به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایسنا؛ آخرین روز جشنواره سیوسوم فیلم فجر با نمایش فیلم «روباه» به کارگردانی بهروز افخمی آغاز شد و او در این نشست درباره تازهترین ساختهاش که در هیچ بخشی نامزد دریافت جایزه سیمرغ نشده و نیز حذف شدن از آرای مردمی جشنواره اظهار نظر کرد.
افخمی در پاسخ به اینکه آیا تصور میکند اظهار نظرهایی که درباره جوایز جشنواره مطرح شده باعث بایکوت شدن او از کاندیداهای جشنواره شده است، گفت: این موضوع برایم اهمیت ندارد. قبلا هم گفتهام که جوایز جشنواره نماینده سلیقه چند داور است که اگر تعدادی از آنها یا کل گروه تغییر کنند، ترکیب جوایز یا همه آنها عوض میشود. بنابراین ما در این جشنواره که یک جشن و مهمانی 10 روزه است شرکت کردیم، چون هم جشن است و هم مردم سرگرم میشوند.
او با تاکید دوباره بر اینکه نامزد نشدن فیلمش و جایزه نگرفتن برایش مهم نیست افزود: اما فکر میکنم برای برخی از بچههای گروه این قضیه مهم باشد و آن را نشاندهنده دیده شدن کار خود بدانند. به همین دلیل از بچههای گروه هم معذرت خواهی میکنم. این اتفاق عادی نیست و برایم خوشایند هم نیست.
افخمی درباره آرای مردمی جشنواره که فیلم «روباه» در روزهای ابتدایی جشنواره از گردونه رقابت کنار گذاشته شد گفت: سابقه تقلب در اعلام آمارهای مردمی خیلی طولانی است و تا جایی که ما میدانیم خانه سینما همیشه تقلب کرده است.
او ادامه داد: البته حالا برای ما هم خوب بوده است و همان اول از این ارزشیابی خارج شدیم و همان موقع دانستیم که در استقبال مردم تقلب میشود.
در اینباره محمد پیرهادی - تهیهکننده فیلم «روباه» - هم توضیح داد: بعد از اعلامی که درباره حضور فیلم ما در بخش مردمی جشنواره از طرف خانه سینما صورت گرفت، موضوع را پیگیری کردیم و آنها مدعی بودند براساس آییننامه عمل کردهاند، اما آقای رضا داد گفت از این آییننامه بیاطلاع بوده است.
وی با اشاره به اینکه قرار بوده پس از نرسیدن مجید مجیدی برای افتتاحیه جایگزین شود، اما بعد فیلم دیگری به عنوان فیلم افتتاحیه نمایش داده شد افزود: این اتفاقات به دلیل بیتدبیری رخ داده و حداقل این بود که ما به عنوان دستاندرکاران فیلم میدانستیم این فیلم تا چه حد در آرای مردمی مورد استقبال یا عدم استقبال بوده است. البته دوستان در خلوب عذرخواهی کردند، اما این اتفاق غیراخلاقی در موضوع آرای مردمی هر سال رخ میدهد که آقایان هم پذیرفتند.
پیرهادی درباره کاندیدا نشدن فیلم «روباه» در هیچ بخشی از جوایز جشنواره هم بیان کرد: کاندید شدن یا نشدن فیلم شانی را به آن اضافه یا از آن کم نمیکند. این جشنواره براساس یک تیم داوری قضاوت میشود و ما هم به نظر دوستان احترام میگذاریم.
وی تاکید کرد: این کاندیداها براساس سلیقه و میل آقایان انتخاب میشود و هر فیلمی از خودش شانیت میگیرد و نه براساس نگاه داوری.
پیرهادی در بخش دیگری از این نشست درباره چگونگی ساخت این فیلم با موضوع جاسوسی و ترور یکی از دانشمندان هستهای توضیح داد: ابتدا توسط یک فیلمنامهنویس طرحی را دریافت کردم، اما از آنجا که مطلوب نبود موضوع را با آقای افخمی عنوان کردم و او هم براساس آن طرح خود را ارائه کرد.
او ادامه داد: برای ساخت این فیلم که طبق طرح آقای افخمی داستان جاسوسی را نشان میداد که برای ترور به ایران آمده است پیشنهاد کردم که با کارشناسان سازمان انرژی اتمی امنیتی و جاسوسی جلساتی برگزار شود و آنها موارد مختلفی را برای ما تعریف کردند که بخشی از آنها به شکل اتفاقات واقعی در فیلم نشان داده شده است.
پیرهادی درباره تامین منابع مالی این فیلم هم گفت: بنیاد سینمایی فارابی و سازمان انرژی اتمی به همراه خودم در ساخت این فیلم سرمایهگذاری کردهایم.
این تهیهکننده درباره تغییراتی که در ترکیب بازیگران فیلم هم صورت گرفت گفت: بخشی از مطالبی که درباره اعمال فشار به بازیگران برای بازی در این فیلم مطرح شد، ناشی از سوء تفاهم و فضاسازی بود.
او گفت: محسن تنابنده یکی از کسانی بود که با او قراردادی منعقد شد و علاوهبر دریافت پول یک ماه هم با ما همراه بود، اما از آنجا که در فیلم آقای جوزانی حضور داشت و قصد داشت به سرعت اولین فیلم سینمایی خود را بسازد، به دلیل اینکه نمیتوانستیم به او اطمینان خاطر دهیم که فیلم در مدت زمان مشخصی مثلا دو ماه به پایان میرسد ناچار به قطع همکاری شدیم.
