-
۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۲۰:۰۷
کتاب جدید رضا داوری اردکانی منتشر شد
جدیدترین اثر رضا داوری اردکانی با عنوان «آزادی، قانون و سازمان» منتشر شد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۱۱:۵۲
تاریخ بدبینی و کارکرد آن در زمانه فعلی
بدبینان باستان، در شکلی نوعدوستی منحرفانه، فقر شدید را پذیرفتند تا بهنحوی بهتر با انتقاد اجتماعی رادیکال خود افراد ازخودراضی را مورد حمله قرار دهند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۱۱:۵۰
ترس و لرز، هستی و نیستی در گفتوگو با کییرکگارد
کییرکگارد از مرزهای فلسفه، الهیات، روانشناسی، نقد ادبی، ادبیات مذهبی و داستان گذر میکند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۱۱:۰۴
به مناسبت درگذشت رضا براهنی
فراموشی گاهی چیز بدی نیست
برای آدمها فراموشی گاهی چیز بدی نیست مساله این است که جامعه فراموشی نگیرد، این یادداشت را پنجم فروردین ماه ۱۴۰۱ (۲۵ مارس ۲۰۲۲) همزمان با مرگ رضا براهنی-که چند سالی فراموشی گرفته بود و امروز در تورنتو کانادا در غربت درگذشت- مینویسم تا خودمان او را فراموش نکنیم.
-
۱۴۰۱-۰۱-۱۱ ۱۴:۵۸
ایده دانشگاه ایرانی
نکاتی درباره حکمت خراسان و دانشگاه ایرانشهر
اگر کارکرد نهاد دانشگاه را متشکل از عنصر حقیقی آموزش آکادمیک ، پژوهش علمی عالمانه و حیات فرهنگی خلاقانه به دور از ایدئولوژی اندیشی و سیاست زدگی بدانیم ، بی شک روح علمی دانشگاه در پیوند با خرد گرایی و علم گرایی ارتباط می یابد که جدای از سرمایه های اجتماعی نخواهد بود.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۸ ۱۵:۲۷
چهارشنبه سوری چیست و آداب و رسوم و غذاهای آن
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۷ ۱۳:۱۲
متفکرانی که سال ۱۴۰۰ وداع گفتند
آخرین سال قرن گذشته اندیشورانی درگذشتند که نام برخی از آنها در تاریخ اندیشه ماندگار خواهد ماند؛ متفکرانی جون فان اس که مطالعات تشیع را ارتقا بخشیدند تا حسن حنفی متفکر نومعتزلی جهان عرب. محمدرضا حکیمی هم که در دهه دوم قرن گذشته کوشید با ساختار بخشیدن به منظومه فکری مدرسه معارفی مشهد، مکتب تفکیک را پایه گذارد از شخصیتهای برجسته بود که در سال ۱۴۰۰ دار فانی را وداع گفت.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۷ ۱۳:۰۹
مرور تاریخ؛
ماجرای دولتمرد قاجار که روضه تراموا درخواست کرد
امین السلطنه در دوران ناصری و مظفری یکی از شخصیتهای سیاسی بود، اما سواد درستی نداشت و نمیتوانست کلمات را به درستی ادا کند. روزی او روضه تراموا خواست و همه را در حیرت فرو برد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۷ ۱۳:۰۷
تحلیل آمریکایی ها از رفتار شاه؛ بیشتر احساسی تا منطقی!
شاه در سال ۱۹۵۷ فهرستی از نیازهای نظامی خود به پنتاگون ارائه کرد که برآورد هزینهاش بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون بود. تحلیل آمریکاییها از اینفهرست و توقعات شاه، چنین بود: بیشتر احساسی تا منطقی!
