به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ تریبون آزادی امام موسی صدر امروز سه شنبه هفتم شهریور ماه در موسسه امام موسی صدر برگزار شد.
منیژه حکمت، فیلمساز درباره کتاب «هفت روایت» گفت: من اعتراف میکنم که شناخت چندانی از امام موسی صدر نداشتم. متاسفانه ما چندان برای شناخت ایشان جستوجوگر نبودیم و فقط میدانستم که امام صدری در جامعه حضور داشت و در لیبی زندانی شده است تا اینکه روزی مهدی فیروزان، دو کتاب برای مطالعه به من پیشنهاد داد. یکی خاطرات خانواده امام صدر از ایشان بود و دیگری هم سخنرانیهای ایشان در کلیسا بود.
وی ادامه داد: ساعت هفت عصر کتاب نخست را شروع کردم و بیوقفه تا ساعت دو بامداد مطالعه کردم. از تعاریف ایشان درباره دین شگفتزده شدم. مدام این افکار به من هجوم میآورد که در این بلبشو حاکم بر جهان، او کجاست؟ امروزه حضور روحانی با تعریف و تبیین جدید از دین نیاز بشریت است. این افکار بعد از مطالعه کتاب به ذهن من هجوم آورد و البته تصاویری سینمایی از آن چهره پرهیبت و زیبا مرا به فکر وا میداشت که او در سالهای زندان چگونه است؟! امام صدر در این سالها چه فکری میکرد آیا به گوشش رسید، در جهان با زنان شیعه چه میکنند؟ آیا میداند امروز به نام خدا و پیامبر اسلام آدم میکشند؟
وی افزود: کتاب دوم پیشنهادی مهندس فیروزان را هم مطالعه کردم باز دچار حیرت و بیخوابی شدم. محتوای کتاب سخنرانی ایشان در کلیسا بود. نیاز امروز ما به حضور یک روحانی است که از دریچه دیگری به ادیان نگاه میکند و تفکراتش باعث وصل همه پیروان ادیان است. من فکر میکنم خالق امام صدر ایشان را بسیار دوست دارد؛ اما مرارتهای فعلی بر وجود امام را درک نمیکنم. به نظرم اگر بر اساس زندگی ایشان فیلمی ساخته شود، شاهکار خواهد شد. ما باید بتوانیم تفکر امام صدر را اشاعه بدهیم و ساخت فیلم قدمی در این راستا خواهد بود. آیا واقعا میتوان فیلمی درباره امام صدر را ساخت و همه ابعاد وجودی ایشان را در آن لحاظ کرد؟ کار سختی است و به تبحر و دانش زیادی نیاز دارد.
حکمت با بیان اینکه سی سال اسارت سخت است و تحمل ایشان ستودنی است اظهار کرد: کاش من آنقدر متبحر بودم که میتوانستم روزی این فیلم را بسازم. قطعا اگر آن را میساختم فیلم من، زندگی امام صدر از منظر یک زن بود، اما گمان نکنم توانایی آن را داشته باشم. دوباره تکرار میکنم جامعه امروز بشری نیاز مبرم به امام صدر و تفکراتش دارد. من آرزویم است که یک روزی در زندان باز شود و او بیرون بیایند. اگر در زندان خدای نکرده باز نشد، وظیفه ما این است که تفکر ایشان را در جهان اشاعه دهیم.
مهدی فیروزان، مدیرعامل موسسه شهرکتاب نیز در این مراسم طی سخنانی گفت: حضور منیژه حکمت در تریبون آزادی نشان دهنده کم شدن فاصلهها میان روحانیت و طبقه روشنفکر است. حکمت را از سی سال پیش میشناسم. ما هر دو در سازمان صدا و سیما بودیم و ایشان جزو تهیه کنندگان و کارگردانهای برجسته صدا و سیما بودند. منیژه حکمت دفتر مشترکی با رسول صدرعاملی دارشتند و پس از سالها او را در آن دفتر دیدم و به شهرکتاب دعوت کردم . خانم حکمت یک دنیا انرژی هستند. در آن برنامه همه مخاطبها را هیجان زده کردند. من میخواستم دو کتاب درباره امام موسی را به خانم حکمت بدهم. دخترم مخالفت کرد چون فکر میکرد که کارگردانها و انسانهای مدرن توجهی به روحانیت ندارند. اما من دو کتاب را به ایشان دادم تا به دخترم هم ثابت کنم در اینباره اشتباه فکر میکند.
وی با اشاره به اینکه حضور حکمت در جلسه امروز عین زندگی امام موسی صدر است افزود: مجتبایی در خاطراتش بیان کرده که یکی از رجال ادبی میگفت که امام در جمعی ادبی میخواست کسی را ببیند. در آن جمع همه بساطی به راه بود. امام ایشان را دید و دو ساعت در خلوتی با او صحبت کرد و وقت رفتن، آن رجل گفت امام هر موقع خواستند بیایند ما را هم خبر کنید. همه فکر میکنند روشنفکرها پرهیز دارند از اعتقاداشان و متدینین هم پرهیز از بیان عقاید هنری و زیباییشناسیشان دارند. مثلا اخوان، نیما یا یدالله رویایی اگر تجربه معنوی دارند، صحبتی نمیکنند تا نکند که دیگر روشنفکران به او هجمه بیاورند و متدینان هم اگر در خلوتشان آهنگهای ام الکلثوم گوش میدهند، به کسی آن را بیان نمیکنند.
فیروزان تاکید کرد: در عمق روشنفکری یک نقطه معنوی وجود دارد. در عمق تدین هم یک قلب زیباییشناس وجود دارد اما در ایران ما این را برای هم رو نمیکنیم و همین باعث سوتفاهمها و عدم گفتوگو و فاصله شده است.
به گفته مدیرعامل شهر کتاب، امام موسی صدر این فاصله را بین خود و آدمهای اطرافش برمیدارد. امام صدر دلایل بسیاری برای توفیقش وجود دارد. اما یکی از دلایل توفیق و موفیقت او در این است که رو راست فاصلههای خودش با دیگران را برداشت. با مسیحی لبنانی برداشت به گونهایی که آن روحانی مسیحی عنوان میکند روحانیتی که امام صدر در دیر ما ریخت، هیچکس نریخت . به امام میگویند چرا به دیدن مردم میروی مردم باید به دیدن تو بیاییند. امام صدر این عادت را برداشت و فاصله را شکست. سازمان های مردم نهادی که امام صدر درست کرده از همه ادیان هیات مدیرهاش هستند. ما اگر بتوانیم فاصلههایمان را از بین ببریم گمان میکنم هر کدام بهرهای از موفقیت امام موسی صدر خواهیم داشت.
نظر شما