رامبد جوان یکی دیگر از بازیگرانی بود که قرار بود در این فیلم حضور داشته باشد، اما سر پروژه «خندوانه» بود که البته من خیلی هم مایل به حضور ایشان در این فیلم نبودم.
او اضافه کرد: فریبرز عربنیا نیز دیگر گزینه بازیگری ما بود که به طور مشخص میگویم به لحاظ مالی با او به نتیجه نرسیدم و امکان پرداخت ارقامی که میگفت نبود. بازیگر دیگری هم بود که چون همسر خارجی داشت نگران بود که شاید حضورش در این فیلم مسالهساز شود که من هم پذیرفتم. البته به او گفتم نمیدانم چرا آنهایی که در هالیوود در فیلمهای امنیتی و جاسوسی بازی میکنند مورد توجه قرار میگیرند، اما اینجا چنین نگاهی وجود ندارد.
افخمی به عنوان کارگردان «روباه» هم درباره تغییرات تیم بازیگری با اشاره به اینکه به چنین اتفاقاتی عادت دارد اظهار کرد: 20 سال قبل که فیلم «روز شیطان» را میخواستم بسازم، بازیگران یا میترسیدند یا به دلیل اینکه نمیدانم از حضور در فیلم جا زدند. این اتفاق درباره «فرزند صبح» رخ داد و عدهای تحت فشار تلفنی و تهدید قرار گرفتند؛ به همین دلیل برای این فیلم هم انتظار چنین اتفاقی را داشتم اما خوشبختانه از همان ابتدا بازیگرانی را توانستم به فیلم بیاورم که انتخاب اصلیام بودند.
افخمی در فیلم «روباه» جاسوسی به نام یوهان نتانیاهو را روایت کرد که یکی از برادران بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی بود.
او درباره واقعی یا تخیلی بودن این ماجرا گفت: موضوع برادران نتانیاهو و سازمان اطلاعات نظامی سری ارتش اسرائیل در اینترنت قابل جستجو است که آنها سه برادر بودند که من چهارمین برادر را به نام یوهان خلق کردم، اما اتفاقاتی که برای او میافتد واقعی است.
افخمی همچنین درباره برخی اسامی و دیالوگهایی که مابه ازای بیرونی داشتند گفت: فقط قصد تفریح داشتم، چون آن صحنهها و اشارات آنقدر ارزش ندارد که در نمایش عمومی بماند و فقط برای جشنواره گرفته شد. یعنی از همان اول هم میدانستیم که بعد از جشنواره فجر آن صحنهها را از فیلم خارج میکنیم.
جلال فاطمی که نقش جاسوس این فیلم را ایفا میکرد با اشاره به اینکه پس از 22 سال به ایران آمده است، گفت: از زمانیکه به ایران آمدم تجربههای زیادی داشتم و دودِ ماندن در سینما هم به چشمم رفته است، چون همیشه به عنوان بیگانه به من نگاه شده است. در حالی که هرچه تلاش کردم بگویم قصد سویی ندارم اکثرا برخورد دیگری را دیدم.
در این نشست بابک حمیدیان هم که نقش کوتاهی در فیلم داشت با اشاره به اینکه دوستیاش با بهروز افخمی و پیادهرویهایشان در خیابان ولیعصر شکل گرفته است، گفت: در یکی از همین پیاده رویها بود که آقای افخمی به من گفت قرار است با هم همکاری کنیم و من هم موافقت کردم، البته اول قرار بود نقش دیگری را داشته باشم اما ایشان همین نقش را صلاح دانست.
او درباره اینکه سال گذشته با توجه به نقشهایی در فیلمهای جشنواره داشت و توانست جایزه هم بگیرد، اما امسال اصلا کاندیدا نشده است گفت: پارسال مرکز توجه بودم، اما امسال این طور نبود؛ اما باز هم تلاش خود را میکنم ضمن اینکه به همه دوستانی که نامزد شدهاند تبریک میگویم.
بابک حمیدیان در ادامه صحبتهای خود پیامکی را خواند که ساعت سه صبح از سوی ایرج کریمی دریافت کرده بود که باعث شد با خواندن آن پیام برای ملاقات با این کارگردان سینما به ملاقات او در بیمارستان برود. او با اشاره به اینکه تا شش صبح در کنار ایرج کریمی در بیمارستان بوده گفت: فقط دوست داشتم بدانید که او در بیمارستان بستری است.
مرجان شیرمحمدی هم به عنوان یکی دیگر از بازیگران فیلم در این نشست توضیح داد: که در طول سال گذشته هیچ پیشنهاد خوبی در کارگردانی دریافت نکرده و منتظر است تا با کارگردانهایی که کارشان را دوست دارد همکاری کند.
همچنین در این نشست حمید گودرزی، آرش مجیدی و ماکان آشوری هم از دیگر عوامل فیلم بودند که حضور داشتند. یکی از اتفاقات جالب این نشست هم صلوات فرستادن عدهای هنگام ورود عوامل فیلم «روباه» به سالن نشست بود.
نظر شما