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۷ ۱۳:۰۵
بیتعلقی به دنیا در عین تمتع از آن، صفت شایگان بود
یک استاد فلسفه درباره داریوش شایگان در سالروز درگذشت او گفت: شایگان در عین تلذذ و تمتع، آزاد و بیتعلق زیست.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۷ ۱۳:۰۲
کلیشههای تاریخنگاری زنان در «تاریخ اجتماعی زنان در عصر قاجار» شکسته شده است
فرهاد دشتکینیا، عضو هیات علمی دانشگاه باهنر کرمان در یادداشتی به بررسی کوتاه کتاب «تاریخ اجتماعی زنان در عصر قاجار» پرداخته است.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۷ ۱۲:۳۵
اسنادی مهم و محرمانه از اهداف پنهان شوروی و انحلال حکومت فرقه دموکرات آذربایجان
حمید احمدی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران معتقد است: اسناد کتاب «فرامین تاسیس، اداره و انحلال حکومت فرقه دموکرات آذربایجان: مجموعه اسناد شوروی» نشان میدهد که مقامات شوروی از همان سالهای نخستین اشغال ایران در پی به راهاندازی یک حرکت قومگرایانه و جداییطلب در این منطقه از کشور ما بودند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۷ ۱۲:۳۲
به بهانه درگذشت رضا براهنی؛
معمای رازهای سرزمینی
"رازهای سرزمین من " هنوز هم کشف و آشکار نشده اند و هنوز هم باید از آن رازها نوشت و فاش شان کرد . براهنی ، شاید ، یک وجه را در یک برهه دید اما هزاران وجه دبگر آن سرزمین نادیده و نانوشته باقی مانده است
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۴ ۱۲:۴۷
برای نخستین بار یک مدیر زن در راس جشنواره کن قرار گرفت
پس از چند ساعت بحث داغ سرانجام جشنواره فیلم کن آیریس کنوبلوخ را به عنوان رییس خود برگزید.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۴ ۱۲:۴۴
کاپولا از گنجینه خود رونمایی کرد/ جایزهای که مردم میدهند!
سازنده پدرخوانده در مصاحبهای که به مناسبت پنجاهمین سالگرد اکران «پدرخوانده» انجام داده گفت بزرگترین گنجینهاش این است که مردم هنوز این فیلم را تماشا میکنند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۴ ۱۲:۴۱
از «در هزار توی نیچه» تا «قبل از اینکه قهوه سرد شود»
جلال پیکانی دانشیار گروه فلسفه دانشگاه پیام نور تهران و تبریز کتابهای متعددی در زمینههای مختلفی چون فلسفه، تاریخ، روانشناسی، کودک، رمان و غیره را برای مطالعه در ایام نوروز به مخاطبان پیشنهاد کرد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۴ ۱۲:۳۴
گفتوگوی دینی و واقعیتهای نوین| محمد مسجدجامعی
مدتها است که از ایده های ابتکاری ویلی برانت و کاردینال کازارولی می گذرد، این دو هر یک به دلائلی خاص خود خواهان مذاکره با کشور های پشت پرده آهنین بودند و می گفتند می باید تابوی “ضدیت با هر نوع ارتباط” شکسته شود. ویلی برانت، صدر اعظم اسبق آلمان غربی، خواهان دیالوگ سیاسی بود و کازارولی، معاون وزیر خارجه و سپس وزیر خارجه و در نهایت نخست وربر واتیکان، خواهان دیالوگی دینی و کلیسایی موفقیت نسبی این اندیشه در آن زمان زمینه را برای گفتگوهای بیشتر آماده ساخت و از آن به بعد گفتگوی دینی در معنای کنونیش طرفدارانی یافت و به پیش رفت.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۳ ۱۳:۳۳
از سرمایهداری هیجانی تا عقل پوپولیستی
فواد حبیبی برای مطالعه در ایام نوروز کتابهای «شکلگیری سرمایهداری هیجانی: در نقد صنعت روانکاوی»، «زندگی روزمره در اسپانیای دوره تفتیش عقاید» و «پوپولیسم: درباره عقل پوپولیستی» را پیشنهاد داد.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۱ ۱۲:۵۹
کتابها از تاریخ و فرهنگ ایران باستان در سالی که گذشت چه میگویند؟/ از ایلام باستان تا خلیج فارس
در این گزارش به بخشی از کتابهای چاپ نخست در حوزه تاریخ و فرهنگ ایران باستان اشاره شده و عناوین بازچاپها نیامده است.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۱ ۱۲:۵۷
عقبگرد فلسفه و مسئله شهود
علیرغم انبوه پرسشها و قرنهایی که صرف پرداختن به آنها شده است، فیلسوفان هیچ پاسخ موفقیتآمیزی ارائه نکردهاند.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۱ ۱۲:۵۳
نوروز در گذر قرون نخستین تاریخ مسلمانان
تاریخ مسلمانان از همان ابتدا که مورد گزارش مورخان عصر عباسی قرار گرفته با نوروز ایرانیان عجین شد. مورخان نقل کرده اند که ابوثابت جدّ ابوحنیفه (۱۵۰هـ) در روز نوروز، به علی بن ابی طالب فالوده تعارف کرد و ایشان بعد از تناول چنین گفت: «نَوْرِزُوْنَا کُلَّ یَوْمٍ» یعنی هر روز ما نوروز است.
