فرهنگ امروز/فاطمه امیراحمدی: چندی پیش در خبرها آمده بود «رییس کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی از تصویب اساسنامه دانشکده هنرهای ایرانیاسلامی خبر داد و اعلام کرد که راهاندازی این دانشکده مراحل پایانی اجرایی خود را طی میکند». از همین رو به سراغ رییس دانشگاه هنر اصفهان، «فرهنگ مظفر» رفتیم که در زمینهی تاسیس رشتههای جدید در حوزهی هنر، در شکل بومی و اسلامی آن، چندین سال است که در حال فعالیت هستند؛ در حالی که این رشتهها هنوز در مسیر پر پیچ وخم تصویب در شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم سرگردان هستند.
به تازگی از تصویب اساسنامه دانشکده هنرهای ایرانی اسلامی خبر داده میشود و اعلام شده است که راه اندازی این دانشکده مراحل پایانی اجرایی خود را طی میکند. از طرفی دانشگاه هنر اصفهان چند سالی است که روی رشتههای جدید در شاخه فرهنگ و هنر کار میکند ولی هنوز به مرحلهی اجرا نرسیده است. در این باره بفرمایید چرا این اتفاق افتاده است؟
بله، دانشگاه هنر اصفهان در دولت قبل، یک بازنگری و تبیین در رشتههای هنر داشت. و در این راستا برخی رشتهها مورد بازنگری و بعضی دیگر مورد تبیین قرار گرفت. در واقع این دانشگاه بیش از ۱۰۰ رشته را مورد بازنگری و تبیین قرار داد. در کل دانشگاه هنر اصفهان در این مسیر سیاستهای مختلفی را دنبال میکرد به طور مثال ایجاد رشتههای جدیدی مثل «فرهنگ و هنر»، «اقتصاد و هنر» و «کارآفرینی هنر» که تبدیل به یک رشتهی دانشگاهی شدند. رشتههای جدید و بینارشتهای، با رویکردی که هم جنبههای اقتصاد و کارآفرینی داشته باشد و هم جنبههای توسعه فرهنگ و تمدنی داشته باشد، مورد نظر ما در طراحی این رشتهها بود.
همچنین دانشگاه هنر اصفهان یک سلسله رشتههایی تبیین کرد که به طور مثال میتوان به رشتهی صنایع دستی اشاره کرد، که با گرایشات فوق لیسانس تخصصی برنامهریزی شده است. یا رشتههای چوب، کاشی، سرامیک، منبتکاری در مقطع فوق لیسانس نیز از این دست کارهایی است که در این دانشگاه تبیین شده است. به این شکل ما در رشتهی هنر شروع به تبیین یک سلسله رشتههای جدید کردیم. چون میدانید ما صاحب تمدنی غنی در حوزههای صنایع دستی هستیم که ذاتا رشتههای آن با هم متفاوت هستند. درست است که در باور عام به عنوان صنایع دستی تلقی میشوند اما فیذاته مثلا رشتهی سرامیک با رشتهی چوب تفاوت دارد، مواد آن و نوع ورود آنها با یکدیگر تفاوت بسیاری دارد؛ و حتا در مفاهیمی که بار فرهنگی نهفته در خود دارند، غالبا متفاوت هستند.
لذا ما این کار را انجام دادیم و آنها را تبیین کردیم و برای وزارت علوم فرستادیم. سپس برای تصویب، وارد پروسه شورای عالی انقلاب فرهنگی شد. ولی متاسفانه پروسهی تصویب، یک پروسهی طولانی شد. بعضی از این رشتهها (دو یا سه رشته) تصویب شدند و باقی رشتهها بدون ترتیب اثر دادن، کماکان در انتظار تصویب هستند.
در دولت جدید نیز اقدامی در ابتدا شروع شد، که بخشی از مصوبات انجام شود؛ به خصوص آنهایی که جنبهی بازنگری داشتند. گفته شد این رشتهها در اولویت قرار دارند و سپس به رشتههایی که تبیین شده است، پرداخته خواهد شد.
