ادبیات

کل اخبار:891

  • میشل فوکو ۱۳۹۴-۰۹-۱۸ ۰۸:۵۰

    نگاهی به مفهوم سوژه در ادبیات فلسفی فوکو(۲)؛

    موجودیت متفاوت سوژه

    فوکو نه انسان و نه اندیشه را مکانیکی نمی‌بیند. گرچه نحوه بیان دیرینه شناسی این توهم را ایجاد می‌کند لکن در تبارشناسی کاملاً آشکار می‌شود که سوژه به عنوان موجودی متفاوت از سایر موجودات عالم از جانب فوکو پذیرفته شده است. این سوژه است که مراسم اعتراف یا پژوهش در ابژه‌های انسانی را به عهده دارد. سخن فوکو مکانیکی بودن انسان نیست بلکه تبدیل شدن "منِ فاعلی" به "منِ مفعولی" می‌باشد.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۶ ۱۲:۴۵

    در ادبيات دوره توتاليتاريسم شوخ‌طبعی اتفاقی است

    رمان‌هاي «من خدمتگزار كمونيسم هستم» و «بهشت جوجه» و مجموعه داستان كوتاه «مبارزه براي بلغم» نام او را به عنوان يكي از موفق‌ترين نويسنده‌هاي معاصر روماني ثبت كردند.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۵ ۱۰:۴۵

    ماهنامه ˝هنگام˝ روی کیوسک‌های مطبوعاتی

    شماره ۱۶ و ۱۷ ماهنامه ادبی - هنری ˝هنگام˝ منتشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۴ ۱۰:۴۵

    سالمرگ سلطان پاریس / پدربزرگ من یک سیاه‌پوست است

    تقویم را که ورق بزنید می‌بینید فردا شنبه را به نام نویسنده مشهور فرانسوی؛ الکساندر دوما (پدر) نوشته‌اند: بله، پنجم دسامبر.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۷:۴۵

    بازتاب آئینگی ادبیات در یک اثر ادبی اقتصادی

    مترجم کتاب «ادبیات و اقتصاد آزادی» می‌گوید این کتاب مفهوم آئینگی ادبیات را به شکلی زیبا و بدیع پیش روی مخاطب قرار می‌دهد.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۹ ۱۷:۱۵

    بررسی سینمای تایوان در شماره تازه «سینما و ادبیات»

    چهل و نهمین شماره مجله «سینما و ادبیات» با بررسی سینمای تایوان و به طور خاص فیلمساز مدرن این کشور هو شیائو-شی‌ین، روی دکه رفت.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۹ ۰۹:۳۰

    آیا روزی ادبیات فارغ از جنسیت‌ها خواهد بود؟

    «اینگرید شرایمن» منتقد ادبی معتقد است که بحث جنسیت بسیار پیچیده و گم شدن در میان مباحث پیچیده پسا ساختارگرایان در این باره بسیار آسان است. ناشر، مخاطب، و مقیاس نگارش در روند داستان‌نویسی جنسیت ‌گراست. همین که بسیاری از نویسندگان خانم آثارشان را با نام مستعار منتشر می‌کنند نشان از جنسیت ‌گرایی دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۷ ۱۲:۳۰

    دیوید ایگلمن: ادبیات و علم دو روش رسیدن به شناخت انسانیت است

    «دیوید ایگلمن» عصب‌شناس آمریکایی نظرات خود در باب اراده، ادبیات، علم، و انسانیت و امکان سفر در زمان در عصر دیجیتال طی مصاحبه‌ای در نشریه گاردین اعلام کرده است. وی که علاوه بر پرداختن به علم به داستان‌نویسی علاقه‌مند است بر این باور است که ادبیات و علم دو روش رسیدن به شناخت انسانیت است.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۷ ۰۹:۴۵

    انتشار ۱۷۲ کتاب ادبی در هفته اول آذر

    در هفته اول آذر ماه امسال یعنی از ۳۰ آبان تا سوم آذر ۱۷۲ عنوان کتاب ادبی در کشور منتشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۵ ۰۹:۰۰

    از «تاریخ ادبیات کودکان در غرب» تا «کتابخوان»

    در هفته اول آذر ماه امسال یعنی از 30 آبان تا سوم آذر 172 عنوان کتاب ادبی در کشور منتشر شد.

  • حافظ ۱۳۹۴-۰۹-۰۱ ۱۵:۰۳

    عرفان آفاقی و انفسی حافظ

    ایرج امیرضیایی

    شعر و تفکر جامعه ایران، همبسته تاریخی بوده‌اند. شاعران قدیم مانند خیام، سعدی، مولوی و حافظ با دانش ژرف فلسفی، کلامی، عرفانی، باورهایشان را در سرودهای نغزشان آورده‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۱ ۱۴:۰۰

    جنتی: جایزه جلال به تمام جریان‌های فکری در فضای ادبیات کشور توجه دارد

    علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: نگاهی به قشرهای متنوع در برگزیدگان این جایزه نشان می‌دهد که جایزه ادبی جلال چون خود جلال با سعه‌صدر و گستره دید به جامعه ادبی و پدیدآورندگان داستان نگریسته است و فضای فرهنگی کشور در بند یا درگیر تک‌صدایی نیست.