-
۱۴۰۱-۰۱-۰۱ ۱۲:۴۷
نیم نگاهی به گفتمانهای اسلامی در ایران معاصر| سید محمد لولاکی
دکتر محسن کدیور در سخنرانی خود به مناسبت عید مبعث پیامبر(ص) به تقسیمبندی جدیدی، جریانهای فکری اسلامی موجود در ایران معاصر را به پنج طیف سنتی، نوسنتی، تندرو، نواندیش و تجدیدنظرطلب تقسیمبندی کرده است. اگر چه دکارت میگفت: تقسیمبندی کن تا پیروز شوی، بهنظر میرسد این تقسیمبندی فاقد یک مبنای منسجم تئوریک و عملگرایانه باشد.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۴۶
گفتوگو با مترجم کتاب «آنتونیو نگری: مدرنیته و انبوه خلق»
پرواز، خروج و برساختن امر مشترک با آنتونیو نگری
باید نگری را نامی برای یکی از مساعدترین خطوط پرواز در قلمروی تفکر و کنش انتقادی معاصر دانست که میتوان به مدد آن راهی سَفر خروج شد
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۴۵
گفتوگو با موسی اکرمی
آشتی دادن لیبرالیسم و عدالت اجتماعی
جایگاه جان رالز در فلسفه سیاسی و فلسفه اخلاق قرن بیستم تقریباً بینظیر است. او نامی بلند آوازه در گسترۀ لیبرالیسم سیاسی است که در این عرصه حتی شانه به شانۀ جان استوارت میل نیز میزند.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۲۷
تام کروز در کن تجلیل میشود/ اکران «تاپ گان» در جشنواره
جشنواره فیلم کن اعلام کرد یکی از برنامههای این دوره جشنواره برنامهای ویژه در تجلیل از تام کروز خواهد بود.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۲۴
رویدادهای مهم حوزه تاریخ و سیاست در سالی که گذشت/ تسریع در دیجیتال شدن اسناد در کنار همایشهای گوناگون
برگزاری جایزهها، بازگشایی موزهها، تسریع در دیجیتال شدن اسناد، نکوداشت و بزرگداشت اهالی تاریخ، سیاست، ایرانشناسی و زبانشناسی و برپایی پررونق همایشها به صورت برخط از اتفاقات مهم 1400 است که اهالی تاریخ و سیاست در آنها حضور یافتند ضمن اینکه در اغلب این همایشها گسترش ارتباطات با مورخان و پژوهشگران خارجی و بحث و گفتوگو با آنها نیز مورد توجه قرار گرفت.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۱۹
تحولات اندیشه سیاسی شیعه در گذر زمان
این کتاب درصدد است با استفاده از اولین تجربه تکون دانش سیاسی، در دو سده آغازین عصر غیبت امام عصر، نشان دهد که با گذشت قرنها، اندیشه سیاسی شیعه هنوز هویت خود را در سایه فرا انگاره غیبت تعریف میکند.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۱۰
زندگی محمد مصدق در دوران سلطنت قاجار/ پیچیدگیهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی پر بحثترین نخستوزیر ایران
«زندگی محمد مصدق در دوران سلطنت قاجار» به قلم دکتر ناصر تکمیل همایون از سوی انتشارات نگارستان اندیشه روانه بازار کتاب شد. این کتاب بیانگر زندگی دکتر محمد مصدق از آغاز تولد او تا پایان دوره سلطنت قاجاریه است.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۰۶
ارائه تأملات فلسفی-الاهیاتی نوین در قانون طبیعی
محتوای این اثر به ارائه خوانشهایی نوین از آثار فیلسوفان الاهیات محدود نمیشود و هدف اصلی کتاب ارائه تأملات فلسفی-الاهیاتی نوینی در برخی جنبههای قانون طبیعی است.
-
۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۰۳
از محقق تا مقلد فرقهاست
عدم آشنایی عمیق با منابع و متون از یک سو و عدم آشنایی دقیق با مکاتب و شیوه های پژوهش در سنت های اسلامشناسی در غرب مواجهه با ادبیات اسلامشناسی در غرب را تنها در سطحی از ارائه روایتی ناقص، ذوق زده و مقلدوار تقلیل می دهد و تنها از آن نوعی توهم دانش و توهم تولید دانش بر می خیزد؛ توهم اینکه حقایقی در خصوص سنت و باورها و متون مقدس هست که “تاکنون نشنیده اید” و “بنیان برافکن” است. این توهمی بیش نیست. دنیای پژوهش آکادمیک دنیای احتمالات و فرضیه ها و آزمون ها و دقت ها و خطاهاست.