البته در رشتهی هنر اعتقاد بنده بر این بود که خلایی که داشتیم - در رشتههای مهندسی، کار تبیین با گرایشات مختلف، زیاد انجام شده است، اما در رشتهی هنر متاسفانه کار اساسی نشده است- را پر کنیم. از این رو این کار را دانشگاه هنر اصفهان در دانشکده هنر و ادیان خود انجام داد. اما متاسفانه در فرایند یک سال گذشته، ما نتوانستیم مصوبهای بگیریم. حالا شاید این مشکلات، بیشتر مشکلاتی بوده است که شورای عالی انقلاب فرهنگی با وزارت علوم داشته است و این مراحل تصویب طولانی شده است. شورای عالی انقلاب فرهنگی که بدنهی گستردهای ندارد، و یک بدنهی کارشناسی قوی دارد، و وزارت علوم نیز بدنهی اصلی خود را از دانشگاهها استفاده میکند؛ ولی متاسفانه کار هنوز بر زمین مانده است.
حالا این اتفاق، چالش اساسی ما شده است. دانشکده هنر و ادیان آمده و برخی از این رشتهها را احداث کرده است مثل اقتصاد و کارآفرینی، و حتا در این رشته دانشجو گرفته و برای بعضی از آنها استاد جذب کرده است؛ ولی کماکان بخشی از این رشتهها هنوز در مراحل تصویب ماندهاند. یعنی به این دلیل که ما این رشته را احداث کردیم، استادهایی که مرتبط با رشتهی مربوطه بودهاند و مطالعه داشتند را نیز دعوت به همکاری کردیم، ولی متاسفانه هنوز این رشتهها در پروسهی تصویب هستند.
حتا پایههای دانشکدهی هنر، ادیان و تمدنهای دانشگاه هنر اصفهان، برای این ریخته شد که رویکرد فرهنگ و تمدنی و ارزشهای دینی را بتواند با هم داشته باشد.
امسال که سال «اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی» است و مقاممعظم رهبری روی اقتصاد و فرهنگ تاکید کردند، امیدواریم به سرانجام خوبی برسیم. ولی متاسفانه تا الان دانشگاه هنر اصفهان راه به جایی نبرده است. بدنهی وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی باید به یک تفاهمی برسند که در این امر تسریع شود.
حدودا چند رشته در این دانشگاه بازنگری و تبیین شده است؟
تقریبا بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ رشته است.
و چند سال است که این رشتهها تعریف شدهاند؟
بیشتر از دو سال است که روی این موضوع در حال کار و مطالعه هستیم.
نظر شما در مورد خبر تصویب تاسیس دانشکده هنرهای ایرانیاسلامی چیست؟
اگر دانشکده باشد که باید دید برای کدام دانشگاه است. ما در دانشگاه هنر و ادیان، رشته هنر اسلامی داریم و دانشگاه تبریز نیز این رشته را برای خود دارد، و حتا عنوان این دانشگاه، دانشگاه هنر اسلامی تبریز است. دانشگاه هنر تهران نیز است، که همهی این دانشگاهها رشتهی هنر اسلامی دارند.
در دانشگاه هنر اصفهان، ما رشتههای هنر اسلامی و پژوهش هنر و این رشتههای تمدنی، را در دانشکدهای با عنوان دانشکدهی هنر و ادیان و تمدنها مجموع کردهایم؛ ولی دانشگاههای دیگر ممکن است تحت همین عنوان اسلامی، دانشکدههای خود را نامگذاری کرده باشند.
مهم این است که محتوای این دانشکده چیست، و قرار است در کدام دانشگاه تشکیل شود. بنده در این مورد اطلاعات دقیقی ندارم. اینکه شما میگویید اساسنامهی این دانشکده در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد، احتمالا بیس و پایهی کار تصویب شده است، که بر اساس آن مدل، دانشگاهها میتوانند تقاضا بدهند و دانشکده را راهاندازی کنند. و شاید هم یک دانشگاه خاص قرار است یک دانشکده تحت عنوان دانشکده هنرهای ایرانیاسلامی راهاندازی کند و سپس رشتههای آن را احداث کنند. چون اطلاعات دقیقی ندارم زیاد نمیتوانم در مورد آن اظهارنظر کنم. معمولا روند پیچیدهای است. شاید رشتههای آن تبیین شده باشد، چون رشتهها را شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب میکند؛ و حالا قرار است آن رشتهها در دانشگاه مورد نظر پیاده شود.
