تحریر در آورده و برای توجیهپذیر ساختن این ضدیتها اتهامات ناروایی را به ملت ایران نسبت داده است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۳۶
معیار تشخیص عدالت از نظر صدرالمتالهین چیست
نادر شکرالهی ضمن اشاره به اینکه ملاصدرا به تفصیل در حوزه عدالت اجتماعی ورود نکرده است تصریح کرد: از نظر حکیمی مثل ملاصدرا، منابع معرفتی ما برای تشخیص مصداق عدالت در هر دوره، هم شهود است، هم ظاهر شریعت است، هم عقل به معنای وسیع خودش.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۳۲
«داد (قانون)، خرد و شادی»؛ سه مفهوم در سیر تاریخی از ایران باستان تا ایران اسلامی
تاریخ ایران تاریخی بلند و جهانی است و در استمرار و پیوستگی و جداکردن دورههای آن و منازعات بیهوده در این زمینه به صلاح و منافع ملی ما نیست. اگر بخواهم سیر تاریخمان از ایران باستان تا دوره ایران اسلامی را در سه مفهوم خلاصه کنم؛ «داد (قانون)، خرد و شادی» است که هر سه در شاهنامه تجلی یافته است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۲۵
پیامبری یا به خودوانهادگی بشر| همایون همتی
سخن نگارنده در این خطابه و تحریر بعدی آن دربارۀ پدیده و رویداد عظیم پیامبری است یعنی آمدن پیامبران از جانب خداوند برای دستگیری از انسان. به خودوانهادگی نیز اصطلاحی است از ژان پل ساتر، فیلسوف معروف فرانسوی که او را در روزگار خود “پیامبر روشنفکران” خوانده بودند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۲۲
هابرماس منتقد مطلقیت تکنولوژی بر علوم انسانی است
تقویان میگوید: هابرماس در مجموع از علم مدرن و تکنولوژی در جایگاه خودش دفاع میکند اما منتقد رویکردهایی است که میخواهند این جایگاه را مطلق کرده و آن را به علوم انسانی تسری بدهند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۱۰
انسان و معنی حیات / غلامحسین دینانی
انسان در میان موجودات زنده این جهان تنها موجودی است که هم زندگی میکند و هم میداند که زندگی میکند؛ بنابراین زندگی انسان با زندگی موجودات دیگر تفاوت بنیادی دارد و هرگز نباید از این تفاوت غافل بود.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۱۲:۵۳
خط فارسی و لزوم اصلاح آن
بدون ایجاد اصلاحات بنیادین در خط فارسی و فقط با یکدست کردن آن و البته ایجاد یکی دو تغییر کوچک در آن، بسیاری از مسائل مربوط به پردازش زبان و خط فارسی حل خواهد شد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۱۲:۱۰
توهم بزرگ
فلسفه مثل هر دانش یا معرفت دیگری باید توهمزدا و واقعنگر باشد و چشم مخاطبان خود را نسبت به وجه یا وجوهی از واقعیت باز کند. فیلسوف یا علاقهمند به فلسفه، قرار است جنبههایی از عالم هستی را تبیین کند و نوری بر تاریکی جهان موجود بیندازد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۱۹
باید به اراده الهی تن بدهیم
یک جامعهشناس و مدرس دانشگاه معتقد است با توجه به حاکمیت اراده الهی بر کل عالم در هر حال اگر انسان بر اساس و طبق خواسته او عمل کند سوخت و سوز ندارد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۱۸
صدرالمتالهین، شریعت را روح سیاست میداند
شریف لکزایی گفت: از نگاه ملاصدرا، صلح باید در درون خود انسان اتفاق بیفتد، یعنی انسان بتواند بین ادراکات عقلی و باورهای قلبی خود صلح برقرار کند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۱۶
«مساله خواندن در ایران معاصر» در گفتوگو با رضا ماحوزی
فرهنگ نخبه دانشگاهی که نثر نویسیهای گسترده در 6 تا 7 دهه اخیر در آن رواج پیدا کرده، نتواسته است از حصار محدود جامعه نخبگانی خود خارج شود و در میان تودهها جای بگیرد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۱۴
حقیقت و غنیمت در نگاه خیام| محسن سلگی
حقیقت مورد نظر خیام در کمین است و خود را لحظهای تنها قدری و به طور موقتی آشکار میکند. این حقیقت، کشفی نیست. او ما را کشف و شکار میکند نه اینکه همچون گنجی قابل اکتشاف باشد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۷:۱۳
نشست «نشانهشناسی مونسالعشاق سهروردی» برگزار میشود
دوازدهمین نشست از مجموعه درس گفتارهایی درباره سهروردی با عنوان «نشانه شناسی مونس العشاق سهروردی» چهارشنبه چهارم خرداد برگزار می شود.