-
۱۴۰۱-۰۵-۰۵ ۱۹:۱۴
حقیقت مرگ نزد سهروردی چگونه است؟
بیستمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «حقیقت مرگ در فلسفه سهروردی و مقایسه با ابن سینا» اختصاص داشت که با سخنان دکتر قاسم پورحسن (عضو گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی) چهارشنبه ۲۹ تیرماه برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۵ ۱۹:۱۳
حاج حسین ملک؛ قابوس بن وشمگیر روزگار ما
«کتاب از ایران نباید بیرون برود» و برای اینکه میراث ما از کشور خارج نشود، «متمولان ایران آنها را باید بخرند و حفظ کنند.» این دو جمله از سخنان حاج حسین ملک به روایت احمد اقتداری است که در روزگار ما باید بر دیده و جان هر ایرانی حک شود.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۵ ۱۹:۱۲
پورجوادی: شکلگیری فلسفه یونان وامدار تلاش فلسفی ایرانیان است
نصرالله پورجوادی، استاد دانشگاه تهران، بیان کرد: آنچه غرب درباره فلسفه گفته و منشا آن را به اعراب نسبت داده است درست نیست و ایرانیان قطعا فلسفه داشتهاند، ولی در باور ما گنجاندهاند که ما فلسفه نداشتهایم. البته اسلام و تمدن اسلامی خیلی مهم است ولی به هر حال نباید منکر قبل از آن شد؛ اگر تلاش فلسفی ایرانیان نبود، فلسفه یونان شکل نمیگرفت.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۵ ۱۹:۰۸
مدرسه تابستانی «اندیشه پیشرفت» برپا میشود
مدرسه تابستانی «اندیشه پیشرفت: مباحثی در فلسفه، علم و تاریخ» بهزودی توسط موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۵ ۱۹:۰۷
اعوانی: حکمای اسلام همه از بطن تشیع ظاهر شدند و بطن تشیع حکمای اسلام، از ایران بود
همایش تخصصی و بینالمللی«وحید آفاق» با حضور استادان ملی حوزه فلسفه و عرفان اسلامی در اردبیل برگزار و از کتابهای «مکتب عرفان اجتماعی شیخ صفیالدین اردبیلی» و «عرفان ثقلین» رونمایی شد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۴ ۱۱:۲۹
عرفان تطبیقی در گفتوگو با دکتر همایون همتی – بخش دوم
عرفان، شناخت خداوند و شئون و تجلیات او از طریق علم حضوری و معرفت شهودی است که دو ساحت نظری و عملی یعنی چشیدن و تجربه دارد. عرفان مختص قوم و فرهنگ خاصی نیست و لذا میتواند با روشهای متنوع، بین مفاهیم، سنتهای عرفانی، عارفان و روشهای سیر و سلوکشان، به منظور تعمیق فهم شناخت و مفاهمه با دیگر سنتها مورد مقایسه و سنجش قرار گیرد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۴ ۱۱:۲۷
میراث حمید عنایت
دکتر سیدحمید عنایت (زاده هشتم شهریور ۱۳۱۱ در تهران) تحصیلات خود را در رشته علوم سیاسی در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران دنبال کرد. در سالهای جوانی مدتی به فعالیت در حزب توده پرداخت. پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ از هواداران خلیل ملکی و جامعه سوسیالیستها بود. سالهای تحصیلش در دانشگاه با دوران پرفراز و نشیب اوایل دهه ۱۳۳۰ همزمان شده بود، دورهای
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۴ ۱۱:۲۶
نگاهی به کتاب پدیدارشناسی تربیت
یادگیری اطوار هستن
کتاب پدیدارشناسی تربیت شامل هفت مقاله در زمینه تعلیم و تربیت با نگاهی پدیدارشناسانه -عمدتا متاثر از فلسفه هایدگر- است که توسط فلورا عسکریزاده و سعید دلیل ترجمه شده است. این به نظر خلاف آمدی در جریان بازار ترجمههای کتب علوم انسانی در ایران است.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۴ ۱۱:۲۴
زندگی بزرگترین واقف تاریخ معاصر ایران چگونه گذشت
حاج حسین آقا ملک، واقف و بنیانگذار کتابخانه و موزه ملی ملک در ۱۱ ربیعالاول سال ۱۲۸۸ ه.ق (۱۲۵۰خورشیدی) در تهران متولد شد.خانوادهاش اصالتا تبریزی و مجتهدزاده بودند. اما پدربزرگش آقا مهدی به کسوت روحانیان درنیامد، بلکه به تجارت روی آورد و از امتیاز دوستی با میرزا تقیخان امیرنظام (امیرکبیر آینده) برخوردار شد و سرای امیر در بازار تهران را به احترام و نام او بنا کرد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۴ ۱۱:۲۲
ادبیات تطبیقی در گفتو گو با بهمن نامورمطلق – بخش نخست
