به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛علیرضا مختارپور با اشاره به برگزاری نخستین جشنواره «روستاهای دوستدار كتاب»، درباره برنامههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور در توسعه کتابخانههای روستایی اظهار کرد: توسعه كتابخانههای روستایی همواره در راس برنامههای نهاد كتابخانههای عمومی كشور بوده است و مطابق نقشه راه توسعه كتابخانههای عمومی، برای روستاهایی با جمعیت كمتر از 500 نفر جمعیت، صرفا مجوز كتابخانه عمومی مستقل، برای روستاهایی با جمعیت بین 500 تا1500 نفر جمعیت، مجوز كتابخانه مشاركتی یا مستقل و برای روستاهایی با جمعیت بیش از 1500 نفر جمعیت، مجوز كتابخانه نهادی، مشاركتی یا مستقل صادر میكند.
وی افزود: همچنین نهاد كتابخانههای عمومی كشور برای روستاهای بالای 4000 نفر، نیروی تماموقت جذب میكند که بهتازگی با صدور بخشنامهای با هدف تقویت نیروی انسانی کتابخانههای عمومی روستایی، حداقل دستمُزد كتابداران این کتابخانهها را نیز افزایش چشمگیری پیدا کرده است.
مختارپور با بیان اینكه 18 درصد كتابخانههای عمومی كشور روستایی هستند، افزود: در مجموع 466 باب كتابخانه روستایی نهادی، 149 كتابخانه مشاركتی و یک باب كتابخانه مستقل روستایی تحت پوشش نهاد كتابخانههای عمومی كشور هستند؛ یعنی در مجموع، نهاد كتابخانههای عمومی كشور 616 باب كتابخانه روستایی را تحت پوشش خود دارد که با توجه به برنامه نهاد مبنی بر «راهاندازی كتابخانه در روستاهای با جمعیت بیش از 1500 نفر» این امر در حال پیگیری است.
وی در عین حال به مشكلات راهاندازی كتابخانه روستایی اشاره كرد و گفت: نبود ساختمان مناسب كتابخانه، كمبود تخصیص بودجه و اعتبارات لازم توسط دستگاههای مختلف برای ساخت كتابخانه در مناطق روستایی، كمبود نیروی انسانی تحصیلكرده متخصص كتابداری، فقدان اینترنت و زیرساختهای لازم در بسیاری از مناطق روستاها و پراكندگی و صعبالعبور بودن برخی روستاها از مشكلات نهاد كتابخانههای عمومی كشور برای توسعه كتابخانههای روستایی به شمار میآیند.
مختارپور با بیان اینکه بدون تردید خصوصیات منطقهای و استانی در توسعه كتابخانههای عمومی تاثیر مستقیمی دارد، افزود: توسعه كتابخانههای روستایی در مناطق صعبالعبور و با بدی آب و هوا، معمولاً با كُندی صورت میگیرد. همچنین به دلیل كمتر توسعهیافتگی این مناطق، افتتاح یا حتی اداره كتابخانههای روستایی در این مناطق امری بسیار دشوار است.
وی ادامه داد: در بسیاری از این مناطق اینترنت، بهعنوان یكی از مهمترین عوامل و پارامترهای توسعه كتابخانهها، وجود ندارد. همچنین در مناطق كمتر توسعهیافته، نیروی انسانی متخصص كمتر یافت میشود و این خود تاثیر بسیاری در كُندی روند توسعه كتابخانههای روستایی خواهد داشت.
دبیركل نهاد كتابخانههای عمومی كشور افزود: در مجموع استقبال روستاییان از كتابخانههای روستایی، رضایتبخش است. البته این امر در تمام مناطق یكسان نیست چرا كه در برخی مناطق در اثر مهاجرت و كاهش جمعیت عملاً مراجعه به كتابخانههای عمومی كاهش یافته است. همچنین مولفههایی مانند وضعیت آب و هوا (فصل) و نیز ایام سال تحصیلی، در مراجعه ساكنان روستاها به كتابخانههای روستایی تاثیرگذار هستند. باتوجه به اینكه در روستاها، فضاهای كالبدی فرهنگی، به كتابخانهها و مساجد خلاصه میشوند، در اغلب موارد استقبال و توجه به این اماكن قابل توجه و چشمگیر است.
نظر شما