این رشتههایی که در دانشگاه هنر اصفهان بازنگری و یا تبیین شده است، اگر به تصویب برسد چهقدر میتواند به روندی که تحت عناوین بومیسازی و اسلامیسازی رشتهها از آن اسم برده میشود، کمک کند؟
ما برای تصویب رشتههای مورد نظر خود سه شاخص گذاشتیم؛ یکی از شاخصها «کارآمدی و به روز شدن جهانی» است. یعنی ما گفتیم صنایع دستی یا نقاشی یا گرافیک، باید روزآمد شوند. و در همین راستا آخرین اتفاقات جدیدی که در سطح جهان رخ داده است را لحاظ کردیم، و بر اساس آن رشتهی مورد نظر را مورد بازنگری قرار دادیم.
شاخص دوم ما «ارزشهای دینی» بود، یعنی آنها را در محتوا لحاظ کردهایم. و بر این مبنا ارزشهای دینی را بر اساس آن مدل، وارد سیستم کردیم. ارزشهای دینی در حوزهی هنر، حالا هم به لحاظ جنبههای فلسفهی هنر و هم به لحاظ جنبههای زیباشناسی، این کار صورت گرفته است.
شاخص سوم جنبهی «اقتصاد و کارآمدی» بوده است. یعنی گفتیم هیچ رشتهی هنری نباید به خاطر هنر برای هنر باشد، هنر باید در خدمت توسعهی ملی باشد. لذا با رویکرد اقتصاد و کارآفرینی به این رشتهها نگاه شد.
به این صورت مثلث «کارآمدی و به روز شدن»، «ارزشهای دینی» و «اقتصاد و کارآمدی» در مدل ما برای بازنگری و تبیین رشتهها شکل گرفت. این سه وجه را گذاشتیم و رشتهها را اعم از نقاشی، گرافیک، صنایع دستی و بقیهی رشتههای هنر را با آنها مورد بررسی و مطالعه قرار دادیم. به این ترتیب شاخصسازی کردیم و به رشتهها بار دادیم.
تمام این تحلیلها در حال حاضر نیز وجود دارد و برای هر رشته جزوهی ۵۰ تا ۱۰۰ صفحهای آماده شده است. حتا شرح درس، برای تکتک دروس رشتهها با آخرین اتفاقات نوشته است و آماده کردهایم. در واقع یک کار عظیم انجام شد. شاید نزدیک به دویست یا سیصد محقق درگیر این امر شدند تا این فرایند طی شد. به هر حال این به عنوان سرمایهی ملی است و رفته در سیستمهای متصدی این امر برای تصویب، گیر کرده است.
حالا صحبت از این است که با این هزینههای زمانی و انرژی که صرف شده و رشتهها توسط دانشگاهی، تبیین یا بازنگری شده است، چرا راه رفته، دوباره طی میشود؟
ببینید من با نگاه مثبت و منفی به این مصوبه نگاه میکنم، از این دست کارها در کشور زیاد اتفاق میافتد. متاسفانه دوباره و چندباره کاری در کشور ما زیاد است، یعنی ارزش ملی که صرف کار میشود را نادیده میگیریم. اما یک حسنی دارد، اینکه این ضرورت را هم ما تشخیص دادیم، و هم دوستان دیگر در دانشگاههای دیگر. حالا که همه به این ضرورت رسیدند، باید بین خودشان یک هماهنگی داشته باشند؛ و بیس و پایهای را بگذارند که همه کسانی که در این راستا در حال کار هستند، در یک مجموعه جلو بروند.
هیچ محدودیتی در اجرای این رشتهها نیست و رشتههای هنر نیز باید همچون رشتههای فرضا مهندسی از این عزلت بیرون بیایند و در دانشگاهها و مراکز علمی شهرهای مختلف راهاندازی شوند. برای دانشگاه هنر اصفهان متقاضی زیاد است و یا تمایل برای دانشگاههای مادر مثل دانشگاه هنر تهران نیز زیاد است.
این نوع حرکتها مثبت است و باید از دستاوردهایی که دیگران نیز در این مسیر دارند، استفاده کرد تا در روند کار تسریع شود؛ و وقت و هزینه تلف نشود.
نظر شما