رئیس فرهنگستان هنر میگوید ادبیات تطبیقی وسیلهای در دست استعمار شد، اما همین دانش میتوانست به عنوان سلاحی در خدمت جوامع استعمارزده باشد، چرا که استعمار ادبی را انکار میکند.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۴ ۱۱:۲۰
«آیین و اسطوره در ایران شیعی» منتشر شد
«آیین و اسطوره در ایران شیعی؛ انسانشناسی مناسک عزاداری محرم» نوشته جبار رحمانی توسط نشر آرما منتشر شد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۴ ۱۱:۱۹
گفتوگو با مهشید گوهری کاخکی درباره کتاب «پایداری هویت ایرانی زیر سیطره مغول»
مهشید گوهری کاخکی گفت: ایرانیان که فاجعه هجوم مغولان را تجربه کرده بودند، کوشیدند بر ویرانههای بازمانده از سرزمین ایران، شالودههای هویت ایرانی را از نو بسازند. آنها نشان دادند که ایرانیان پس از هر شکستی دوباره برمیخیزند و با نیرویی دوچندان فرهنگ و هویت خود را بازسازی میکنند. تمدن و هویت ایرانی با وجود هر ضربه و تهاجمی همچنان پایدار میماند و بر تمدن قومِ غالب، چیره و دوباره شکوفا میشود.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۴ ۱۱:۱۸
سومین نشست تخصصی حکیم نظامی گنجهای
اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، سومین نشست تخصصی حکیم نظامی گنجهای با عنوان «پیوند حکمت و فلسفه با اندیشههای حکیم نظامی» را سه شنبه ۲۸ تیرماه ۱۴۰۱ برگزار میکند.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۴ ۱۱:۱۷
گرامیداشت یاد احمد مهدوی دامغانی در دهمین شماره «تجربه»
شمارهی دهم دورهی جدید مجلهی «تجربه» با گرامیداشت یاد احمد مهدوی دامغانی به مناسبتِ چهلمین روزِ درگذشتش منتشر شد. طرح جلد این شماره به مصطفی ملکیان اندیشمند ایرانی اختصاص پیدا کرده است.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۴ ۱۱:۱۳
حیات علمی دکتر دادبه بیانگر تألیف شعر و فلسفه در جان و جهان اوست
مراسم بزرگداشت مقام علمی و فرهنگی دکتر اصغر دادبه ادیبِ فلسفهدان و چهره ماندگار ادبیات عرفانی و فلسفه اسلامی به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی شنبه اول مردادماه ۱۴۰۱ در تالار اجتماعات شهید مطهری انجمن برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۹:۲۰
بهترین محله های خرید خانه در ترکیه برای دانشجویان
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۳۲
تفاوت نشانهشناسی شناختی با سایر شاخههای نشانهشناسی در چیست
یک استاد دانشگاه گفت: نشانهشناسی شناختی به چگونگی معنا یافتن نشانهها در هنر و زبان میپردازد و این تفاوتش با سایر شاخههای نشانهشناسی است.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۳۱
نیازمند علم روزآمد، مبتنی بر نیازهای جامعه خود هستیم
علیرضا صدرا در نشست بررسی افکار و اندیشههایش گفت: امروز نیازمند علم روزآمدی مبتنی بر نیازهای جامعه خود هستیم.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۸
سهروردی توان زبان فارسی را برای بیان مفاهیم پیچیده فلسفی ارتقا داد
شالویی گفت: متاسفانه شیخ اشراق برای خود ما و شرقیها هم به اندازه کافی شناخته شده نیست. جای بسی تاسف است که شخصیت والایی چون شیخ اشراق همچنان در میان بخشهایی از جامعه علمی بشری ناشناخته است و این اقتضا میکند که همه توان خود را برای معرفی او به کار ببریم.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۷
اتفاقهای تاریخی کمنظیر در سفرنامه میرزا حسنخان
سفرنامه میرزا حسنخان (صاحب دیوان) سفر یا فرار میرزا حسنخان را از تهران به تبریز، طی ۲۳ روز از تاریخ دهم رجب تا سوم شعبان سال ۱۳۰۱ قمری شرح میدهد. میرزا حسنخان نام این سفر ناگهانی را «الفراریه» گذاشته و علت آن را دلگیرشدن از پدر خویش ذکر کرده است.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۶
تخت جمشید در ازای پرداخت حقوق به هنرمندان و کارگران ساخته شده است
تخت جمشید یا پارسه شاخصترین بنایی است که از دوره هخامنشیان بر جای مانده است. این بنای عظیم نتیجه کار صنعتگران، هنرمندان و کارگرانی است که با تلفیق هنر بومی ایرانی و هنر سایر ملل آن را بنا نهادهاند.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۵
ریشههای حکمت نوریهی سهروردی
بیست ویکمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «ریشههای حکمت نوریهی سهروردی» اختصاص دارد که با سخنان دکتر نصرالله پورجوادی در روز چهارشنبه ۵ مردادماه ساعت ۱۵ برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۵