  • شایگان ۱۳۹۴/۰۸/۲۵

    گفت‌وگو با داریوش شایگان درباره کتاب «جنون هشیاری»؛

    تعطیلات در تاریخ

    اگر بخواهیم مدرنیته را از دیدگاه هنری مطرح کنیم، بودلر نقش اساسی دارد و گریزی از مواجهه با او نداریم. بودلر، هم در شعرها و هم در نقدهای هنری‌اش بسیار نوآور بوده است. پیش از بودلر هم کلمه مدرنیته در متن‌هایی آمده بود، شاتوبریان و مادام دواستال هم آن را به‌کار برده‌اند اما در معنای منفی. بودلر نخستین کسی است که به این کلمه اعتبار جدید می‌دهد. و بسیار زیبا می‌گوید که نیمی از اثر مدرن مُد است، گذراست و به‌محض آنکه پدید می‌آید، ناپدید می‌شود و نیمی دیگرش ابدی است و پایدار.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۱۲:۰۹

    دیوید میچل: برتری دادن ژانرهای ادبی بر یکدیگر نوعی سانسور است

    دیوید میچل، نویسنده نامزد جایزه من بوکر و برنده جایزه فانتزی جهانی معتقد است بسیار خوب است که در کتابفروشی بخش داستان علمی، تخیلی، بخش داستان فانتزی، و بخش ادبیات وجود دارد اما این دسته‌بندی باید فقط نقش راهنما را بازی کند نه منطقه‌ای که یک خواننده به آن تعلق داشته و خواننده دیگری به آن تعلق نداشته باشد.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۱۲:۰۰

    «محمدبن زکریای رازی» کتابی از مجموعه‌ی تاریخ و ادبیات ایران

    کتاب محمد بن زکریای رازی، نوشته محمد دهقانی است که نشر« نی» آن را در سری کتاب های از«مجموعه‌ی تاریخ و ادبیات ایران» منتشر کرده است.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۰۹:۳۰

    توجه زیاد دانشجوها به یک نویسنده

    هوشنگ مرادی کرمانی از تألیف پایان‌نامه دیگری بر اساس داستان‌هایش خبر داد.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۳ ۱۶:۳۰

    آیا تیغ تیز هجو در ادبیات و هنر از تعصب می‌کاهد یا به خشونت می‌افزاید؟

    «سیدارتا دب» و «جیمز پارکر» نویسنده و روزنامه‌نگار به این سؤال که «آیا هجو مشروع فقط به افراد در قدرت می‌نگرد؟» و این‌که چه میزان تاثیر مثبت یا مخرب دارند، پاسخ‌های متفاوتی داده‌اند که می‌خوانید.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۰ ۱۵:۰۰

    سیدی که مردم کشمیر را مسلمان کرد

    میر سیدعلی همدانی از عارفان و دانشمندان قرن هشتم هجری (14 میلادی) و از مبلغان اسلام، نقش بسزایی در گسترش اسلام، زبان و ادبیات فارسی در کشمیر هند و پاکستان داشته است.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۸ ۱۵:۰۰

    سرنخ‌هايی از شخصيت «استتسون» در شعر «تی. اس. اليوت»

    «تي. ‌اس. اليوت» شاعر و منتقد ادبي در نامه‌اي كه سال ١٩٢٢ براي برادرش نوشته اميدواري خود را از حل «مشكل زندگي دوگانه يا سه‌گانه» ابراز كرده بود. حالا ٥٠ سال پس از مرگش، محقق غيرحرفه‌اي بريتانيايي در بحث‌هاي مربوط به زندگي اليوت در دنياي آكادميك هياهويي را به پا كرده است

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۷ ۱۲:۰۰

    «تاریخ بلعمی» کتابی از مجموعه‌ی تاریخ وادبیات ایران

    تاریخ بلعمی از مجموعه تاریخ و ادبیات ایران نوشته محمد دهقانی است که نشرنی آن را روانه بازار نشر کرده است.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۳ ۱۶:۰۰

    شکل‌های زندگی: پروست و زمانِ «پیشِ‌رو»/ شیمی احساسات

    زمان موجی بی‌انتها با انشعاباتی متعدد است. همواره نمی‌کشد بلکه گاه منجی می‌شود و گاه حتی اعاده حیثیت می‌کند پروست نمونه‌ای از این انشعابات زمان را این‌بار در نقش اعاده حیثیت‌کننده در رمان خود می‌آورد و آن را در چهره الستیر نشان می‌دهد، او که در گذشته آدمی رذل، هرزه و عیاش بوده است هنگامی که بعد از زمانی نسبتا طولانی راوی وی را می‌بیند و از او می‌پرسد چه کسی است؟ زیرا بعید می‌داند که او همان الستیر فرومایه باشد الستیر در جواب می‌گوید اتفاقا من همان هستم بایستی آن می‌بودم تا این شوم، به‌طوری‌که شما اکنون مرا به‌جا نمی‌آورید.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۲ ۱۶:۴۵