بررسی آثار باستانی و تاریخی هرات از دورۀ تیموریان تا تشکیل کشور مستقل افغانستان
مرکز اسناد فرهنگی آسیا ۱۵ تیرماه ۱۴۰۱، نشستی تخصصی با محور معرفی و نقد کتاب « هرات، بررسی آثار باستانی و تاریخی از دورۀ تیموریان تا تشکیل کشور مستقل افغانستان» برگزار کرد. در این نشست که با حضور مریم مهدوی اصل مؤلف کتاب ارائه شد، سخنرانانی نیز دعوت شدند که هر یک با توجه به تخصص خود به مباحث کتاب و چگونگی تدوین آن اشاره کردند.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۳
گفتوگو با مهدی جمشیدی درباره فلسفه اسلامی و چالشهای پیش رو
بعد از«فارابی» یا مثلا بعد از«خواجه نصیر» حکمت عملی متوقف شد. حکمت عملی یعنی فلسفهورزی در مورد عالم علم و این یک سوال جدی است که چرا بعد از فارابی به این وجه از فلسفه اسلامی پرداخته نشد؟
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۱۹
انریکه دوسل/چگونه غرب دستاوردهای غیرغربیها را با نام مدرنیته به سرقت برد؟
اروپا، مدرنیته و اروپامحوری
اگر کسی مدرنیته اروپایی –فرایندی طولانی در طی پنج قرن- را بهعنوان فراهم شدن امکانهایی نو تلقی کند که حاصل محوریت اروپا در تاریخ جهان و شکلگیری تبعی تمامی دیگر فرهنگها بهعنوان حاشیه آن است، روشن میشود که علیرغم قومگرا بودن تمامی فرهنگها، قومگرایی مدرن اروپایی تنها نوع قومگراییای است که علیالظاهر و احتمالاً ادعای جهانشمولی میکند.
-
۱۴۰۱/۰۵/۰۱
روایتی تحلیلی از دغدغه ها و برنامه های سروش نوجوان در گفت و گو با نقی سلیمانی؛
یک مجله کادرمحور
سروش نوجوان یک مجله کادرمحور بود یعنی کار گروهی هنرمندان در ان اصل بود. هنر و ادبیات یک وجه فردی دارد و یک وجه جمعی و اجتماعی در وجه فردی هر یک از کارد سروش نوجوان که شامل نویسندگان شاعران مترجمان و تصویرگران و گاهی سینماگران بود از داخل مجله و بیرون با ما همکاری می کردند که هریک صدای خاص خودشان را داشتند اما کار با مشاوره جمعی پیش برده می شد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۱ ۱۲:۱۲
جهاد اکبر زبان فارسی
سید محمدعلی جمالزاده (۱۳۷۰-۱۲۷۶)، امروز بیش از هرچیز با مجموعه داستان «یکی بود و یکی نبود» به یاد آورده میشود. اما او که عمری طولانی داشت و سالهای زیادی از زندگیاش را در اروپا سپری کرد، فعالیتهای متعددی داشت که کموبیش مغفول مانده است.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۱ ۱۲:۱۰
عرفان تطبیقی درگفتوگو با دکتر همایون همتی - بخش اول
عرفان، شناخت خداوند و شئون و تجلیات او از طریق علم حضوری و معرفت شهودی است که دو ساحت نظری و عملی یعنی چشیدن و تجربه دارد. عرفان مختص قوم و فرهنگ خاصی نیست و لذا میتواند با روشهای متنوع، بین مفاهیم، سنتهای عرفانی، عارفان و روشهای سیر و سلوکشان، به منظور تعمیق فهم شناخت و مفاهمه با دیگر سنتها مورد مقایسه و سنجش قرار گیرد.
-
۱۴۰۱-۰۵-۰۱ ۱۲:۰۸
در نقد موضوع « تحریف قرآن» / حسن انصاری - بخش اول
درباره موضوع تحریف قرآن یک نکته بسیار مهم معمولا مورد غفلت قرار میگیرد و آن اینکه اگر از تحریف قرآن چه در مقام نقص و چه وجود اضافاتی بر قرآن ادعای پارهای از غلات شیعه یا گروههای دیگری از میان غیرشیعیان بر وجود تحریف در سدههای سوم قمری به بعد مقصود است، چنانکه آنچه در کتابهایی مانند قرائات سیاری و مانند آن و پارهای محدود از روایات کافی و کتب حدیثی دیگر میبینیم و مربوط به این دورههاست طبعا این ادعاها به دلیل متاخر بودن گزارشهایشان نسبت به زمان عمومی شدن مصحف رسمی قابل اعتنا نیست و حداکثر میتواند نشان دهد که این گروهها سعی در تحریف قرآن داشته یا میخواستهاند با ادعای وجود تحریف در قرآن عقاید مذهبی خود را تحکیم کنند.
-
۱۴۰۱-۰۴-۳۰ ۱۵:۳۶
کتابی درباره دلوز و اسپینوزا/ در اثنای فاجعه اندیشه به چه کار میآید؟
جهان اسپینوزا کتابی درباره دلوز و اسپینوزاست و آغاز کردن آن با این نقل قول از آدورنو تنها به این منظور است که از بطن فاجعه شروع کنیم، از بحران اینجا و اکنون، از ارتباط اندیشه و سیاست و این دغدغه که در بحبوحه فاجعهها یک کتاب فلسفی دیگر به چه کار میآید.