    ایده اضافه شدن «روز سینما و ادبیات» به تقویم بررسی می‌شود

    مدیرعامل انجمن سینمای جوانان اعلام کرد در راستای برگزاری سی و دومین جشنواره فیلم کوتاه تهران، ایده اضافه شدن «روز سینما و ادبیات» در تقویم فرهنگی کشور بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۱ ۱۵:۱۵

    انتشار «محمدبن زکریای رازی»، «تاریخ بلعمی» و «شاهنامه ابومنصوری» از مجموعه تاریخ و ادبیات ایران

    مجموعه «تاریخ و ادبیات ایران» تالیف محمد دهقانی سه مجلد خود «محمدبن زکریای رازی»، «تاریخ بلعمی» و «شاهنامه ابومنصوری» را منتشر کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۶:۳۰

    نگاهی به چهار كتاب تاريخ و ادبيات ايران/ تاريخ ايران در گنجينه ادب

    اين مجموعه صرفا تاريخ و ادبيات ايران را دربرمي‌گيرد و مي‌كوشد تاريخ ادبي ايران را در پيوند با تاريخ عمومي جهان ببيند و به تحولات فكري و فرهنگي كشورها و اقليم‌هايي هم كه به نحوي با ايران در ارتباط بوده‌اند، اشاره كند و به اين ترتيب گستره‌اي روشن‌تر براي مقايسه تاريخ و ادبيات ايران و جهان پديد آورد.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۱۲:۴۵

    نگاهي به كتاب انكار حضور ديگری/ فلسفه و ادبيات

    كتاب انكار حضور ديگري مجموعه‌اي جالب توجه و تامل‌برانگيز از جستار (essay) هاي ادبي-فلسفي است به قلم نويسنده‌اي كه همزمان به ادبيات و فلسفه علاقه‌اي وصف ناشدني دارد.

  • داستایفسکی ۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۰۹:۴۵

    آبتین گلکار/ به مناسبت یکصدوسی و چهارمین سالمرگ فئودور داستایِفسکی؛

    پس از یک‌و‌نیم قرن چه می‌توان از داستایفسکی آموخت؟

    زندگی بر اساس آموزه‌های داستایفسکی ساده نیست، گاه باید در ساده‌ترین و متعارف‌ترین تصمیم‌گیری‌ها تجدیدنظر کرد و خیر و شر را با ترازوی تازه‌ای سنجید. حداقل آن است که باید کتاب‌های او را خواند و باز خواند و درباره‌ی اندیشه‌ها و مفاهیمشان فکر کرد و درباره‌ی «محق بودن» خودِ داستایفسکی اندیشید.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۶ ۱۳:۳۰

    در زندگی‌نامه یک نویسنده چه چیزی اهانت‌بار است و چه چیزی ضروری؟

    خانواده‌های چهره‌های ادبی به‌ندرت با نویسندگان زندگی‌نامه‌های آنان همراهی می‌کنند و این امر، این سئوال را پیش می‌آورد که آیا زندگی چنین هنرمندانی نباید مورد کاوش قرار گیرد؟ یا به طور اصولی چه چیزی در نگارش این‌گونه آثار اهانت‌بار است و چه چیزی ضرورت دارد؟

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۴ ۱۴:۱۵

    درباره «تجربه‌ زندگی و مرگ در داستان‌های كوتاه»/ مرگ، كامل‌ترين واقعـه زندگی

    متن زیر يادداشت‌ منتشر نشده‌اي از فتح‌الله بي‌نياز است كه به وسيله ناشر در اختيار روزنامه اعتماد قرار گرفته است

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۹ ۱۲:۲۰

    ادبیات عاشورایی؛ ادبیاتی غنی و حماسی / هر گل كه بر دمید ز هامون كربلا...

    ورود حماسه کربلا به حیطه شعر، یقینا یکی از عوامل ماندگاری و پایایی نهضت عاشوراست چرا که حضور پر رنگ شعر در روایت ماجرا و قالب نافذ مرثیه در سوگداشت ماجرا از سویی پیوند دهنده میان عواطف و دل‌‎های سوخته و حقیقت ماجرای ظهر عاشوراست و از سوی دیگر به نوبه خود باعث غنا و اعتلای اشعار و مراثی ست.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۹ ۱۱:۵۰

    جواد زهتاب: اشعار مداحان امروز در شأن محرم نیست

    جواد زهتاب، مدیر اجرایی انجمن شاعران ایران و دبیر نشست‌های ˝شب‌های شیدایی˝ از چند و چون برنامه این شب‌های خانه شاعران ایران گفت.